No strings attached: wat betekent dit precies?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

No strings attached, het is een uitspraak die we steeds vaker tegenkomen. Wat betekent het nu precies en wat moet je erbij voorstellen? De Nederlandse term voor “no strings attached” is geen verplichtingen. Zoals je misschien al verwacht wordt de term gebruikt om aan te geven dat het om een relatie zonder verplichtingen gaat: een seksrelatie zonder romantische toekomst. Je hebt in feite een spannende avond met iemand waarna je je de volgende dag geen zorgen hoeft te maken wat de ander voor je voelt en wat de verwachtingen zijn. Er zijn namelijk geen verwachtingen en ook is er geen sprake van gevoelens.

Geen romantiek, alleen seks

De term “no strings attached” is pas echt bekend geworden door de gelijknamige film1. In deze film uit 2011 met Ashton Kutcher en Nathalie Portman hebben deze twee kennissen voor de eerste keer seks met elkaar. Voor ze de volgende dag naar haar werk gaat vraagt ze hem of hij een “no strings attached” relatie wil, alleen gebaseerd op seks en zonder romantiek en complicaties. Het duurt echter niet lang voordat beiden beseffen dat ze meer willen.

Hoe ziet zo’n relatie eruit?

Eigenlijk is een relatie een groot woord om dit type relatie te omschrijven. No strings attached wordt namelijk ook gebruikt voor een eenmalige ontmoeting waarbij seks het hoofddoel is. Bij no strings attached gaat het om het fysieke contact. De communicatie vooraf is dan ook gericht op dit doel; elkaar verleiden, opwinden en daadwerkelijk afspreken om het woord bij de daad te voegen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Je hoeft niet te verwachten dat de persoon je vragen stelt over je diepste gevoelens en welke dromen je ooit wilt waarmaken. Dit zijn niet de vragen die je stelt bij dit type relatie. Het is irrelevant en daarom moet je deze vragen zelf ook niet stellen. De relatie die je met de persoon hebt draait om de spanning, uitdaging en het voorzien in elkaars behoeften. Het is in werkelijkheid een afspraak tussen twee personen die seks met elkaar hebben, zonder gevoelens en zonder gezeur achteraf.

Je bent niet gebonden aan de persoon. Dit betekent dat je niet samen uit eten hoeft, naar de bios of andere leuke dingen moet verzinnen om te doen met z’n tweeën. Je gaat niet mee naar verjaardagen, ontmoet de ouders niet en je bent vrij om met anderen te daten. Hoewel een no strings attached relatie begint zonder verplichtingen is het natuurlijk mogelijk dat het uitmond in een liefdesvolle relatie. Je weet het maar nooit als twee mensen plotseling gevoelens voor elkaar krijgen, onbedoeld en onverwacht.

Geen emotionele maar alleen een fysieke connectie.

Wanneer zou je dit willen?

De no strings attached ontmoetingen en relaties zijn natuurlijk niet de beste oplossing als je een vaste relatie wilt met iemand om van te houden. Er zijn situaties waarin je niet op zoek bent naar een vaste relatie. In dit soort situaties kunnen seksdates en no strings attached affaires de beste keuze zijn:

  • Je komt net uit een langdurige relatie
  • Je wil je niet binden aan één persoon
  • Je hebt het druk met je carriere voor een vaste relatie
  • Je hebt behoeften maar geen tijd
  • Je wilt je vrijheid niet opgeven
  • Je wilt geen verplichtingen

Voor- en nadelen

Alle soorten relaties hebben voor- en nadelen. Dit geldt ook voor de no strings attached relatie. Dit zijn de voor- en nadelen van dit type relatie.

Je wil je (nog) niet aan iemand binden

Een voordeel van dit type relatie is dat je jezelf niet aan iemand bindt zodat je alle vrijheid behoudt. Je hoeft geen steun te bieden of allerlei verplichtingen aan te gaan die typisch zijn bij een “normale” relatie. Het gaat alleen om het fysieke aspect.

Je wil niet monogaam zijn

In een romantische relatie wordt van je verwacht dat je monogaam bent. Maar wat als je dit nu niet wilt? Bij een no strings attached relatie hoef je niet monogaam te zijn. Je kunt het bed delen met wie je maar wilt, zonder dat je iemand pijn doet of teleurstelt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Je wil je vrij voelen

Als je een leven achter de rug hebt waarin je alleen maar lange relaties gekend hebt dan is een no strings attached relatie een verademing. Je kunt je vrij voelen zoals je dat misschien nooit eerder meegemaakt hebt. Je bent nog steeds intiem met andere personen maar je hoeft je geen zorgen te maken over wat men van je vindt en wat de gevolgen zijn.

Je wilt meer plezier

De mensen die ervaring met dit type relatie hebben zijn het erover eens dat het voor meer spanning zorgt dan een normale relatie. Dit komt omdat het wat anders is dan wat we gewend zijn. Je kunt met iemand afspreken en als het saai begint te worden ga je verder met iemand anders. Vervolgens begint het gehele proces van ontdekking opnieuw waardoor je je altijd vermaakt.

Uiteraard heeft dit type relatie ook nadelen. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Voor sommigen zijn de nadelen te groot en moeilijk om mee om te gaan.

Je kunt het emotioneel moeilijk krijgen

Terwijl je denkt dat dit type relatie precies is wat je zoekt kan het je in werkelijkheid een slecht gevoel over jezelf geven. Door de natuur van de relatie, zonder diepgang en emoties, kun je je snel gebruikt voelen. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen of dit echt is wat je wilt en misschien zelfs voor diepere emotionele problemen zorgen.

Je kunt verliefd worden

Het risico van een no strings attached relatie is dat je gevoelens kunt krijgen voor de ander. Verliefd zijn is geweldig, maar niet als het om iemand gaat die geen relatie met je wil. De intieme tijd die je met iemand doorbrengt kan ervoor zorgen dat je opeens meer wil dan alleen een seksrelatie. Als je van jezelf weet dat je snel voor iemand kunt vallen dan is dit type relatie misschien niet voor jou bedoeld.

Je kunt jezelf uitsluiten voor andere opties

Een seksrelatie zonder verplichtingen kan ertoe leiden dat je je niet meer open stelt voor echte liefde. Iemand achter de hand hebben om je seksuele behoeften te voorzien is leuk maar waarschijnlijk niet wat je voor de rest van de wereld wilt. Door jezelf exclusief beschikbaar te stellen voor seksuele relaties sluit je jezelf uit voor een serieuze relatie.

Een no strings attached relatie lijkt op friends with benefits; seks en geen liefde.

Is het wat voor mij?

Of een no strings attached relatie wat voor jou is hangt af van veel factoren. Niet alleen heeft je opvoeding ermee te maken, je normen en waarden maar ook wie jij bent met al je unieke eigenschappen. Voordat je er ook maar over denkt om met iemand een seksrelatie aan te gaan is het goed om eerlijk tegen jezelf te zijn. Denk je dat het aankunt of zie je vooraf al problemen ontstaan als je erover nadenkt? Als je er klaar voor bent dan wil je op dit moment niet gebonden zijn, je vrijheid behouden of met meerdere partners seks hebben zonder iemand pijn te doen. Het werkt eigenlijk alleen als je op een volwassen manier seks en liefde van elkaar kunt scheiden.

Voor de één is deze vorm van casual daten de perfecte relatie terwijl het voor een ander ondenkbaar is om zich in deze situatie te geven. Mensen hebben nu eenmaal verschillende opvattingen, behoeftes en wensen. Een relatie zonder verplichtingen voelt soms misschien als een échte relatie maar dat is het niet. Het is niet meer dan een paar momenten van lust. Voor sommigen levert het de benodigde spanning terwijl het tegelijkertijd de behoeften vervuld, voor anderen leidt het tot een romantische relatie. Vraag je je af waar je nu zo’n no strings attached relatie kunt vinden? Er zijn datingsites die zich specifiek richten op singles die dit soort relaties zoeken. Dat zijn deze datingsites:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie