Liefde op het eerste gezicht: bestaat het en hoe voelt het?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
14 minuten leestijd

Ben jij ook gefascineerd door het fenomeen liefde op het eerste gezicht? Het lijkt wel alsof we er al vanaf jongs af aan mee worden doodgegooid. In films zie je bijvoorbeeld hoe twee mensen elkaar voor het eerst aankijken en elkaar vervolgens nooit meer loslaten. Het is bijna alsof je erin móet geloven. Maar wist je dat dit idee niet alleen in films voorkomt?

Ook in muziek en toneelstukken komt het regelmatig ter sprake. En wat dacht je van Cupido? Die kleine gevleugelde jongen die met zijn pijl mensen op het eerste gezicht verliefd kan laten worden. Het klinkt allemaal heel romantisch, maar bestaat het eigenlijk wel echt?

Wat is liefde op het eerste gezicht?

Liefde op het eerste gezicht is een term die wordt gebruikt om de intense aantrekkingskracht te beschrijven die sommige mensen ervaren bij het ontmoeten van een nieuwe persoon. Het is een gevoel van directe verbinding, alsof je meteen weet dat deze persoon speciaal is en dat er iets bijzonders tussen jullie ontstaat.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat je daarbij voelt, kan worden gekenmerkt door een sterk gevoel van opwinding, vlinders in de buik, een versnelde hartslag en een overweldigend gevoel. Sommige mensen geloven dat dit gevoel het resultaat is van een soort chemische reactie in de hersenen die wordt veroorzaakt door de eerste blik of het eerste contact met de andere persoon.

Liefde op het eerste gezicht is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Maar het komt erop neer dat je vanaf het allereerste moment dat je iemand ziet, al een romantische klik voelt. Het is intens en blijft vaak langdurig aanwezig. Het kan je overkomen op de meest onverwachte momenten en met de meest onverwachte mensen.

Het is een magisch gevoel dat je hart sneller doet kloppen en je zintuigen op scherp zet. Het is een ervaring die je niet snel vergeet en die je altijd bij blijft. Heb jij weleens meegemaakt dat je iemand ontmoette en het voelde alsof je die persoon al jaren kende? Dan heb je misschien wel liefde op het eerste gezicht ervaren.

De geschiedenis van liefde op het eerste gezicht

Jij bent vast wel bekend met de legende van Cupido, maar wist je dat het idee van liefde op het eerste gezicht al veel langer bestaat? Het was de Griekse filosoof Plato die dit concept al vele jaren geleden introduceerde in zijn werk The Symposium. Daarin vertelt hij het verhaal van Aristophanes, waarin gezegd wordt dat mensen oorspronkelijk wezens waren met vier armen, vier benen en een enkel hoofd met twee gezichten bestonden.

Zeus, de Griekse koning der Goden, zag deze wezens als een bedreiging en splitste ze in tweeën. Dit zorgt er vandaag de dag nog steeds voor dat we altijd naar onze wederhelft verlangen. In één van zijn toespraken legt Aristophanes uit:

“Liefde wordt in ieder mens geboren; het roept de helften van onze oorspronkelijke aard samen terug; het probeert één te maken van twee delen en de wond van de menselijke natuur te genezen. Ieder van ons is dus een ‘passende helft’ van een menselijk geheel … en ieder van ons is altijd op zoek naar de helft die bij hem past.”

In het verhaal wordt dus gesteld dat de twee delen van één ziel elkaar weer kunnen ontmoeten. Het is het tweede deel van jezelf, waar veel mensen nooit mee in contact komen. Maar als het dan toch gebeurt, voelt het als een reünie en herken je meteen je passende helft. Het zorgt voor een bekend gevoel, alsof je elkaar al jaren kent. En dat verklaart waarom sommige mensen meteen verliefd worden als ze elkaar voor het eerst zien. Het is dan niet alleen een kwestie van aantrekkingskracht, maar vooral van een diepe connectie tussen twee delen van één ziel. Althans, dat is spirituele gedachte achter liefde op het eerste gezicht.

“Whoever loves, loves at first sight.” William Shakespeare.

Het concept van liefde op het eerste gezicht komt al eeuwenlang voor in de geschiedenis en wordt op veel verschillende manieren wordt uitgebeeld. Of je nu fan bent van kunst, muziek of film, de mythe van ‘love at first sight’ is overal om je heen. Misschien ben je wel een liefhebber van Netflix en heb je tientallen romantische voorbeelden voorbij zien komen. Het is moeilijk om níet te geloven in het idee van instant liefde na het zien van al die hartverwarmende scenes.

Je bent vast wel bekend met de Twilight-reeks, waarin Edward meteen verliefd wordt op Bella. Maar wist je dat er nog veel meer films zijn waarin liefde op het eerste gezicht centraal staat? Neem bijvoorbeeld Les Misérables, Back to the Future, Sleepless in Seattle, Titanic, West Side Story en Forrest Gump. Deze films hebben allemaal een prachtig script waarin liefde op het eerste gezicht een belangrijke rol speelt.

Hoe voelt het?

Liefde op het eerste gezicht is een bijzondere ervaring is. Het gevoel dat alles opeens lijkt te kloppen, dat is wat je zo intens ervaart. Het uiterlijk van de ander is niet eens zo belangrijk, het gaat om dat gevoel dat je hebt bij diegene. Het voelt alsof je elkaar al jaren kent, maar dan zonder elkaar ooit echt ontmoet te hebben. Als je dan eindelijk de ander ontmoet, verlopen de gesprekken zo natuurlijk en op dezelfde golflengte dat het lijkt alsof jullie altijd al samen waren.

Het is bijna een zesde zintuig, waarbij je intuïtief aanvoelt dat dit de persoon is waar je bij hoort. Je voelt een unieke connectie, chemie, een onverklaarbare energie die je met niemand anders hebt gevoeld. Het is een gevoel dat je nooit meer wilt missen en wat je voor altijd bij zal blijven.

Is het liefde of aantrekkingskracht op het eerste gezicht?

Het uiterlijk speelt geen rol

Anders dan wat veel mensen denken, speelt de algemene fysieke aantrekkelijkheid geen grote rol in liefde op het eerste gezicht. Het is niet zo dat je iedere dag verliefd wordt op alle mooie mensen die je tegenkomt. Dat zou betekenen dat je aan het einde van de week al meerdere keren verliefd zou zijn geworden op verschillende personen. Zo werkt het niet in de liefde.

Het geheim van liefde op het eerste gezicht is dat er iets unieks is aan de persoon die je ontmoet. Het kan bijvoorbeeld een bepaalde gezichtsuitdrukking zijn die je doet denken aan iemand uit je verleden die veel voor je betekent. Hierdoor kan het gebeuren dat je stapelverliefd wordt op iemand terwijl anderen in je omgeving deze persoon geen blik waardig zouden gunnen. Het gaat erom wat perfect is voor jou en dat wordt bepaald door je onderbewustzijn.

Liefde op het eerste gezicht is daarom eigenlijk niets anders dan je onderbewustzijn die je misleidt om iemand als ‘de ware’ te zien. Het uiterlijk speelt daarbij een kleine rol, maar de fysieke aantrekkelijkheid is niet doorslaggevend. Het gaat om wat er in je hart gebeurt.

De wetenschap achter verliefd worden

Verliefdheid is een wonderbaarlijk gevoel dat je helemaal van de kaart kan brengen. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? Wetenschappers hebben hier al veel onderzoek naar gedaan. Ze willen weten wat er in ons brein gebeurt als we verliefd worden, en of we dit gevoel kunnen beïnvloeden. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn.

Omdat mensen zo complex zijn, is het lastig om precies te begrijpen hoe verliefdheid werkt. Toch zijn onderzoekers al een heel eind gekomen. Ze weten bijvoorbeeld dat er bepaalde stoffen in ons brein vrijkomen als we verliefd zijn, zoals dopamine en oxytocine. Deze stoffen zorgen ervoor dat we ons gelukkig, opgewonden en verbonden voelen met de ander. Maar kun je verliefdheid beïnvloeden? Dat is nog een lastige vraag.

Sommige onderzoekers denken dat je bepaalde eigenschappen kunt versterken om aantrekkelijker te worden voor anderen, zoals zelfvertrouwen en humor. Maar anderen zeggen dat verliefdheid vooral iets is wat je overkomt, iets wat je niet kunt sturen. Het blijft dus een mysterieus en fascinerend onderwerp.

Geen liefde, maar aantrekkingskracht

Volgens een onderzoek uit 2017 van psychologen van de Universiteit van Groningen bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk niet. De onderzoekers wilden weten of deze veelbesproken liefdesmythe echt waar was en verzamelden gegevens via online-onderzoek, laboratoriumonderzoek en speeddating-evenementen. Ze wilden de gevoelens van liefde beoordelen op het moment dat deelnemers voor de eerste keer een potentiële partner ontmoetten.

Wat bleek? Liefde op het eerste gezicht is eigenlijk gewoon sterke fysieke aantrekkingskracht. Volgens de onderzoekers kreeg deze aantrekkingskracht ooit het label van ‘liefde op het eerste gezicht’, maar is er eigenlijk gewoon sprake van aantrekkingskracht.

Hoeveel mensen denken dat het bestaat?

Heb je je ooit afgevraagd of liefde op het eerste gezicht echt bestaat? In 1970 werd een onderzoek gepubliceerd dat aantoonde dat maar liefst 30% van de mannen en vrouwen deze ervaring had meegemaakt. Maar, zoals met veel dingen in het leven, veranderde de statistiek na verloop van tijd. In 1999 werd een nieuw onderzoek uitgevoerd onder honderd Amerikaanse stellen en daaruit bleek dat slechts 11% van hen verliefd werd op het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten.

Toch bleef de vraag bestaan: kan liefde op het eerste gezicht echt bestaan? Earl Naumann, een Amerikaanse marktonderzoeker, interviewde in dezelfde periode 1495 mensen naar hun mening hierover en ontdekte dat bijna twee derde van de ondervraagden in liefde op het eerste gezicht gelooft. En wat nog verrassender is, is dat meer dan de helft van de mensen die in deze ervaring geloven het zelf ook hadden meegemaakt.

“Het was alsof we elkaar al jaren kenden.”

Volgens deze statistieken gelooft bijna twee derde van de mensen in deze magische ervaring, maar maakt slechts een vijfde van hen het daadwerkelijk mee. Het is een onderwerp waar veel Nederlanders een mening over hebben – sommigen zweren erbij terwijl anderen het afdoen als een illusie. Maar de vraag blijft: is het echt of gewoon een collectieve droom, vergelijkbaar met het geloof in Sinterklaas bij kinderen? Wat denk jij?

Bestaat het wel of niet?

Geloof jij in liefde op het eerste gezicht? Als je het zo wilt noemen, dan bestaat het zeker. Het is eigenlijk vrij simpel: alle relaties beginnen met een eerste ontmoeting en in veel gevallen kan dit als liefde op het eerste gezicht worden beschouwd. Het is een situatie waarin alles gewoon klopt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat koppels die elkaar op deze manier hebben ontmoet uiteindelijk gelukkiger zijn in hun relatie.

Maar soms kan het voelen alsof het liefde op het eerste gezicht is, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Bijvoorbeeld wanneer jij meteen verkocht bent, maar de ander niet hetzelfde voelt. In dat geval is er geen sprake van wederzijdse liefde en wordt het liefde op het eerste gezicht vervangen door aantrekkingskracht op het eerste gezicht. Het is dus geen echte liefde op het eerste gezicht als het niet wederzijds is.

Een andere situatie waarin het niet om liefde op het eerste gezicht gaat, is wanneer de liefde tussen twee personen langzaam gegroeid is. Denk bijvoorbeeld aan twee vrienden die na verloop van tijd verliefd worden op elkaar, of collega’s die elkaar eerst stiekem in de gaten houden voordat ze hun gevoelens erkennen. En soms is het ook zo dat iemand in eerste instantie als een creep wordt gezien, maar na enkele weken lieve berichten en cadeautjes toch wel leuk blijkt te zijn. In deze gevallen is het wel liefde, maar niet op het eerste gezicht.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie