Home Relatie Wat is een platonische relatie en hoe werkt het?

Wat is een platonische relatie en hoe werkt het?

4 minuten leestijd
1
vrienden

Het leven van mannen en vrouwen is tegenwoordig veel minder gescheiden als vroeger. Mannen en vrouwen werkten jaren geleden nooit samen aan opdrachten en ook in de vrije tijd was het leven gescheiden. Zo zaten de vrouwen aan de linkerzijde van het schip in een kerk terwijl de mannen aan de rechterzijde plaats konden nemen. Dat is vandaag de dag heel anders.

Op het werk delen mannen en vrouwen samen het kantoor waardoor er geen sprake meer is van gescheiden werkplekken op basis van geslacht. Hetzelfde geldt voor situaties in de vrije tijd waarbij mannen en vrouwen gezamenlijk dezelfde activiteit doen.

Mannen en vrouwen die een innige vriendschap delen komt daardoor steeds vaker voor. Ondenkbaar in het verleden, gebruikelijk in het heden: de platonische relatie is iets van de laatste jaren waarin een man en vrouw liefde of een sterke vriendschap delen zonder seksualiteit.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Wat is een platonische relatie?

Een platonische relatie vindt plaats tussen twee personen waarbij er wel sprake is van een sterke connectie maar niet van romantische gevoelens of seks. Het is een relatie waarbij er van beide kanten geen aantrekkingskracht is en geen verwachtingen in romantische zin. In de meeste gevallen gaat het om een relatie tussen man en vrouw, maar het kan ook een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht zijn.

Om deze relatievorm te laten werken is er een onzichtbare grens die niet overschreden wordt. Een platonische relatie is wat anders dan een platonische liefde wat betekent dat er wel degelijk een liefdesrelatie is maar geen sprake van seksueel handelen. Dit gaat verder dan een platonische relatie.

De term is afkomstig van de Griekse filosoof Plato

Ongeschreven regels

Zoals eerder gezegd is deze relatie alleen mogelijk als er ongeschreven regels en grenzen zijn die niet overschreden kunnen worden. Het zijn ongeschreven regels omdat deze eigenlijk nooit in de mond genomen worden maar uitgesproken door het gedrag naar elkaar toe. Deze regels zijn ervoor bedoeld om het een platonische relatie te houden. Dit zijn enkele van deze regels:

Je kunt niet vertellen dat je hem of haar aantrekkelijk vindt

Zo is het niet mogelijk om te laten merken dat je de ander aantrekkelijk vindt als het om een vriendschappelijk relatie gaat. Als dit niet wederzijds is dan betekent dit in veel gevallen het einde van de vriendschap. Iemand aantrekkelijk vinden betekent niet dat je meteen actie moet ondernemen om er een romantische relatie van te maken of seks mee te hebben.

Je kunt elkaar blindelings vertrouwen

Bij een platonische relatie draait het om vertrouwen. Niet alleen naar elkaar toe maar ook naar de eventuele partners van beiden. Je kunt elkaar volledig vertrouwen met hetgeen je elkaar verteld waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over jaloezie. Emoties zoals jaloezie passen binnen een romantische relatie maar niet binnen een platonische relatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Je kunt niet flirten

Een probleem met flirten is dat je hiermee de dynamiek van de relatie verandert. Door te flirten is het geen platonische relatie meer. Je kunt niet laten merken dat je meer wil van de ander dan alleen vriendschap. Als de ander geen enkele vorm van romantische gevoelens voor je heeft dan kan het de vriendschap ruïneren.

vriendinnen

Waarom?

Een platonische relatie kan een effectieve manier zijn om erachter te komen hoe het andere geslacht denkt om zo de denkwijze beter te begrijpen. Door met iemand van het andere geslacht te discussiëren over relaties en gevoelens kun je tot nieuwe inzichten komen.

Het wordt gezegd dat de personen die een platonische relatie onderhouden meer zelfvertrouwen krijgen. Het lijkt op deze manier wat op een broer-zus relatie zonder de familieband. Bovendien kan een platonische relatie voorzien in de benodigde steun.

Voor vrouwen kan een vriendschap met een man hiernaast een vorm van bescherming zijn. Een vriend die kan optreden in het geval van nood. In het geval dat er bij de man onuitgesproken gevoelens zijn dan kan deze gebruikt worden als reserve, voor als er geen andere opties meer over zijn (benching).

Voor mannen kan een vriendschap met een vrouw toegang geven tot de vriendinnen van de vrouw. Misschien dat seks met de vriendin er niet in zit maar wel met de vriendinnen van haar. Of de vrouw kan de nodige steun bieden in het vinden van een vriendin. Zo kunnen er meerdere redenen zijn waarom de platonische relatie stand blijft houden.

Is het wel mogelijk?

De vraag of een man en een vrouw een puur platonische relatie kunnen hebben komt vaak voorbij. De meeste mensen denken al snel dat één van beiden een oogje op de ander heeft terwijl dit bij de ander totaal niet het geval is. In sommige gevallen is dit ook zo en houdt de één de ander aan het lijntje.

Een onderzoek uit 2012 toont aan dat er bij de meerderheid van de relaties tussen mannen en vrouwen sprake is van enige vorm van aantrekkingskracht1. In het onderzoek voelden de mannen zich meer aangetrokken tot de vrouwen dan andersom. Als de aantrekkingskracht niet uitgesproken wordt en de voorkeur wordt gegeven aan enkel de vriendschap dan is de platonische relatie dus mogelijk.

Platonische relaties zijn een speciale vorm van een relatie. Doordat emoties en typische problemen uit een romantische relatie niet voorkomen is dit het type relatie dat erg lang of zelfs permanent kan duren. Soms gaat het mis en krijgt één van de twee gevoelens voor de ander maar dat is vooraf niet te voorspellen. Bovendien is het mogelijk dat de ander de gevoelens al die tijd verborgen heeft gehouden en dit moment afgewacht heeft. Zo is de platonische relatie simpel maar toch ook weer niet.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Eén reactie

 1. Anoniem

  8 september 2018 at 16:41

  Hallo mijn ex verliefd op Spanje meisjes.
  Maar zij wil het niet vast binde of vaste relatie.
  Zij wil als hij 1of 2 keer in de maand kom met haar vrije, opstappen,gezellig en leuke dingen doen. Dan stem hij wel in .( omdat hij is verliefd op haar).
  Wat is dat voor relatie?? Want de toekomst is het onzeker.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…