12 signalen van financiële onverantwoordelijkheid in een relatie

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Jij en je partner hebben een fantastische relatie. Jullie hebben beiden een goede baan en verdienen meer dan Jan en Jannie Modaal. Financieel gezien zouden jullie je geen zorgen hoeven te maken over de toekomst. Maar dat doe je wel. Er is namelijk iets vreemds aan de hand. Jullie staan iedere maand in de rode cijfers op de gezamenlijke rekening.

Wanneer je bankafschriften napluist, zie je op het eerste gezicht niets bijzonders. Zowel jij als je partner storten iedere maand voldoende op de gezamenlijke rekening, naar rato, zoals afgesproken. Omdat dit niet het probleem is, kijk je vervolgens naar de afschrijvingen. En dat verrast je, want je partner pint niet alleen dagelijks bedragen van de gezamenlijke rekening. Ook zie je dat er geregeld – en zonder jouw toestemming – bedragen worden overgemaakt naar de privérekening van je partner. Daarom vraag jij je af: is mijn partner financieel onverantwoordelijk?

Wat is financiële onverantwoordelijkheid?

Financiële onverantwoordelijkheid betekent dat iemand zijn geld niet verstandig beheert. Dat is bijvoorbeeld het geval als mensen meer uitgeven dat ze kunnen, schulden maken, uitgaven geheimhouden voor hun partner en geld uitgeven dat voor andere doeleinden is bedoeld. Het zijn situaties waarin mensen hun financiële verantwoordelijkheid niet serieus nemen. Als je deze dingen ziet gebeuren in je eigen relatie, kan dit een enorme druk op de relatie leggen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

12 signalen van financiële onverantwoordelijkheid in een relatie

Financiële onverantwoordelijkheid in een relatie is een gevoelig onderwerp, maar het is iets waar veel mensen tegenaan lopen. Het kan een serieuze druk op een relatie leggen en voor problemen zorgen als het niet wordt aangepakt.

Of je nog maar net een relatie hebt of al tien jaar met dezelfde partner leeft, het is belangrijk dat je de signalen van financiële onverantwoordelijkheid herkent en er iets aan doet voordat het te laat is. Dit zijn twaalf signalen van financiële onverantwoordelijkheid in een relatie die je moet kennen:

1. Geheimhouden van financiën

Als je partner een geheim maakt van persoonlijke uitgaven, kan dit een rode vlag zijn. Het kan betekenen dat er iets mis is met de financiële situatie of dat er op dit gebied iets wordt verzwegen.

2. Te veel uitgeven

Meer uitgeven dan mogelijk is ook een teken zijn van financiële onverantwoordelijkheid. Als je partner continu te veel geld uitgeeft aan luxe-items, kan dit een indicatie zijn van financiële problemen.

3. Vermijden van vragen over financiën

Je partner vermijdt antwoord te geven op vragen over financiën? Dit is ook een rode vlag. Sommige mensen vermijden vragen over hun financiën omdat ze weten dat ze niet verstandig omgaan met hun geld.

4. Verkeerde investeringen

Terwijl de wasmachine nodig aan vervanging toe is, kiest je partner ervoor om eerst de nieuwe PlayStation-console te kopen. Wanneer iemand continu de verkeerde financiële investeringen doet, is er waarschijnlijk sprake van financieel onverantwoordelijk gedrag.

5. Terugkerende betalingsproblemen

Als je partner regelmatig betalingsherinneringen ontvangt en misschien zelfs geld moet lenen om rekeningen te betalen, dan is dit een duidelijk teken dat er iets mis is met de financiën. Het probleem met schulden is dat ze alleen maar groter kan worden als ze niet op tijd betaald worden.

6. Uitgaven buiten het gezamenlijke budget

Als jullie samen een budget hebben vastgesteld, en je partner blijft maar geld uitgeven buiten dit budget, dan is dit een duidelijk teken van financiële onverantwoordelijkheid.

7. Geen spaargeld hebben

Een ander duidelijk teken dat er iets mis is met de financiën van je partner, is als deze geen spaargeld heeft. Iemand die in een financieel gezonde positie zit, legt wat geld opzij voor onverwachte uitgaven of als back-up voor als er iets misgaat. Als je geen spaargeld hebt, geef je waarschijnlijk meer uit dan wat je verdient.

8. Schulden maken zonder toestemming

Als je partner stiekem schulden maakt zonder jouw toestemming of kennisgeving, is dit ook een duidelijk teken van financiële onverantwoordelijkheid. Het overschrijdt alle grenzen van een relatie en wordt zelfs gezien als financieel vreemdgaan. Dit kan leiden tot ernstige problemen – ook voor jou – als je niet snel ingrijpt.

9. Geheime bankrekeningen of creditcards

Heeft je partner stiekem een bankrekening aangemaakt? Of zonder jouw medeweten een creditcard aangevraagd? Dit zijn ook duidelijke tekenen van financiële onverantwoordelijkheid.

10. Onnodige uitgaven doen

Als je partner steeds maar geld blijft uitgeven aan dingen die niet nodig zijn, zoals aan games of gokken, dan kan dit ook een teken zijn van financiële onverantwoordelijkheid.

11. Gebrek aan verantwoording

Is je partner niet bereid of in staat om verantwoording af te leggen voor hun uitgaven? Dan is dat ook een teken van financiële onverantwoordelijkheid.

12. Voortdurende discussies over geld

Als je voortdurend discussies hebt over geld, kan dit ook een teken zijn van financiële onverantwoordelijkheid. Dat is bijvoorbeeld het geval als jij wilt sparen voor een toekomst als gezin, terwijl je partner al het geld erdoorheen brast.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de signalen van financiële onverantwoordelijkheid in een relatie. Financiële onverantwoordelijkheid kan leiden tot problemen in een relatie en het is daarom essentieel om er op tijd iets aan te doen.

Als je deze signalen herkent, moet je serieus overwegen om met je partner te praten en er samen iets aan te doen om de financiën op orde te krijgen. Of misschien moet je zelfs overwegen om met de relatie te stoppen als de situatie onhoudbaar wordt. Hoe dan ook, wees alert op de signalen van financiële onverantwoordelijkheid in een relatie en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie