Relatiefases: de verschillende stadia waarin een relatie zich kan begeven

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Als je verschillende relaties hebt gehad, heb je vast door dat je vaak door dezelfde soort stadia gaat. Ieder stadium gaat gepaard met zijn eigen ups en downs.

Vaak begint een relatie met een heftige verliefdheid, je vergeet alles om je heen en je hebt alleen maar oog voor je nieuwe partner. Je kunt niet van elkaar afblijven. De eindfase is vaak dat je diep van je partner houdt en elkaar blindelings vertrouwt. Bijna alles relaties groeien op deze manier in vijf verschillende fases.

Wat zijn de plus- en minpunten van ieder stadium? Hoe herken je ze, wat is er zo geweldig aan? Maar ook: welke problemen kom je tegen en wat kun je eraan doen?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Aantrekkingskracht

Stel je voor dat je op een geweldige eerste date bent geweest. Het lijkt wel alsof je zweeft. Alles was perfect aan die date. De gesprekken en natuurlijk de zoen toen jullie afscheid namen. Je kunt bijna niet slapen en je kan niet wachten op je date weer te zien. In dit stadium van de relatie is alles geweldig.

Je vindt alles prachtig aan elkaar. Je kunt bijna niet geloven dat iemand zo perfect kan zijn, je ziet namelijk geen enkel gebrek. Dit is de ware voor jou, deze relatie gaat 100% zeker werken. Je ziet al helemaal jullie toekomst samen voor je. Dit stadium kan een aantal weken duren tot ongeveer een jaar.

Deze eerste fase van een relatie voelt alsof je high bent van de liefde. Net als met drugs kun je geen genoeg krijgen van deze leukerd. De wetenschap kan dit zelfs verklaren. Als je verliefd bent, maakt je brein grote hoeveelheden dopamine aan. Je brein wil dus dat je hard voor deze persoon gaat vallen. Je ziet alleen maar de positieve kanten en daardoor denk je: “Dit zou wel eens de ware kunnen zijn.

Wat er goed is aan deze fase

Het mooie aan deze fase is dat je helemaal opnieuw begint met iemand. Het leren kennen van een nieuw persoon, nieuwe dingen ontdekken van elkaar. De heerlijke hormonen die door je lichaam gieren, voelen als drugs. De verliefdheid zorgt ervoor dat je niet van elkaar kan afblijven en de seks is frequent en geweldig.

Waar je op moet letten

Waar je op moet letten in deze beginfase, is dat je rustig aan moet doen. De verliefdheid kan ervoor zorgen dat alles in een sneltreinvaart gaat, omdat je allebei denkt dat je de ware hebt gevonden. Geef nog niet alles prijs over jezelf, vertel niet meteen je hele levensverhaal op de eerste date. Het leuke aan een relatie is dat je steeds nieuwe dingen van elkaar ontdekt, dus laat daarom nog wat te ontdekken over.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In deze fase laten we natuurlijk de beste kant van onszelf zien, maar zorg er ook voor dat je jezelf kunt zijn. Lieg nergens over en wees ook open over je minder goede eigenschappen. Ga ook niet te snel in het vertellen van je gevoelens. Misschien heb je al na de derde date het gevoel dat je hard voor deze persoon aan het vallen bent, maar neem de tijd over het uiten van je gevoelens.

bal hart man

2. Worsteling

In de tweede fase begint de relatie pas echt. Je kunt helemaal jezelf zijn met je partner en je voelt je volledig comfortabel, maar dit betekent niet automatisch dat de relatie aanblijft. De meeste koppels komen in deze fase en maken vervolgens de beslissing om uit elkaar te gaan. De worsteling gebeurt meestal na 6 maanden. Na dit half jaar komen de eerste ruzies voor en langzaamaan gaat de roze bril af.

Een van jullie, of allebei, kunnen vraagtekens hebben bij waar de relatie precies naartoe gaat. Is dit wel de ware, willen jullie allebei wel hetzelfde? Het is volledig normaal en het is altijd goed om jezelf deze vragen te stellen.

In de eerste maanden van een relatie doe je jezelf toch altijd iets mooier voor dan dat je bent. Je laat geen boeren of scheten in de aanwezigheid van de ander. Als vrouw draag je altijd make-up en ook als man doe je je best om er goed uit te zien. Maar dit kun je natuurlijk niet jaren volhouden.

Wat er zo goed is aan deze fase

Dit stadium is misschien wel de moeilijkste fase die mensen gaan doormaken in een relatie. Het is een fase die gekenmerkt wordt door onzekerheid. Maar als jullie erdoorheen komen, kunnen jullie samen overal doorheen komen. Verder kun je in deze fase ook meer relaxen en jezelf zijn. De verliefdheidshormonen gieren niet meer door je lichaam. Je kunt weer normaal eten, slapen en niet alles draait meer om hem. Ook zal de seks in deze fase ook een emotioneel aspect hebben. Als je echt van iemand gaat houden, is seks een belangrijke manier om je met elkaar verbonden te voelen.

Waar je op moet letten

In deze fase van de relatie draait niet alles meer om jouw partner zoals in de eerste fase. Je nieuwe vlam is niet meer je complete wereld en je zult doorhebben dat je weer meer behoefte hebt om met andere mensen af te spreken of je eigen ding te gaan doen. Dit kan de ander wat afschrikken als deze nog niet in die fase zit. Onthoud dat iedere gezonde relatie twee mensen nodig heeft en de fase van een relatie afhangt van beide personen.

3. Partnerschap

Je bent de moeilijkste fase doorgekomen. Gefeliciteerd! Maar je kunt nog niet achterover gaan leunen. Als je al een lange tijd met iemand in een relatie hebt, kan het zijn dat je jezelf té comfortabel gaat voelen. Je doet geen moeite meer voor je uiterlijk of je doet nooit meer iets speciaal voor de ander. Je hebt de prijs al ‘binnen’, dus waarom zou je nog moeite doen om extra lief te zijn? Maar als je van iemand houdt, moet je dit blijven laten zien. Want anders glipt het door je vingers.

Neem je partner niet voor lief. Je moet altijd aan een relatie blijven werken. Je verwacht bepaalde dingen namelijk ook terug. Maar als je echt van iemand houdt, voelt dit niet als echt werken. Deze fase houdt eigenlijk nooit op. Je zal altijd je best moeten blijven doen om een goede partner voor de ander te zijn.

Wat er zo goed is aan deze fase

Na de moeilijke worsteling-fase is het fijn om in een comfortabele relatie te zitten waarin alles goed gaat. Je bent allebei bewust dat je moeite en werk in de relatie moet stoppen. Ook is het natuurlijk heel fijn om lieve gebaren terug te krijgen, zoals een cadeautje of een spontane zoen.

Waar je op moet letten

Mensen uiten liefde op verschillende manieren. Dit kan weleens botsen. Zo kan jij dit uiten door iedere ochtend het favoriete ontbijt te maken. De ander laat dit bijvoorbeeld zien door je een mooi duur cadeau te geven. Wees er open over wat je fijn vindt en hoe je het liefst liefde ontvangt en geeft. Zo krijg je niet met teleurstellingen te maken als de ander iets anders van jou verwacht.

liefde vasthouden

4. Verbintenis

In dit stadium hebben we het over samenwonen, verloven of trouwen. Je bent allebei zeker van elkaar en dat je samen het leven wilt delen. Je weet hoe je met elkaar moet communiceren. Je hebt wel eens ruzies, maar die kunnen altijd uitgesproken worden. Je weet wanneer je tijd alleen nodig hebt en je respect en accepteert elkaar.

Wat er zo goed is aan deze fase

Het kan eng zijn om je zo officieel aan iemand te binden voor de rest van je leven. Maar het kan ook een ontzettend mooi begin zijn van een nieuwe fase in jouw leven. Of je nu gaat trouwen of dat je samen een familie gaat beginnen.

Waar je op moet letten

Als je gaat samenwonen of trouwen, kun je denken dat je wel gebakken zit met je partner. Maar deze grote verbintenissen die je aangaat, gaan gepaard met grote veranderingen. Als je gaat samenwonen, kan dit behoorlijk wennen zijn om niet meer je eigen plekje te hebben en dan leer je je partner pas echt kennen. Ook de stress van een bruiloft kan tot veel irritaties leiden en je kunt ruzie hebben over de kleinste details. Zorg ervoor dat deze kleine frustraties niet gaan leiden tot grote problemen.

5. Echte liefde

Echt liefde: alle films, boeken en liedjes gaan erover. Hetgeen wat iedereen wil bereiken. Niet iedereen komt aan bij dit stadium. Je hebt samen alle pieken en dalen overleefd, en je houdt ontzettend veel van elkaar. Alle obstakels zijn overwonnen en twijfels zijn onbekend voor jullie. Natuurlijk zijn er nog steeds wel eens discussies of ruzies, maar dat hoort ook bij een gezonde relatie.

Wat er zo goed is aan deze fase

Dit stadium is zo fijn omdat je je zeker kunt voelen. Deze man is er als je wakker wordt en als je naar bed gaat. Je kunt bij hem terecht voor alles en je bent echt een team. Ook zijn er nog steeds nieuwe dingen aan elkaar te ontdekken.

Waar je op moet letten

Nu je samen een team bent, is het ook belangrijk om samen bepaalde doelen te stellen of een gezamenlijke droom te hebben. Het gaat nu niet alleen om jou. Zeker als je een familie gaat starten samen, ben jij zelf niet meer prioriteit nummer één.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie