Home Relatie Polygamie: wat is een polygame relatie?

Polygamie: wat is een polygame relatie?

3 minuten leestijd
0
kieskeurig hart

Voor de meeste mensen is de uitspraak “tot de dood ons scheidt” bedoeld voor slechts één persoon maar dat geldt niet voor iedereen. De mensen die zich in een polygame relatie bevinden denken daar bijvoorbeeld anders over. Bij polygamie is er niet alleen sprake van een liefdesrelatie maar ook van een huwelijk. In dit opzicht wijkt het af van veel andere relatievormen. Wat polygamie precies is, welke vormen er zijn en de mogelijkheden in Nederland?

Wat is polygamie?

Polygamie is de situatie waarin één persoon met meerdere personen getrouwd is. Dit kan bijvoorbeeld een man zijn die met vier vrouwen getrouwd is maar ook een vrouw die met meerdere mannen het huwelijk deelt. In Nederland is dit volgens de wet verboden maar in veel andere landen niet. Polygamie is wat dat betreft het tegenovergestelde van monogamie, de situatie waarin je maar één partner hebt en trouw aan deze persoon blijft. Monogamie komt in Nederland het meest voor, polygamie vrijwel niet. In het verleden is polygamie echter heel normaal geweest en zo denkt men er nog steeds over in verschillende delen van de wereld. Toch is het is veel landen inmiddels taboe geworden of zelfs bij wet verboden.

Vormen van polygamie

Polygamie is een relatiesoort dat weer onderverdeeld kan worden vier vormen. Dat zijn bigamie, polygynie, polyandrie en het groepshuwelijk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'
  • Bigamie staat voor een persoon die met twee andere personen getrouwd is
  • Polygynie omschrijft de situatie waarin een man meerdere vrouwen heeft
  • Polyandrie staat voor een vrouw die met meerdere mannen getrouwd is
  • Het groepshuwelijk is een groep mensen van beide geslachten die met elkaar getrouwd zijn

Polygamie in Nederland

Polygamie is verboden in Nederland. Het is dus niet legaal als je al getrouwd bent met iemand en vervolgens ook met iemand anders in het huwelijksbootje stapt. Als je dit wel doet dan kun je een celstraf van maximaal 4 jaar krijgen. Dit kan oplopen tot maximaal 6 jaar als de partner er niet vanaf weet. Het is ook strafbaar als je met iemand trouwt terwijl je weet dat deze al getrouwd is met iemand anders. De reden waarom het strafbaar is heeft te maken met het feit dat veel van de polygame huwelijken onder dwang ontstaan. Zo zitten veel vrouwen gevangen in een huwelijk dat onder dwang voltrokken is volgens de Stichting Femmes for Freedom. Deze vindt polygamie een vorm van huwelijkse gevangenschap1.

De laatste telling van het aantal polygame huwelijken in Nederland vond in 2009 plaats. Het is al wat jaren geleden maar deze laatst bekende cijfers laten zien dat er 1374 polygame huwelijken zijn volgens de gemeentelijke basisadministratie. Dit toont echter alleen de geregistreerde polygame huwelijken, niet alle religieuze huwelijken. In de praktijk komen veel onwettige huwelijken voor waarbij er alleen voor het geloof getrouwd wordt.

Wat wel mogelijk is

Het komt slechts in kleine aantallen voor maar er zijn polygame relaties tussen meerdere personen die dit op de één of andere manier officieel willen maken. Aangezien het niet mogelijk is om met elkaar te trouwen is er gezocht naar andere mogelijkheden. Een soort van oplossing voor vrijwillige polygame relaties is het samenlevingscontract. Je mag niet met meerdere personen tegelijk getrouwd zijn maar een samenlevingscontract met meerdere personen afsluiten kan wel.

Geschiedenis

Vele jaren geleden was polygamie geen vreemde situatie zoals het nu vaak gezien wordt. Ooit was het een wijdverspreide manier om een familie te structureren. Referenties naar de polygame relatie gaan terug in de heilige teksten van de Koran en de Bijbel. Volgens de islamitische regels is het voor een man geoorloofd om in totaal tot vier vrouwen te hebben maar er zijn wel regels waar men aan moet voldoen. Zo zijn er bepaalde restricties die gelden maar ook moet de man in staat zijn om voor alle vrouwen te zorgen. Het grootste deel van de moslimlanden ondersteunt de polygame relatie nog steeds. Het gaat dan in alle gevallen om polygynie waarbij een man meerdere vrouwen heeft. Polyandrie is niet toegestaan volgens de islam.

Het verschil met polyamorie

Polyamorie is de situatie waarin er sprake is van meerdere partners maar is er geen sprake van een huwelijk. Dit is het grootste verschil met polygamie maar ook is er een verschil in de kijkwijze op ontrouw en seksuele contacten met anderen. Bij polygamie is dit niet gewenst of toegelaten terwijl dit bij polyamorie wel mogelijk of bespreekbaar is. Bovendien is er bij polyamorie geen sprake van een officiële ceremonie zodat het niet mogelijk is om op deze manier een wet te overtreden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…