Tweede date voorstellen: wanneer en hoe doe je dat?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
18 minuten leestijd

Je bent bijna klaar met de eerste date, en het is bijna alsof je het al weet: dit zou weleens de ware kunnen zijn. Het gesprek verliep soepel, jullie ogen vonden elkaar herhaaldelijk, en er was zelfs een vleugje flirten en plagen – en niet alleen van jouw kant. Het ging zo goed dat je haast niet kunt wachten om deze persoon opnieuw te zien. Maar nu vraag je je af: wanneer moet je een tweede date voorstellen?

Stel je de tweede date voor wanneer je allebei in een goed humeur zijn en het gesprek op zijn hoogtepunt is? Bijvoorbeeld, als jullie allebei lachen om een grappige anekdote of als jullie praten over jullie gedeelde passie voor pindakaas? Of doe je het voorstel pas achteraf, dus ná de date, om niet meteen al je kaarten op tafel te leggen? We vertellen je er meer over.

Wanneer tweede date voorstellen?

Er zijn allerlei momenten waarop je dat idee voor een tweede date kunt laten vallen. Moet je het er al uitschieten tijdens die eerste date, meteen na de eerste date, of kun je het beter een paar dagen laten bezinken? Voor ieder scenario valt wel iets te zeggen, en in elk van die situaties zijn er voor- en nadelen. We gaan alle opties langs.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Tijdens de date

Als de eerste date beter verloopt dan je had durven dromen, dan is het helemaal niet gek om al snel na te denken over die tweede date. In de geest van ‘je moet het ijzer smeden als het heet is’, kun je zelfs tijdens die eerste date al een voorstel doen. Het mooie hiervan is dat je eventuele twijfels over je interesse en gevoelens meteen wegneemt. Als dat wederzijds is, kan dit de relatie in een stroomversnelling brengen omdat jullie weten dat de aantrekkingskracht van beide kanten komt.

Maar, er zit ook een keerzijde aan deze aanpak. Je legt namelijk meteen al je kaarten op tafel. Niet iedereen is tijdens de eerste date klaar om te beslissen over een tweede date. Het voorstel kan als een verrassing komen en je date in een lastige positie brengen, vooral als deze nog niet klaar is om die vraag te beantwoorden. De meeste mensen hebben wat tijd nodig om de eerste date te verwerken, en dit gebeurt meestal pas na afloop van de date. Het is dus belangrijk om de juiste timing te vinden en te zorgen dat jullie beiden op dezelfde golflengte zitten.

5 creatieve manieren om het voorstel te doen

Wil je tijdens de date al laten merken dat je vaker wilt daten? Of in ieder geval dat je meer wilt dan deze ene date? Je hoeft het niet direct te vragen. Voorkom dat je de ander voor een moeilijke keuze zet door het op een speelse manier te introduceren:

 • De Toekomstvoorspeller: Terwijl jullie praten over hobby’s en interesses, kun je zeggen: “Ik kan nu al voorspellen dat de tweede date net zo leuk zal zijn.”
 • De Bucketlist: Iedereen heeft een bucketlist met dingen ze graag willen doen. Vraag je date naar de bucketlist en zeg dan: “Laten we een van deze wensen samen vervullen tijdens onze volgende date.”
 • De Uitdaging: Daag je date uit voor iets grappigs, zoals wie de beste pannenkoeken kan bakken. Zeg dan: “Dan weten we ook al wat onze volgende date zal zijn: een pannenkoekenwedstrijd.”
 • Het Compliment: Geef een oprecht compliment en voeg eraan toe: “Dit is slechts het begin van alle complimenten die ik je ga geven.”
 • De Selfie: Tijdens het wandelen of ergens waar je een prachtig uitzicht hebt, zeg: “Dit is een mooie plek voor een foto. Laten we een selfie maken om op terug te kijken tijdens onze volgende date.”

2. Einde van de date

Je hebt een leuke tijd gehad tijdens de date, vol met plezier en fascinatie. Maar helaas, zoals ze zeggen, aan alle leuke dingen komt een einde, en dat geldt ook voor die fantastische eerste date. Nu zit je daar en vraagt je af of de vonk wederzijds is. Gelukkig is er een eenvoudige manier om erachter te komen: waarom zou je niet die tweede date voorstellen?

Als je dat doet, kun je meteen ontdekken of de ander net zo enthousiast is over jou als jij over de ander. Het is als het plaatsen van de laatste puzzelstukjes om het totaalbeeld te zien. Je zou iets kunnen zeggen als: “Ik vond vanavond écht leuk. Dit moeten we nog een keer doen!”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Alternatieven
 • Hoe zou je het vinden om nog een keer af te spreken binnenkort?
 • Ik heb genoten van onze tijd samen vanavond. Wil je dit een keer herhalen?
 • Laten we de pret binnenkort voortzetten, wat denk je ervan?
 • Ik kijk ernaar uit om dit opnieuw te doen. Jij ook?
 • Onze avond was geweldig, laten we snel weer iets leuks plannen!
 • Wat dacht je van een vervolg op deze geweldige date?
 • Ik ben benieuwd wanneer we weer samen kunnen zijn.
 • Ik kan niet wachten om meer tijd met je door te brengen. Wil je nog een keer afspreken?
 • Zullen we dit avontuur snel voortzetten? Het was echt leuk!

Natuurlijk, er is altijd dat kleine nadeel dat sommige mensen het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen in zo’n situatie. Maar weet je, soms is het gewoon goed om wat directer te zijn. Het haalt de twijfels weg en dat is voor iedereen een stuk fijner.

3. Na de date

Een van de beste momenten om het idee voor die tweede date op tafel te gooien, is gewoon meteen na jullie date. Jullie zijn allebei net weer thuis, en terwijl je ontspannen op de bank zit, kun je nadenken over wat er allemaal gebeurd is. Het heeft zo zijn voordelen: niemand hoeft dagenlang in spanning te zitten en jij bespaart jezelf kostbare tijd door niet te wachten. Het contact na die eerste date heeft vaak een grote impact op hoe jullie relatie zich ontwikkelt. Het kan het verschil maken tussen een gebroken verbinding of een glinsterende tweede date die op jullie wacht.

Stel je voor dat je thuis op de bank zit, nog nagenietend van de geweldige avond. Je pakt je telefoon en stuurt een berichtje: “Ik vond het echt te gek vanavond, laten we snel nog eens afspreken!” Het is alsof je een extra schepje suiker in je koffie doet – zo maak je de herinnering aan de date die zojuist heeft plaatsgevonden nog zoeter.

Alternatieven
 • Onze date was echt top! Ik kijk nu al uit naar een vervolg, jij ook?
 • Ik had zo’n leuke tijd vanavond, laten we dit snel weer doen!
 • De avond vloog voorbij, laten we binnenkort weer afspreken!
 • Ik kan niet stoppen met glimlachen na onze date. Wanneer kunnen we weer afspreken?
 • Dank je wel voor een fantastische avond. Ik hoop dat we snel weer iets leuks kunnen plannen!
 • Ik moet toegeven, ik kijk al uit naar onze volgende ontmoeting. Wanneer ben jij beschikbaar?
 • Onze date was een echt perfect! Laten we snel een vervolg inplannen, wat denk je ervan?
 • Ik vond het echt leuk om je te leren kennen. Laten we nog een keer afspreken.
 • Ik hoop dat we snel weer kunnen afspreken, want ik kan niet wachten om je weer te zien!

Het mooie is dat het jullie allebei de kans geeft om meteen te weten waar jullie staan. Geen onzekerheid, geen lange wachttijden. Mocht je dat alsnog tot de keuze komen om niet verder te gaan, dan is het voor hem of haar makkelijker om jou af te wijzen. Je krijgt dan wel het eerlijke antwoord en niet een ja-antwoord uit beleefdheid.

4. Enkele dagen na de date

Zie je geregeld op televisie dat er dagen wordt gewacht met het voorstel van een volgende date? Dat was misschien vroeger de norm of iets wat je alleen in romantische films zag, maar in de praktijk gebeurt dat eigenlijk nooit. In Nederland zijn we over het algemeen vrij direct en wachten we niet eindeloos na een eerste date om weer met elkaar te praten. Die ouderwetse wachtregel die je zegt dat je minimaal drie dagen moet wachten? Nou, die is niet echt aan te raden. Het kan namelijk overkomen alsof je geen interesse hebt of een spelletje aan het spelen bent.

Stel je voor: na die geweldige eerste date stuur je niet eens een berichtje. Je laat niet merken dat je oprecht enthousiast bent om de ander weer te zien. Je laat niets merken in de dagen erna. Pas na drie dagen neem je contact op om te zeggen dat je het leuk vindt. Vreemd, toch? Houd je dus niet aan deze ‘regels’ en doe vooral waarbij je goed bij voelt. Het is tenslotte belangrijk om eerlijk te zijn over je gevoelens en intenties.

Wachten tot de ander het voorstelt

Als je jezelf afvraagt hoe de date is verlopen en je niet zeker bent over het voorstellen van een tweede ontmoeting, hoef je je niet vreemd te voelen. Het is helemaal oké om niet als eerste het voorstel te doen en te wachten tot de ander die stap zet. Daten is soms best verwarrend en soms heb je gewoon wat meer tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen.

Maar bedenk wel, als de ander ook afwachtend is, dan kan dat leiden tot een patstelling. Als jullie allebei hetzelfde denken en niemand het initiatief neemt, kan het voorstel voor een tweede date wel eens uitblijven. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er zin om dagenlang in onzekerheid te zitten?

Traditioneel gezien is het vaak de man die de tweede date voorstelt, maar dames, jullie hoeven daar niet per se te wachten. Als het contact na die eerste date niet vermindert, is de kans groot dat er een tweede date in het verschiet ligt. De vraag is alleen: wie durft de vraag te stellen? Welke keuze het beste bij jou past, is uiteindelijk een persoonlijke beslissing. In ieder geval weet je nu wat je opties zijn.

man vrouw date

6 tips om van eerste naar tweede date te gaan

De eerste date is voor velen een achtbaan van zenuwen en opwinding. Het is gemakkelijk om fouten te maken en te ‘vergeten’ hoe je die tweede date moet voorstellen. Als jij die overgang soepel wilt maken, volg dan deze handige tips om van die eerste naar tweede date te gaan.

1. Vertel niet alles

Op die allereerste date hoef je echt niet je hele levensverhaal te onthullen. Houd het spannend door niet alles over jezelf te vertellen. Luister aandachtig naar je date en toon oprechte interesse. Extra informatie over jezelf kun je later, tijdens een tweede date, onthullen.

2. Verwijs naar de toekomst

In het gesprek kun je alvast hints geven over mogelijke tweede date-ideeën die passen bij jullie interesses. Als jij beiden bijvoorbeeld gek bent op sushi, kun je voorstellen om samen een sushirestaurant te proberen. Als het gesprek lekker loopt en je voelt de vibe, aarzel dan niet om die tweede date voor te stellen.

3. Maak het niet te lang

Als je ervan overtuigd bent dat er een tweede date in het verschiet ligt, hoef je de eerste date niet eindeloos te rekken. Het is slimmer om de date kort en boeiend te houden dan te overladen met te veel informatie. Zo blijf je nieuwsgierigheid wekken, en voorkom je dat de ander denkt dat de date te lang duurt.

4. Ga uit van een positieve uitkomst

Als je wilt dat die eerste date leidt tot een tweede, gedraag je dan alsof het al een zekerheid is. Laat zien dat je vertrouwen hebt in de toekomst, want positiviteit werkt aanstekelijk. Het is net als gapen – als één persoon begint, volgt de rest snel.

5. Wacht niet te lang met je bericht

Is de eerste date met succes afgerond? Wacht dan niet te lang met een berichtje om te laten weten hoe geweldig je het vond. Doe dit het liefst niet te laat op de avond nadat je thuiskomt. Een eenvoudig berichtje waarin je laat weten dat je hebt genoten en bedankt voor de geweldige tijd is genoeg. Zeg dat je uitkijkt naar een volgende ontmoeting.

6. Maak concrete plannen

Als je nog geen concrete datum, tijd en locatie hebt vastgesteld voor die tweede date, regel dat dan zo snel mogelijk. Vermijd vage voorstellen, want die leiden alleen maar tot verwarring. Plan een specifieke datum, tijd en ontmoetingsplaats voor jullie tweede date. Zeg bijvoorbeeld niet: “Laten we volgende week een drankje doen,” maar eerder: “Laten we elkaar aanstaande vrijdag om 20.00 uur ontmoeten in dat gezellige café om de hoek.”

Het voorstellen van een tweede date kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Dat komt omdat er vaak heel wat gedachten en gevoelens door je hoofd gaan in dit stadium van het datingproces. De nerveuze opwinding van de eerste date kan nog steeds aanwezig zijn. Je vraagt je af: “Heb ik een goede indruk achtergelaten? Vind hij mij leuk? Is ze wel geïnteresseerd is mij?” Die onzekerheid kan het lastig maken om de stap te zetten naar die tweede date.

Daarnaast is er altijd die vrees voor afwijzing. Wat als de ander niet geïnteresseerd is in een tweede ontmoeting? Het idee van ‘nee’ te horen kan behoorlijk ontmoedigend zijn. Soms ben je ook gewoon bang om te overdrijven. Je wilt niet te opdringerig lijken door meteen na de eerste date al te praten over een tweede. Het balanceren van oprechte, enthousiaste interesse en het behouden van een gezonde afstand kan een echte uitdaging zijn.

Maar weet je, ondanks deze obstakels, is het voorstellen van een tweede date ook een kans om jezelf te laten zien als een zelfverzekerde en enthousiaste partner. Dus waarom niet gewoon die angst opzijzetten en gaan voor die tweede date? Je weet immers nooit waar het je naartoe kan leiden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie