11 tekenen die aangeven dat je een emotionele connectie hebt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

We leven in een wereld van gemakkelijke connecties. Van social media tot WhatsApp en alles wat zich in ons digitale leven afspeelt: alles wat we nu doen is meer gericht op gemak dan op diepgaande emotionele connecties. Want laten we eerlijk zijn: een 👍 geven op een foto is heel wat makkelijker dan een diepgaand gesprek over je diepste verlangens en dromen.

Nu zijn niet alle connecties oppervlakkig en sommige mensen proberen daadwerkelijk het hart van een ander te bereiken. Maar omdat een potentiële partner slechts een veeg of klik verwijderd is, kan het al snel lijken alsof een interessant chatgesprek – en niet wéér een geestdodend gesprek – al een emotionele connectie betekent. Dat is het niet. Een emotionele connectie is meer dan dat.

Wat is een emotionele connectie?

Een emotionele connectie is een gevoel van intimiteit tussen twee mensen dat verder gaat dan alleen fysieke aantrekkingskracht, overeenkomsten en het samen fijn hebben. In plaats daarvan voelt het alsof je verbinding maakt op een dieper niveau. Het staat voor volledig jezelf kunnen zijn bij een ander, omdat je een intieme band hebt. En dat gaat over het delen van elkaars hoop en vreugde, samen met het begrijpen van elkaars angsten en teleurstellingen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een emotionele band met je partner is de sleutel tot een gezonde relatie. Het is een voorwaarde om je volledig op je gemak kunt voelen bij je partner. Dit type connectie voegt een essentieel gevoel van veiligheid toe en het zorgt ervoor dat de echte intimiteit een basis heeft om verder te groeien.

In feite creëert het de perfecte balans in een relatie om het te laten groeien en koesteren. Je kunt een diepe connectie dan ook zien als een soort van anker in de relatie. Want deze anker zorgt er namelijk voor dat de relatie alle stormen kan doorstaan.

11 tekenen van een emotionele connectie

Fysieke intimiteit en chemie zijn geweldig, maar een emotionele band met iemand hebben is onvergelijkbaar. En als je dat hebt, is er niets dat beter is voor een liefdesrelatie. In de beginfase van een relatie is het soms nog niet helemaal duidelijk of de emotionele connectie er is.
Daarom hebben we een lijst samengesteld met tekenen waaraan je een emotionele connectie kunt herkennen.

1. Je bent niet bang om alles te delen

Als je een emotionele connectie met iemand hebt, voel je je op je gemak om je waarden, overtuigingen en dromen met elkaar te delen. Je stelt je volledig open op naar de ander en hij of zij doet dit ook. Zijn er bepaalde dingen die je tegenhouden in een gesprek? Ben je bang om de ander weg te jagen door te veel te onthullen? Vraag je dan af waarom je het moeilijk vindt om je open te stellen bij deze persoon. Dit houd je namelijk tegen om een emotionele connectie op te bouwen.

2. Je kent jezelf goed

Voordat je een diepe emotionele connectie met iemand anders kunt ontwikkelen, moet je er een met jezelf hebben. Dit betekent dat je je emoties, behoeften en verlangens kunt identificeren en benoemen. Het is moeilijk om een emotionele band met iemand te voelen als je je eigen emoties niet begrijpt. Hierdoor weet je precies wat je wel en niet wilt en wat je nodig hebt. Hoe kan een partner je geven wat je nodig hebt in een relatie als je dit zelf niet weet?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je luistert echt naar elkaar

Komt je partner naar je toe met problemen of zorgen, dan zorg je ervoor dat je echt de tijd voor de ander neemt. Dit betekent dat je stopt wat je aan het doen bent. Je klapt je laptop dicht, je legt je boek weg of je zet je mobiel op stil. Dit betekent dat je je volledige aandacht op hen kunt richten. Dit helpt ook je partner om zich volledig te open te stellen.

Andersom zullen zij dit ook doen wanneer jij degene bent die hulp nodig heeft. Als je je niet gehoord voelt, kan dat leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Actief luisteren toont een echte emotionele connectie aan.

4. Je geeft om elkaars behoeften en verlangens

Je weet dat je een emotionele band met iemand hebt als je om hun behoeften geeft en zij om de jouwe. Heb je een emotionele connectie met iemand, dan wil je dat diegene gelukkig is. Je geeft om de behoeften en verlangens van de ander. Je wilt dat hij of zij ze kan bereiken en je wilt daar graag bij helpen.

5. Het draait om de kleine details

Je partner weet precies hoe jij je koffie het liefst drinkt in de ochtend, wat je favoriete eten is en welke trein je elke ochtend naar je werk pakt. In een relatie draait het allemaal om de kleine details. De liefde draait niet enkel om diepe gesprekken, passie en interesses, het gaat ook om het dagelijks leven. Het kennen van de kleine details van het leven van onze partner versterkt de emotionele band omdat het helpt om intimiteit, vertrouwen en vertrouwdheid op te bouwen.

6. Je kent elkaar door en door

Wil je graag een emotionele connectie aangaan? Houd je dan niet alleen bezig met de oppervlakkige aspecten van iemands persoonlijkheid. Ga een stapje verder en geef de ander de toegang tot delen van jezelf die je normaal gesproken reserveert voor je dierbaren. Mensen die op zoek zijn naar een diepe emotionele band willen diepgang en hun partner oprecht kennen. Wees kwetsbaar en laat ook je gebreken zien. Dit zal leiden tot wederzijds vertrouwen, respect en diep begrip.

7. Je oordeelt niet

Een emotionele relatie betekent een oordeelvrije zone. Je weet precies hoe je de ander gezien en gehoord kunt laten voelen, zonder enig oordeel. In plaats van direct met oplossingen of een oordeel te komen, creëer je een ruimte waarin de ander zich volledig kan openstellen. Het kan spannend zijn om jezelf bloot te geven, zeker als het om gevoelens gaat waar je je voor schaamt. Je weet namelijk nooit hoe een ander zal reageren. Het is daarom erg belangrijk dat je deze emoties met zorg ontvangt en accepteert.

8. Conflicten hebben ook een plaats in een relatie

Het hebben van een emotionele connectie betekent niet dat je het nooit oneens zult zijn of nooit conflicten zult hebben. Dat kan ook als je een emotionele band hebt, want iedereen heeft andere behoeften. Wat wel belangrijk is: om leren gaan met elkaars emoties, stemmingen en meningen. Daarnaast is het van belang om altijd respectvol te blijven tijdens conflicten.

Confrontaties kunnen intens zijn, maar als jullie allebei willen dat de relatie werkt, zul je allebei inzien dat dit ook bij een sterke relatie hoort. Je blijft namelijk allebei een individu met eigen gevoelens en standpunten.

9. Je bent geïnteresseerd in elkaars leven, interesses en hobby’s

De interesses en hobby’s van je partner zijn misschien niet de dingen waar je van nature interesse in hebt. Maar wanneer je een emotionele band met iemand hebt, zul je merken dat je er graag meer over wilt weten. Want het is een manier om dichter bij de ander te zijn. Interesse tonen in de drijfveren en hobby’s van een ander is een teken van een emotionele connectie.

Je partner houdt bijvoorbeeld van kunstzinnige films en gaat elk weekend naar de bios. Hoewel dit misschien niet je favoriete activiteit is, ga je toch mee omdat je wilt weten wat de ander er zo leuk aan vindt, ook al begrijp je het niet helemaal. Het lijkt misschien een kleine moeite, maar die kleine handelingen zijn juist de investeringen die je nodig hebt om een emotionele relatie te onderhouden.

10. Je voelt je gezien en begrepen

Heb je een emotionele connectie met de ander, dan is de communicatie eenvoudig. Je kunt zeggen wat je wilt en voor het grootste deel is het moeiteloos. De ander kent je zo goed dat ze je zinnen kunnen afmaken. Of één blik is nodig om een volledig gesprek te voeren. Je wordt begrepen, ook al vertel je niet het hele verhaal.

11. Je voelt met de ander mee

Heb je een emotionele connectie met je partner, dan voel je echt met de ander mee. Wat er met de ander gebeurt, gebeurt ook met jou. Je zit als het ware in het hetzelfde team: verliest de één, dan verliest de ander ook. Met de ander meevoelen voegt veel intensiteit toe aan de gedeelde band. Maakt de ander iets vervelends mee, dan voel jij deze emoties ook – een teken van een sterke emotionele connectie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie