5 échte redenen waarom mannen zich niet willen binden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Je hebt zo’n beetje alles gedaan wat ‘echte’ stelletjes doen die wél een relatie hebben. Van samen een serie bingen en rondhangen bij elkaars vrienden tot dagdromen over een gezamenlijke wereldreis. Het lijkt op een relatie, het ruikt als een relatie en het voelt als een relatie. Maar het is geen relatie. Althans, niet als het aan hem ligt.

Ondanks dat je alles doet wat normale koppels ook doen, wil hij er geen etiket op plakken. Hij ziet je niet als zijn vriendin, maar meer als… iemand die niet zijn vriendin is. Wat precies, dat weet hij ook niet. Je vraagt je daarom af waarom je in hemelsnaam op zijn hond past als hij een weekendje weg is met z’n vrienden. Want als je niet zijn vriendin bent, waarom zou je dan wel alle vriendinnendingetjes doen?

Relaties zoals deze kunnen onduidelijk zijn. Voor iedereen in de relatie. Voor hem omdat hij niet precies weet wat hij wil. Voor jou omdat je niet weet wat hij wil. En door de gemengde signalen ben je gaan twijfelen of hij wel echt zo serieus is als hij zich voordoet. Je denkt dat hij zich niet aan je wil binden. Maar waarom zou hij dat niet willen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom ‘waarom’ niet de juiste vraag is

Nu had je waarschijnlijk een opsomming verwacht van alle mogelijke redenen waarom hij zich niet aan je wil binden. En die opsomming volgt, maar eerst nog even dit.

Als een man zegt dat hij zich niet wil binden, met jou of in het algemeen, geloof hem dan op zijn woord. Wat de reden ook is, hij geeft je het enige antwoord dat je zou moeten weten. Als een man weet wat hij wil, dan weet hij wat hij wil. Hem van gedachten doen veranderen is bijna onmogelijk, ook al denk je te ‘weten’ wat hij diep vanbinnen wil of wat goed voor hem is.

  • “Hij is bang om verlaten te worden. Ik kan hem laten zien dat ík dat nooit zal doen.”
  • “Hij wil het eigenlijk wel. Als ik genoeg mijn best doe, zal hij van gedachten veranderen.”
  • “Zijn gedrag laat zien dat hij een vriendin wil. Hij wil het gewoon niet toegeven.”

Als je deze gedachten hebt, stop er dan meteen mee. Mannen veranderen zelden van gedachten als ze eenmaal weten dat ze zich niet aan je zullen binden. Hij kán bang zijn om verlaten te worden. Hij kán eigenlijk wel een vriendin willen. En hij kán met z’n gedrag laten zien dat hij een relatie wil. Maar als hij zegt dat jij niet zijn vriendin zal worden, dan is dat het enige dat telt.

5 redenen waarom mannen zich niet willen binden

Mannen willen zich binden, zoals vrouwen dat ook willen. Maar net als vrouwen willen ze zich niet aan iedereen binden en ook niet als het op dat moment niet uitkomt. Wat dat betreft zijn mannen net mensen. Hoewel er 101 redenen kunnen zijn waarom een man zich niet aan jou wil binden, zijn dit vijf redenen die kenmerkend zijn voor mannen.

1. Hij voelt zich onder druk gezet

Mensen doen rare dingen als ze met de rug tegen de muur staan. Zeg je continu dat je de relatie officieel wilt maken? Dat je eindelijk eens zíjn vriendin genoemd wilt worden? Als mannen onder druk worden gezet om zich te binden, kunnen ze precies het tegenovergestelde doen: zich niet aan je binden. Zelfs als hij zich in de nabije toekomst wel zou willen binden, kan het gezeur hem in de verleiding brengen om zich terug te trekken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Hij vindt je niet leuk genoeg

Laten we eerlijk zijn: als hij dacht dat jij de ware was, dan had je dit niet gelezen. Hij had een serenade gebracht onder je raam, smekend om je liefde. Maar dat doet hij niet. In plaats daarvan zegt hij tegen je dat hij zich niet wil binden. Als je 1 + 1 kunt optellen, dan snap je ook wat dit betekent: je bent niet de ware voor hem. Althans, hij vindt je niet leuk genoeg om zich aan je te binden.

Hij kan zeggen dat de timing niet goed is of dat hij andere prioriteiten heeft. Dat hij bang is om je te kwetsen of dat hij nu niet op zoek is naar iets serieus. Wat het excuus ook is: in de meeste gevallen komt het erop neer dat hij jou niet goed genoeg vindt.

3. Hij heeft je alleen voor seks

Om een beetje bot te zijn: hij gebruikt je alleen voor de seks. Voor sommige mannen is dit de enige reden waarom ze zich niet willen binden. Hij kan zeggen dat hij het ‘casual’ wil houden of dat hij nog niet zeker is over zijn gevoelens. Waar het op neerkomt is dat hij wel seks met je wil hebben, maar niet de toewijding van een serieuze relatie. Alle leuke dingen die jullie doen, de diepe gesprekken en uitdagende appjes zijn voor hem alleen maar voorspel.

4. Hij is bang om gekwetst te worden

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, denkt hij. Omdat hij slechte ervaringen heeft met eerdere vriendinnen kan hij zich terugtrekken uit elke relatie die serieus neigt te worden. Waarom? Uit zelfbescherming. Als hij niemand dichtbij laat komen, kan niemand hem kwetsen. Voor sommige mannen die absoluut geen relatie willen is dit de reden. Er is zelfs een naam voor: bindingsangst.

5. Hij is niet klaar met het vrijgezellenbestaan

Een man weet dat als hij zich bindt aan een vrouw, hij de kans verliest om te daten met wie hij wil. Hij kan niet in een dronken bui bij iemand in het bed belanden na een avondje stappen. Zodra hij zich aan je bindt, dan weet hij dat het game over is. De man die deze reden heeft om zich niet aan je te binden, houdt van z’n vrijheid. En dat wil hij niet opgeven voor jou.

Hij vindt het leuk om met je te daten en hij zegt absoluut geen ‘nee’ tegen seks met jou. Maar alle verplichtingen en verwachtingen? Daarin is hij niet geïnteresseerd. Dus als je denkt dat je een eeuwige vrijgezel kunt veranderen in een levenspartner, dan moet je goed beseffen dat die verandering alleen vanuit hemzelf kan komen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie