Originele profielteksten maken je aantrekkelijker, zegt onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Wanneer je van het ene naar het andere datingprofiel bladert, valt één ding op: de gezichten veranderen, maar de teksten niet. Althans, de teksten lijken allemaal door een en dezelfde persoon geschreven te zijn. Alsof iedereen dezelfde – ondermaats presterende – tekstschrijver heeft ingehuurd om het lastige werk uit te besteden. Dat is niet het geval.

De waarheid is dat singles gewoon niet zo creatief zijn met hun datingprofielen. Als het op de profielteksten aankomt, zijn ze zelfs hoogst onorigineel. Dezelfde onderwerpen komen schrikbarend vaak naar voren. Dat blijkt uit onderzoek en waarschijnlijk ook uit je eigen ervaringen.

De overgrote meerderheid van de profielteksten is voorspelbaar. Ze zijn generiek en staan vol clichés. De een doet graag leuke dingen, de ander reist graag: we kennen ze allemaal. In de regel zijn de profielteksten op datingapps verre van origineel. Dat is jammer, want volgens nieuw onderzoek van de Tilburg University word je intelligenter en grappiger gevonden als je een originele profieltekst gebruikt. En die twee samen maken je aantrekkelijker, zeggen onderzoekers.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“Foto’s zijn de elementen die in eerste instantie de meeste aandacht trekken, maar mensen kijken ook naar de profieltekst”, zegt Tess van der Zanden, eerste auteur van het onderzoek. Om te onderzoeken of de originaliteit van je profieltekst uitmaakt, vroegen Van der Zanden en collega’s 1.234 gebruikers van datingsites om de originaliteit van verschillende datingprofielen te beoordelen.

De onderzoekers vroegen de deelnemers 308 verschillende profielen te analyseren en daaropvolgend mochten ze ook de persoonlijkheid en aantrekkelijkheid van de profieleigenaren beoordelen. Is er een link tussen de originaliteit van je profieltekst en je aantrekkelijkheid? Oftewel: ben je aantrekkelijker als je een originele profieltekst gebruikt? Het antwoord is ja.

Origineel is sexy

Uit de resultaten, die gepubliceerd zijn in het vakblad Plos One, blijkt dat de schrijvers van originele profielen als intelligenter worden beoordeeld en een beter gevoel voor humor hebben. De deelnemers stonden er ook meer voor open om met de originele schrijvers op date te gaan. En alsof dit nog niet genoeg redenen zijn om je profiel per direct wat origineler te maken, worden deze schrijvers ook nog eens fysiek en romantisch aantrekkelijker gevonden.

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat een profieltekst nu precies zo origineel maakt. En die vraag zagen de onderzoekers al aankomen, want ook dat hebben ze onderzocht. In een tweede analyse bekeken de onderzoekers alle 308 datingprofielen om de mysterieuze tekenen van originaliteit te onderzoeken. Ze ontdekten dat de originele teksten unieke kenmerken hebben, zoals het gebruik van stijlfiguren, metaforen en concrete zelfonthulling.

Voorbeelden

Om dit verder te verduidelijken, geven de onderzoekers een aantal voorbeelden van originaliteit. Bij het gebruik van stijlfiguren ontdekten ze dat nieuwe metaforen het goed doen, zoals ‘Op zoek naar een Don Juan mij knikkende knieën kan geven’. Bij een concrete zelfonthulling kun je denken aan dingen die een beeld oproepen.

“Zeg niet alleen ‘oh, ik sport graag’, maar vermeld ook welke sport dat is om het concreter, unieker maken”, aldus van der Zanden. In het onderzoek vinden we deze voorbeelden terug:

  • Locatie beschrijven: ‘Een roadtrip door Australië staat op mijn bucketlist’
  • Product: ‘Mijn favoriete boek is Harry Potter’
  • Activiteit: ‘Ik geef de voorkeur aan mountainbiken boven nordic walking’
  • Periode: ‘Ik ben in 1999 gescheiden’

Op basis van hun bevindingen suggereren de auteurs dat het belangrijk is op de balans te letten. Aan de ene kant is het belangrijk om origineel en uniek te zijn, aan de andere kant wil je geschikt lijken als potentiële partner. Als je aantrekkelijker wilt zijn voor de lezers van je profieltekst of bio, dan kan het dus helpen om een originele, doordachte profieltekst te schrijven.

De sites die in het onderzoek zijn opgenomen, 50plusmatch en Pepper, zijn voornamelijk bedoeld voor gebruikers ouder dan 50 jaar. De resultaten gelden dus niet meteen voor alle leeftijden, hoewel dat wel in de lijn der verwachting ligt. Er is meer onderzoek voor nodig om te kijken of de bevindingen voor alle leeftijden gelden en op alle datingplatforms.

Hoe dan ook, de onderzoekers zeggen dat je moet letten op wat je schrijft in je datingprofiel. “Elk stukje informatie dat beschikbaar is, zal worden gebruikt voor het vormen van een indruk”, zegt Van der Zanden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie