Hoelang relatie voor samenwonen, trouwen en kind?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Je liefdesleven is als een reis naar een onbekende bestemming. Terwijl je een weg baant door de kronkelende wegen, ontdek je steeds nieuwe landschappen, hoogtepunten en obstakels. Dit liefdespad is uniek voor iedereen, en net zoals bij elke reis, zijn er mijlpalen die we onderweg hopen te bereiken. Voor sommigen is samenwonen een belangrijke stap, terwijl anderen dromen van een huwelijk of het krijgen van kinderen. Het gaat bovendien niet alleen om de schoonheid van de bestemming, maar ook om de momenten en ervaringen die je onderweg met elkaar deelt.

Er is dan ook geen juiste of verkeerde tijd om deze mijlpalen te bereiken. Het draait allemaal om het begrijpen van jezelf, je partner en jullie unieke reis samen. Hoelang het duurt voordat je een mijlpaal in een relatie hoort te bereiken? Dat is voor iedereen anders. Maar ondanks dat er geen one-size-fits-all antwoord is, kunnen we wel onze ideeën delen over de timing van samenwonen, trouwen en het krijgen van kinderen.

Wanneer samenwonen?

Als je nadenkt over samenwonen met je partner, is het begrijpelijk dat je je afvraagt hoelang je een relatie moet hebben voordat je deze stap zet. Kan het na drie maanden al? Wacht je minimaal een jaar? Of is twee jaar de gouden grens? Het antwoord op de vraag is echter niet zo eenvoudig als het opnoemen van een periode, omdat het afhangt van verschillende factoren en persoonlijke omstandigheden. Daarom noemen we geen tijd, maar wel een aantal richtlijnen om in gedachten te houden als je erover nadenkt om te gaan samenwonen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Timing is belangrijk

Het is verstandig om eerst voldoende tijd door te brengen met je partner voordat je gaat samenwonen. Het is een goed idee om elkaar grondig te leren kennen voordat je de stap zet. De tijd is daarbij irrelevant, maar het kan zomaar maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van hoe snel jullie je comfortabel voelen bij elkaar.

Als je een nieuwe relatie hebt en van alleen wonen naar samenwonen gaat, dan maken de meeste koppels de overstap na één tot twee jaar.

Communicatie en compatibiliteit

In hoeverre kunnen jullie openlijk communiceren over verwachtingen, doelen en levensstijlen? Zorg ervoor dat jullie op veel vlakken compatibel zijn en dat jullie in staat zijn om conflicten op een gezonde manier op te lossen. Dit zal de basis leggen voor een succesvolle poging om te gaan samenwonen. Denk aan dingen als:

  • huishoudelijke taken
  • financiën
  • schema’s
  • persoonlijke ruimte
  • levensstijlen
  • toekomst
  • verantwoordelijkheden

Proefperiode

Een verstandige aanpak kan zijn om een proefperiode samen door te brengen voordat je officieel gaat samenwonen. Trek bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag bij elkaar in, maar blijf eerst ‘s weekends bij elkaar slapen. Dit kan je helpen om te ontdekken hoe jullie omgaan met dagelijkse taken, conflicten en het delen van ruimte. Een proefperiode geeft je de kans om te wennen aan elkaars gewoonten.

Vrouwen gaan gemiddeld op hun 26e samenwonen.

Financiën

Samenwonen brengt vaak financiële verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe gaan jullie daarmee om? En zijn jullie daar al open over? Het is verstandig om te praten over hoe jullie de kosten gaan verdelen en andere financiële verplichtingen. Een goed begrip van elkaars financiële situatie is belangrijk, net als een plan voor het beheren van de uitgaven.

Wat niet verstandig is? Samenwonen omdat een van jullie uit huis wordt gezet of problemen heeft of omdat het van jullie verwacht wordt door familie, vrienden of de maatschappij. Samenwonen is ook niet verstandig als er bestaande problemen en conflicten zijn in jullie relatie die nog niet zijn opgelost. Samenwonen kan deze problemen verergeren.

Wanneer trouwen?

Voor de meeste mensen komt samenwonen eerst, trouwen later – als dat er al komt. Hoewel dit voorheen anders was, trouwen mensen nu niet meer zo snel. Mensen trouwen tegenwoordig later in hun leven dan hun ouders. In 2019 was de gemiddelde leeftijd bij vrouwen 32 jaar en bij mannen 34 jaar. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was de trouwleeftijd van vrouwen gemiddeld nog geen 23 jaar. Mannen waren – net als nu – zo’n twee jaar ouder.

Ongeacht je leeftijd, als je eraan denkt om te trouwen met je partner, dan wil je waarschijnlijk hoelang je een relatie moet hebben voordat je deze belangrijke stap zet. Het vinden van het juiste moment om te trouwen is echter een persoonlijke beslissing die wederom meer van andere factoren afhangt dan de tijd en timing.

Stevige basis

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat jullie een solide basis hebben in jullie relatie voordat je gaat trouwen. Dat wil zeggen: een diepgaand begrip van elkaars waarden, doelen en verwachtingen. Nog meer dan bij samenwonen is het belangrijk om openlijk te communiceren en eventuele belangrijke zaken te bespreken, zoals kinderwensen, carrièredoelen, financiën en levensstijlkeuzes. Trouwen is immers niet bedoeld voor even, maar voor het leven.

Vrouwen trouwen gemiddeld op hun 32e.

Tijd om elkaar te leren kennen

Om ook maar te kunnen denken aan trouwen, is het nodig om voldoende tijd door te brengen met je partner. Je moet elkaar echt goed kennen voordat je in het huwelijksbootje stapt. Gaat de liefde verder dan seksuele aantrekkingskracht? Het betekent ook niet alleen het delen van leuke momenten, maar ook het meemaken van uitdagingen en het doorstaan van moeilijke momenten. Hoewel er geen vaste tijdlijn is, kan het een goed idee zijn om eerst een aantal belangrijke gebeurtenissen in elkaars leven mee te maken voordat je trouwt.

Luister naar je intuïtie

Als je wilt trouwen, dan is je onderbuikgevoel wellicht de beste raadgever. Luister naar je eigen gevoelens en intuïtie bij het nemen van de beslissing om te trouwen. Als je diep van binnen het gevoel hebt dat jullie klaar zijn voor een levenslange verbintenis, en dat je partner de persoon is met wie je de rest van je leven wilt doorbrengen, dan kan dat een indicatie zijn dat het tijd is om te trouwen.

Wat niet verstandig is? Trouwen onder druk van externe factoren, zoals sociale verwachtingen of het gevoel dat je ‘op schema’ moet liggen. Het huwelijk is een belangrijke en levensveranderende beslissing die gebaseerd moet zijn op de liefde, wederzijds respect en de wens om een leven samen te delen.

Wanneer kinderen?

Als je nadenkt over kinderen met je partner, dan weet je dat het menens is. Maar hoelang moet je wachten voordat je deze grote stap zet? Het besluit om kinderen te krijgen is niet aan tijd gebonden, zeer persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn een aantal dingen waaraan je moet denken, vóórdat je kinderen overweegt.

Stabiliteit en commitment

Voor het kind is stabiliteit belangrijk. Een stabiele relatie en een sterke basis van commitment zijn dan ook noodzakelijk voordat je kinderen overweegt. Kunnen jullie samen stabiliteit bieden? Begrijpen jullie elkaars verwachtingen met betrekking tot het ouderschap? Een relatie hebben is heel wat anders dan het ouderschap delen. Daarom is het belangrijk dat jullie niet alleen als partners op één lijn liggen, maar ook als toekomstige ouders.

Vrouwen waren in 2021 gemiddeld 30 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. Sinds de jaren zeventig is de leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen gestegen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren ze gemiddeld 24 jaar. Over het algemeen zijn mannen in Nederland drie jaar ouder dan vrouwen als ze voor het eerst vader worden.

Communicatie en samenwerking

Het ouderschap vraagt om samenwerking tussen jou en je partner. Jullie moeten openlijk kunnen praten over belangrijke aspecten van het ouderschap, zoals opvoedstijlen, disciplinaire maatregelen en het verdelen van de verantwoordelijkheden. Als ouders is het belangrijk om als een team samen te werken bij het opvoeden van jullie kinderen.

Vrouwen krijgen hun eerste kind als ze 30 zijn.

Financiële stabiliteit

Denk na over jullie financiële situatie en vraag jezelf af of jullie in staat zijn om de kosten van het opvoeden van een kind te dragen, zoals voeding, gezondheidszorg, kinderopvang en algemene levensbehoeften. Hebben jullie een financieel plan uitgedacht? Of voldoende spaargeld opgebouwd? Dit alles kan jullie gemoedsrust geven wanneer jullie ouders worden.

Emotionele voorbereiding

Het krijgen van kinderen brengt grote emotionele veranderingen met zich mee. Zijn jullie er emotioneel klaar voor om ouder te worden. Kunnen jullie de verantwoordelijkheid aan die het ouderschap met zich meebrengt? Het ouderschap vraagt om geduld, toewijding en onvoorwaardelijke liefde, dus vraag jezelf af of je deze rol op je wil nemen – en of je daar klaar voor bent.

Wat niet verstandig is? Kinderen nemen omdat anderen het van je verwachten of omdat je denkt dat het de volgende logische stap is. Het krijgen van kinderen is een levenslange verantwoordelijkheid. Het moet gebaseerd zijn op je eigen verlangen en bereidheid om ouder te worden, niet op de verwachtingen van anderen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie