Liefde op het eerste gezicht: bestaat het en hoe voelt het?

Michael Slender
Door Michael Slender
16 minuten leestijd

Al van kleins af aan horen we dat liefde op het eerste gezicht bestaat maar is dat ook zo? Iedereen kent de klassieke filmscènes waarin blikken elkaar voor de eerste keer kruizen waarna man en vrouw elkaar al snel weten te vinden. Op de één of andere manier laten de films je geloven dat mensen al vanaf het eerste moment het “gewoon weten” dat ze voor elkaar voorbestemd zijn.

Het zijn bovendien niet alleen films maar ook in muziek komt het geregeld ter ore en van oudsher is het concept populair geweest in toneelstukken. Dan hebben we het nog niet eens over Cupido, de mythische zoon van de God van de liefde, die met een pijl twee mensen op slag op elkaar verliefd kan laten worden. Geraakt worden door de pijl is alsof je liefde op het eerste gezicht ervaart. Het romantische idee van twee mensen die bij een ontmoeting direct verliefd worden bestaat al vele jaren maar of het ook écht bestaat?

Wat is liefde op het eerste gezicht?

Liefde op het eerste gezicht is een persoonlijke ervaring en een veel voorkomend onderwerp in de literatuur. Het omschrijft een situatie waarin een persoon zich onmiddellijk, extreem en uiteindelijk langdurig romantisch aangetrokken voelt tot een vreemdeling. De “liefde” wordt meteen gevoeld bij het eerste contact.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De geschiedenis van liefde op het eerste gezicht

Waar Cupido een overblijfsel is uit de Romeinse mythologie is het de Griekse filosoof Plato die het concept van liefde op het eerste gezicht vele jaren geleden presenteerde. In zijn werk The Symposium introduceert Plato het idee van een soulmate in een verhaal dat werd verteld door Aristophanes.

Volgens deze theorie waren mensen oorspronkelijk wezens met vier armen, vier benen en een enkel hoofd met twee gezichten. Maar Zeus, de Griekse koning der Goden, zag deze wezens als een bedreiging. In plaats van de wezens volledig te vernietigen, splitste hij ze in tweeën. Het gevolg van deze splitsing zouden we vandaag de dag nog steeds merken doordat we altijd naar onze wederhelft verlangen. In één van zijn toespraken legt Aristophanes uit:

“Liefde wordt in ieder mens geboren; het roept de helften van onze oorspronkelijke aard samen terug; het probeert één te maken van twee delen en de wond van de menselijke natuur te genezen. Ieder van ons is dus een ‘passende helft’ van een menselijk geheel … en ieder van ons is altijd op zoek naar de helft die bij hem past.”

Waar veel mensen dit tweede deel van zichzelf nooit tegenkomen wordt gezegd dat als dit wel gebeurt het liefde op het eerste gezicht is. Als de twee helften elkaar voor het eerst weer ontmoeten dan zullen ze onmiddellijk hun passende helften herkennen. Deze ontmoeting van de twee afzonderlijke delen is een soort reünie. Dit zou het “bekende” gevoel verklaren als twee mensen vertellen dat er meteen sprake van liefde op het eerste gezicht was.

“Whoever loves, loves at first sight.” William Shakespeare.

Door de jaren heen is het idee van liefde op het eerste gezicht op allerlei manieren terug te vinden in de geschiedenis. Het concept wordt gebruikt om kunst uit te beelden, in muzieknummers, boeken maar ook in talrijke televisieprogramma’s en films. Iedereen die leeft kent de mythe van “love at first sight”. Wie een abonnement op Netflix of Film1 heeft kan het niet ontgaan zijn. Tientallen voorbeelden komen voorbij als het gaat om liefde op het eerste gezicht. Als je nog niet in het idee van instant liefde gelooft dan zou je dat wel doen na al deze romantische scenes.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Voorbeelden

In de ongekend populaire Twilight reeks voelt Edward liefde op het eerste gezicht voor Bella. Maar nog meer van de scenes zijn te vinden in de films Les Misérables, Back to the Future, Sleepless in Seattle, Titanic, West Side Story en Forrest Gump. Al deze films beschikken over een script waarin liefde op het eerste gezicht centraal staat voor het verhaal van de film, allemaal uitgerust met memorabele scènes van liefde op het eerste gezicht.

Hoe voelt het?

Hoe liefde op het eerste gezicht voelt verschilt natuurlijk per persoon, maar wat de meeste mensen voelen is dat alles opeens lijkt te kloppen. Het is een situatie waarin je iemand ontmoet waar je vanaf het moment dat je hem of haar ziet of spreekt verliefd op bent en vice versa. Terwijl je misschien zou denken dat het uiterlijk de doorslaggevende factor is voor liefde op het eerste gezicht is er bijna niemand die het daar over heeft als erover gesproken werd.

Is het liefde of aantrekkingskracht op het eerste gezicht?

Het voelt voor velen alsof ze elkaar altijd al kenden maar elkaar nooit ontmoet hadden. De meeste mensen die liefde op het eerste gezicht hebben meegemaakt omschrijven het als een vertrouwd gevoel met natuurlijk verlopende gesprekken op dezelfde golflengte. Anderen beschrijven het als een zesde zintuig waarbij het eerste contact intuïtief en bovenmaats goed aanvoelt. Dit wordt ook wel uitgesproken als een unieke connectie, chemie of een onverklaarbare energie dat met niemand anders gevoeld wordt.

Het uiterlijk speelt geen rol

Liefde op het eerste gezicht heeft niets te maken met het uiterlijk. Als liefde volledig afhankelijk zou zijn van het uiterlijk dan zouden we allemaal iedere dag verliefd worden. Terwijl je naar je werk gaat zie je veel mooie mensen maar toch word je niet op al deze personen verliefd. Tegen het einde van de werkweek zou je dan immers al meerdere keren verliefd zijn geworden op verschillende personen die je gedurende de week tegengekomen bent. Zo werkt liefde op het eerste gezicht niet.

Het echte geheim achter liefde op het eerste gezicht is dat er iets unieks is. Als je iemand ontmoet die bijvoorbeeld over een bepaalde gezichtsuitdrukking beschikt dan maakt je onderbewustzijn een vergelijking met iemand uit je verleden die veel voor je heeft betekend. Zo is het mogelijk dat je stapelverliefd op iemand kunt worden maar iedereen in je vriendengroep de persoon geen blik waardig zou gunnen. Wat voor jou perfect is wordt bepaald door je onderbewustzijn. Liefde op het eerste gezicht is daarom niets anders dan je onderbewustzijn die je misleid om iemand als “de ware” te zien.

De wetenschap achter verliefd worden

Het idee van meteen op iemand verliefd worden is het onderwerp geweest van vele onderzoeken. Wat maakt het nu dat iemand verliefd wordt op iemand anders, wat kun je eraan doen om dit te beïnvloeden of is het voorbestemd? Op al deze vragen hebben onderzoekers jarenlang gestreden om de antwoorden te krijgen. Door de complexiteit van de mens is het nog steeds niet duidelijk hoe dit alles precies werkt maar ondertussen is men al een heel eind.

13 seconden

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen niet veel tijd nodig hebben om een mening te vormen over een potentiële partner. Volgens een onderzoek hebben we maar 13 seconden nodig om de aantrekkelijkheid van iemand anders te beoordelen.1 Dit komt waarschijnlijk vanuit het verleden van de mensheid omdat bepaalde vormen van aantrekkingskracht nog steeds gelden. Waar vrouwen vroeger een sterke man nodig hadden is dit tegenwoordig niet meer benodigd zoals toen. Toch zijn mannelijke kenmerken zoals kracht nog altijd een onbewuste eigenschap waar vrouwen op kunnen vallen. Volgens dit onderzoek kan aantrekkelijkheid bovendien opgevat worden als het hebben van superieure genen.2

Op elkaar lijken

Het is verder geen geheim dat mensen sneller op iemand vallen die op hen lijkt. Hoeveel een andere persoon op je lijkt is een factor om te bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt.3 Volgens onderzoek kiezen mensen liever een beeld van hun eigen gezicht dat in het andere geslacht is veranderd dan een beeld met een volledig afwijkend gezicht. Dit is misschien nog niet het definitieve bewijs dat Plato gelijk had met de “soulmate theorie” maar het is wel opvallend te noemen.

De rol van biologie

De onderzoeken die tot nu toe uitgevoerd zijn hebben ook aangetoond dat het mogelijk te maken heeft met biologie. In een reeks onderzoeken over de samenhang van biologie en aantrekkingskracht is naar voren gekomen dat dieren onbewust weten met welke andere dieren ze kunnen voortplanten. Het lijkt erop dat deze dieren geprogrammeerd zijn om de juiste keuze te maken.4 Als dit voor mensen ook zo is dan heb je zelf niet veel inbreng maar kiest je lichaam voor jou op wie je verliefd wordt.

Geen liefde maar aantrekkingskracht

Een bekend Nederlands onderzoek dat in 2017 uitgevoerd is door psychologen van de Universiteit van Groningen vertelt ons dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat.5 De onderzoekers waren nieuwsgierig of het fenomeen echt bestaat waarna er gegevens verzameld werden via een online onderzoek, een laboratorium onderzoek en drie speed dating evenementen. Het doel van dit onderzoek was om de gevoelens van liefde te beoordelen op het moment dat deelnemers voor de eerste keer een potentiële partner ontmoeten. Het resultaat van dit onderzoek toonde aan dat liefde op het eerste gezicht geen aparte vorm van liefde is maar een sterke fysieke aantrekkingskracht. De onderzoekers geloven dat deze initiele aantrekkingskracht ooit het label heeft gekregen als “liefde op het eerste gezicht”.

antenne hart

Hoeveel mensen denken dat het bestaat?

Eén van de eerste studies over het fenomeen ‘liefde op het eerste gezicht’ werd gepubliceerd in 1970. Dit onderzoek liet met behulp van een enquête onder 679 mannen en vrouwen zien dat 30% liefde op het eerste gezicht had meegemaakt.6

Uit een nieuwer onderzoek dat in 1999 werd gehouden onder honderd Amerikaanse stellen bleek echter dat slechts 11% van de mannen en vrouwen verliefd werd op het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten (Pines AM, 1999). Rond dezelfde tijd interviewde de Amerikaanse marktonderzoeker Earl Naumann 1495 mensen via de telefoon. De antwoorden op de vragen over “liefde op het eerste gezicht” werden opgenomen, gedocumenteerd en statistisch geanalyseerd. Dit toonde aan dat bijna twee derde van de ondervraagden in liefde op het eerste gezicht gelooft. Van de groep mensen die erin geloven had meer dan de helft het zelf ervaren.

“Het was alsof we elkaar al jaren kenden.”

Statistisch gezien gelooft volgens dit laatste onderzoek – maar ook volgens een ander onderzoek – ongeveer 67 procent van de mensen in liefde op het eerste gezicht en ongeveer 20 procent van de mensen maakt het daadwerkelijk mee (Fisher, 1992). Vele Nederlanders zijn van mening dat het bestaat, en hebben het zelf ervaren, maar veel ook niet. Is het een collectieve illusie, zoals Sinterklaas dat is onder kinderen, of bestaat het echt?

Bestaat het wel of niet?

Liefde op het eerste gezicht bestaat, als je erin gelooft en als je het zelf zo wilt noemen. Het is zelfs helemaal niet zo moeilijk om het liefde op het eerste gezicht te noemen. Alle relaties ontstaan vanuit een eerste ontmoeting en dat kan in veel gevallen liefde op het eerste gezicht genoemd worden. Het is een situatie waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Je hebt bijvoorbeeld een leuk en vertrouwd gesprek op Tinder, spreekt af met elkaar en voor je het weet ben je in een liefdesvolle relatie beland met iemand die bij je past en je leven aanvult. Het is liefde op het eerste gezicht geweest, als je het zo wilt noemen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat stellen die elkaar ontmoet hebben en het liefde op het eerste gezicht was uiteindelijk gelukkiger zijn in de relatie.7

Wanneer is het geen liefde op het eerste gezicht?

Er is een andere situatie waarin je iemand ontmoet, het vertrouwd aanvoelt en je direct verkocht bent. Toch is het dan mogelijk dat het geen liefde op het eerste gezicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval als jij het wel voelt maar de ander niet. Liefde op het eerste gezicht wordt dan vervangen door een “het mocht niet zo zijn” of “aantrekkingskracht op het eerste gezicht” aangezien er geen sprake van een wederzijdse liefde is. Het is dus geen liefde op het eerste gezicht als het niet beantwoord wordt. De aantrekkingskracht die je voor iemand voelt die dit niet voor jou voelt ontwikkelt zich dan nooit tot een liefde.

Een tweede situatie waarin het vanzelfsprekend niet om liefde op het eerste gezicht gaat is wanneer een liefde tussen twee personen gegroeid is. Denk aan twee vrienden die na verloop van tijd verliefd op elkaar worden of collega’s die elkaar eerst stiekem in de gaten houden. Of een man die in eerste instantie als een creep gezien wordt maar na enkele weken lieve berichten en cadeautjes opeens wel leuk is. Het gaat in deze gevallen om liefde maar niet op het eerste gezicht.

Op zoek naar liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht is een interessant concept waar de onderzoeken duidelijk over zijn; het bestaat niet. Toch zal niemand het ontkennen dat veel mensen het ervaren en voelen. Wil je ook je portie liefde op het eerste gezicht ervaren? Deze datingsites kunnen je binnen een korte tijd veel nieuwe gezichten laten zien zodat je liefde op het eerste gezicht zelf kunt ervaren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie