Na een geweldige eerste date hoop je altijd op dat ene berichtje dat je hart sneller doet kloppen, toch? Maar soms krijg je in plaats daarvan dat berichtje dat niemand wil ontvangen: “Ik heb het leuk gehad, maar ik voelde de klik niet, sorry.” Hoe fantastisch die eerste date ook was, soms loopt het gewoon niet zoals in een sprookje. Je Tinder-bio kan enorm grappig zijn en de perfecte foto’s op je profiel zouden zomaar in een magazine kunnen staan, maar als die ‘klik’ er niet is, dan is het allemaal voor niets.
Dat magische gevoel wanneer je op een dieper niveau met iemand klikt, dat is wanneer de vonk overslaat en je de stap van daten naar een relatie kunt zetten. Maar wat is deze befaamde klik precies, hoe voelt het en is de klik echt nodig?
Wat is de klik?
De klik is eigenlijk behoorlijk vaag en lijkt geen vaste definitie te hebben. Het wordt het best omschreven als een ingewikkelde mix van aantrekkingskracht en het gevoel van plezier. Het is die speciale connectie tussen twee mensen die hen onderscheidt van anderen – een unieke combinatie van seksuele aantrekkingskracht, openheid, acceptatie en een gevoel van gemak.
In de wereld van daten en relaties heb je een klik met iemand wanneer de vonk overspringt, of wanneer je die onmiskenbare chemie tussen jou en de ander voelt. Het is als dat extra beetje dat je in iemand ziet en dat lijkt te zeggen: “Die is voor mij bestemd, en vice versa.” In de hedendaagse datingwereld lijkt de klik volgens velen cruciaal te zijn voor hoe een relatie zich ontwikkelt, maar is dat werkelijk zo?
Hoewel een groot deel van aantrekkingskracht gebaseerd kan zijn op fysieke kenmerken, zoals de vorm van iemands kaak, hun geur en zelfs de klank van hun stem, draait het bij de klik niet zozeer om het uiterlijk, maar om de emotionele connectie. Als je een klik hebt met iemand, zijn de gevoelens van verbondenheid veel sterker dan je reactie op hun uiterlijk. Het uiterlijk speelt zeker een rol, maar het is niet het doorslaggevende element als het gaat om die ongrijpbare klik.
Hoe voelt het?
Je zenuwstelsel gaat op volle toeren, de adrenaline stijgt, en je merkt dit allemaal door een snelle hartslag, kortademigheid en een golf van opwinding. Het is een natuurlijk spel van emoties en gevoelens dat die vonk doet overslaan. Als het gebeurt, voel je een tintelend gevoel door je hele lichaam, van die wiebelende knieën tot die euforische high die je krijgt bij de gedachte aan de volgende ontmoeting. Je dagelijkse gedachten worden overspoeld door de passie die vanbinnen borrelt. Dit is die klik waar veel vrijgezellen wanhopig naar verlangen, maar helaas soms nooit vinden.
Waarom je met de ene persoon wel die klik hebt en met een ander niet, is een raadsel waar niemand echt een antwoord op heeft. Wetenschappers hebben eeuwenlang onderzoek gedaan naar hoe en waarom die vonk overspringt. De conclusie? Niemand weet echt precies hoe het werkt. Maar dat die klik bestaat, daar valt niet over te twisten. De klik is echt, de vonken vliegen over en de chemie is aanwezig, alleen is het niet voor iedereen weggelegd om te ervaren.
Afgewezen? Dit betekent ‘ik voel geen klik’
Het excuus ‘ik voel geen klik’ wordt vaak gebruikt als een handige manier om iemand af te wijzen zonder al te veel gedoe. Misschien zei de ander wel ‘geen klik te voelen’, maar bedoelde deze eigenlijk dat je foto’s niet echt een goede weergave van je uiterlijk zijn. Of je bent een kei in online chatten, maar in het echt bak je er gewoonweg niks van. In dat geval is ‘Sorry, ik voel geen klik’ een gemakkelijke uitweg in een lastige situatie.
Geen klik voelen staat daarom soms ook wel synoniem aan het vermijden van de directe confrontatie. Om je de harde waarheid niet rechtstreeks te hoeven vertellen, verzinnen singles redenen die minder pijnlijk klinken. Wat is makkelijker om te zeggen als je iemand afwijst: ‘je ziet er niet goed uit voor mij’ of ‘ik voelde de vonk niet overslaan?’ Het excuus ‘geen klik voelen’ is in dit soort situaties gewoon een vriendelijke manier om de waarheid wat zachter te maken.
In andere gevallen kan de ander zich wel tot je aangetrokken voelen, maar ontbreekt er gewoon een echte match. Het gaat niet alleen om je uiterlijk, maar ook om je gedrag en wat je te zeggen hebt. Het gaat om het totaalplaatje dat gewoon niet helemaal aansluit bij wat de ander zoekt. Misschien vonden ze je wel interessant, aardig en grappig, maar ontbrak gewoon dat speciale beetje wat we die klik noemen.
Dit kan ‘geen klik’ betekenen
- Geen emotionele connectie: De vonk ontbreekt simpelweg omdat er geen diepere emotionele band is tussen jou en de ander.
- Verschillende interesses: Jullie hebben totaal andere interesses en hobby’s. Er is geen gemeenschappelijke basis voor gesprekken en activiteiten.
- Persoonlijke doelen: Jullie hebben uiteenlopende levensdoelen en visies op de toekomst. Het is daarom moeilijk om op dezelfde golflengte te zitten.
- Communicatieproblemen: Misschien is de communicatie niet vlot verlopen tijdens jullie gesprek en voelde het geforceerd aan.
- Chemie ontbreekt: Hoewel je elkaar wellicht aantrekkelijk vindt, ontbreekt de chemie die nodig is om die diepere connectie te voelen.
- Geen gedeelde waarden: Jullie hebben verschillende kernwaarden en overtuigingen die niet met elkaar in overeenstemming zijn of botsen.
- Timing is verkeerd: Soms komt het gewoon neer op timing. De ander is niet klaar voor een relatie of heeft andere prioriteiten.
- Verschillende levensfasen: Jullie bevinden zich in totaal verschillende levensfasen, bijvoorbeeld qua carrière, levensdoelen of gezinsplannen.
Is de directe klik echt nodig?
Dankzij televisie, films en romantische boeken is er een hele generatie vrijgezellen die koortsachtig op zoek zijn naar een relatie gebaseerd op onrealistische verwachtingen. De waarheid is dat de zo gewilde chemie eigenlijk een overschatte mythe is. Om een gelukkige en liefdevolle relatie te hebben, heb je niet per se die vonk of klik nodig. Of je nu meteen een klik voelt met iemand, is dus geen graadmeter voor het toekomstige succes van de relatie.
De vonk is niet blijvend
De vonk die sommige koppels al voelen bij hun allereerste ontmoeting is helaas niet blijvend. Wanneer die vonk begint te tanen, realiseren veel stellen zich dat ze buiten die ‘klik’ eigenlijk niet zoveel gemeen hebben. “Liefde maakt blind” is dus deels het resultaat van die klik die sommige mensen ervaren. De hormonen in je lichaam wanneer je verliefd bent, vertroebelen je zicht op de realiteit. Dus alleen omdat je die klik met iemand voelt, betekent dit niet automatisch dat je verzekerd bent van een lange en gelukkige relatie.
Die speciale klik die je met iemand kunt ervaren, is eigenlijk de reden waarom je vaak belangrijke eigenschappen over het hoofd ziet. Terwijl talloze vrijgezellen op zoek zijn naar die klik, worden degenen die het wel ervaren soms teleurgesteld. Vaak zijn ze zo verblind door de verliefdheid dat ze ernstige tekortkomingen over het hoofd zien. Maar alleen die klik hebben met iemand is niet voldoende.
De klik kan ervoor zorgen dat alles op dat moment goed voelt, maar het kan je niet vertellen hoe de toekomst eruit zal zien. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen die vonk en aandacht te besteden aan andere aspecten van een relatie.
Sommige mensen maken het nooit mee
Voor sommige mensen blijft die befaamde klik waar anderen altijd over praten een mysterie. Het heeft niets te maken met pech of geluk hebben, je kunt die klik alleen voelen als het echt bij je past. Daarom zijn er mensen die nooit die chemie met iemand ervaren, maar toch in het huwelijksbootje stappen en een gelukkige relatie hebben. De klik ervaren komt meestal voor bij mensen die nuchter en authentiek zijn.
Volgens psychologieprofessor Campbell van de California State University komt dat doordat wanneer iemand zich comfortabel voelt met zichzelf, ze beter in staat zijn om hun ware zelf aan de wereld te laten zien. Dit maakt het gemakkelijker om hen te leren kennen, zelfs als jullie verschillende perspectieven hebben over belangrijke zaken.
Elkaars zinnen afmaken
Wanneer twee mensen tijdens een gesprek op dezelfde golflengte zitten, lijkt het soms alsof hun gedachten gewoon ‘klikken’. Een recente studie laat zien dat deze klik niet zomaar een uitdrukking is, maar voorspeld kan worden aan de hand van de ‘reactietijden’ in een gesprek, oftewel de tijd tussen het moment waarop één persoon stopt met praten en de andere persoon begint.
Onderzoekers: “Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze elkaars zinnen bijna kunnen afmaken, dan sluiten ze die korte kloof van 250 milliseconden, en dat is wanneer er echt sprake is van die speciale klik tussen twee mensen.”
Waarom de langzame klik beter is
Geen enkele relatie is hetzelfde. Het ene stel is vanaf het allereerste moment smoorverliefd op elkaar, terwijl anderen elkaar in het begin juist helemaal niet konden uitstaan, om een jaar later in het huwelijksbootje te stappen. Er zijn werkelijk miljoenen relaties ontstaan waarbij er absoluut geen sprake was van een spontane klik tijdens de eerste ontmoeting.
Veel relaties tussen twee mensen ontstaan niet plotseling, maar hebben tijd nodig om te groeien. Die klik is er niet meteen, maar groeit naarmate de twee elkaar beter leren kennen. Het toont aan dat liefde en relaties vaak complexer zijn dan we soms denken.
Voor deze stellen ontwikkelen relaties zich langzaam maar gestaag. Het draait hier niet om liefde op het eerste gezicht, maar eerder om liefde op het vijfde gezicht. Soms voelen ze zich zelfs niet meteen aangetrokken tot hun partner bij de eerste ontmoeting. We kennen allemaal wel iemand die hun partner aanvankelijk niet kon uitstaan, maar vervolgens steeds closer werd en nu niet meer zonder elkaar kan. Dat komt doordat we mensen aantrekkelijker gaan vinden naarmate we ze vaker zien.
De klik kan groeien
Onderzoekers van het Hamilton College in New York hebben dit fenomeen bestudeerd. Deelnemers moesten gezichten beoordelen en de resultaten werden geanalyseerd. Sommige foto’s werden herhaaldelijk getoond. Wat blijkt? Hoe vaker een gezicht wordt getoond, hoe aantrekkelijker het wordt. Volgens dit onderzoek voelen mensen zich meer aangetrokken tot anderen als ze elkaar vaker zien, zelfs als er aanvankelijk geen aantrekkingskracht was.
Het traditionele beeld van de klik is als een perfecte pijl van Cupido die recht in de roos belandt. Met slechts één pijlschot zou Cupido een intense band tussen twee mensen kunnen creëren. Maar helaas is dit geen realistische weergave van hoe het echt gaat. Van alle verliefde mensen hebben maar weinigen meteen die klik gevoeld en liefde op het eerste gezicht ervaren. In werkelijkheid blijkt Cupido niet zo’n nauwkeurige schutter te zijn. Vaak heeft het hulpje van de God van liefde meer dan één pijl nodig om het doel te raken.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.