Test of je een narcistische man op Tinder hebt ontmoet

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Terwijl de lancering van Tinder nog maar iets van vijf jaar geleden plaatsvond, zijn er in deze korte tijd al duizenden Tinder-baby’s verwekt. Van swipe tot match naar chat en date. Opgevolgd door een relatie, huwelijk en een baby; dat is hoe Tinder werkt voor sommigen. Het is het sprookje waar velen over dromen, maar tegelijkertijd voor velen nooit werkelijkheid wordt.

Daten is een mijnenveld. Je bent nooit meer dan een swipe verwijderd van een teleurstellende ervaring. Singles spelen spelletjes en dat wordt nog erger als je naar rechts veegt op een bezitterige narcist die geen enkele vorm van empathie toont. Hoe weet je nu of je met een narcistische man te maken hebt? Waar moet je op letten en wat zijn de signalen om nooit te negeren?

De narcistische man

Om bij het begin te beginnen, een narcistische man kan worden omschreven als iemand die een buitensporige interesse in zichzelf heeft en zichzelf geweldig vindt. Hij heeft een overdreven gevoel van eigenwaarde, wil graag bewonderd worden maar kan zich niet inleven in anderen. Het staat in de psychologie ook wel bekend als de narcistische persoonlijkheidsstoornis en komt, zoals je misschien al verwacht, vaker voor bij mannen dan vrouwen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Herkennen op Tinder?

Het is niet makkelijk om een narcistische man te herkennen. Dat geldt helemaal op Tinder, Badoo en andere dating apps. Zoals bekend, doen mensen zich anders voor op het internet. Je krijgt de mooie glimmende kant van de medaille te zien, niet de verroeste achterzijde.

Het is geen geheim dat zowel mannen als vrouwen liegen op dating apps zoals Tinder. Of het nu een leugentje om eigen bestwil is of een regelrechte Catfish; het liegen maakt het moeilijker om een narcistische man te herkennen.

Daar komt nog bij dat mensen over het algemeen het beste gedrag vertonen tijdens het daten. Op Tinder komen de mooie woorden tevoorschijn en wordt alles een beetje overdreven, om indruk te maken op de ander. Hij is dan nog geen narcist, iedereen doet het. Dit maakt het moeilijker om de narcistische man op heterdaad te betrappen.

Test: is het een narcistische man?

Hoewel je het nooit zeker kunt zeggen als je iemand nog niet hebt ontmoet, zijn er wel een aantal tekenen en signalen waar je op kunt letten. Deze kunnen je vroegtijdig vertellen dat je mogelijk met een narcist te maken hebt. Denk je dat hij wat te narcistisch is? Test hem op deze kenmerken om erachter te komen.

Hij praat graag over zichzelf

Houdt hij ervan om over zichzelf te praten? Gaat het gesprek veel vaker over hem dan over jou? Hoeveel hij over zichzelf praat is een van de gemakkelijkste manieren om een narcistische man te herkennen. Een narcist houdt er namelijk van om over zichzelf te praten, vaak in overdreven en grootse termen. In veel gevallen is hij ook degene die het gesprek wil domineren.

Hij wil geregeld dat je zijn ego streelt

We houden allemaal van een lief compliment, het geeft ons het gevoel dat we er mogen zijn. Maar een narcistische man heeft deze bevestiging net iets vaker nodig. Vist hij naar complimenten? Of vraagt hij veel meer aandacht dan je gewend bent van andere mannen? Narcistische mannen willen continu dat je hun ego streelt, dat hebben ze nodig.

Hij overdrijft zijn prestaties

Wat hij ook doet, hij is er altijd de beste in. Een narcist heeft de gewoonte om zijn eigen prestaties te overdrijven. Geen bescheiden antwoorden als je ernaar vraagt, maar regelrechte leugens om het mooier te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Hij kan zijn talenten aandikken, persoonlijke eigenschappen opkloppen maar ook vervelende situaties dramatiseren.

Hij heeft veel zelfvertrouwen

Narcistische mannen zijn aantrekkelijk, vooral omdat ze overkomen als iemand met veel zelfvertrouwen. Wanneer je met een narcist te maken hebt dan laat hij zich vooral van zijn goede kant zien. Hij vertelt graag over het fantastische leven dat hij leidt, de bijzondere dingen die hij meemaakt, zijn grootse toekomstplannen en wat hij allemaal wel niet kan. Dit alles komt voort uit de gedachte dat hij meer is dan anderen.

Hij haalt anderen naar beneden

Narcisten voelen zich verheven boven anderen. Om een façade van superioriteit op te bouwen kan hij constant andere mensen naar beneden halen. Of dat nu de ‘domme’ collega is die niets lijkt te snappen, de ‘incompetente’ manager of ‘gekke’ exen. Dit gedrag komt voort uit het feit dat een narcist eigenlijk een laag gevoel van eigenwaarde heeft. Door anderen te kleineren, voelt hij zich groter.

Hij kan niet tegen kritiek of afwijzing

In het begin lijkt het schattig dat deze man je bijna smeekt om met hem uit te gaan. Maar als je aangeeft nog even te willen wachten blijft hij aandringen om je snel te zien. Je denkt dat hij je gewoon heeeel leuk vindt, maar is dat ook zo?

Mannen met narcismekenmerken zijn gevoelig voor afwijzing. Kritiek op het gedrag staat voor hen gelijk als een belediging. Een narcistische man vindt het dan ook moeilijk om nee als antwoord te accepteren.

Hij leeft zich niet in je in

Een narcist heeft er moeite mee om zich in anderen in te leven. Hij heeft een gebrek een empathie. Bijvoorbeeld, wanneer je vertelt over je vervelende dag op het werk, dan verwacht je een aantal vragen. “Wat lastig zeg, hoe voel je je nu?” of “Wil je erover praten?” Maar hij gaat er niet op in en vertelt hoe zijn dag was. Hij kan wel naar je luisteren, maar toont hij ook empathie voor je verhaal en gevoelens?

Hij is charmant en zegt de juiste dingen

Narcisten staan bekend als charmant, sociaal en doen zich interessant voor. Op een dating app krijg je daardoor al snel het idee dat je met een echte man te maken hebt, die je onderdompelt met complimenten. Maar dit is alleen om de vangst binnen te hengelen. Het zijn meesters is ‘love-bombing’, om je dat speciale gevoel te geven.

In eerste instantie geven narcisten je hiermee het idee dat met een leuke persoonlijkheid te maken hebt. Hij zegt lieve dingen tegen je en doet alles wat een vrouw van een man verlangt. Pas als je ze leert kennen dan komen de negatieve eigenschappen boven tafel. Het lastige hiervan is dus dat de negatieve trekjes niet meteen tevoorschijn komen op een dating-app zoals Tinder.

Hij heeft geen goede vrienden

De beste manier om een narcist te herkennen is door te vragen naar zijn vrienden. Hoeveel vrienden heeft hij en hoe goed zijn de vriendschappen? Narcisten kunnen over het algemeen moeilijk voor lange periodes vrienden blijven en hebben de neiging om veel van vrienden te wisselen.

Hij gedraagt zich jaloers

Narcistische mannen hebben er een handje van om snel jaloers te worden. Op een dating app kun je dit merken aan de vragen die hij stelt over je contacten. Vraagt hij zich af of je met anderen chat, hoe deze eruit zien en wat ze ’s ochtends op brood eten? Dan mag je je gerust afvragen of je het gesprek niet moet beëindigen. Bij veel narcisten is er een vorm van jaloezie in een relatie, wat het voor de partners moeilijk maakt om met de narcist te leven.

Heb je de man van Tinder getest op deze kenmerken van narcisme? Als hij slechts op enkele van deze tekenen “scoort” dan is er niets aan de hand. Of hij gedraagt zich iets te enthousiast, of hij doet zich beter voor dan hij in werkelijkheid. Iedereen heeft wat narcistische trekjes, de een wat meer dan de ander.

Het is echter oppassen geblazen als je bijna alle tekenen hebt kunnen afvinken. De kans dat je met een narcistische man aan het chatten bent is redelijk groot.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie