Geen reactie is geen interesse? Neem het niet persoonlijk

Michael Schouten
Door Michael Schouten
14 minuten leestijd

Na het verbreken van een langdurige relatie ben je nu al een tijdje single. Maar het alleen zijn begint aan je te knagen. Dus, wat doe je? Je downloadt een datingapp. Je hebt een profiel samengesteld dat echt jou weerspiegelt: interessante hobby’s, mooie foto’s en een grappige bio. Vol goede moed begin je berichten te versturen naar verschillende profielen die je aanspreken. Elk woord typ je zorgvuldig, je vermijdt foute openingszinnen en zorgt ervoor dat je bericht origineel en persoonlijk is. Maar na elke verzonden boodschap blijft het stil. Geen enkele reactie komt terug.

Na drie dagen begin je je af te vragen waarom. Heb je iets verkeerds gezegd? Was je niet interessant genoeg? Of nog erger: ben je niet aantrekkelijk genoeg voor het online publiek? Terwijl je op het punt staat de app weer te verwijderen, besluit je om nog een laatste poging te wagen. Je herleest je berichten en probeert te analyseren wat er mis is gegaan. En dan besef je iets belangrijks: misschien ligt het probleem helemaal niet bij jou, maar bij de aard van online daten zelf.

Geen reactie is geen interesse

De opkomst van technologie heeft het leven van singles op manieren vergemakkelijkt die vroeger ondenkbaar waren. Maar zoals bij elk voordeel, is er ook een keerzijde. In de wereld van online daten kan de ervaring onpersoonlijk zijn. Profielfoto’s zijn niet meer dan afbeeldingen en de persoon achter de foto blijft een mysterieus virtueel personage. Vooral op de swipe-apps lijkt elke menselijke ziel op het scherm te veranderen in een eenvoudig object dat weggeveegd kan worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

En wat is het gevolg hiervan? Singles worden voortdurend geconfronteerd met passieve afwijzingen – een gebrek aan reactie of respons op de berichten die je verstuurt naar potentiële matches. Het is alsof je boodschap in een digitale leegte verdwijnt, zonder enige indicatie of de ontvanger geïnteresseerd is of niet. En dat kan een teleurstellende ervaring zijn, vooral wanneer je je best hebt gedaan om een persoonlijk en boeiend bericht te sturen.

Je hoopt op een positieve reactie of op zijn minst een beleefde afwijzing, maar in plaats daarvan word je geconfronteerd met stilte. Je eerste reactie is dat je denkt dat het aan jou ligt. Vervolgens vraag je je af of je bericht wel interessant genoeg was of dat jijzelf niet aantrekkelijk genoeg bent. Na een dag wachten geef je de hoop op een reactie op.

Het ligt niet aan jou

Waar je misschien niet meteen denkt? Dat het helemaal niet aan jou of je bericht hoeft te liggen, want dit soort afwijzing is helaas de dagelijkse realiteit geworden in de datingwereld. Het betekent niet dat er iets mis is met jou als persoon. Het is eerder een product van de ondoorgrondelijke dynamiek van online daten, waarbij zoveel andere factoren een rol spelen.

Het is belangrijk om passieve afwijzing niet persoonlijk op te vatten. Het zegt niets over jou, je aantrekkelijkheid of je waarde. Online daten is een complexe wereld met veel variabelen en factoren die een rol spelen bij het al dan niet reageren op berichten. Het is een normaal onderdeel is van de dynamiek van online dating.

Waarom geen reactie?

De sociale normen en waarden die in het echte leven gelden, zijn niet van toepassing op online daten. In de virtuele wereld van datingapps werkt het anders. Interacties zijn sneller, oppervlakkiger en bovenal onpersoonlijker. Daardoor is het volkomen normaal geworden dat iemand je bericht negeert als er geen interesse is.

In datingprofielen kom je dan ook vaak de zin ‘geen reactie is geen interesse’ tegen. Sommige mensen vermelden het in hun profiel, anderen vermelden het niet en negeren je gewoon – ervan uitgaande dat je het begrijpt. Het negeren van een bericht wordt daarmee dus gezien als een eenvoudige manier om aan te geven dat er geen wederzijdse interesse is.

Waarom ze niet reageren? Datingapps zijn een wereld vol afleiding, waarin honderden profielen voorbijflitsen en de concurrentie groot is. Het kan zijn dat jouw berichten gewoon tussen al die andere berichten verloren zijn gegaan. De drempel om te communiceren is ook lager. Met slechts een paar tikken op het scherm kun je berichten versturen naar een groot aantal potentiële matches. Dit betekent dat mensen op datingapps vaak overspoeld worden met berichten van verschillende mensen en dat maakt het lastig om alle berichten te beantwoorden, vooral als er geen interesse is in de afzender.

Voor veel mensen is het negeren van berichten op datingapps ook een manier om confrontaties of ongemakkelijke gesprekken te vermijden. Sommige mensen vinden het moeilijk om direct te zeggen dat ze geen interesse hebben of voelen zich niet comfortabel bij het afwijzen. Ze kunnen bang zijn om de ander te kwetsen of geconfronteerd te worden met negatieve reacties. Door simpelweg niet te reageren, hopen ze dat de boodschap van desinteresse duidelijk wordt zonder expliciet af te hoeven wijzen.

Op de datingapps is er bovendien een grotere focus op oppervlakkige indrukken. Profielfoto’s, korte bio’s en enkele persoonlijke details worden gebruikt om een snelle eerste indruk te vormen. Dit betekent dat je snel beslissingen maakt op basis van beperkte informatie. Als iemand niet direct aantrekkelijk lijkt of niet overeenkomt met je persoonlijke voorkeuren: meteen door naar de volgende. Next. Het is een efficiënte manier om selectief te zijn en alleen te reageren op diegenen die echt interessant lijken.

geen reactie

Waarom krijg je geen reactie?

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom iemand niet op je bericht reageert. Van een overvolle inbox tot een nepprofiel van iemand die een overspelige partner wil ontmaskeren, er zijn veel redenen waarom je afgewezen kunt worden en veel van die redenen hebben niets met jou persoonlijk te maken. Dit zijn enkele redenen waarom je geen reactie krijgt:

  • De persoon heeft het bericht nooit gelezen
  • De persoon heeft al jaren niet meer ingelogd
  • De persoon wil alleen weten wie interesse heeft
  • De inbox van de persoon is overspoeld met berichten
  • De persoon heeft het bericht gelezen maar is het vergeten
  • De persoon heeft een slechte dag en heeft geen zin om te chatten
  • De persoon heeft alleen interesse in een andere match
  • De persoon is al aan het daten met iemand anders
  • De persoon zoekt iemand in een andere leeftijdscategorie
  • Je bericht is niet interessant (spelfouten, seksueel getint, niet origineel)
  • Je profiel is niet interessant (slechte foto’s, saaie tekst)
  • Je bent niet het type waar de persoon naar op zoek is

Online daten is tweerichtingsverkeer; er wordt pas gereageerd op je bericht als beide personen interesse in elkaar hebben. Dat wil zeggen: de ander moet ook interesse in jou hebben om een reactie terug te krijgen. Net zoals jij je voorkeuren instelt en filters gebruikt om geschikte singles te vinden, doen anderen dat ook. Het kan dus gebeuren dat iemand aan jouw criteria voldoet, maar jij niet aan die van de ander.

Bijvoorbeeld, stel dat je 27 jaar oud bent en iemand zoekt tussen de 22 en 27 jaar oud. Je stuurt een bericht naar een 23-jarige single, maar die persoon heeft een voorkeur voor singles ouder dan 30 jaar. Het resultaat is dat je bericht wordt genegeerd. Ligt het aan jou? Nee, je valt gewoon niet in de juiste leeftijdscategorie waarin de ander zoekt. Er zijn talloze redenen waarom je afgewezen kunt worden zonder dat je er zelf controle over hebt. Het betekent niet dat je lelijk bent of dat je iets helemaal verkeerd doet; het ligt aan de ander.

Wat normaal gedrag is

Als je een bericht ontvangt op een datingapp, begint het beoordelingsproces. Je ogen schieten meteen naar de titel, waarin de afzender een poging doet om je aandacht te trekken. Dit is de eerste test: weet het bericht je nieuwsgierigheid te wekken? Als het je niet direct aanspreekt, kun je ervoor kiezen om het bericht te negeren en verder te scrollen. Het is een snelle beslissing die gebaseerd is op je initiële indruk van het bericht zelf.

Het bekijken van het profiel is de volgende stap in het proces. Hier scan je snel de informatie en foto’s om te bepalen of je je aangetrokken voelt tot de persoon achter het bericht. Soms is er gewoon geen klik, en dat is helemaal prima. De wereld van online daten is oppervlakkiger dan het echte leven, waarbij een eerste indruk gebaseerd kan zijn op alleen het uiterlijk en een regel tekst.

Als je geen interesse hebt in het profiel en de persoonlijke details van de afzender, is er geen reden om te reageren op het ontvangen bericht. Het is een wederzijdse uitwisseling: zoals jij genegeerd wordt, mag jij ook anderen negeren. Het is geen kwestie van onbeleefdheid, maar eerder een ongeschreven regel in de online datingwereld.

Deze vorm van passieve afwijzing wordt algemeen beschouwd als een vriendelijke manier om iemand duidelijk te maken dat er geen interesse is. Het vermijdt ongemakkelijke confrontaties of het geven van valse hoop. Daar moeten we wel bij zeggen dat als iemand blijft aandringen en herhaaldelijk berichten stuurt, het tijd is om duidelijkheid te verschaffen.

Op dat punt kun je ervoor kiezen om de persoon expliciet af te wijzen en te laten weten dat er geen interesse is in verdere communicatie. Bovendien bieden datingapps ook de mogelijkheid om gebruikers te rapporteren en te blokkeren als ze et ongewenst of ongepast gedrag vertonen.

Wat kun je eraan doen?

Het kan teleurstellend en verwarrend zijn als bijna al je berichten worden genegeerd op een datingapp. Maar het heeft meestal niets te maken met jou als persoon. Er zijn tal van redenen waarom iemand ervoor kan kiezen om niet te reageren, en vaak hebben die redenen meer te maken met de ander dan met jou.

Om deze reden is het verstandig om niet te veel waarde te hechten aan het feit dat je wordt genegeerd. Laat je niet ontmoedigen. Online daten is een spel van aantallen, waarbij je vaak veel berichten moet sturen om slechts een paar reacties te ontvangen. Het is normaal dat je niet op elk bericht een reactie krijgt. Het is belangrijk om dit te beseffen en het niet persoonlijk op te vatten.

In plaats van gefixeerd te blijven op één persoon, is het slim om je aandacht te verdelen en je kansen te spreiden. Stuur berichten naar meerdere profielen die je aanspreken en investeer niet te veel tijd en energie in iemand die niet reageert. Richt je op degenen die wél reageren en die oprecht interesse tonen in een gesprek met jou.

Dat gezegd hebbende, als je merkt dat je berichten systematisch genegeerd worden, kan het goed zijn om je eigen profiel en benadering kritisch te bekijken. Zorg ervoor dat je profiel aantrekkelijk en oprecht is en dat je berichten persoonlijk en origineel zijn. Maar onthoud dat zelfs met de beste inspanningen, het nog steeds mogelijk is dat mensen niet reageren.

Uiteindelijk kan het even duren voordat je de juiste match vindt, en soms moet je door een aantal niet-reagerende profielen heen gaan voordat je iemand vindt die op dezelfde golflengte zit. Blijf positief en geef niet op. Richt je op degenen die wel reageren en verleg je focus naar nieuwe kansen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
3 reacties