Is ze niet meer geïnteresseerd? Redenen, tekenen en signalen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Je hebt Tinder uitgespeeld door de meest waardevolle ‘kaart’ uit de stapel te vissen. Een explosie van berichten volgt. Niet lang daarna spreek je af voor een eerste ontmoeting. De date gaat goed, zelfs zo goed dat een tweede date snel volgt. En een derde.

Maar hoewel je denkt dat alles op rolletjes loopt, worden haar reacties korter. De emoji’s worden minder en het duurt langer voor ze reageert, als ze dat al doet. Het lijkt erop dat ze geen interesse meer in je heeft. Misschien heeft ze dat zelfs al tegen je gezegd, maar wat nu?

Is ze niet meer geïnteresseerd in mij?

Als een vrouw niet meer in je geïnteresseerd is, dan merk je dat aan de kleine details. Voor sommige mannen zijn deze minimale signalen niet duidelijk genoeg. Soms lijkt het erop dat ze opeens heel druk is en geen tijd voor je heeft, andere keren is het contact er nog wel, maar heeft het niet meer de diepgang die je gewend bent.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In sommige gevallen is het helemaal niet duidelijk dat ze geen interesse meer heeft en kom je er pas achter als ze het in woorden tegen je vertelt. Mannen met ervaring in de virtuele datingwereld hebben deze woorden niet nodig. Zij hebben een zesde zintuig ontwikkeld om deze subtiele wijzigingen in het gedrag van de vrouw al vroeg te ontcijferen. Dit zijn die signalen en tekenen waaraan je kunt merken dat ze haar interesse in jou is verloren.

Wat zijn de tekenen en signalen?
 • Ze neemt niet op als je belt
 • Ze kan langere tijd niet afspreken
 • Ze geeft korte antwoorden op je appjes
 • Ze gebruikt geen emoji’s meer tijdens het appen
 • Ze vraagt niet hoe je dag was
 • Ze lijkt verveeld als je bij haar bent
 • Ze start zelf nooit een chatgesprek
 • Ze beantwoordt de vragen die je stelt niet
 • Ze reageert niet op je appjes
 • Ze is niet benieuwd naar je plannen
 • Ze toont geen interesse in je dagelijkse leven
 • Ze wil dat jij altijd betaalt voor dates
 • Ze annuleert dates en verplaatst ze
 • Ze is stil als ze bij je is
 • Ze klinkt niet al te vrolijk als je haar mee uit vraagt
 • Ze wil geen seks (meer) met je

Wie het volledige rijtje kan afvinken, hoeft er niet aan te twijfelen; ze is niet meer in je geïnteresseerd. In de praktijk komt dit bijna niet voor en is er slechts sprake van een aantal van deze signalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze opeens veel minder appt, korter reageert met individuele woorden of plotseling de eerste date uitstelt tot een nader te bepalen moment. Deze drie signalen samen zeggen genoeg; ze is de interesse in jou verloren.

In andere situaties lijkt het erop dat ze niet meer in je geïnteresseerd is, maar is ze dat nog wel. Drukte op het werk, financiële problemen en andere verplichtingen gooien roet in het eten. Of ze zit in de lastigste fase van de menstruele cyclus; er kunnen talloze redenen zijn waarom ze net iets anders doet dan gebruikelijk.

Een korte periode ander gedrag dan normaal vertonen is het niet meteen een teken van desinteresse. Als dit gedrag aanhoudt en op een regelmatige basis terugkeert, dan kan dat wel een teken zijn dat ze haar interesse aan het verliezen is.

Waarom is ze niet meer geïnteresseerd?

Elke persoon en situatie is anders, maar er zijn een aantal terugkerende redenen waarom vrouwen de interesse in een man verliezen. De aantrekkingskracht die ze tijdens de eerste date voelde is dan in feite omgekeerd in een hopeloze situatie. Waarom dit gebeurt? Daar zijn meerdere antwoorden voor mogelijk en meestal is het een combinatie van factoren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • Ze vindt je te opdringerig
 • Ze is iemand anders tegengekomen
 • Ze blijft denken aan een ex-geliefde
 • Je bent niet uitdagend genoeg
 • Je bent een narcist
 • Je gaat te snel
 • Ze kan niet met je communiceren
 • Je bent niet goed in bed
 • Je begrijpt haar gevoelens niet
 • Je gaat te langzaam
 • Je bent geen relatiemateriaal
 • Ze kan een relatie niet combineren met de rest van haar leven
 • Je deed je anders voor op de dating app
 • Je lijkt totaal niet op je foto’s
 • Ze vindt zichzelf er niet klaar voor

Met deze vijftien redenen heb je een idee waarom ze niet meer in je geïnteresseerd is. Maar de waarheid is dat er nog veel meer redenen zijn. Misschien is iemand in haar leven overleden waardoor ze de wereld door een ander daglicht is gaan zien. Of ze zit met zichzelf in de knoop en weet daardoor niet wat ze wil met haar leven.

Het ligt niet aan jou

Waar het in de meeste gevallen op neerkomt? Dat het niet aan jou ligt, maar aan haar. Zelfs als je alles goed doet, is het mogelijk dat je niet de juiste snaar raakt. De interesse die opeens is verdwenen ligt buiten je eigen controle. Je kunt immers de gedachten, acties en gevoelens van anderen niet controleren zoals je dat bij jezelf wel kunt.

Wat je niet moet doen

Ongewenst appjes blijven sturen terwijl ze geen enkele reactie geeft, blijven bellen terwijl ze nooit opneemt om dan maar in te spreken op de voicemail; mannen kunnen niet goed tegen afwijzing. Dat blijkt uit het feit dat veel vrouwen te maken krijgen met een man die maar blijft terugkomen, terwijl ze allang hebben aangegeven geen interesse meer te hebben.

Het neigt naar stalking. En als je denkt dat je dan nog kans maakt, dan heb je het goed mis. Door op deze manier te reageren als ze geen interesse meer heeft, dan vertel je het volgende:

 • Je bent wanhopig
 • Je bent een creep
 • Je hebt geen andere opties
 • Je bent een “slechte” partner
 • Je bent een potentiele stalker

Vrouwen die dit gedrag meemaken hebben geen andere keuze dan het contact met je te verbreken. Appjes worden niet meer beantwoord, je telefoonnummer wordt geblokkeerd, je wordt ontvriend op social media. Als het dan nog niet ophoudt, dan kiezen sommige vrouwen er zelfs voor om een ander nummer te nemen. In het ergste geval voelt de vrouw zich gedwongen om te verhuizen.

Hoe ga je ermee om?

Een vrouw najagen die je heeft verteld dat ze geen interesse meer heeft, is een verloren zaak. Met man en macht proberen om haar over te halen, is als vechten tegen de bierkaai; je schiet er niets mee op. Het enige wat je kunt doen is vragen naar de reden. Dit geeft je informatie waar je wat mee kunt, uitsluitend om jezelf te verbeteren. Niet voor haar, maar wel voor de volgende vrouw die op je pad komt.

Misschien dat je denkt dan er geen volgende komt. Maar iedereen weet dat dat wel zo is. Hoe hopeloos je je ook voelt, er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Dit is hoe je er mee omgaat:

1. Accepteer het

Daten bestaat uit het filteren van de kandidaten om uiteindelijk bij degenen terecht te komen die speciaal voor je zijn. Afwijzingen zijn onderdeel van het spel van eliminatie. De enige manier om ermee om te gaan is door het te accepteren. Dit is hoe het spelletje werkt.

Voor elke vrouw die de interesse in je verliest staat er een andere vrouw klaar die volledig voor je wil gaan. Accepteer dat dit niet de vrouw is waarnaar je op zoek bent. Geef je energie en tijd niet aan iemand die het niet aan je teruggeeft.

2. Verlaag je niet tot dat niveau

Het is verleidelijk om haar de schuld te geven van alles wat er mis is in je wereld. Wat een vrouw ook tegen je gezegd heeft waardoor ze geen interesse meer heeft, het helpt niet om haar af te branden. Hoe zou je het zelf vinden als je wordt beledigd omdat je geen interesse meer in iemand hebt? Andersom werkt het precies zo.

3. Neem het niet persoonlijk

Op iedere dating app of website kom je de zin “geen reactie is geen interesse” tegen. Het is de regel die aangeeft dat afwijzingen erbij horen. Je stuurt een bericht naar iemand, maar krijgt geen reactie; no big deal.

Als een vrouw niet meer in je geïnteresseerd is, dan is dit dezelfde situatie, alleen wat later in het datingproces. Besef dat je groot deel van het daten niet zelf in de hand hebt en dat je overgelaten bent aan het oordeel van anderen. Dit betekent dat het meestal niet aan jezelf ligt en je het niet persoonlijk moet nemen.

4. Zet er een streep onder

Realiseer jezelf dat het spel gespeeld is. Er is niets meer dat je kunt doen om haar interesse terug te winnen. Wie dat toch probeert, komt vaak van een koude kermis thuis. Heb je ooit een hobby gehad waar je dol op was, maar op een gegeven moment er geen zin meer in had? De interesse was verdwenen. Je kunt zelf wel nagaan hoe moeilijk het is om de interesse terug te vinden voor iets dat je ooit leuk vond, maar nu niet meer.

5. Begin weer met daten

Je kunt blijven trekken aan een dood paard, maar daarmee kom je geen meter verder. Waarom zou je het ook doen? Er zijn genoeg andere paarden die je aandacht verdienen. De gevoelens die je hebt als je afgewezen wordt, kun je snel vervangen door andere positieve gevoelens. Online dating is het perfecte hulpmiddel om je weer terug in het zadel te krijgen.

Datingapps kunnen je weer een goed gevoel over jezelf geven. Velen gebruiken het daarom ook wel als egoboost. Dit is soms net dat laatste zetje dat je nodig hebt om weer vertrouwen te krijgen in jezelf. Hoe eerder, hoe beter; dit zijn de drie populairste dating apps van dit moment:

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie