Monogamie: wat is het en is een monogame relatie wat voor jou?

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

De maatschappij waar we in leven heeft het ideaalbeeld van een koppel dat trouw aan elkaar is. Het huisje, boompje, beestje en de rest van hun leven met elkaar delen. In een wereld waarin vreemdgaan datingsites zoals Victoria Milan en Second Love hoogtijdagen beleven zijn er nog steeds veel mensen die dit ideaalbeeld nastreven. Het belangrijkste in het leven van veel Nederlanders is het vinden van de “ware” om een monogame relatie mee te hebben. Wat betekent het nu eigenlijk om monogaam te zijn?

Wat is monogamie?

Monogamie heeft verschillende betekenissen en het antwoord is afhankelijk van wie je het vraagt. Voor de meeste mensen betekent monogamie een relatie waarin er sprake is van één enkele seksuele partner. Seks met iemand anders dan de partner wordt gezien als vreemdgaan. Iemand die monogaam is heeft seks met één persoon, meestal tijdens een liefdesrelatie.

Het tegenovergestelde van monogamie is polygamie. Dit is de Griekse benaming van een situatie waarin er een seksuele relatie is met meerdere personen.

Hoe het echt zit

In theorie klinkt dit allemaal mooi maar de werkelijkheid is dat veel mensen er niet aan moeten denken om voor altijd gebonden te zijn aan één persoon. Het resultaat is dat het aantal huwelijken afneemt en het aantal scheidingen toeneemt. De personen die het niet aandurven om alleen door het leven te gaan kiezen voor een affaire of gaan over tot struisvogelpolitiek en steken de kop in het zand. Anderen nemen het voor lief en schikken zich aan het feit dat monogamie “normaal” is. Als je eens rondvraagt in je vriendengroep dan zal niemand het snel bekennen maar na vele jaren in een relatie wil iedereen wel eens “wat anders”. Het gevoel wordt weggestopt en het blijft een “droom”. Dat hoeft niet zo te zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Er zijn veel succesvolle relaties waarin de personen gepassioneerde interacties hebben met anderen, met toestemming van de partner. De partner weet ervan en keurt het goed. Het is belangrijk om te beseffen dat deze relaties bestaan en kunnen werken. De meeste mensen denken dat een relatie alleen mogelijk is als het monogaam is maar dat is het geval. Zelfs in een “monogame relatie” lukt het velen niet om trouw aan elkaar te blijven. In een recent onderzoek komt voren dat van de deelnemers aan het onderzoek de helft wel eens vreemdgegaan is tijdens een relatie. Aan het onderzoek deden 72 lesbische vrouwen, 114 heterovrouwen, 53 gay mannen en 57 heteromannen mee. Het toont aan dat monogamie niet voor iedereen bedoeld is.

Is monogamie natuurlijk?

In het dierenrijk is monogamie niet standaard. Sommige diersoorten hebben een partner voor het leven terwijl andere diersoorten geen vaste partner hebben. Bij dierensoorten waarbij de jonge dieren kwetsbaar zijn en gevaar lopen kan monogamie een geschikte strategie zijn om deze te beschermen. Toch komt monogamie in de regel niet veel voor in de natuur. Volgens statistieken is slechts 3 tot 5 procent van de zoogdieren monogaam .

In Nederland is het compleet normaal om monogaam te zijn. Er staat zelfs in het Burgerlijk Wetboek vermeld dat een persoon maar met één persoon door het huwelijk verbonden kan zijn. Het is strafbaar om als gehuwde om met iemand anders te trouwen. In bepaalde culturen is het andersom. Van de 238 gemeenschappen in de wereld zijn er maar 43 die monogamie promoten. In religieuze gemeenschappen zoals vaak bij moslims en verschillende Afrikaanse culturen is het voor mannen toegestaan om meerdere vrouwen te hebben.

Daar moeten de Nederlandse vrouwen niet over denken. De hel breekt los als dit morgen op nationaal niveau goedgekeurd wordt. Aangezien feminisme enorm gegroeid is zien vrouwen dit als een voordeel van de man, wat het ook is. Andersom, waarbij een vrouw een relatie heeft met meerdere mannen is zeldzaam. Dit komt in minder dan 0.05% van de culturen voor.

Waar ligt de grens?

De grens van monogamie ligt bij iedereen anders. Vreemdgaan is een ingewikkeld begrip. Ga je vreemd als je met ex aan het appen bent? Mag je flirten met iemand die je net in de trein hebt ontmoet? Is een kus op de mond vreemdgaan? Wat vreemdgaan precies betekent verschilt per relatie. Voor de één betekent het de oneerlijkheid om hetgeen wat gebeurt is, voor de ander gaat het om wat anders. Je komt er pas achter als je besproken hebt wat ontrouw en vreemdgaan voor de ander betekent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Toestemming

Bij niet-monogamie gaat het om toestemming. Als de partner er niet vanaf weet dan is het een breuk in het vertrouwen. Niet-monogaam zijn terwijl de partner in het ongewisse gelaten wordt is niet ethisch en wordt gezien als verraad. Om een niet-monogame relatie te laten werken is het essentieel dat er open en eerlijk over gesproken wordt.

Automatisch monogaam

Monogamie werkte waarschijnlijk voor je voorouders en misschien zelfs ook voor je ouders maar dat betekent niet dat het automatisch voor jou werkt. Voor velen is monogamie lang niet zo eng als het alternatief; een open relatie waarbij er sprake is van meerdere partners. De alternatieve leefstijlen en het onderzoek naar niet-traditionele familievormen werd populair in de jaren 60 en 70 waarna het een aantal jaren onderzocht is. Door gebrek aan steun en financiële middelen is het onderzoek echter al snel gestopt en zijn er maar weinig onderzoeken over swingers en trouwen met meerdere personen tegelijk.

Gay en monogamie

Voor gays is monogamie in veel relaties wat anders. Het gaat bij relaties tussen mannen meer om monogamie in de liefde dan om seksuele partners. Dit blijkt ook uit een onderzoek uit 2010 waarin de helft van gay stellen aangeeft seks te hebben met een ander terwijl de partner er vanaf weet.

Nu je weet wat monogamie is en wat het in een relatie betekent is het de beurt aan jou. Is het een monogame relatie en niets anders voor jou of durf je het aan om wat anders te proberen? Laat het ons weten in de reacties.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie