Dit zijn de onmisbare eigenschappen van een goed datingprofiel

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

In een zee van profielen is het de kunst om eruit te springen als een flonkerende ster. Je wilt een datingprofiel creëren dat jouw unieke persoonlijkheid weerspiegelt, een magneet voor potentiële partners die niet alleen de aandacht grijpt, maar deze ook vasthoudt. Jouw profiel is het conversatiestartpunt, het digitale visitekaartje waarmee je zegt: “Hier ben ik en dit is wat ik te bieden heb.” Maar welke eigenschappen maken jouw datingprofiel onmisbaar voor anderen?

1. De juiste profielfoto

Jouw profielfoto is het visitekaartje van je digitale aanwezigheid. Zorg dat je kiest voor een recente foto waarop je gezicht goed zichtbaar is en je een glimlach draagt. Een ongedwongen foto in een natuurlijke setting maakt vaak de meeste indruk. En nee, de badkamerspiegelselfie mag nu echt wel eens vervangen worden.

2. Specifiek in je beschrijving

Vage termen als ‘leuk’ of ‘gezellig’ zeggen zo weinig. Vertel liever dat je het liefst je weekends spendeert in de kringloopwinkel op zoek naar vinylplaten van de jaren ’80, of dat je elk jaar uitkijkt naar dat ene foodfestival. Het zijn die kleine details die je profiel persoonlijkheid geven en opvallen in de zee van algemeenheden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

3. Wie je bent toon je met hobby’s en interesses

Hobby’s en interesses zijn het perfecte aanknopingspunt voor een startend gesprek. Ben je een fervent hardloper, boekenwurm of foodie? Deel dit dan. Het geeft een inkijkje in jouw leven en kan de interesse wekken van iemand die deze passies deelt.

  • Als je van koken houdt, welk gerecht is dan jouw signature dish?
  • Wat is het laatste boek dat je echt geraakt heeft?

4. Een vleugje humor

Humor is een krachtig middel om iemand te charmeren. Een grappige opmerking of een speelse anekdote kan jouw profiel veel aantrekkelijker maken. Maar overdrijf het niet; je bent hier niet om een stand-upcomedy act te geven. Een subtiele knipoog is vaak al genoeg.

5. Eerlijk over wat je zoekt

Vertel duidelijk wat je wensen zijn zonder dat het een boodschappenlijstje wordt. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of juist een luchtige date, wees daar open in. Zo trek je mensen aan die dezelfde intenties hebben en verklein je de kans op misverstanden.

6. Geen clichés en standaardzinnen

Zeg nou zelf, proef jij ook de verveling bij het lezen van zinnen als “Ik hou van gezelligheid” of “Ik leef elke dag alsof het mijn laatste is”? Deze hebben we allemaal wel eens gezien. Prikkel de interesse met originele beschrijvingen en vertel bijvoorbeeld een anekdote die karakteristiek voor jou is. Laat zien dat je meer bent dan een verzameling uitgekauwde oneliners.

7. Positief

Focus op wat je blij maakt en wat je in de wereld waardeert. Mensen worden aangetrokken door een optimistische uitstraling. Negativiteit kan door anderen snel worden opgepikt en kan een reden zijn om verder te swipen. Dus in plaats van te klagen over files, vertel je liever over je plezier in de kleine detours die je ontdekt op weg naar je werk.

  • Laat negatieve ervaringen uit het verleden weg
  • Benadruk wat je enthousiast maakt
  • Vermijd woorden als ‘niet’ en ‘geen’

8. Kort maar krachtig

In de kunst van het verleiden met woorden geldt vaak: minder is meer. Een profiel is geen autobiografie. Geef genoeg weg om interesse te wekken, maar bewaar diepgang voor het persoonlijke gesprek. Vermijd lange verhalen; een krachtige quote of een vlijmscherpe zelfobservatie zegt vaak meer dan duizend woorden.

9. Ruimte voor vragen en gesprekken

Je wilt toch ontdekking en nieuwsgierigheid aanwakkeren? Als je alles al weggeeft in je profiel, wat blijft er dan over om naar te vragen? Laat bijvoorbeeld subtiel doorschemeren dat je een bijzondere hobby of ervaring hebt, zonder deze volledig uit de doeken te doen. Dit kan een perfecte gespreksopener zijn voor iemand die echt geïnteresseerd is.

10. Correct taalgebruik en spelling

Een d/t-foutje kan de meest romantische zin om zeep helpen. Taal zegt wie je bent, het reflecteert je zorgvuldigheid en aandacht voor details. Een profiel zonder spelfouten komt intelligenter en verzorgder over. Neem dus even de tijd om je tekst na te gaan of laat het door een vriend(in) nalezen.

11. Profiel regelmatig up-to-date

Test, verander, update en test meer. Door je profiel up-to-date te houden, laat je zien dat je actief op zoek bent en serieus deelneemt aan het datingproces. Ververs je bio met nieuwe inzichten of belevenissen, en wie weet trek je daarmee net de aandacht van iemand die perfect bij je past.

12. Diversiteit in je foto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus kies je foto’s wijs. Met een gevarieerde fotoselectie geef je een breed beeld van wie je bent en wat je leuk vindt. Denk aan een sportief kiekje, een foto waarop je geniet van je hobby, en een spontane lach op een feestje. Zo zien potentiële partners je veelzijdigheid.

  • Een sportieve foto tijdens je vaste rondje hardlopen
  • Een gezellige snapshot met vrienden op een feestje
  • Een foto met je favoriete huisdier

13. Open vragen in je profieltekst

Open vragen zorgen voor een vliegende start van een goed gesprek. Ze nodigen uit tot interactie en laten ruimte voor de ander om iets persoonlijks te delen. “Wat is jouw favoriete bestemming om te ontdekken?” kan al snel leiden tot boeiende dialogen en een eerste klik.

14. Uniek en onderscheidend

Er is niemand zoals jij, dus laat dat zien. Wat jou uniek maakt, kan iemand anders fascinerend vinden. Misschien verzamel je wel oude vinylplaten of bak je de beste appeltaarten van Nederland. Deel deze bijzondere kenmerken en hobby’s; ze kunnen het begin zijn van iets moois.

15. Weinig persoonlijke gegevens

Veiligheid staat voorop bij online daten. Het is verleidelijk om veel over jezelf te delen, maar pas op met gevoelige informatie. Dingen als je volledige naam, adres of werkplek hoeven niet publiekelijk bekend te zijn – en onthoud dat grenzen stellen een teken van zelfrespect is.

16. Profiel geverifieerd

Je denkt misschien, waarom zou ik die extra stap zetten? Maar een geverifieerd profiel wekt vertrouwen. In de wereld van online daten is het belangrijk dat je overkomt als veilige keuze. Het laat zien dat je serieus bent in je zoektocht en dat je bent wie je zegt dat je bent. Dit kan net het verschil maken tussen een swipe naar links of rechts.

17. Passie

Passies laten je stralen; ze geven kleur aan je profiel. Vertel wat jouw hart sneller doet kloppen of waar je ogen van gaan glimmen. Is het schilderen, bergbeklimmen of misschien wel planten kweken? Je unieke interesses maken je aantrekkelijk en helpen jou om iemand te vinden die jouw enthousiasme deelt.

  • Deel een foto waarop je bezig bent met je hobby.
  • Vertel een kleine anekdote die jouw passie illustreert.

18. Aantrekkelijke ‘call to actions’

Je wilt dat iemand reageert op je profiel, toch? Verleid potentiële dates met uitnodigende oproepen, zoals ‘Stuur me een berichtje als je ook van outdoor-avonturen houdt’ of ‘Laten we samen ontdekken of we de beste koffie van de stad kunnen vinden.’ Dit soort zinnen nodigt uit tot interactie.

19. Je ware ik

Het kan verleidelijk zijn om jezelf te presenteren als de ‘perfecte versie’, maar echt aantrekkelijk ben je als je authentiek bent. Wees eerlijk over je eigenaardigheden en kleine imperfecties. Dat maakt je menselijk en herkenbaar. Iemand die valt voor je ware ik is veel waardevoller dan een match die alleen houdt van een gefilterde versie van jezelf.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie