Serieuze relatie? Wat het is, wat het niet is en hoe je het kunt vinden

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Als je spreekt van een serieuze relatie dan betekent dat natuurlijk wel wat. Niet iedere relatie is serieus. Vaak hangt het af van je leeftijd, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Er zijn mensen die al in hun tienertijd de liefde van hun leven tegenkomen en daar ook de rest van hun leven mee samen blijven.

Maar natuurlijk zijn er ook jonge mensen die eerst van het leven willen genieten en ervaringen opdoen voordat ze zich met het vinden van een serieuze relatie gaan bezighouden. En er zijn mensen die daar nooit behoefte aan lijken te hebben, of het niet voor elkaar krijgen om ‘de ware’ te vinden.

Wanneer heb je een serieuze relatie?

Het belangrijkste kenmerk van een serieuze relatie is dat je alleen maar oog en aandacht hebt voor één persoon. Je hebt nog maar nauwelijks belangstelling voor andere mogelijke relatiekandidaten of een snelle flirt. Het enige wat je wilt is deze vaste relatie, met iemand waar je oud mee wilt worden

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je een serieuze relatie hebt dan komen daar termen als samenwonen, kinderwens en toekomstplannen bij kijken. Dit gebeurt vanzelf als je het idee hebt dat deze persoon meer voor je betekent dan een voorbijgaande verliefdheid. Dan gaan de gesprekken op een gegeven moment over het vinden van een huis voor jullie samen. Of over de vraag of jullie kinderen willen, hoe veel en wanneer. Of wat jullie in de toekomst nog zouden willen doen samen, zoals mooie reizen maken of misschien zelfs in het buitenland wonen.

Een serieuze relatie draag je ook duidelijk uit naar je omgeving. Jullie horen bij elkaar en dat mag iedereen weten. Als je relatie serieus is, dan stel je je geliefde voor aan je familie en vrienden en spreek je van ‘wij’ en ‘ons’ waar je het voorheen had over ‘ik’ en ‘mijn’.

Niet-serieuze relaties

Natuurlijk zijn er ook relaties die als niet-serieus moeten worden beschouwd. Maar soms hebben mensen wel langdurig contact met dezelfde persoon en kun je daardoor toch van een relatie spreken. Dit zijn een aantal voorbeelden van deze niet-serieuze relaties.

Friends with benefits

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het fenomeen “friends with benefits”, ook wel afgekort tot FWB. Hier is sprake van als twee mensen zich als goede vrienden beschouwen maar ze af en toe, of soms zelfs regelmatig, het bed met elkaar delen. Zo’n relatie is natuurlijk prima als beide partijen ermee instemmen.

Het gevaar van friends with benefits is dat één van beiden toch gevoelens krijgt die verder gaan dan vriendschap. Dit kan leiden tot jaloezie, als de ander iemand ontmoet waar hij of zij een liefdesrelatie mee krijgt, waardoor het friends with benefits concept verandert in ‘alleen goede vrienden’. Daarom zijn er FWB-regels waar je je aan moet houden

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een scharrel

Er is een groep mensen die om uiteenlopende redenen geen serieuze relatie willen. Deze mensen gaan zich vaak snel vervelen als ze lang met dezelfde persoon samen zijn. Of ze zijn bang dat ze van alles missen als ze een vaste relatie aangaan en dus niet meer op zoek kunnen naar wat het leven nog meer te bieden heeft. Deze groep mensen heeft vaak scharrels: losse contacten die vaak alleen met seks te maken hebben.

Met een scharrel ga je een avondje stappen, je duikt met elkaar het bed in en vervolgens zie je elkaar nooit meer of hooguit zeer onregelmatig. De relatie die je hebt is verre van serieus en als je scharrel het toevallig een keer leuk heeft met een ander dan maakt je dat doorgaans niet zoveel uit. Met dit soort contacten is niets mis als jullie beiden dezelfde intentie hebben.

Als je een scharrel hebt die oprechte gevoelens voor je ontwikkelt verandert dat de situatie. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Als je serieus verliefd wordt op iemand die je eigenlijk als een scharrel beschouwde dan kan dat een flinke omschakeling betekenen. Als de gevoelens niet worden beantwoord betekent dat voor de afgewezen persoon vaak een grote teleurstelling.

De platonische relatie

Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat het niet mogelijk is om een platonische relatie te hebben met iemand van het geslacht waar je verliefd op kunt worden. Of je nu hetero of homo bent, er wordt vaak vreemd aangekeken tegen een dergelijke vriendschap. Maar toch zijn er veel mensen die veel waarde hechten aan platonische relaties.

Ze kunnen heel waardevol zijn omdat ze vaak beter in staat zijn om de tand des tijds te doorstaan dan andere relatievormen. Als je met iemand een puur platonische relatie hebt dan maakt het vaak niet uit als jullie elkaar een hele tijd niet zien door omstandigheden. Als jullie elkaar daarna weer treffen pak je de draad vaak op alsof jullie elkaar een week geleden nog hebben gezien.

Ook zijn platonische vrienden of vriendinnen vaak heel nuttig om dingen mee te bespreken die je niet met je geliefde bespreekt of met je familie. Vaak hebben ze een verhelderende kijk op zaken en kunnen ze je daardoor prima helpen bepaalde problemen het hoofd te bieden.

harten divider

Moet ik perse een serieuze relatie hebben?

Enkele decennia geleden was een vrijgezel nog een soort van uitzondering. Als je tegen de 20 jaar liep dan werd het zo onderhand tijd dat je iemand vond met wie je een relatie kreeg. Als je dat niet voor elkaar kreeg dan kon je ook het ouderlijk huis niet uit, want in je eentje zelfstandig gaan wonen was eigenlijk niet mogelijk om woonruimte te vinden.

De enige uitzondering vormden de verpleegsters, die gezellig met elkaar in een ‘zusterflat’ woonden. Zij vonden vaak lastig een partner vanwege wisselende diensten en waren daardoor vaak gedoemd te eindigen als verstokte vrijgezel. Tenzij ze natuurlijk een knappe dokter aan de haak sloegen.

Een serieuze relatie en een kinderwens

Als je een kinderwens hebt dan is een serieuze relatie vaak wel noodzakelijk. Natuurlijk kun je er als vrouw voor kiezen om in je eentje een kind te krijgen maar hier kiezen niet veel vrouwen voor. Wel komt het natuurlijk voor dat een vrouw tijdens een relatie, of die nu serieus is of niet, zwanger raakt en de vader van het kind dat niet ziet zitten. De vrouw kan er dan voor kiezen om het kind te laten komen en het alleen op te voeden. Maar als je graag een gezin wilt dan is het belangrijk dat je ‘op tijd’ een vaste relatie krijgt.

Voor mannen is de noodzaak tot haast iets minder groot, maar voor vrouwen geldt dat de mogelijkheid om kinderen te krijgen na je 40ste toch snel kleiner wordt. Bega echter nooit de vergissing om met iemand een relatie aan te knopen waar je eigenlijk niet volledig achter staat alleen om je kinderwens in vervulling te laten gaan. Zo’n relatie is gedoemd te mislukken, waarvan de kinderen later de dupe zullen worden.

hart sleutel divider

Hoe vind ik een serieuze relatie?

Dan nu het belangrijkste. Er zijn verschillende manieren om een serieuze relatie te krijgen. Je kunt iemand tegenkomen tijdens het uitgaan, op de sportclub of bij het uitoefenen van een gezamenlijke hobby. Ook zijn er soms vrienden of vriendinnen die een geslaagde koppelpoging doen door jullie ‘toevallig’ op dezelfde avond uit te nodigen voor een borrel.

Ook blijkt het dat veel mensen hun serieuze relatie op het werk vinden. Dit heeft natuurlijk wel een nadeel: Als je een relatie krijgt met een collega zitten jullie wel heel vaak met elkaar ‘opgescheept’. Ook kan het zijn dat je leidinggevende zo’n relatie geen goed idee vindt en dat één van beiden moet omzien naar een andere baan. En als de relatie stukloopt kan dit de verhoudingen op het werk ook flink onder druk zetten.

Wat te doen als ik geen serieuze relatie vind?

Als je in je eigen omgeving geen geschikte kandidaat kunt vinden voor een serieuze relatie dan is er nog de mogelijkheid van het internet. Was het vroeger eigenlijk not done om via een datingsite een partner te zoeken, vandaag de dag komen steeds meer mensen er rond voor uit dat ze elkaar via het internet hebben leren kennen. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Als je niet wilt worden lastiggevallen door personen die in hun eerste privébericht direct al over seks beginnen dan is het verstandig om een datingsite uit te kiezen die zich richt op serieuze dating. Hier ontmoet je hopelijk alleen mensen die dezelfde intenties hebben als jij, namelijk het vinden van een levenspartner voor een serieuze relatie. En dat is precies wat deze datingsites aanbieden:

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie