Derde date regel: wat is het, staat het gelijk aan seks en werkt het?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Wordt jou weleens gevraagd naar de ‘derde date regel’ en wat je daarvan denkt? Dan is het handig dat je weet wat de regel betekent. De derde date is anders dan alle andere dates, omdat het de derde is. Het is het cruciale moment waarop je de koers van jullie relatie bepaalt. Het is nog geen officiële relatie, maar alle tekenen wijzen op een veelbelovende toekomst.

In het datingavontuur wordt de eerste date vaak gezien als een soort proefperiode. Als een test. De tweede date bevestigt meestal de aanwezige klik tussen jullie. Maar het is die derde date die het échte startschot geeft. Met andere woorden, op de derde date gebeurt het.

Wat is de derde date regel?

Het is niet helemaal duidelijk waar de regel vandaan komt, maar de algemene opvatting is dat de derde date gelijk staat aan seks. In een klassieke aflevering van The Big Bang Theory, leert Howard dat er zoiets bestaat als de derde date regel en wat het betekent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“This is our third date, and we both know what that means.”

“We do?”

“Sex.”

Is die hele derde date regel eigenlijk gewoon een mythe of iets waar je je echt aan moet houden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Voor velen klinkt het als een goed idee om pas op of na de derde date de lakens te delen. Maar niet iedereen – er zijn twee kampen. Sommigen zeggen gewoon jezelf te zijn en de liefde te bedrijven wanneer je er zin in hebt, terwijl anderen bij de regel zweren als alsof het een heilige regel is.

Maar laten we eerlijk zijn, er zijn geen harde en snelle regels als het om de liefde gaat. Het draait allemaal om wat voor jou goed voelt. Misschien voel je die onweerstaanbare aantrekkingskracht al op de eerste date, of misschien heb je wat meer tijd nodig om een emotionele connectie op te bouwen.

Waarom bestaat het?

De derde date regel is zo’n ongeschreven datingregel die iedereen kent, maar niemand lijkt te begrijpen waarom die er is. Er zijn echter wel een aantal redenen te noemen waarom de regel bestaat.

De derde date regel wordt vaak gezien een leidraad voor vrouwen om mannen niet te lang te laten wachten. Tegelijkertijd is het idee erachter ook dat zij zichzelf niet te snel laten verleiden. Het helpt je om voor jezelf een grens te stellen, maar ook helpt het om te ontcijferen of een man meer wil dan alleen seks. Bovendien is in een onderzoek onder 10.932 mensen aangetoond dat wachten met seks een positieve invloed heeft op het verloop van de relatie.

1. Het helpt je een grens te stellen

Online daten kan teleurstellend zijn en je moet niet zomaar iedereen geloven die je tegenkomt. Sommige mensen zijn gewoon niet te vertrouwen. Daarom is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen als het om liefde gaat. De derde date regel is een manier om dat te doen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is heel normaal als je na die eerste date denkt: ‘Hmm, misschien kunnen we al een stapje verder gaan?’ Maar is dat echt wat je wilt? Door te wachten met seks zorg je ervoor dat je niet de verkeerde boodschap overbrengt. Het zegt iets over je eigenwaarde en die van je date.

2. Het filtert de niet-serieuze singles eruit

De derde date regel is niet alleen een schild voor jouw hart, maar het helpt je ook om de niet-serieuze singles te herkennen. Degenen die serieus zijn over een relatie zullen geduldig zijn en wachten. Degenen die alleen maar op zoek zijn naar wat plezier, geven vaak na één seksloze date al op.

3. Het creëert de goede verwachtingen

De regel draait ook om de verwachtingen die je creëert. Als je vanaf het begin duidelijk maakt dat je niet zomaar met iedereen tussen de lakens duikt, trek je de juiste mensen aan. Door die derde date regel te volgen, laat je anderen zien dat je normen en waarden hebt. Het dwingt je datepartners om je echt te leren kennen voordat er zelfs maar sprake is van een intieme ontmoeting. Als ze niet op dat idee ingaan of raar reageren, dan waren ze waarschijnlijk toch niet voor jou bestemd.

4. Het verstuurt het signaal dat je geen hook-up wilt

Als je duidelijk maakt dat je niet zomaar een snelle seksdate wilt, laat je zien dat je op zoek bent naar iets serieus. Wachten met seks wordt altijd gekoppeld aan serieuze relaties. Als je jezelf wilt ‘bewaren’ voor de juiste persoon, kun je die regel zelfs nog verder uitbreiden. Dat geeft anderen meteen het idee dat je meer zoekt dan een vluchtige ontmoeting om aan je behoeften te voldoen.

5. Het verlangen groeit

Uitstellen kan geweldig zijn. Hoe langer je wacht met de seks, hoe groter het verlangen. Als je even wacht en het juiste moment afwacht, zul je niet alleen meer van de seks genieten, maar zal het ook beter zijn. Seks met iemand die je nauwelijks kent, kan ongemakkelijk zijn. Maar als je elkaar al een paar keer hebt gezien en gesproken, wordt het alleen maar beter. Dus waarom jezelf te snel beschikbaar stellen op die eerste date? Het is het wachten waard.

Wat zeggen de onderzoeken?

Seks is het onderwerp geweest van duizenden onderzoeken. Maar de timing van seks tijdens het daten veel minder vaak. In een onderzoek naar de timing van seks in een relatie gaven de deelnemers aan dat de ‘gemiddelde’ man na drie dates seks kan verwachten. De deelnemers verwachten echter dat de ‘gemiddelde’ vrouw pas na 12 tot 14 dates seks heeft.

Interessant detail: toen hen werd gevraagd wanneer zij zelf voor het eerst seks hadden gehad tijdens hun laatste relatie, bleek dat er pas veel later sprake van seks was. Mannen gaven aan pas seks te hebben gehad na 9 tot 11 dates, terwijl de vrouwen pas na 15 tot 18 dates het bed indoken.

Gemiddeld: 3.53 dates

De derde date regel wordt door veel mensen nageleefd, zo blijkt uit een ander onderzoek onder een wereldwijd publiek. Een onderzoek van Time Out onder 11.000 deelnemers gaf uitsluitsel. Deze grote groep deelnemers werd gevraagd na hoeveel dates zij het bed delen. Het gemiddelde komt neer op 3.53 dates voordat er sprake is van fysiek contact. Uitgaande van dit onderzoek wachten de meeste mensen net iets langer dan de derde date, om ergens in het midden van de vierde date pas het bed te delen.

Of je nu wel of niet in de derde-date-regel gelooft; het kan iedereen helpen om niet meteen op de eerste date intiem te worden. De regel bestaat immers niet voor niets. Voor velen heeft het gewerkt en volgens onderzoek hebben velen er een liefdesvolle relatie aan overgehouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie