Zit je op het moment in een relatie waarbij je niet op de eerste plek komt? Heb je het gevoel dat je geen prioriteit krijgt? Of dat je behandeld wordt als ieder ander, terwijl je meer waard hoort te zijn? Dat je niet de prioriteit van je partner bent is vaak eenvoudig te herkennen aan een aantal tekenen.
Het is erg vervelend om je te realiseren dat je niet op de eerste plek komt, zeker als je de ander wel met de hoogste prioriteit behandelt. Het is normaal dat je deze signalen in het begin probeert te negeren of te rationaliseren, want misschien zie je het wel verkeerd. Maar als het al heel lang speelt, dan heb je het recht om te twijfelen aan de prioriteiten van je partner.
Geeft je partner je alleen het gevoel dat je speciaal bent tijdens belangrijke gelegenheden, zoals Valentijnsdag en je verjaardag? En laat diegene je de rest van het jaar ellendig voelen? Dan ben je waarschijnlijk geen prioriteit. We vertellen je meer over de signalen die vertellen dat je niet op de eerste plek komt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
6 tekenen dat je niet op de eerste plek komt
Als je partner jou niet als een prioriteit ziet, dan mag je vraagtekens zetten bij de gevoelens van de ander. Natuurlijk, je partner kan jou niet altijd op de eerste plaats zetten. Dat is een vaststaand feit. Maar als je consequent geen prioriteit voelt in je relatie, is het misschien tijd om een stapje terug te doen. Want als diegene echt om je geeft, zou deze je namelijk niet zo behandelen. Dit zijn 6 tekenen die je daar meer over vertellen.
1. Je hebt het gevoel dat je niet belangrijk bent
Ze nemen je nooit als een extra mee naar een belangrijk evenement of zelfs om te chillen met hun vrienden. Als je een prioriteit was, zou je de go-to-date zijn voor alle evenementen; van een avondje uit met vrienden tot de bruiloft van hun beste vriend.
Of annuleren ze altijd dingen die veel voor je betekenen? Nadat ze hebben gezegd dat ze met je meegaan naar een belangrijk evenement, zoals een familieweekend, annuleren ze de avond ervoor zonder een excuses. Je komt er later pas achter dat ze die dag gewoon met vrienden zijn gaan chillen.
Ten slotte vergeten ze altijd data en evenementen die voor jou belangrijk zijn. Alleen jij herinnert jullie jubileum, verjaardagen of andere belangrijke mijlpalen jullie leven. Je partner doet nooit hetzelfde voor jou.
2. Jij doet alle moeite
Vanaf de eerste stap, de eerste date en het officieel maken van de relatie: jij bent altijd degene die alle moeite doet. Als je partner er een eeuwigheid over doet om je appjes te antwoorden, nooit plannen maakt voor jullie samen en nooit als eerste belt of appt, dan mag er een alarmbel bij je afgaan.
Een herkenbare situatie voor velen is dat een partner alleen reageert of contact opneemt als ze iets van je willen. Andersom geven ze niet thuis. Normaal gesproken hebben ze het bijvoorbeeld zelf altijd “te druk” om binnen een normaal tijdsbestek op je berichtje te reageren, maar zodra jij niet meteen reageert op een belletje of appje van hen… dan is het direct een groot probleem.
3. Alle plannen vallen onder hun voorwaarden
Als jullie elkaar gaan zien, wordt er meestal op het laatste moment afspraken gemaakt. Dit kan betekenen dat je partner eerst heeft gekeken naar alle andere opties voordat hij eventuele plannen met jou bevestigt. Voor deze persoon is afspreken met jou een optie als geen beter alternatief is. Als gevolg hiervan breng je waarschijnlijk een groot deel van je tijd samen binnenshuis door.
Tegelijkertijd willen ze altijd weten wat jouw plannen zijn, maar stellen ze zelden iets voor als je het ze eenmaal hebt verteld. Dit is een manier voor hen om te weten dat ze een vangnet hebben als hun andere afspraken niet doorgaan.
4. Er is vooral interesse in je lichaam
Krijg je wel ineens prioriteit als deze persoon seks wil? Als ze langskomen en meteen in bed springen, kan dat zijn omdat ze je enkel als een seksueel object zien – als een booty call. Nadat de seks voorbij is, brengen ze de rest van de avond door op hun telefoon of kijkend naar de tv. Elk zinvol gesprek met jou wordt zoveel mogelijk vermeden.
Je “partner” lijkt niet verder geïnteresseerd in jou dan alleen je lichaam. Geeft je partner je enkel complimenten gebaseerd op je uiterlijk, dan ben je waarschijnlijk niet meer dan enkel een mooi plaatje voor hen en is deze persoon niet oprecht geïnteresseerd in jou als persoon.
5. Je voelt je ongelukkig en misbruikt
Voel je niet meer dezelfde vreugde of opwinding wanneer je je partner ziet zoals je voorheen deed? Voel je je over het algemeen ongelukkig en onzeker? Dan is dit uiteraard een enorm rode vlag. Als je partner jou niet als een prioriteit ziet, dan kun je je enorm vermoeid en misbruikt voelen.
Vertrouw op je intuïtie en als je het gevoel hebt dat je altijd je leven en dromen opoffert voor je partner, dan is het tijd om de relatie te evalueren. Relaties zijn bedoeld om beide personen gelukkig en veilig te laten voelen, niet één van hen. Af en toe een meningsverschil of een ruzie is volledig normaal, maar je constant down voelen is natuurlijk niet gezond.
6. Je partner behandelt je slecht
Moet je constant smoesjes of excuses verzinnen tegenover je familie en vrienden over de manier waarop je partner je behandelt? Op het laatste moment afzeggen, niet meegaan naar je familie en ga zo maar door. Als deze persoon jou geen prioriteit geeft, dan zie je het aan dit ontwijkende gedrag. En het is nog erger als je de acties gaat goedpraten tegenover anderen, want dat betekent dat je het gedrag accepteert.
Word je gezegd dat je je ‘niet zo moet aanstellen’ wanneer je voor jezelf opkomt? En is er geen ruimte om je gevoelens te uiten over jullie problemen. Dit soort emotionele manipulatie is een duidelijke aanwijzing dat je partner geen respect heeft voor jou of je gevoelens.
Een partner die jou prioriteit geeft, zal de tijd nemen om te begrijpen waar die gevoelens vandaan komen. Gebeurt dat niet? Dan krijgen je gevoelens geen prioriteit.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.