Wat is een crush? Hoe het voelt en wat het betekent

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Je hebt vast weleens op je werk of op school iemand ontmoet die dezelfde interesses heeft als jij. Jullie delen dezelfde muzieksmaak, gebruiken dezelfde stopwoorden, en telkens wanneer je die persoon ziet, slaat je hart een paar extra slagen over. Je kent diegene eigenlijk nog niet echt, maar telkens wanneer jullie blikken elkaar kruisen, worden je wangen warm en krijg je een tintelend gevoel vanbinnen. Als dit jou overkomt, dan is de kans groot dat je een crush hebt.

Ben je smoorverliefd als je een crush hebt? Is het lust of liefde? En hoe voelt het om een crush te hebben op iemand? We vertellen je er meer over.

Wat een ‘crush’ betekent

Een crush betekent simpelweg dat je iemand leuker vindt dan gewoon ‘leuk’. Het is dat gevoel van een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Je kunt een crush hebben op een klasgenoot, iemand wiens naam je niet eens weet, of zelfs een collega die je dagelijks tegenkomt. Het overkomt je, zonder waarschuwing.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een crush is het gevoel dat je voor iemand hebt terwijl je nog niet zeker weet of diegene hetzelfde voelt. Vaak leidt een crush tot iets meer, zoals een volwaardige liefdesrelatie, maar het kan ook tot niets leiden. Een crush is als een mysterieus hoofdstuk in een spannend boek waarvan je de afloop nog niet kent. Het is een onzeker avontuur, en dat maakt het des te opwindender. Want wie weet wat er zal gebeuren?

Soms is de spanning van een crush bijna ondraaglijk. Je telt de minuten tot je die persoon weer ziet, en elke ontmoeting voelt als een kans om dichterbij te komen. Je probeert subtiel te zijn, hints te laten vallen en elke gelegenheid aan te grijpen om in de buurt te zijn. Maar net zoals een boek niet altijd het einde heeft dat je verwacht, geldt dat ook voor een crush.

Soms komt er nooit een vervolg, en dat kan pijnlijk zijn. Het kan voelen als een onbeantwoorde vraag waarvan je nooit het antwoord zult kennen. Aan de andere kant kan een crush ook leiden tot iets moois. Als jullie gevoelens wederzijds blijken te zijn, ontstaat er een connectie dat zijn oorsprong vond in die ene, onzekere crush.

Maar zelfs als een crush niet uitmondt in een liefdesrelatie, is het niet tevergeefs. Het leert je over jezelf, over wat je zoekt in een partner en over het belang van durven voelen en tonen. Het herinnert je eraan dat het leven vol verrassingen zit, en soms is het avontuur zelf waardevoller dan het eindresultaat.

Hoe het voelt

Als je een crush op iemand hebt, is dat als een achtbaanrit voor je emoties. Het voelt als een mix van opwinding, nervositeit en een vleugje onzekerheid, allemaal tegelijkertijd. Je hart slaat sneller bij de gedachte aan die persoon, en je kunt soms zelfs letterlijk de vlinders in je buik voelen fladderen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Elke keer dat je je crush ziet of met hem of haar praat, lijkt de wereld even stil te staan. Je wilt indruk maken, maar tegelijkertijd ben je bang om iets stoms te zeggen of te doen. Het is alsof je constant balanceert tussen het tonen van interesse en het niet te opdringerig zijn. Je gedachten dwalen voortdurend af naar die speciale persoon. Je probeert elk detail te onthouden, van hun glimlach tot de manier waarop ze praten. Je analyseert elk berichtje dat je van die persoon krijgt en zoekt naar verborgen betekenissen.

Tegenstrijdige gevoelens

Soms kunnen de gevoelens die een crush met zich meebrengt behoorlijk verwarrend zijn. Het zijn onbekende gevoelens, en je hebt geen idee hoe je ermee om moet gaan. De ene helft van je wil het liefst wegrennen wanneer je je crush tegenkomt, terwijl de andere helft juist zo dicht mogelijk bij die persoon wil zijn. Het is als een innerlijke strijd die zich afspeelt in je lichaam en het kan behoorlijk verwarrend zijn als je dit voor de eerste keer meemaakt.

Als je een crush op iemand hebt, voelt het daarom ook wel als zweven op een roze wolk van emoties, waarbij je hoopt dat die wolk je uiteindelijk naar een gelukkige bestemming brengt.

14 tekenen dat je een crush op iemand hebt

Vraag je je af of je een crush op iemand hebt? Aan de hand van deze tekenen zou je dat kunnen bevestigen. Dit zijn veertien tekenen dat je een crush hebt.

1. Je glimlacht automatisch als je aan die persoon denkt

Elke gedachte aan je crush brengt onmiddellijk een glimlach op je gezicht. Op de meest vreemde momenten ben jij degene die glimlacht, en dat merken anderen ook.

2. Je raakt vaak afgeleid door hun aanwezigheid

Het is alsof de ander een magneet is, waarbij wordt aangetrokken tot waar je crush zich bevindt. Je kunt je niet concentreren omdat je gedachten steeds terugkeren naar die ene persoon.

3. Je voelt je zenuwachtig als je in de buurt bent

Je hart begint sneller te kloppen en je voelt een lichte trilling in je buik telkens wanneer je dichtbij je crush bent. Het is alsof je in een achtbaan zit, klaar voor een spannende rit.

4. Je zoekt excuses om met je crush te praten

Of het nu gaat om hulp bij een taak, advies over iets simpels of gewoon een willekeurig gespreksonderwerp, je bent altijd op zoek naar een reden om met je crush in gesprek te raken. Zelfs als het de meest onbenullige excuses zijn.

5. Je lacht om al hun grappen, zelfs als ze niet grappig zijn

Je kunt gewoon niet anders. Zelfs de flauwste moppen van je crush lijken voor jou de grappigste ter wereld. Je lacht om alles, zelfs zoveel dat je je afvraagt waarom je eigenlijk lacht.

6. Je krijgt een warm gevoel vanbinnen als ze je aanraken

Een simpele aanraking van je crush voelt als een elektrische schok die door je hele lichaam gaat. Het laat je huid tintelen en je hart sneller slaan. Het is alsof er een vuurtje in je wordt aangewakkerd.

7. Je hebt hun social media-profiel grondig doorgespit

Je kent elk detail van hun online leven, van hun vakantiefoto’s tot hun favoriete memes. Je beheerst de kunst van het stiekem scrollen tot in perfectie.

8. Je wilt indruk op hen maken

Je trekt je beste kleding aan, poetst je tanden extra lang en zorgt ervoor dat je altijd op je best bent als je weet dat je crush in de buurt is. Je wilt dat ze jou net zo bewonderen als jij hen.

9. Je krijgt de kriebels als ze je een bericht sturen

Het geluid van je telefoon dat aangeeft dat je een bericht hebt van je crush? Voor jou voelt het als een adrenalinekick. Je opent het met een glimlach, terwijl je hart een sprongetje maakt.

10. Je wordt jaloers als je crush met anderen praat

Het voelt als een steek in je hart. Elke keer dat je ziet dat je crush met iemand anders praat of lacht, wordt je boos of verdrietig. Je kunt het gewoon niet helpen, de jaloezie steekt de kop op.

11. Je vindt hun eigenaardigheden charmant

Die kleine trekjes en eigenaardigheden die anderen vreemd vinden? Die maken jouw crush alleen maar aantrekkelijker in jouw ogen. Het zijn die unieke eigenschappen die je zo intrigeren.

12. Je hebt moeite om oogcontact te vermijden

Je probeert misschien wel cool en onverschillig over te komen, maar je kunt je ogen gewoon niet van je crush afhouden. Zodra jullie blikken elkaar kruisen, is er een onweerstaanbare aantrekkingskracht die je naar hen toe trekt.

13. Je maakt plannen in de hoop hen weer te zien

Elke gelegenheid grijp je aan om samen tijd door te brengen. Je bedenkt uitjes, diners, of gewoon spontane ontmoetingen, alles om maar bij je crush te kunnen zijn.

14. Je kunt niet stoppen met praten over je crush

Vrienden worden er soms gek van, maar je kunt gewoon niet anders. Je wilt elk detail van je ontmoetingen en gesprekken met hun delen, omdat je crush je gedachten domineert.

Wat te doen met een crush?

Die vlinders in je buik, de verlegenheid en het blozen zullen niet eeuwig aanhouden. Het kan leiden tot een liefdesrelatie, maar het kan ook zomaar verdwijnen. Het hangt allemaal af van wat je met die gevoelens doet. Durf je ze te uiten aan je crush of houd je ze angstvallig voor jezelf?

Zelfs als je honderd vragen voor je crush hebt bedacht, kun je bij een ontmoeting plotseling vergeten wat je wilde zeggen. Zo gaat dat vaak met een crush. De meest zelfverzekerde mensen kunnen ineens sprakeloos worden en een black-out krijgen. Hoe het afloopt, hangt af van de situatie.

Als je crush onbeantwoord blijft, zal het gevoel uiteindelijk vervagen. Maar wanneer twee mensen een wederzijdse crush hebben, kan het leiden tot iets moois. En heel misschien zelfs wel tot een huwelijk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie