Waarom reageren vrouwen niet op mijn berichten?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Wéér geen reactie. Het lijkt wel alsof je het allemaal voor niets doet. Je hebt op de datingapp al talloze berichten gestuurd naar vrouwen die je aantrekkelijk vindt, maar tot op heden heb je geen enkele reactie ontvangen. Daarom begin je je af te vragen of er iets mis is met je profiel, je manier van communiceren, of nog erger: dat er iets mis is met jou.

Je hebt alles geprobeerd: van standaard begroetingen tot gepersonaliseerde berichten. Je hebt je profiel zorgvuldig samengesteld en ervoor gezorgd dat het er aantrekkelijk uitziet. Toch lijk je de aandacht van vrouwen niet te kunnen trekken. Je blijft gefrustreerd en teleurgesteld achter, terwijl je je afvraagt wat je verkeerd doet.

Waarom reageren vrouwen niet op berichten?

Om de situatie te kunnen schetsen is het goed om eerst de dynamiek op datingapps te bespreken. Vrouwen zijn namelijk ruim in de minderheid op datingapps terwijl mannen ruim in de meerderheid zijn. Het is een ongelijk speelveld. Hierdoor hebben vrouwen automatisch meer keuze omdat er simpelweg meer mannen zijn om uit te kiezen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Ten tweede hebben vrouwen op datingapps meer controle over het proces. Zij bepalen – over het algemeen – met wie ze wel en niet berichten uitwisselen. Traditioneel is het de man die het eerste bericht verstuurt en de vrouw die het verzoek om te chatten afwijst of accepteert. Als vrouwen meer berichten ontvangen dan mannen, hebben ze meer keuze. Dit kan overweldigend zijn, waardoor vrouwen selectief worden in het beantwoorden van berichten.

Uit onderzoek van de Oxford University blijkt dat 79 procent van de gesprekken op een datingapp wordt gestart door een man. Ander onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de The Czech Academy of Sciences, zegt dat 69 procent van de mannen het eerste bericht verstuurt tegenover 31 procent van de vrouwen. Gemiddeld gezien versturen mannen dus zo’n 75 procent van de eerste berichten.

Naast het feit dat vrouwen meer berichten ontvangen, hebben vrouwen vaak hogere standaarden voor de kwaliteiten die ze zoeken in een partner. Dit maakt vrouwen selectiever in hun keuzes en wijzen ze meer mannen af dan andersom. Mannen zijn over het algemeen minder kieskeurig en vinden relatief gezien meer vrouwen aantrekkelijk.

Dat vrouwen kieskeuriger zijn is bevestigd in onderzoek van de Queen Mary University of London. In dit onderzoek naar matchpercentages op Tinder kwam naar voren dat als mannen naar rechts swipen ze in slechts 0,6% van de gevallen een match hebben. Bij vrouwen ligt dit percentage op 10,5%, wat wil zeggen dat mannen 17,5 keer vaker een profiel liken dan vrouwen.

Waarom ze niet op jouw bericht reageert

Nu we hebben uitgelegd dat berichten van mannen sowieso minder worden beantwoord dan andersom, kunnen we het hebben over de redenen waarom jouw berichten worden genegeerd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vrouwen niet reageren op je berichten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Ze wordt overspoeld met berichten

Sommige vrouwen ontvangen simpelweg te veel berichten en hebben niet de tijd (of zin) om ze allemaal te beantwoorden. Aantrekkelijke vrouwen worden overspoeld met berichten van mannen, waardoor het voor hen moeilijk is om te bepalen welke berichten ze moeten beantwoorden. Het kan dus een kwestie van timing zijn, waarbij je bericht verloren gaat tussen de vele andere berichten die ze ontvangt.

2. Ze moet keuzes maken

Voor vrouwen is daten anders dan voor mannen. In de realiteit van het huidige online daten hebben vrouwen het voor het zeggen. Zodra een vrouw zich aanmeldt bij een app waar iedereen elkaar berichten kan versturen, duurt het niet lang voordat de eerste berichten haar inbox binnenstromen. Na enkele uren is de inbox gevuld met berichten en blijft er niets anders over dan het maken van een selectie.

Ieder bericht beantwoorden is te veel werk. Ze moet keuzes maken op basis van de beperkte informatie. Daarom maakt ze in de inbox al de eerste keuzes. Alle standaard ‘Hoi, hoe is het?’ berichten worden overgeslagen en unieke berichten krijgen voorrang. Op basis van deze selectie blijft een klein aantal mannen over die het beter dan de rest hebben gedaan. Als jij daar niet tussen zit, ontvang je geen bericht.

3. Het is een zombieprofiel

Je leest het profiel, verzint een geweldig eerste bericht, maar toch krijg je geen reactie. Het is mogelijk dat je zojuist een bericht hebt verstuurd naar een zombieprofiel (niet te verwarren met zombieing). Een zombieprofiel is een profiel van iemand die al langere tijd niet is ingelogd en dat misschien nooit meer gaat doen. Diegene is het datingprofiel vergeten te verwijderen, heeft al liefde gevonden of het uitschrijven was te moeilijk. Als je een bericht naar zo’n profiel verstuurt, dan is het niet vreemd dat je bericht niet wordt beantwoord.

Zoek naar profielen die recent actief zijn geweest of filter op ‘online’ gebruikers.

4. Je bericht valt niet op

Zoals je net hebt gelezen, red je het als man niet met een standaard, oppervlakkig bericht. Als je niet wilt dat je berichten linea recta worden verplaatst naar de digitale prullenbak, dan moet je ervoor zorgen dat ze opvallen. De meest saaie openingsberichten zijn variaties op ‘He, alles goed?’ of ‘Jij bent mooi’. Verstuur zo’n bericht en de kans is groot dat je oneindig kunt wachten op een reactie. Ondanks dat datingapps een platform zijn waarop je gemakkelijk met vrouwen kunt communiceren, kan het ook moeilijk zijn om op te vallen tussen de menigte.

5. Je typt met spel- en taalfouten

Spelling en grammatica zijn cruciaal in het versturen van berichten. Als je woorden op de verkeerde manier schrijft en overduidelijke taalfouten maakt, dan kun je haar irriteren in plaats van verleiden. Het is niet nodig om perfect Nederlands te kunnen, zolang je je best maar doet om alle zinnen foutloos te typen.

  • Gebruik geen smstaal
  • Let op dt-foutjes
  • Voorkom spel- en taalfouten
  • Controleer elke zin op typfouten

6. Je begint over seks

Misschien wel de grootste fout gemaakt door mannen: een eerste bericht gevuld met seksuele termen. Geen enkele vrouw is ervan gediend als een man haar in het eerste bericht vraagt welke cupmaat ze heeft. Of de vraag of ze wil afspreken voor een seksdate. De meeste vrouwen zijn niet uit op een kort onderonsje, maar een vaste relatie of serieus daten. Wanneer je dit beseft, begrijp je dat het niet slim is om direct over seks te praten.

7. Je profiel werkt niet

Als je het geluk hebt dat je sensationele eerste bericht wordt gelezen, dan is je profiel bekijken het eerste dat een vrouw doet. Pas daarna krijg je een reactie. Of juist niet, als je profiel niet interessant genoeg is. De verkeerde termen, foto’s en interesses op je profiel kunnen een vrouw ervan weerhouden om je bericht te beantwoorden.

Klachten over vrouwen die niet bij je passen? Andere negatieve gevoelens die je deelt in je profiel? Ze ruïneren je kansen op een reactie. Hetzelfde geldt voor een half ontbloot lichaam of een foto met een enorm grote vis die je hebt gevangen.

8. Je bent haar type niet

Ook al doe je precies alles goed, ziet je profiel er gelikt uit en voldoe je aan alle eisen van een ‘normale’ man, dan nog is het mogelijk dat je geen bericht terugkrijgt. Hoe dat kan? Uiteindelijk is het ook gewoon mogelijk dat je haar type niet bent. Je laat haar hart niet sneller kloppen. Net zoals jij niet in iedere vrouw geïnteresseerd bent, zo geldt dit ook voor de vrouw.

Hoe goed je ook je best doet, sommige vrouwen zijn nu eenmaal niet haalbaar. Dit heeft niets met jou als persoon te maken, maar met haar voorkeuren. We hebben allemaal andere types waar we op vallen. Daardoor is het mogelijk dat je aan alle eisen en wensen voldoet, maar toch niet de juiste snaar raakt.

Waar vrouwen wel op reageren

De beste manier om meer reacties te krijgen is door alleen de vrouwen aan te spreken die echt bij je passen. Als je alleen de aantrekkelijkste vrouwen een bericht verstuurt, ben je goed op weg naar een teleurstellende ervaring. Door alleen de meest geschikt vrouwen aan te spreken – bij wie je een reële kans maakt – vergroot je het percentage berichten dat wordt beantwoord. Niet alleen voorkom je teleurstellingen, ook is de kans dan groter dat het iemand van je eigen niveau is en iemand die daadwerkelijk bij je past.

Vrouwen reageren bovendien beter op originele en persoonlijke elementen. Een origineel geschreven eerste bericht kan je een stuk interessanter en bovendien aantrekkelijker maken. Waar vrouwen de standaard berichten links laten liggen, zijn het de berichten met een persoonlijke touch die succesvol zijn. Dit zijn berichten die:

  • te specifiek zijn om bestempeld te worden als een ‘copy-paste’-bericht
  • iets uit het profiel vermelden
  • laten zien dat je hebt nagedacht voordat je het stuurde

Maak je bericht persoonlijk en origineel, waarin je laat merken je geïnteresseerd bent in wie zij is en niet alleen hoe ze eruit ziet. De bevestiging dat haar uiterlijk jou bevalt heeft ze namelijk al doordat je haar een bericht verstuurt. Ze wil dat jij haar leuk vindt, niet alleen hoe ze eruitziet. Neem haar profiel zorgvuldig door en refereer ernaar in je bericht.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
5 reacties