13 tekenen dat hij geen respect voor je heeft

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
14 minuten leestijd

Liefde alleen is niet genoeg om met hem in een relatie te blijven: samen moet je ook een wederzijdse basis van respect delen. Als deze basis er niet is, dan wordt de gezonde dynamiek van de relatie verstoord.1

Hij praat achter je rug om over jou tegen anderen, beledigt de manier waarop je dingen doet, liegt en bedriegt en speelt manipulatieve spelletjes: respectloos gedrag dat onheil spelt. Maar niet alle tekenen van een gebrek aan respect zijn zo duidelijk.

Heel wat acties zijn minder dramatisch en aanstootgevend, terwijl ze wel aantonen dat hij je niet waardeert voor wie je bent. Vaak zijn het juist deze kleine signalen die je het meest dwars zitten, hoewel je ze niet meteen bestempelt als respectloos gedrag.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Respect in relaties

Relaties waarin het tonen van respect ver te zoeken is, overleven slechts zelden de tand des tijds. Wederzijds respect is de fundering van een relatie. En als je in een huis zonder fundering woont, dan kun je wel nagaan wat er ooit met dat huis gebeurt. Het vertoont eerst barsten, alles gaat scheef staan en uiteindelijk breekt het in delen. Zonder respect voor elkaar eindigt zo’n situatie in het beste geval in een knipperlichtrelatie.

Maar respect moet je toch verdienen? In een relatie werkt het toch wat anders. Al vanaf het begin hoor je een voorschot te krijgen voor je goede gedrag in de toekomst. Dat betekent dat je respect voor elkaar hebt, ook al heeft geen van beiden al genoeg gedaan om dat te “verdienen”.

Dus als iemand vanaf het begin af aan geen respect voor je heeft, dan wordt het later niet veel beter: zelfs niet als je naïef je best doet om het te verdienen. Respect hoor je in een relatie te hebben, totdat het tegendeel is bewezen.

Waarom respecteren sommige mannen sommige vrouwen niet?

Dat de mannen in je verleden niets anders dan respectloos gedrag hebben vertoond, betekent niet dat alle mannen over één kam geschoren mogen worden. Het zijn sommige mannen die sommige vrouwen niet respecteren. En daar hebben ze uiteenlopende motieven voor.

  • Hij heeft weinig zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde.
  • Hij voelt zich superieur, omdat het zelfvertrouwen geeft.
  • Hij heeft privéproblemen en daardoor stress.
  • Hij is opgegroeid met waarden die niet als “normaal” worden beschouwd.
  • Hij heeft weinig ervaring met vrouwen, weet niet hoe hij met ze moet omgaan.
  • Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld kenmerken van borderline of narcisme.
  • Hij vertoont gedrag dat in zijn cultuur wordt aangemoedigd.
  • Hij is emotioneel onvolwassen of niet emotioneel intelligent.

let op vrouw

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

13 tekenen dat hij geen respect voor je heeft

Als jij en je partner wederzijds respect voor elkaar hebben, wordt het overwinnen van relatieobstakels een stuk makkelijker. Want als je respect voor elkaar hebt, dan kun je het probleem zien vanuit het perspectief van de ander. En vaak is dit juist de sleutel tot het vinden van de oplossing, omdat je zo eerder een compromis bereikt.

Maar als je dit niet kunt, omdat je geen respect voor elkaar hebt, is er een groot risico dat je relatie op een gegeven moment over is. Bovendien is er een dunne grens tussen respectloos gedrag en emotioneel misbruik, en dat laatste wil je niet meemaken. Dit zijn 13 tekenen dat hij je niet (genoeg) respecteert.

1. Je krijgt geen aandacht als je praat

We hebben allemaal iemand nodig om onze dag mee te bespreken en van tijd tot tijd gevoelens te uiten. En wanneer je dus de kans krijgt om met hem te praten, dan wil je hem alles vertellen over wat je hebt meegemaakt. Maar als je vaak merkt dat hij afgeleid is wanneer je met hem praat, en hij nauwelijks interesse toont in wat je te vertellen hebt, dan betekent dit dat hij je niet respecteert. Natuurlijk, hij kan moe zijn van werken, maar als het keer op keer gebeurt? Dan is het toch echt een gebrek aan respect.

2. Hij houdt zich niet aan zijn beloften

Je spreekt met hem af om iets leuks te doen, alleen word je afgewimpeld met een slap excuus dat hij niet kan komen. Als hij geen respect voor je heeft, dan zal hij geen enkele poging doen om zijn beloften aan je na te komen. Vanzelfsprekend betekent dit dat hij je telkens opnieuw teleurstelt. Hij komt niet opdagen als je afspreekt, belt niet terug terwijl hij dat zou doen en maakt andere plannen als jullie samen iets leuks zouden doen.

afwijzen nee

3. Hij neemt je niet serieus

Dankzij de sterke vrouwen in het fin de siècle, de periode rond 1900, hebben vrouwen een volwaardige plaats in de samenleving. En dus is het helemaal niet zo gek dat je droomt over een bloeiende carrière. Dat je zo hard werkt aan het bereiken van je roeping, is voor hem niet belangrijk. Hij vindt het belangrijker dat z’n eten ’s avonds klaarstaat als hij thuiskomt.

Wanneer je begint over opleidingen, cursussen en andere manieren om jezelf te verbeteren, dan maakt hij het belachelijk. Misschien zegt hij zelfs dat je daar niet goed genoeg voor bent. Eigenlijk weet je het al lang: als hij dit doet, dan heeft hij geen respect voor je.

4. Hij wil niet praten over de relatie(problemen)

Je zult het waarschijnlijk niet uit z’n mond horen: “Ik respecteer je niet.”  Maar door zijn acties en gedrag kun je het wel merken. Dat merk je al snel wanneer je het over de relatie wilt hebben. Reageert hij met spot? Negeert hij je zorgen? Of weigert hij erover te praten? In feite zegt het dat je behoeften er niet toe doen. Het zijn deze tekenen die je vertellen dat hij geen respect voor je heeft.

5. Hij heeft narcistische trekjes

Zijn behoeften, verlangens en wensen hebben de hoogste prioriteit in zijn leven. En om zijn wensen vervuld te krijgen, is hij bereid om alles te doen wat nodig is. Zelfs als dit betekent dat hij zichzelf voor jou zet, op momenten waarop dat helemaal niet uitkomt of zelfs ongepast is.

Hij is het centrum van zijn universum en hij maakt zich niet druk over hoe hij zich tegen jou gedraagt. Als hij narcistische trekjes heeft, dan toont hij waarschijnlijk geen respect voor je individuele behoeften, gedachten en gewoonten.

vrouw hopeloos

6. Hij verontschuldigt zich nooit

Er is niets mis met een beetje eigenwijs zijn. Het kan je helpen om dingen voor elkaar te krijgen, wat anderen niet lukt. De keerzijde van de medaille is dat het je tegenhoudt om je fouten toe te geven. En als je man of vriend zo eigenwijs is dat hij zijn excuses nooit aanbiedt, dan zal hij er waarschijnlijk alles aan doen om de schuldvraag te ontwijken.

Als hij geen respect voor je heeft, gaat hij nog een stapje verder: hij geeft je de schuld voor alles wat er mis is. “Sorry, ik had het niet zo bedoeld”: een uitspraak die je niet van hem hoeft te verwachten. Hij verontschuldigt zich niet als hij fout zat en dat is omdat hij geen respect voor je heeft.

7. Hij liegt en bedriegt

Liefde en liegen gaan niet samen. De fundering waar we het eerder over hadden: liegen en bedriegen saboteren de fundering van binnenuit. Als hij dus geregeld tegen je liegt, dan is dit een teken dat hij geen respect voor je heeft. In een relatie is het essentieel dat je eerlijk tegenover elkaar blijft: alleen dan zal de relatie lang duren.

8. Hij geeft je de stiltebehandeling

We hebben het bijna allemaal meegemaakt: een meningsverschil wordt niet opgelost en eindigt in de silent treatment, oftewel de stiltebehandeling. In een poging om je te manipuleren word je genegeerd, afvragend wat je mis hebt gedaan en hoe erg het is. Als hij dit bij je doet, dan heeft hij geen respect voor je. En houdt je hart maar vast: de stiltebehandeling is een voorloper van emotioneel misbruik.

9. Hij wil je veranderen

Laten we eerlijk zijn: iedereen verandert iets in een relatie. Je past je aan. De kleine veranderingen die je aanbrengt om je leven beter te laten aansluiten bij die van je man of vriend: dat doet iedereen. Maar jezelf volledig transformeren tot iemand wie je niet bent? Dat gaat toch echt te ver. Als hij dat van je verlangt, dan waardeert hij je niet voor wie je bent. En dat betekent dus ook dat hij geen respect voor je heeft.

body-shaming man

10. Hij kleineert je publiekelijk

Vanuit de basis betekent respect dat je anderen in hun waarde laat. En als hij je dus kleineert in het bijzijn van anderen, dan getuigt dat niet van respect. Dat geldt ook als hij op je neerkijkt of afbeeldt als een dikkerd of dommerd. Zegt hij dat je nooit iets goed kunt doen? Dat je weleens op dieet mag. Of klaagt hij als je de suikerklontjes bent vergeten wanneer je hem een koffie brengt? Dan respecteert hij je absoluut niet.

11. Hij flirt en vergelijkt je met andere vrouwen

We willen allemaal die ene speciale persoon zijn voor onze partner. Een man die je respecteert zal dan ook proberen je dat gevoel te geven. Als hij geen respect voor je heeft, dan zal het hem een worst zijn hoe je je voelt in de relatie. Misschien kan het hem helemaal niets schelen wat je denkt en flirt hij zelfs met andere vrouwen.

Je hoort van kennissen dat hij achter je rug om actief is op Novamora of SecondLove. Of hij vergelijkt je met vrouwen die allemaal aantrekkelijke kenmerken hebben waar hij dol op is, alleen heb jij die kenmerken niet. Het zijn allemaal tekenen dat hij je niet respecteert. En hoe langer de man dit blijft doen, hoe slechter jij je gaat voelen over jezelf.

12. Je bent aan jezelf gaan twijfelen

Voor de relatie was je vol van vertrouwen: een vrouw die sterk haar schoenen stond. Alleen toen ontmoette je hem. In plaats van vertrouwen te hebben in wat je doet of zegt, twijfel je nu steeds aan jezelf. Dat zelfvertrouwen wat je ooit had, is weg. En de kans is groot dat dit komt omdat je vriend of man daar een aandeel in heeft, door je gedachten, ideeën en meningen te negeren of te bagatelliseren.

13. Hij kwetst je opzettelijk

Niemand is perfect. En zo overkomt het de besten: je krenkt onbedoeld de gevoelens van je partner. Of je iets hebt gezegd wat in het verkeerde keelgat schoot, of een domme actie waar je niet over nadacht: shit happens. Maar dit betekent nog niet dat je geen respect hebt voor je partner.

Dit is wel het geval als je je partner opzettelijk kwetst. Zelfs als je de grootste ruzie ooit hebt, is het een gebrek aan respect als iemand je willens en wetens pijn doet. Want er is echt geen excuus om iemand te kwetsen waar je zogenaamd om geeft.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie