Home Berichten Geen reactie is geen interesse? Neem het niet persoonlijk

Geen reactie is geen interesse? Neem het niet persoonlijk

3 minuten leestijd
0
geen bericht

Online daten; het is voor iedereen die ermee begint een spannende tijd. Het is een unieke en soms wat vreemde ervaring dat voor veel singles een makkelijk hulpmiddel is om een date of liefde te vinden. Met slechts een paar tikken op het scherm van je smartphone of het toetsenbord van je laptop ben je in contact met meer singles dan je gedurende een volledig jaar zou kunnen ontmoeten. De technologie helpt het leven van singles meer dan ooit maar het heeft ook een keerzijde. Het maakt daten onpersoonlijk; profielfoto’s zijn niet meer dan foto’s en de persoon achter de foto is slechts een virtueel karakter. Door de swipe-apps verandert een mens door een veeg op het scherm in een object. Het gevolg? Singles worden aan de lopende band afgewezen op een passieve manier. Terwijl je vol goede moed het meeste persoonlijke eerste bericht ooit verstuurt ontvang je geen enkele vorm van een reactie. Deze vorm van een afwijzing is de dagelijkse gang van zaken; neem het niet persoonlijk.

Geen reactie is geen interesse

De sociale normen en waarden zoals deze gelden in het echte leven zijn niet van toepassing op online daten. In de virtuele wereld van online daten werkt het nu eenmaal anders. Het is sneller, oppervlakkiger en bovendien onpersoonlijker. Het is de normaalste zaak van de wereld dat iemand je bericht negeert als deze niet geïnteresseerd in je is. In de datingprofielen kom je dan ook geregeld de zin “geen reactie is geen interesse” tegen. Sommigen vermelden in het profiel, anderen negeren je gewoon. Voor wie net begint met online daten is deze passieve afwijzing waarschijnlijk de bitterste pil om te slikken. De eerste reactie is dat je denkt dat het aan jezelf ligt. Vervolgens denk je na of het bericht niet interessant genoeg was en na een dag wachten geef je de hoop op een reactie op. Het hoeft echter helemaal niet aan jou of je bericht te liggen.

geen reactie

Waarom je geen reactie krijgt?

Er is een hele lijst met redenen te bedenken waarom iemand misschien niet je bericht beantwoordt. Van drukte door een overvolle inbox tot een nepaccount van iemand die de overspelige partner zoekt; er zijn veel redenen waarop je afgewezen kunt worden die niets met jou te maken hebben. Dit zijn de redenen waarom je geen reactie krijgt:

 • De persoon heeft het nooit gelezen
 • De persoon heeft al jaren niet meer ingelogd
 • De persoon wil alleen weten wie interesse heeft
 • De inbox van de persoon is overspoeld met berichten
 • De persoon heeft het bericht gelezen maar is het vergeten
 • De persoon heeft een rotdag en geen zin om te chatten
 • De persoon heeft alleen interesse in een andere match
 • De persoon is al aan het daten met iemand anders
 • De persoon zoekt iemand in een andere leeftijdscategorie
 • Je bericht is niet interessant (spelfouten, seks, niet origineel)
 • Je profiel is niet interessant (slechte foto’s, saaie tekst)
 • Je bent het type niet

Online dating is tweerichtingsverkeer; pas als twee personen interesse in elkaar hebben wordt er gereageerd op je bericht. De ander moet ook interesse in jou hebben om een bericht terug te krijgen. Op dezelfde manier waarop jij je voorkeuren hebt ingesteld en gebruik maak van filters om de geschikte singles te vinden zo doen anderen dat ook. Zo is het mogelijk dat iemand wel aan jouw wensen voldoet maar jij niet aan die van de ander. Bijvoorbeeld jij bent 27 jaar en zoekt iemand van 22 t/m 27 jaar. Je stuurt een bericht naar een 23-jarige single maar deze single heeft een voorkeur voor singles ouder dan 30 jaar. Het resultaat is dat je bericht genegeerd wordt omdat je niet de juiste leeftijd hebt. Zo zijn er veel redenen waarom je afgewezen kunt worden terwijl je er zelf geen controle over hebt. Het betekent niet dat je lelijk bent of het helemaal verkeerd doet; het ligt aan de ander.

It takes two to tango

De ongeschreven regel

waarom nietAls je een bericht van iemand ontvangt dan lees je eerst de titel van het bericht. Na deze eerste check lees je het bericht snel door en maak je de keuze om het profiel wel of niet te bekijken. Als je je niet aangetrokken voelt tot het profiel en de foto’s van de persoon dan is er geen reden om het bericht te beantwoorden. Zoals jij zelf genegeerd wordt mag je ook anderen negeren. Het is niet onbeschoft maar een ongeschreven regel. Deze passieve afwijzing wordt gezien als een vriendelijke manier om iemand teleur te stellen. Alleen als iemand niet ophoudt met het versturen van berichten is er een reden om de persoon in geschreven schrift af te wijzen. Rapporteren en blokkeren kan natuurlijk ook als het echt ongewenst en ongepast is.

Wat je eraan kunt doen

De oplossing om het niet persoonlijk op te vatten? Zet nooit al je geld in op één kaart. Sta er niet bij stil dat je genegeerd wordt maar ga door naar de volgende kandidaat. Online daten is een “numbers game” waarbij je vele berichten verstuurt om slechts een aantal reacties te ontvangen. Van alle redenen die er zijn waarom je misschien geen reactie ontvangt ligt nog niet de helft aan jou. Waarom je geen reactie krijgt hangt vaker af van de ander dan van jezelf. Wat de reden ook is dat iemand niet reageert, de realiteit is dat je niet kunt verwachten dat iedereen op je bericht reageert. Zodra je dit beseft dan begrijp je waarom je het niet persoonlijk op moet vatten. Besteedt daarom niet teveel tijd en aandacht aan één persoon maar spreid je kansen. Degenen die wel reageren op je berichten verdienen je aandacht en je tijd, niet de singles die je afwijzen.

Geen reactie is geen interesse? Neem het niet persoonlijk

5 (100%) 4 stemmen

Wil je de tips op deze website in het echt uitproberen? Uit de statistieken blijkt dat 68% van onze bezoekers de traditionele datingsite Relatieplanet kiest. Jij ook?

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

68 Slaapwel berichten en appjes om voor het slapen gaan te versturen

Word je moe van steeds weer dezelfde “welterusten” en “slaap lekker” appjes? Dan is het ti…