Verliefd? Dit gebeurt er met je lichaam volgens de wetenschap

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

De zenuwen tijdens de eerste date, het blozen bij het kruizen van blikken en de versnelde hartslag bij de eerste kus; er gebeurt wat met je lichaam als je verliefd bent. Hoewel iedereen liefde anders ervaart is duidelijk dat er biologische verklaringen zijn voor de roze wolk waar je op loopt als je verliefd bent.

Dan hebben we het nog niet eens over de beruchte kriebels in de buik, slapeloze nachten en het gebrek aan eetlust. Filosofen en wetenschappers hebben talloze theorieën ontwikkeld om het bestaan van verliefdheid te verklaren.

Wie in Google zoekt op de “biologie van liefde” zoekt komt er al snel achter dat de wetenschap verschillende verklaringen heeft. De wetenschappelijke basis achter verliefdheid heeft door de jaren heen in verschillende vormen de headlines gehaald, maar het is wetenschappers nog niet gelukt om het fenomeen volledig te verklaren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wetenschap achter verliefdheid

De wetenschap komt steeds dichter in de buurt van de waarheid achter deze mysterieuze gebeurtenis. Hoe de wetenschap er nu over denkt is dat het in de aard van de mensen zit; een onderdeel van het natuurlijke proces om voort te planten.

Zoals met alle ingewikkelde materie is ook liefde en verliefdheid al vanuit de oudheid onderwerp van onderzoeken geweest. De complexiteit van het menselijke brein zorgt ervoor dat er nog veel onbekende aspecten zijn waardoor de puzzelstukjes nog niet op de juiste plek gevallen zijn.1

Verliefdheid = chemie

Wat wetenschappelijk bekend is over verliefdheid is dat het verklaard kan worden door een aantal chemische stoffen die vrijkomen. Volgens een team onderzoekers kan romantische liefde in drie fasen verdeeld worden: lust, aantrekkingskracht en hechting. In elk van deze fasen komen verschillende hormonen vrij die invloed hebben op hoe je denkt, wat je voelt en waarom je iets doet.

Geen keuze

Volgens een artikel in Psychopharmacology (2012) wordt er een chemische kettingreactie in ons lichaam teweeggebracht die het gevoel van liefde oproept. Verliefd worden is geen keuze maar een val opgezet door de natuur; een natuurlijk iets waar je niet tegen kunt vechten. Voor eeuwen dacht iedereen dat verliefdheid afkomstig was uit het hart. Na vele jaren blijkt echter dat je niet je hart volgt als je verliefd bent maar je brein. Het zijn de hersenen die met de hulp van hormonen de rest van je lichaam op hol laten slaan wanneer je verliefd bent. Geen zin om de hele tekst te lezen? Bekijk dan deze korte animatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Verliefdheidshormonen

Een recent onderzoek naar de “wetenschap achter verliefdheid” is uitgevoerd aan de Rutgers Universiteit in de Verenigde Staten. In de resultaten van dit onderzoek werd onthuld dat er drie fasen van verliefdheid zijn: lust, aantrekkingskracht en hechting. Elke fase omvat verschillende soorten chemische reacties in het lichaam. Bovendien zijn er nog verschillende hormonen aanwezig in je lichaam die helpen om al deze drie fasen zowel afzonderlijk als collectief op te wekken.

drie fasen verliefdheid

Fase 1: Lust

De eerste fase van verliefdheid is lust, gebaseerd op de seksuele hormonen in je lichaam. Als er wordt gesproken over een man die “teveel testosteron” heeft dan gaat het om deze hormonen. Naast testosteron is er oestrogeen wat wordt gezien als de tegenhanger. Beide hormonen zijn in verschillende mate in ieder lichaam aanwezig. Mannen hebben meer testosteron, vrouwen meer oestrogeen. De twee hormonen samen zorgen voor het gevoel van lust in de hersenen en bereiden het lichaam voor op de tweede fase.

Fase 2: aantrekkingskracht

De tweede fase van het verliefd worden is aantrekkingskracht. Dit is de fase waarin je het lichamelijk begint te merken en voelen. Wanneer je je tot iemand aangetrokken voelt wil je de persoon vaker zien, de spanning stijgt als je iemand ontmoet waardoor je zenuwachtig kunt worden of te maken krijgen met klamme handen en een verhoogde hartslag. Het is de fase waarin je gedachten overheerst worden door de ander. Er zijn vele hormonen die vrijkomen in deze fase; adrenaline, dopamine en serotonine maar ook cortisol en noradrenaline.2

Adrenaline

De eerste symptomen van verliefdheid zijn het gevolg van adrenaline. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de rush die je voelt als je uit een vliegtuig springt. Het is de natuurlijke reactie van het lichaam om adrenaline vrij te laten als het zich in een gevaarlijke situatie bevindt. Dat het ook vrijkomt als je verliefd bent is voor veel mensen echter onbekend. In de beginfase van verliefdheid krijg je daarom te maken met een versnelde ademhaling en hartslag maar ook gaan de palmen zweten en zijn er kleine veranderingen op te merken in je persoonlijkheid.

Dopamine

Een andere stof die vrijkomt als je verliefd raakt is dopamine, het stofje dat ook vrijkomt als iemand cocaïne neemt. In een experiment onder verliefde stellen werd duidelijk dat dat er grote pieken van dopamine zijn als twee verliefde personen elkaar zien. Dopamine is het hormoon dat het gevoel van plezier in het lichaam stimuleert. Het zorgt bijvoorbeeld voor het heerlijke gevoel als je nieuwe schoenen thuis afgeleverd worden.

Serotonine

De derde stof die een rol speelt in de aantrekkingskrachtfase is serotonine. Dit is één van de belangrijke chemicaliën die betrokken zijn bij het opwekken van het gevoel van liefde. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op vele processen in je lichaam waaronder je stemming, eetlust en emotie. Als je alleen nog maar aan je geliefde kunt denken en niets anders dan is serotonine waarschijnlijk de boosdoener.3

Fase 3: hechting

Wanneer je met succes de eerste weken of zelfs maanden doorkomt en de verliefdheid wederzijds is dan gaat het uiteindelijk over in de hechtingsfase. In deze fase gaat het om de band die gecreëerd wordt om samen verder te gaan en een relatie te beginnen. Ook in deze fase is er sprake van een chemische reactie in het lichaam, voornamelijk het resultaat van de hormonen oxytocine en vasopressine.

Oxytocine

In de derde fase van verliefdheid komt het hormoon oxytocine vrij, dat ook wel bekend staat als “het knuffelhormoon“. Het is een van de krachtigste hormonen die door mannen en vrouwen worden vrijgegeven, zoals tijdens het aankijken van iemand of bij een aanraking. Bij een vrouw stijgt het hormoon aanzienlijk tijdens een orgasme.4

Oxytocine legt de verbinding tussen sociale contacten met andere mensen het hebben van plezier. Als er meer van het hormoon vrijkomt, dan wordt dit geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid.5

Argininevasopressine

Argininevasopressine, eerder ook wel bekend als vasopressine, speelt een rol bij verschillende sociale interacties maar ook bij monogamie (Nature 429, 2004). Dit hormoon wordt snel vrijgelaten na een orgasme. Hoewel de hersenen van vrouwen en mannen structureel anders zijn heeft argininevasopressine bovendien invloed op de partnervoorkeur (Hiller, 2004). Volgens de wetenschap is het één van de hormonen die een lange relatie stimuleren.6

Het is niet permanent

De drie fasen verklaren misschien hoe verliefd zijn werkt maar het is geen situatie die het lichaam permanent kan onderhouden. Konden we maar altijd verliefd zijn en blijven; het zou ons allen heel wat kopzorgen besparen.

De periode waarin je denkt dat de ander perfect is kent een einde. Uiteindelijk komt er het moment dat de hormonen in je lichaam de wilde haren verliezen en de chemische explosie weer een normaal niveau bereikt. Dit is het moment waarin de verliefdheid overgaat op houden van, ongeveer na 12 tot 18 maanden in een relatie.

Zoals je leest zijn er aardig wat hormonen die wetenschappelijk bewezen invloed hebben op de verliefdheid die je voelt. Terwijl je niet nadenkt over wat er precies gebeurt als je verliefd wordt zijn er in je lichaam allerlei processen in het werk gezet om je van de ene naar de andere fase te geleiden. Talrijke hormonen spannen samen om liefde op het eerste gezicht mogelijk te maken met als uiteindelijke doel het voortplanten van het menselijke ras.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie