Hij of zij voelt geen klik? Dit is wanneer de klik er wel en niet is

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Het is het appje dat niemand wil ontvangen na een gezellige eerste date: “Ik heb het leuk gehad maar ik voelde de klik niet, sorry.” Hoe leuk de eerste date ook is geweest, het loopt jammer genoeg niet altijd als een sprookje af. Je Tinder bio kan nog zo grappig zijn en je perfecte foto’s gemaakt tijdens een professionele photoshoot; als je met niemand de “klik” lijkt te hebben dan is het allemaal voor niets.

Het magische gevoel als je op een romantische niveau met iemand klikt laat de vonk overslaan zodat je de stap van daten naar een relatie kunt maken. Wat is deze befaamde klik precies, hoe voelt het en is de klik echt nodig?

Wat is de klik?

De klik is ontastbaar en een vaste definitie lijkt niet te bestaan. Het wordt het beste omschreven als een complexe mix tussen aantrekkingskracht en het gevoel van plezier. Het is een speciale connectie tussen twee personen. Er wordt gezegd dat het een verbinding is die je onderscheidt van anderen; de unieke combinatie van seksuele aantrekkingskracht, openheid, acceptatie en gemak.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de context van dating en relaties heb je een klik met iemand als de vonk overslaat, of als je chemie tussen jou en de ander voelt. Het is dat beetje extra in een persoon dat voor jou gemaakt lijkt te zijn en andersom. In de datingwereld van vandaag is de klik volgens velen bepalend voor het verloop van een relatie, maar is dat ook zo?

Een groot deel van de aantrekkingskracht is gebaseerd op de fysieke eigenschappen zoals de vorm van de kaak, de geur en toonhoogte van de stem. Bij de klik gaat het niet zozeer om de fysieke aantrekkingskracht maar om de emotionele connectie.

Als je met iemand klikt, dan zijn de gevoelens van verbondenheid groter dan je reactie op het uiterlijk. Het uiterlijk speelt een rol, maar het is niet doorslaggevend om een klik te voelen.

Hoe voelt het?

Je zenuwstelsel wordt gewekt, de adrenaline stijgt en dit merk je in de vorm van een snelle hartslag, kortademigheid en sensaties van opwinding. Het is het natuurlijke samenspel van je emoties en gevoelens die de vonk doet overslaan. Wanneer dit gebeurt dan merk je dit aan het tintelende gevoel in je lichaam, van de knikkende knieën tot de euforische high, als reactie op de opwinding om elkaar weer te zien. De gedachten aan een nieuwe ontmoeting overheersen je dagelijkse leven terwijl je de passie vanbinnen voelt borrelen. Dit is de klik waar veel singles hopeloos naar op zoek zijn, maar jammer genoeg soms nooit vinden.

Waarom je met de ene persoon wel een klik hebt en niet bij een ander is iets dat niemand kan uitleggen. Wetenschappers doen al eeuwen onderzoek naar het hoe en waarom de vonk overslaat. De conclusie is dat niemand het antwoord weet op hoe het precies werkt. Dat de klik bestaat staat echter niet ter discussie. De klik is echt, de vonken slaan over en de chemie bestaat; alleen niet iedereen mag of kan het ervaren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Afgewezen? Dit betekent “ik voel geen klik”

Het gebrek aan een klik wordt vaak gebruikt als een parapluterm om iemand op een makkelijke manier af te wijzen. Misschien vertelt de ander je “geen klik te voelen” maar vond deze eigenlijk dat je foto’s geen reële weergave van je uiterlijk zijn. Of je bent een meester in een uitdagend chatgesprek terwijl je er in het echt niets van bakt. “Sorry, ik voel geen klik” is in dit geval een comfortabele uitweg in een lastige situatie.

Om het je niet direct te hoeven vertellen verzinnen singles redenen die wat minder hard aankomen dan de waarheid. Wat is makkelijker om te zeggen als je iemand afwijst: “je bent te lelijk voor mij” of “ik voelde de vonk niet overslaan?” De klik niet voelen is in deze situaties de eenvoudige manier om de harde waarheid niet te hoeven vertellen.

In andere gevallen voelt de ander zich bijvoorbeeld wel tot je aangetrokken maar is de match er gewoon niet. Dit gaat niet alleen over je uiterlijk maar ook over je gedrag en wat je allemaal zegt. Het is het totaalplaatje dat niet aansluit bij wat de ander wil of zoekt. Misschien vond hij of zij je wel interessant, aardig en grappig maar miste net dat beetje extra wat de klik wordt genoemd.

Is de directe klik echt nodig?

Gevoed door televisie, films en romans is er een generatie singles die hopeloos op zoek zijn naar een relatie op basis van onrealistische verwachtingen. De waarheid is dat de chemie waar zij naar op zoek zijn een overschatte mythe is. Voor een gelukkige en liefdevolle relatie is de chemie of vonk niet nodig. Of je meteen een klik met iemand hebt is dus geen barometer die de verwachting van de relatie bekend maakt.

De vonk is niet blijvend

De vonk die bij sommige stellen al bij de eerste ontmoeting overslaat is niet blijvend. Zodra de vonk minder wordt realiseren veel stelletjes dat er buiten de “klik” niet veel in gemeen lijkt te zijn. “Liefde maakt blind” is het resultaat van de klik die sommige mensen voelen. De hormonen in je lichaam als je verliefd bent vertroebelen je zicht op de realiteit. Dat je de klik met iemand voelt betekent dus niet dat het een garantie is op een lange en gelukkige relatie.

blind liefde

Liefde maakt blind

De klik die je met iemand kunt hebben is namelijk de reden waardoor je veel eigenschappen die ertoe doen over het hoofd ziet. Waar talloze singles op jacht zijn naar de klik komen degenen die het wel met iemand hebben bedrogen uit. Vaak zijn deze zo verblind door de verliefdheid dat ze de ernstige tekortkomingen over het hoofd zagen. Alleen de klik met iemand hebben is niet genoeg. De klik zorgt ervoor dat iets goed voelt maar het kan je niet vertellen hoe het daarna verloopt.

Sommige mensen maken het nooit mee

De klik waar anderen het altijd over hebben blijft voor hen een mysterie. Het is geen pech of geluk hebben; de klik kun je alleen voelen als je er de persoon voor bent. Daarom zijn er mensen die nooit chemie met iemand voelen, maar toch trouwen en een gelukkige relatie hebben. De klik voelen komt het vaakst voor bij mensen die nuchter en oprecht zijn. Volgens professor Campbell komt dat omdat als een persoon comfortabel met zichzelf is, ze beter in staat zijn om hun ware zelf aan de wereld uit te drukken1. Dit maakt makkelijker om hen te leren kennen, zelfs als perspectieven op belangrijke zaken van elkaar verschillen.”

Waarom de langzame klik beter is

Geen enkele relatie is hetzelfde. Het ene stel is al vanaf het eerste moment hopeloos verliefd op elkaar, anderen hebben eerst een hekel aan elkaar om een jaar later te trouwen. Er zijn werkelijk miljoenen relaties tussen mensen ontstaan die geen enkele vorm van een klik voelden bij de eerste ontmoeting. Veel relaties tussen twee mensen ontstaan vaak niet plotseling maar hebben tijd nodig om te groeien. De klik is er niet meteen maar groeit naarmate de twee elkaar leren kennen.

Liefde op het vijfde gezicht

De relaties van deze stellen ontwikkelen zich geleidelijk. Het is in deze gevallen geen liefde op het eerste gezicht maar eerder op het vijfde gezicht. Soms voelen ze zich niet eens aangetrokken tot hun partner op het moment van ontmoeten. Iedereen kent wel iemand die zijn of haar partner in eerste instantie niet kon uitstaan, om vervolgens steeds dichter bij elkaar te komen en uiteindelijk nooit meer gescheiden door het leven willen. Dit komt omdat we mensen aantrekkelijk gaan vinden naarmate we hen vaker zien.

De klik kan groeien

Wetenschappers van het Hamilton College in New York hebben onderzoek gedaan naar dit fenomeen2. In dit onderzoek mochten de deelnemers gezichten beoordelen waarna de resultaten geanalyseerd werden. Sommige foto’s werden meerdere keren getoond. Wat blijkt? Hoe vaker een gezicht voorbij komt, hoe aantrekkelijker het wordt. Volgens dit onderzoek voelen mensen zich meer aangetrokken tot anderen als ze elkaar vaker zien, zelfs als er aanvankelijk geen aantrekkingskracht was.

Het traditionele beeld van de klik is als een schot in de roos van Cupido. Met slechts één pijl zou Cupido het voor elkaar kunnen krijgen om een intense band tussen twee mensen te creëren. Jammer genoeg is dit geen reële voorstelling van hoe het in werkelijkheid gaat. Van alle mensen die verliefd zijn hebben er maar weinig direct een klik gevoeld en liefde op het eerste gezicht ervaren. In de realiteit blijkt Cupido helemaal niet zo’n goede schutter te zijn. Vaak heeft het hulpje van de God van liefde niet één pijl nodig om het doel te bereiken, maar meerdere.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie