De afgelopen weken heb je een aantal likes ontvangen van iemand die nu dagelijks in je gedachten leeft. Het bleef namelijk niet alleen bij likes op je posts. Soms kreeg je ook een DM met een compliment. Het probleem is dat het daar dan ook vaak bij bleef. Jij wilde het contact na een paar berichten steeds uitbreiden, maar de ander ging daar niet op in.
Je voelt je wat ongemakkelijk bij de situatie, want waarom reageert de ander niet meer na een paar berichten? Waarom krijg je af en toe een flirterig berichtje, maar wordt er niet thuis gegeven als je concrete plannen wilt maken om te ontmoeten? Het voelt alsof je aan het lijntje wordt gehouden en daarom vraag jij je af: is dit breadcrumbing?
Wat is breadcrumbing?
Het zal je niet zijn ontgaan dat ‘breadcrumbing’ een Engelse term is. In het Nederlands betekent dit ‘broodkruimels achterlaten’ en in de context van daten is het dus een metafoor. Sinds 2017 wordt breadcrumbing gebruikt als een term om een bepaalde datingsituatie te omschrijven waarin je iemand aan het lijntje houdt. Je stuurt bijvoorbeeld af en toe een berichtje, maar nooit heb je echt de intentie om af te spreken of een relatie te beginnen.
Het idee achter breadcrumbing is dat je steeds kleine broodkruimels achterlaat, waardoor de ander denkt dat er meer te halen valt. Misschien wel een heel brood. In de context van daten laat je geen broodkruimels achter, maar geef je kleine momenten van aandacht. Dat leidt echter nergens toe. Het is een doodlopend spoor voor degene die de aandacht ontvangt. Deze hoopt wellicht op meer, maar dat is valse hoop.
Komt het achterlaten van broodkruimels je bekend voor? Natuurlijk, het volgen van broodkruimels is onderdeel van het klassieke sprookje van Hans en Grietje. In het verhaal laten de broer en zus kruimels van hun brood achter zich vallen om later de weg terug te vinden. In de datingwereld zijn berichten, likes en DM’s de broodkruimels die we gebruiken om de weg terug te vinden naar het hart van een ander. Althans, dat is wat met breadcrumbing wordt gesuggereerd.
Waarom breadcrumben mensen?
Om maar meteen duidelijk te zijn: breadcrumben is geen nieuwe datingsituatie – het bestaat al jaren. Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt of het zelf gedaan, niet wetende dat het breadcrumbing was. Er is bijvoorbeeld sprake van breadcrumbing als je iemand het idee geeft dat er een kans is dat jij geïnteresseerd bent, terwijl je nooit de intentie hebt gehad om iets met diegene te beginnen. Met de broodkruimels houd je iemand zoet, voor als deze persoon later misschien nog van pas komt.
Uiteindelijk kunnen mensen daar verschillende redenen voor hebben en wordt ‘breadcrumbing’ om dezelfde redenen gedaan als wanneer je iemand aan het lijntje houdt. Dit zijn een aantal redenen waarom mensen breadcrumben.
Bindingsangst
Soms is het omdat ze bang zijn om zich te binden en zich niet comfortabel voelen bij het idee van een serieuze relatie. Door af en toe berichtjes te sturen, houden ze de ander geïnteresseerd zonder echt een relatie aan te gaan.
Egoboost
Vind jij het fijn om te weten dat je iemand kunt ‘krijgen’? Waarschijnlijk wel, omdat voor iedereen een egoboost is. Hetzelfde gebeurt bij breadcrumbing. Mensen vinden het leuk om de aandacht te krijgen van meerdere mensen en met breadcrumbing kunnen ze zichzelf ervan verzekeren dat ze nog steeds in de smaak vallen. Breadcrumbing geeft validatie.
Niet klaar voor relatie
Het kan ook zijn dat iemand het idee van een relatie verleidelijk vindt, maar uiteindelijk niet klaar is voor alles wat erbij komt kijken. Door te breadcrumben kunnen ze het gevoel krijgen dat ze iets van een relatie hebben, zonder daadwerkelijk een relatie te beginnen.
Het is een back-up
Breadcrumbing wordt in de praktijk ook vaak gebruikt als een back-up. Degene die het slachtoffer is en de kruimels opraapt is de reservepartner. Door af en toe wat aandacht te schenken, houden ze die persoon geïnteresseerd. Op die manier hebben ze altijd een optie achter de hand, mochten ze zich op een later moment bedenken.
Wat de reden ook is, breadcrumbing kan frustrerend zijn als het bij jou gebeurt. Je voelt je aangetrokken tot iemand die je alleen maar aan het lijntje houdt. Jij wilt iets met diegene beginnen, terwijl de ander dat blijkbaar niet wil en enkel gemengde signalen geeft. Oftewel: ondanks dat alleen het brood je honger kan stillen, krijg je uitsluitend kruimels.
11 tekenen van breadcrumbing
Soms een berichtje, soms een like. Maar als je het contact aangaat, word je meestal na twee berichten weer genegeerd. Is er sprake van breadcrumbing? Dan kan. Let vooral op deze signalen en tekenen of er sprake is van breadcrumbing.
1. Het contact is niet consistent
Degene stuurt je zo nu en dan een berichtje, maar houdt geen regelmatig contact.
2. Geen concrete plannen
Als je wilt afspreken, blijft de ander vaag of wordt er een uitvlucht verzonnen.
3. Het gesprek blijft oppervlakkig
Er lijkt geen interesse te zijn in je persoonlijkheid of diepere onderwerpen.
4. Je weet niet waar je staat
Omdat het contact onvoorspelbaar is en de gevoelens onduidelijk, weet je nooit waar je aan toe bent.
5. Er is geen follow-up
Alle vormen van contact zijn incidenteel en worden minimaal opgevolgd door andere berichten.
6. Steeds hetzelfde moment
Je wordt alleen benaderd als de ander alleen is of zich verveeld voelt.
7. Je bent niet de enige
Diegene kan hetzelfde doen bij meer mensen.
8. Er zijn gemengde signalen
Je ontvangt signalen die zowel romantisch als niet-romantisch kunnen worden geïnterpreteerd.
9. Het is een knipperlicht
Het ene moment is de ander heel positief en snel reagerend, het andere moment kortaf en afstandelijk.
10. Je begrijpt het niet
Het gedrag van de ander, zoals meer dan een dag niet reageren, is niet te begrijpen.
11. Ontwijkend gedrag
Er wordt niet serieus gesproken over de toekomst – dat gesprek wordt vermeden.
Als je deze signalen herkent, heb je waarschijnlijk te maken met breadcrumbing. Het is aan jou wat je met die informatie doet. Maar weet wel: breadcrumbing gaat samen met een aantal negatieve gevolgen.
Wat zijn de gevolgen van breadcrumbing?
Over het algemeen is iedereen het erover eens dat soort gedrag niet eerlijk is tegenover de persoon die gebreadcrumbed wordt. Het slachtoffer zit in een lastige positie omdat níet reageren op de avances eigenlijk ook niet mogelijk is. Denk er maar eens over na: zou jij een appje negeren van iemand met wie jij wel een relatie zou willen? De slachtoffers van breadcrumbing zijn gecharmeerd van degene die de broodkruimels achterlaat wat het moeilijk maakt om nee te zeggen.
Veel meer willen en weinig krijgen is frustrerend. Breadcrumbing gaat dus samen met een aantal gevolgen die hieraan gerelateerd zijn, zoals teleurstelling en onzekerheid. Af en toe een bericht ontvangen terwijl je dagelijks contact wilt? Dat valt tegen. Je wilt meer en krijgt minder. Het is een ellendige situatie omdat je daarnaast ook geen duidelijkheid krijgt.
In het ergste geval laat het slachtoffer alle andere kansen op liefde links liggen, in de hoop ooit een relatie te beginnen met de breadcrumber. Voor het slachtoffer is het een moeilijke situatie omdat ze vaak niet weten waar ze staan.
4 dingen die je kunt doen
Als je merkt dat je de broodkruimels aan het volgen bent en nooit het brood vindt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
1. Bespreek je gevoelens
Vertel hoe je je voelt en maak duidelijk dat jij meer wil dan alleen broodkruimels. Zeg dat je op zoek bent naar meer commitment en duidelijkheid. Als de ander je die duidelijkheid niet kan geven, denk dan na over de volgende stappen.
2. Stel grenzen
Breadcrumbing is alleen mogelijk als je geen grenzen stelt. Jij bepaalt in hoeverre je meegaat in het patroon, niet de ander. Daarom is het belangrijk dat je grenzen stelt en voorrang geeft aan je eigen behoeften. Je kunt bijvoorbeeld een ‘take it or leave it’-benadering nemen waarin je aangeeft dat je niet langer genoegen neemt met oppervlakkig contact
3. Neem afstand
Bereik je niet het gewenste resultaat? Neem dan afstand en richt je op andere dingen in je leven. Sommige relaties werken gewoon niet en weerhouden je ervan het leven te leiden die je hoort te leiden.
4. Wees eerlijk tegen jezelf
Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je iets najaagt wat je nooit zult krijgen. Wees eerlijk tegen jezelf: denk je dat een relatie met die persoon er écht in zit? Als het antwoord nee is, stop dan met liegen tegen jezelf en doe wat het beste is voor jou. Zelfs als dat betekent dat je het contact moet verbreken.
Uiteindelijk zal het contact met een breadcrumber zelden al je behoeften vervullen. Dat zal niet veranderen, omdat er een reden is waarom je wordt gebreadcrumded. En die reden zorgt ervoor dat je nooit als een volwaardige partner wordt gezien.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.