Tweede date voorstellen: wanneer en hoe doe je dat?

Redactie
Door Redactie
10 minuten leestijd

De eerste date is bijna achter de rug en het was beter dan je ooit had kunnen dromen. Het gesprek verliep vlotjes, je had voortdurend oogcontact en er werd zelfs wat geflirt – en niet alleen van jouw kant. Het ging zelfs zo goed dat je niet kunt wachten om de persoon weer te zien. Maar wanneer moet je nu een tweede date voorstellen?

Tweede date voorstellen

Er zijn verschillende momenten waarop je een voorstel kunt doen voor een tweede date. Doe je dit al tijdens de eerste date, vlak na de eerste date of pas enkele dagen later? Voor elke situatie valt iets te zeggen en voor elk van de situaties zijn er voor- en nadelen als je een tweede date wilt voorstellen. We gaan alle opties langs.

Tijdens de date

Als de date beter dan verwacht verloopt, is het niet raar dat het voorstel van een tweede date op het puntje van je tong ligt. Onder het motto van “het ijzer smeden als het heet is” kun je het al tijdens de date voorstellen. Het voordeel is dat je eventuele twijfels over je interesse en gevoelens meteen wegneemt. Als zij of hij jou ook leuk vindt, dan kan het de relatie versnellen doordat er meteen duidelijkheid is dat jullie elkaar leuk vinden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het nadeel is dat je meteen alle kaarten open en bloot op tafel legt. Niet iedereen is er tijdens de eerste date al klaar voor om te beslissen of een tweede date gewenst is. De vraag kan als een verrassing komen die je date voor het blok zet, vooral als hij of zij er nog niet klaar voor is om de vraag te beantwoorden. De meeste singles hebben tijd nodig om de eerste date te verwerken en dit gebeurt pas na de date.

Einde van de date

De date is gezellig, je hebt plezier en bent gefascineerd door de persoon met wie je afspreekt. Jammer genoeg komt aan alles een einde en dat geldt ook voor de eerste date. Je vraagt je af of de ander net zo over jou denkt als jij over de ander en een tweede date voorstellen kan je het antwoord geven. Vragen voor een tweede date kan je uitsluitsel geven over of de ander het net zo leuk vond.

Het nadeel is dat het voor sommigen misschien moeilijk is om nee te zeggen in deze situatie. Terwijl je denkt dat een tweede date in de planning staat, komt de ander er achteraf op terug om je alsnog teleur te stellen.

Na de date

Eén van de beste momenten om een tweede date voor te stellen is vlak na de date. Beiden gaan na de eerste date naar huis en hebben even de tijd gehad om te reflecteren op wat er precies is gebeurd. Het voorkomt dat iemand lang moet wachten om te horen wat je van de date vond en voor jezelf bespaar je tijd door niet een paar dagen te wachten. Het contact na de eerste date bepaalt vaak het verloop van de relatie; of het contact wordt verbroken of er volgt een tweede date.

Enkele dagen na de date

Na drie dagen terugkomen op de date? Dat was misschien vroeger zo of alleen in films, maar in de praktijk gebeurt dit nooit. Misschien dat het in de Verenigde Staten zo werkt, maar in Nederland is iedereen directer en wordt er al veel sneller na de eerste date met elkaar gesproken. De drie-dagen-regel waar je over leest is niet aan te raden1. Het lijkt ofwel dat je dat je geen interesse hebt of een spelletje aan het spelen bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Wachten tot de ander het voorstelt

Als je niet zeker weet wat je nu moet denken over het verloop van de date, is het niet vreemd dat je twijfelt om de tweede date voor te stellen. Het is ‘veilig’ om niet zelf het initiatief te nemen, maar te wachten tot de ander het doet.

Als de ander het óók niet doet, dan is er wel een patstelling. Als de ander er hetzelfde als jou over denkt, dan volgt er nooit een voorstel. De onzekerheid die gepaard gaat met het wachten is bovendien ook vaak niet gewenst. Wie wil er immers dagenlang wachten op een oordeel?

In de regel is het vaker de man die een tweede date voorstelt, maar als vrouw hoef je daar niet op te wachten. Als het contact na de eerste date niet verminderd is, dan is het eigenlijk wel duidelijk: een tweede date gaat er komen. De vraag is dan alleen wie de vraag stelt. Welke optie bij jou past is een persoonlijke keuze. Maar nu weet je in ieder geval wat de opties zijn.

6 tips om van de eerste naar de tweede date te gaan

De eerste date is voor velen een rollercoaster vol met zenuwen en spanning. Daarom kun je fouten maken die je niet wilt maken en ‘vergeten’ hoe je een tweede date moet voorstellen. Als je een grotere kans van slagen wilt, volg dan deze tips om van de eerste naar de tweede date te gaan.

1. Vertel niet alles

De eerste date is niet het moment op je complete levensverhaal te delen. Houd het spannend en vertel wat minder over jezelf en luister meer naar de ander. Ga ervan uit dat je nog genoeg tijd hebt om meer te delen.

Toon interesse en let goed op wat er gezegd wordt. Dit kun je tijdens de tweede date gebruiken om naar de derde date te gaan. Refereer tijdens de tweede date naar een uitspraak gedaan tijdens de eerste date en het lijkt meteen alsof je een goede luisteraar bent.

2. Verwijs naar de toekomst

Geef in het gesprek voorbeelden van tweede date mogelijkheden door in te spelen op het gesprek. Houdt de persoon net als jij van sushi? Doe een voorstel om samen een sushirestaurant te bezoeken. Als het gesprek soepel loopt en je ziet de kans om te vragen voor een tweede date, laat hem dan niet liggen.

3. Maak het niet te lang

Als je ervan uitgaat dat er een tweede date volgt, dan hoef je de date ook niet eindeloos te rekken. Het is slimmer om je date nieuwsgierig naar je te maken met een korte date dan de gehele avond te vullen met te veel informatie. Door niet te lang met de date door te gaan voorkom je ook dat de ander het gevoel krijgt dat het te lang duurt.

4. Ga uit van een positieve uitkomst

Als je wilt dat de eerste date tot een tweede date leidt, gedraag je er dan ook naar. Laat merken dat je vertrouwen in de toekomst hebt zodat je dit gevoel kunt overbrengen naar je date. Een bepaalde mate van positiviteit werkt aanstekelijk. Dit is hetzelfde als met gapen; als er één begint met gapen dan volgen de anderen snel.

5. Wacht niet te lang met je bericht

Is de eerste date met succes afgerond? Wacht dan niet te lang met het sturen van een bericht hoe leuk je het vond. Als het niet te laat is, doe het dan niet lang nadat je thuis bent gekomen. Een simpel bericht over hoe leuk je het vond en de persoon bedankt voor de enerverende avond/middag is voldoende. Laat merken dat je er naar uitkijkt om de ander weer te zien.

6. Maak concrete plannen

Als je nog geen vaste datum en locatie hebt afgesproken, doe dit dan zo snel mogelijk. Het werkt niet als je er steeds omheen draait. Onduidelijke voorstellen zijn verwarrend en helpen je niet verder. Plan een vaste datum, tijd en locatie waar je elkaar weer ontmoet voor een tweede date. Stel bijvoorbeeld niet voor om volgende week een drankje te doen, maar doe dit aanstaande vrijdag om 20.00 uur in het plaatselijke café.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie