17 dating valkuilen die je date kunnen wegjagen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Of je nu een onenightstand hebt gehad die tot meer leidde, een eerste date of al enkele dates hebt gehad; de beginfase van daten is niet makkelijk. De band is nieuw en fragiel. En dat is heel normaal, want het is simpelweg onmogelijk om iemand al goed te kennen na enkele afspraakjes. Dit maakt de beginfase zo moeilijk.

Je hebt die eerste date(s) achter de rug, maar weet je, dat is slechts het startsein. Het echte avontuur begint nu pas. Ondanks dat je al voorbij het allereerste begin bent, zijn er nog duizenden fouten die je kunt maken waardoor je het alsnog verpest. Hoe goed je ook je best doet, er zijn altijd een aantal bekende valkuilen die je datingcarrière vroegtijdig kunnen beëindigen.

17 dating valkuilen die je date kunnen wegjagen

Er zijn geen keiharde regels waar je je aan moet houden in het datingstadium. Maar als je niet voorzichtig bent, kun je fouten maken die je echt wilt vermijden. Dit zijn de veelvoorkomende valkuilen in de beginfase van het daten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Alleen maar appen

WhatsApp is superhandig om in contact te blijven. Maar eerlijk gezegd, het is niet bepaald de meest persoonlijke manier om met iemand te communiceren. Dus, gebruik die WhatsApp-berichten niet als een excuus om moeilijke vragen te vermijden of om je emoties te uiten. Niets verslaat het horen van elkaars stem. Met je stem kun je zoveel meer nuances en gevoelens overbrengen dan met een simpel berichtje.

2. Overdrijven met berichtjes

Nu jullie aan het daten zijn, wil je misschien de hele dag door met je crush kletsen. Maar weet je wat? Overdaad schaadt. Als je constant berichtjes blijft sturen, kan dat al snel wanhopig overkomen. Natuurlijk, je bent enthousiast, maar je wilt niet dat je date zich overweldigd voelt door je berichten, toch?

3. Te weinig berichtjes sturen

Ja, we snappen het, je wilt niet meteen alles blootgeven. Maar weet je wat je ook niet moet doen? Te weinig berichtjes sturen naar die speciale persoon. Na die eerste paar dates hoef je het contact via berichtjes niet ineens te verminderen. Als je te lang wacht met reageren, kan dat de indruk wekken dat je eigenlijk niet zo geïnteresseerd bent. En dat is nou net niet de boodschap die je wilt overbrengen.

4. Te snel gaan

Na die eerste date lijkt het alsof jullie elkaar al jaren kennen? Dat is fantastisch. Maar betekent niet dat je meteen samen de wereld moet gaan verkennen. Zelfs als je al intiem bent geweest, betekent dat niet dat je elkaar meteen aan de schoonouders moet voorstellen. Neem de tijd om elkaar echt te leren kennen voordat je verdere stappen zet.

5. Je intuïtie negeren

In de beginfase van het daten is de toekomst vaak nog onduidelijk. Als je twijfelt aan je gevoelens voor de ander of als je denkt dat er iets niet helemaal klopt, negeer die intuïtie dan niet. Luister naar je innerlijke stem en overweeg of deze twijfels terecht zijn. Het kan je veel tijd en hartzeer besparen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Niet communiceren over verwachtingen

Verwachtingen kunnen een relatie maken of breken. Praat openlijk met je date over wat je verwacht en wat je zoekt in een relatie. Het voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt aan mensen die niet passen bij wat jij wil.

7. Te weinig persoonlijk contact

Ja, het leven is druk met werk, vrienden, familie en hobby’s. Maar als je echt interesse hebt in iemand, maak dan tijd vrij om elkaar persoonlijk te zien. Zelfs als je agenda vol zit, kun je altijd wel ergens een uurtje vrijmaken. Als je dat niet doet, kan de ander gaan twijfelen aan je intenties en zich afvragen of je wel echt geïnteresseerd bent.

8. Te veel praten over exen

Het is begrijpelijk dat je jouw liefdesverleden wilt delen, maar pas op dat je niet verstrikt raakt in een marathon van ex-verhalen. Je date is geïnteresseerd in jou, niet in je voormalige liefdesavonturen. Houd het heden voorop en vermijd een overdosis aan ex-herinneringen.

9. Te snel te veel persoonlijke informatie delen

Eerlijkheid is belangrijk in een relatie. Dat betekent echter niet dat je meteen je diepste geheimen moet onthullen op de eerste dates. Bouw een beetje mysterie op en geef je date de kans om je te blijven ontdekken. Onthoud, een beetje spanning kan de vonk levendig houden.

10. Constant op je telefoon zitten

Het moderne tijdperk heeft ons gezegend (of vervloekt) met smartphones, maar laat ze niet de hoofdrol spelen tijdens je dates. Constant scrollen door je sociale media of appjes beantwoorden terwijl je date tegenover je zit, is een absolute afknapper. Later kan dat misschien, maar nu nog niet. Geef je date de aandacht die hij of zij verdient en leg dat apparaat even weg.

11. Te laat komen op afspraakjes

Laat zien dat je de tijd van je date respecteert door op tijd te verschijnen. Te laat komen geeft de indruk dat je niet echt geïnteresseerd bent of dat je geen moeite hebt gedaan om op tijd te zijn. Punctualiteit is een teken van respect en zorgzaamheid.

12. Overdrijven met complimenten

Natuurlijk wil je je date laten weten dat je hem of haar superleuk vindt, maar overdrijf het niet met complimenten. Het kan al snel geforceerd en onoprecht overkomen. Wel eens gehoord van love bombing? Voorkom dat je wordt bestempeld als zo’n manipulatief geval. Wees oprecht en spaar die superlatieven voor speciale momenten.

13. Ongepaste grappen maken

Een gevoel voor humor is geweldig, maar onthoud dat niet alle grappen gepast zijn tijdens een date. Vermijd beledigende of pijnlijke opmerkingen die je date kunnen kwetsen. Omdat je elkaar nog niet goed kent, moet je altijd voorzichtig zijn met grappen. Een goede lach is geweldig, maar niet als het ten koste gaat van iemands gevoelens.

14. Te snel over commitment praten

Natuurlijk is het fijn om te weten waar je staat, maar als je al na de eerste date begint over het ‘officieel’ maken, kan dat overweldigend zijn. Geef de relatie de tijd om te groeien en ontwikkel een band voordat je de commitmentkaart speelt.

15. Overdrijven met cadeaus

Geschenken zijn lief. Maar overdreven gulle cadeaus kunnen je date het gevoel geven dat ze jou iets verschuldigd zijn. Niet handig. Houd de cadeautjes passend bij het stadium van de relatie en laat zien dat je om de ander geeft zonder te overdrijven.

16. Te weinig initiatief tonen

Als je echt interesse hebt, toon dan initiatief. Wacht niet altijd tot de ander het voortouw neemt. Neem af en toe het initiatief voor een date of verrassing om te laten zien dat je betrokken bent. Dit wordt van je verwacht.

17. Te snel fysiek worden

Chemie is geweldig, maar haast je niet te snel in fysieke intimiteit als je date daar nog niet klaar voor bent. Respecteer elkaars grenzen, geef de tijd en bouw de connectie op een respectvolle manier op.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie