Ware liefde? Wat het is, tekenen en hoe je echte liefde herkent

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Geromantiseerd door Hollywood kaskrakers als The Notebook en Titanic hebben we allemaal het beeld gekregen dat ware liefde écht bestaat. Maar deze zoetsappige verhalen en iconische scènes overdrijven de waarheid, ze laten niet zien hoe ware liefde eruit ziet in het echte leven.

In real-life hebben we onze eerste kus niet op de boeg van een zinkend schip, maar eerder op de parkeerplaats van de Action na een Tinder-date. Het onrealistische beeld van ware liefde zorgt ervoor dat je je afvraagt of ware liefde wel bestaat. En als je iemand hebt gevonden, je jezelf afvraagt of je ware liefde hebt gevonden.

Je hebt intense gevoelens voor je partner, voelt je oprecht gelukkig en kriebels in je buik zijn overduidelijk het resultaat van een buitengewoon geweldige verliefdheid. Maar hoe weet je of deze gevoelens als echte liefde worden gekwalificeerd?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Is de liefde die ik voor haar voel echt, of is hij de ware? Misschien is het lust, een tijdelijke crush of zelfs een verkeerde denkwijze omdat je het zo graag wilt? Om erachter te komen of je ware liefde hebt gevonden, is het handig dat je begrijpt wat ware liefde eigenlijk inhoudt.

Van liefde naar ware liefde

Liefde begint met een intens gevoel van affectie voor iemand anders. Deze persoon doet iets met je, wat andere mensen niet met je (kunnen) doen. Dit gebeurt op basis van je eigen oordeel, ervaringen en overtuigingen. Niet alleen vind je de ander fysiek aantrekkelijk, maar ook mentaal, en als dit gebeurt dan wordt het ook een biologisch proces.

Achter de schermen verandert er iets in je lichaam als je verliefd bent waardoor je opeens dat gevoel van euforie krijgt. De ‘high’ die je voelt is het resultaat van de chemische kettingreactie in je lichaam; complexe cocktail van hormonen en neurotransmitters.

Dus als je je erg verbonden voelt met iemand, dan zie je dit terug in de fysieke reacties maar ook krijg je allerlei liefdevolle gedachten die je associeert met liefde. Zo komen we uit op ware liefde; de vorm die permanent voelt en verder gaat dan de biologie van liefde.

Wat is ware liefde?

Het onderwerp van ware liefde is al eeuwenlang het onderwerp van discussie geweest. De één zweert erbij dat het niet bestaat, terwijl romantici er van overtuigd zijn dat iedereen een soulmate kan vinden. En dat is ook niet zo vreemd, omdat het moeilijk is om ware liefde met woorden te omschrijven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ware liefde is een vorm van liefde dat niet-te-breken lijkt; een ongeëvenaarde liefde en toewijding voor je partner. De verbondenheid die je voelt is sterk en loopt dieper dan je ooit met iemand anders gevoeld hebt. Het is de optimale combinatie van vertrouwen, ondersteuning en acceptatie. Tegelijkertijd is het ook een liefde voor jezelf en hoe je over jezelf denkt. Zo betekent ware liefde niet alleen dat de ander jou accepteert voor wie je bent, maar jij jezelf ook.

Ware liefde herkennen

Hoewel het extreem moeilijk is om een gevoel als echte liefde te omschrijven, omdat het ook voor iedereen anders voelt, zijn er wel wat dingen die je in je relatie kunt herkennen. Er zijn een aantal tekenen die je kunnen helpen bepalen of wat je hebt gevonden ware liefde is, of dat het te mooi is om waar te zijn.

1. Je houdt onvoorwaardelijk van deze persoon

Er zijn goede tijden en slechte tijden, maar dankzij je onvoorwaardelijke liefde lukt het altijd om er bovenop te komen. Dit is een teken van echte liefde, dat je zonder enige verplichting bij je partner blijft, hoe moeilijk en hard het leven tussen twee mensen soms ook kan zijn. Onvoorwaardelijke liefde is de kern van wat mensen als ware liefde bestempelen.

2.Je accepteert je partner volledig

Als je ware liefde voelt dan probeer je je partner niet te veranderen. Je accepteert je partner voor wie hij of zij is, inclusief alle gebreken en tekortkomingen. Misschien dat je een eigenschap niet zo leuk vindt, maar je beseft dat dit onderdeel van deze persoon is en accepteert het. Dit betekent ook dat je geen onrealistische verwachtingen hebt over hoe je partner zich zou moeten gedragen.

3. Je kiest voor deze persoon

Echte liefde verschilt van andere vormen van liefde in dat je een keuze maakt. Je zit in de relatie omdat je je met deze persoon in een relatie wilt begeven, niet omdat het makkelijk is of financieel aantrekkelijk. Je maakt bewust elke dag de keuze om bij deze persoon te zijn, om alle goede redenen. Bij ware liefde kies je voor de persoon.

4. Je kunt overal over praten

Wanneer je ware liefde hebt gevonden, dan heb je een sterke band opgebouwd door het delen van ervaringen maar ook door met elkaar te praten. Open communicatie en volledig eerlijk alles met elkaar delen is een teken van echte liefde. De connectie die je voelt wordt versterkt door het vermogen om open en kwetsbaar met elkaar te zijn.

5. Je bent jezelf

Sommige mensen denken ware liefde gevonden te hebben maar lopen ondertussen op eieren, om de ander niet boos te maken. Als het echte liefde zou zijn dan hoef je niet te doen alsof je iemand bent die je niet bent, interesses te faken of iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen. Je bent jezelf, de versie die je ook zou zijn als je de partner niet had gevonden.

6. Je respecteert elkaar

Ware liefde respecteert de verschillen tussen jou en je partner. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn en bent volledig vrij om je eigen mening te hebben. Met andere woorden, het is oké dat je het niet altijd eens bent met de ander. Het betekent ook dat je je kunt inleven in elkaar en situaties vanuit het perspectief van de ander kunt bekijken.

7. Je bent gelijk

Om ware liefde te ervaren is een bepaalde mate van gelijkheid nodig. Je bent misschien ergens anders opgegroeid waardoor je een andere achtergrond hebt, maar als het op de relatie aankomt dan zit je op dezelfde golflengte. Er is bovendien niemand die de relatie domineert omdat jullie beiden gelijkwaardig zijn. De relatie is in balans.

8. Je bent een team

Wanneer je ware liefde hebt gevonden, dan ben je volledig toegewijd aan elkaar. Niets kan tussen jou en ander komen, hoe graag sommigen dat misschien ook zouden willen. Samen werk je aan de toekomst maar ook werk je samen om elkaars leven te verbeteren. Het ‘wij’ gaat voor het ‘ik’. Alles wat je doet doe je met de relatie in je achterhoofd, je geeft het prioriteit boven je eigen behoeften.

9. Je voelt het

Soms is het niet gewoon niet uit te leggen en is je gevoel het enige dat telt. Als je partner blij is, word jij ook blij. Wanneer je partner verdrietig is, dan geef je erom en wil je hem of haar weer gelukkig maken. Je hoeft het niet eens te begrijpen, als je het voelt is al voldoende. Als je het verlangen voelt om elkaar gelukkig te maken dan is een teken dat het ware liefde is.

Ware liefde nog niet gevonden?

Nu je weet wat ware liefde betekent hoef je de definitie niet meer te baseren op wat je in “feelgood” romantische films hebt gezien. Dat is waarschijnlijk maar goed ook, om te voorkomen dat je met een gebroken hart achterblijft.

Dat gezegde hebbende, het vinden van ware liefde is puur toeval; je moet maar net de persoon tegenkomen die jou dat gevoel kan geven. Dit kan gebeuren tijdens een ongelukkige botsing tijdens het skiën in de Alpen maar ook tijdens een avondje doorhalen in een lokale kroeg. Of je helpt het lot een handje en gaat swipend op zoek naar iemand om ware liefde mee te delen. Gelukkig is er geen tekort aan datingsites en apps; dit is de top drie die we hebben samengesteld:

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie