Wat is een platonische relatie? Hoe het werkt en de tekenen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Tegenwoordig is er veel minder scheiding tussen het leven van mannen en vrouwen dan vroeger. Vroeger werkten mannen en vrouwen nooit samen aan opdrachten en in hun vrije tijd leefden ze volledig gescheiden. Zo zaten vrouwen bijvoorbeeld aan de linkerkant van de kerk, terwijl mannen aan de rechterkant zaten. Maar dat is nu heel anders.

Op het werk delen mannen en vrouwen nu dezelfde ruimte, waardoor er geen sprake meer is van gescheiden werkplekken op basis van geslacht. Dit geldt ook voor situaties in de vrije tijd waarbij mannen en vrouwen gezamenlijk dezelfde activiteiten doen. Vandaag de dag komt het dan ook steeds vaker voor dat mannen en vrouwen een innige vriendschap delen. Wat vroeger ondenkbaar was, is nu gebruikelijk: de platonische relatie tussen een man en vrouw. We vertellen je er meer over.

Wat is een platonische relatie?

Een platonische relatie is een relatie tussen twee mensen waarbij er sprake is van een sterke, emotionele band zonder dat er sprake is van seksuele aantrekkingskracht of intimiteit.
Bij deze relatie gaat het om de emotionele connectie en niet om de seks.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bij een platonische relatie is er van beide kanten geen aantrekkingskracht en geen verwachtingen in romantische zin. De nadruk ligt op het delen van ideeën, gedachten en gevoelens. In een platonische relatie is er sprake van wederzijds respect, vertrouwen en ondersteuning, en deze relatie kan ontstaan tussen mensen van hetzelfde of verschillende geslacht.

Het concept van platonische liefde werd voor het eerst geïntroduceerd door de Griekse filosoof Plato. Hij beweerde dat de liefde tussen twee mensen niet alleen gebaseerd was op fysieke aantrekkingskracht, maar ook op intellectuele en spirituele verbindingen. Sindsdien is het idee van platonische liefde in verschillende vormen een vast onderdeel geweest in de geschiedenis, zoals in de middeleeuwse literatuur en in de Renaissance.

Het kán een vriendschap zijn

Een platonische relatie kan worden beschouwd als een vorm van vriendschap, maar niet alle vriendschappen zijn platonisch. In veel gevallen is er bij vriendschappen sprake van fysieke intimiteit, zoals knuffelen of kussen op de wang, terwijl dit bij een platonische relatie vaak niet het geval is.

Wat nog meer anders is, is dat een platonische relatie meer gericht is op het delen van gedachten en gevoelens, terwijl vriendschappen meer gericht zijn op het delen van activiteiten en het hebben van een leuke tijd. Kortom, platonische relaties en vriendschappen hebben overeenkomsten, maar ze zijn niet precies hetzelfde.

10 tekenen van een platonische relatie

Twijfel je of je een platonische relatie hebt? Vertellen anderen dat je een platonische relatie hebt, maar heb jij geen idee? Aan de hand van deze tekenen zou je kunnen herleiden of jij zo’n relatie hebt.

1. Er is geen seksuele spanning

In een platonische relatie is er geen sprake van seksuele aantrekkingskracht of spanning tussen jullie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Jullie delen persoonlijke verhalen met elkaar

Jullie voelen je op je gemak om persoonlijke verhalen en problemen met elkaar te delen. Daarbij voel je niet de behoefte om indruk te maken op de ander om zo aantrekkelijker te lijken.

3. Jullie hebben geen romantische gevoelens voor elkaar

Er zijn geen romantische gevoelens aanwezig tussen jullie. De relatie is meer gericht op vriendschap en wederzijds begrip.

4. Jullie vertrouwen elkaar

Jullie hebben respect voor elkaar en er is een sterke basis van vertrouwen. Door dit vertrouwen kunnen jullie open en eerlijk communiceren.

5. Er is geen jaloezie

Jij en de ander worden niet jaloers. Omdat er geen romantische of seksuele gevoelens zijn die jaloezie kunnen veroorzaken, heb je daar niet mee te maken.

6. Jullie kunnen elkaar aanraken zonder seksuele intenties

In een platonische relatie is het mogelijk om elkaar aan te raken zonder dat dit een seksuele lading krijgt. Je kunt elkaar bijvoorbeeld een knuffel geven als je elkaar begroet.

7. Jullie hebben gemeenschappelijke interesses en hobby’s

Er zijn gemeenschappelijke interesses en hobby’s die jullie delen en waarvan jullie samen kunnen genieten.

8. Jullie steunen elkaar

In een platonische relatie steunen je elkaar door dik en dun, zonder dat er een romantische of seksuele motivatie achter zit.

9. Jullie hebben geen geheimen voor elkaar

Jullie zijn open en eerlijk tegen elkaar en hebben geen geheimen voor elkaar.

10. Jullie respecteren elkaars grenzen

In een platonische relatie respecteren jullie elkaars grenzen en zijn jullie je bewust van wat wel en niet gepast is binnen de relatie. Je kunt bijvoorbeeld niet flirten, omdat je daarmee de dynamiek van de relatie verandert.

Waarom een platonische relatie?

Als mensen hebben we een natuurlijke behoeften om een band te ontwikkelen met andere mensen. Een platonische relatie speelt in op die behoefte. Zo kun je behoefte hebben aan een emotionele verbinding met iemand anders zonder dat er sprake is van romantische of seksuele gevoelens.

In vergelijking met een liefdesrelatie is de druk minder en zijn de verwachtingen lager. In een platonische relatie zijn er geen romantische of seksuele verwachtingen wat al een deel van de zorgen wegneemt. Je hoeft niet aan de verwachtingen te voldoen, wat ervoor kan zorgen dat je minder stress en spanning in de relatie voelt.

Een platonische relatie biedt dan ook meer vrijheid in het geheel, maar ook meer vrijheid om andere relaties te hebben of om persoonlijke doelen na te streven. Daarbij wordt je niet beperkt door de verplichtingen en verantwoordelijkheden die bij een romantische relatie horen.

Het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan steun en begeleiding. Mensen hebben vaker een platonische relatie om elkaar te steunen en te begeleiden in moeilijke tijden. Ook kunnen platonische relaties goed van pas komen bij persoonlijke groei. Een platonische relatie kan dienen als een manier om een ander te ondersteunen bij persoonlijke groei en ontwikkeling en vice versa.

Platonische relatie tussen man en vrouw

Een platonische relatie tussen een man en vrouw kan een effectieve manier zijn om erachter te komen hoe het andere geslacht denkt. Daardoor kun je de denkwijze van het andere geslacht beter begrijpen. Door met iemand van het andere geslacht te discussiëren over relaties en gevoelens kun je tot nieuwe inzichten komen.

Nu kun je denken dat zo’n puur platonische relatie tussen mannen en vrouwen niet mogelijk is en daar heb je min of meer gelijk in. De meeste mensen denken namelijk al snel dat één van beiden een oogje op de ander heeft, terwijl deze gevoelens niet wederzijds zijn. Dit noemen we ook wel de friendzone.

Een onderzoek uit 2012 toont aan dat er bij de meerderheid van de relaties tussen mannen en vrouwen sprake is van enige vorm van aantrekkingskracht. Ook bij platonische relaties.

In het onderzoek naar platonische relaties voelden de mannen zich meer aangetrokken tot de vrouwen dan andersom. Als de aantrekkingskracht niet wordt uitgesproken en de voorkeur wordt gegeven aan enkel de vriendschap, dan is de platonische relatie dus mogelijk. Maar het is geen echte platonische relatie, omdat er sprake is van seksuele aantrekkingskracht.

Over het algemeen wordt gesteld dat er bij 30 tot 60 procent van de platonische relaties tussen mannen en vrouwen sprake is van een op zijn minst matige seksuele aantrekkingskracht. Wederom zou je dan kunnen denken dat dat dergelijke vriendschappen niet echt platonisch zijn en het verlangen naar elkaar alleen verborgen wordt gehouden.

Obstakels en uitdagingen

Een puur platonische relatie tussen een man en een vrouw is dus zeker mogelijk. Het is mogelijk om een diepe en bevredigende relatie te hebben zonder dat er romantische of seksuele gevoelens bij betrokken zijn. Er zijn echter wel obstakels waar je rekening mee moet houden.

Een van de grootste obstakels is de druk die van buitenaf komt. Mensen denken al snel dat een relatie tussen een man en een vrouw altijd een romantisch of seksueel doel heeft. Vanzelfsprekend kan dit tot ongemakkelijke situaties en misverstanden leiden, omdat die romantische of seksuele gevoelens er helemaal niet hoeven te zijn.

Een ander obstakel is dat een jullie in de loop van de tijd gevoelens voor de ander kan ontwikkelen. Hoewel je dat doel misschien helemaal niet hebt gesteld, kan het gebeuren dat je gevoelens krijgt voor elkaar. Dit kan de relatie veranderen, maar het kan er ook voor zorgen dat het leidt tot het einde van de relatie.

Als laatste kan het ook moeilijk zijn om grenzen te stellen. Vooral als er sprake is van een bepaalde vorm van aantrekkingskracht. Het kan lastig zijn om te bepalen wat wel en niet gepast is en hoe je grenzen stelt zonder de ander te beledigen. Je kunt het bijvoorbeeld lastig vinden om je seksuele verlangens te onderdrukken en daardoor ongepaste opmerkingen maken of seksueel getinte grappen. Als je deze grenzen niet bespreekt, wordt een platonische moeilijk te onderhouden.

Concluderend kunnen we stellen dat platonische relaties tussen mannen en vrouwen zowel voor- als nadelen hebben. De voordelen zijn dat deze relaties kunnen leiden tot een diepe vriendschap zonder de druk van romantische of seksuele verwachtingen. Bovendien kunnen platonische relaties van onschatbare waarde zijn bij het krijgen van een ander perspectief en emotionele steun van iemand van het andere geslacht.

De nadelen zijn dat het verwarrend kan zijn en dat er conflicten kunnen ontstaan wanneer er verschillende verwachtingen en wensen zijn. Daar komt bij dat de samenleving soms nogal wantrouwig kan zijn over puur platonische relaties tussen mannen en vrouwen. Toch zijn deze relaties mogelijk en kunnen ze de moeite waard zijn als jij en de ander open en eerlijk met elkaar communiceren en elkaars grenzen respecteren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie