Home Dating apps ‘Taalfouten in je datingprofiel maken je minder aantrekkelijk’

‘Taalfouten in je datingprofiel maken je minder aantrekkelijk’

2 minuten leestijd
0
nope fout

‘Me’ in plaats van ‘mijn’, ‘ik vindt zobiezo’ en ‘de enigste die’: er zijn van die taalfouten waar iedereen zich mateloos aan ergert. Te weinig tijd, drukte en multitasking leiden in het tijdperk van het digitale bericht tot snel geschreven teksten vol met taalfouten. Zelfs als je de regels kent, is het onvermijdelijk om foutloze zinnen te produceren als je haastig typt.

Typfouten, spelfouten en taalfouten: we maken ze allemaal. En dat is helemaal niet erg, zolang niemand het opmerkt. Het maakt niet uit of je deze fouten maakt in je WhatsApp-gesprekken of in je dating app profiel: er is sowieso iemand die zich ergert aan je typo’s. Maar wist je dat deze fouten je minder aantrekkelijk maken op dating apps? Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships.

In een tijd waarin elke Facebook-reactie bol staat van de taalfouten, blijkt dat er toch wel degelijk een goede reden is om elke tekst en zin dubbel te controleren. Tenminste: op de dating apps in het algemeen en Parship in het bijzonder. Want uit een onderzoek van promovendus Tess van der Zanden en collega’s van Tilburg University blijkt dat taalfouten in je datingprofiel je minder aantrekkelijk maken.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Twee profielen, één foutloos

In hun eerste onderzoek bekeken en beoordeelden 373 Nederlandse Parship-gebruikers twee datingprofielen; een die taalfouten bevatte en een foutloze versie. De onderzoekers ontdekten dat de datingprofielen met taalfouten als ‘minder sociaal’ werden beoordeeld en ‘minder aantrekkelijk’.

Dit taalfout-effect was vooral zichtbaar onder de deelnemers die de taalfouten ontdekten en niet zozeer onder de deelnemers die de fouten niet hadden opgemerkt. In het onderzoek werden de taalfouten ontdekt door “slechts” 33,5% van de deelnemers. “Blijkbaar nemen de meeste mensen geen taalfouten waar in datingprofielen, maar bij degenen die de fouten wel ontdekken, schaden de fouten het datingpotentieel van de profieleigenaar behoorlijk,” aldus de onderzoekers.

fout tekst

Vrouwelijk profiel met taalfouten

Onoplettendheid en een lagere intelligentie

Het tweede onderzoek, waaraan nog eens 365 Nederlandse Parship-gebruikers deelnamen, vergeleek typfouten (zoals het schrijven van ‘vna’ in plaats van ‘van’) met taalfouten (zoals het gebruik van ‘die’ in plaats van ‘dat’). En ook onderzochten ze het gebruik van informele taal, zoals emoji’s, afkortingen en leestekens.

De onderzoekers ontdekten dat spelfouten vooral worden gezien als een signaal van onoplettendheid, terwijl taalfouten worden waargenomen als een signaal van lagere intelligentie. Onoplettendheid en een lagere intelligentie worden op hun beurt gekoppeld aan lagere scores voor aantrekkelijkheid en minder intentie om met hen te daten.

Wat betekent dit alles?

De resultaten benadrukken dat mensen op dating apps “moeten proberen om taalfouten in de profieltekst te vermijden”, zegt van der Zanden tegen PsyPost. “Als je zelf niet zo zeker bent over het voorkomen van taalfouten in je profiel, vraag dan een ander om je profiel te proeflezen.”

Hoewel een groot deel van de deelnemers, maar liefst 66,5%, niet opmerkten of wisten dat ze profielen met taalfouten te zien kregen, is het dus mogelijk dat degenen die de fouten wel opmerken je beoordelen als iemand met een lagere intelligentie. En dat zorgt er weer voor dat je als minder aantrekkelijk wordt beoordeeld.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit ene meningsverschil leidt tot dubbele kans op scheiding

Hoeveel relatietips je ook tot je neemt en zelfs als je je uiterste best doet om compromis…