Profieltekst schrijven: uitleg, tips en voorbeelden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Het is moeilijk, ongemakkelijk, irritant, maar essentieel: het schrijven van een profieltekst. Je bent niet de enige die gedachteloos naar het scherm staart, denkend aan iedereen die tegen je zegt: “Online daten is makkelijk”. Maar nu je het raarste schrijfproject ooit op je neemt, vraag je je af waar je in hemelsnaam aan bent begonnen.

In tegenstelling tot sollicitatiebrieven gaat het nu niet over je zakelijke eigenschappen. Niet over je zorgvuldig opgebouwde curriculum vitae. Of over de werkervaring die je hebt opgedaan. Het gaat over je liefdesleven.

De meeste mannen en vrouwen vinden het een frustrerende taak om over zichzelf te schrijven. Natuurlijk heb je boeiende foto’s nodig, maar degenen die écht op zoek zijn – degenen die je wilt ontmoeten – kijken verder dan een pretty face en lezen je profieltekst. Maar wat moet je schrijven? Wat vertel je over jezelf? En hoe?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De anatomie van een datingprofiel

Een datingprofiel is de moderne versie van een advertentie in de krant. Alleen ben je geen verkoper van tweedehands auto’s en breng je ook geen bedden aan de man. Je verkoopt jezelf. De autoverkoper wil koopgrage klanten naar z’n bedrijf lokken, jij nodigt potentiële kandidaten uit om je te liken of een bericht te versturen. De advertentie waar jij dat mee doet is je datingprofiel, bestaande uit:

 • Je foto’s
 • Je profieltekst
 • Je extra informatie (details verschillen per datingsite)

Wanneer iemand je profiel bezoekt zijn je foto’s leidend. De beste foto’s van je profiel zorgen voor de soft sell; het nodigt ze uit om de profieltekst te lezen. Pas als je foto’s door de keuring komen krijgt je tekst de aandacht. En net zoals je foto’s kan ook de tekst een dealbreaker zijn. De extra informatie is leuk, maar niet cruciaal. Tenzij je enkele grote afknappers vermeldt.

Zo aantrekkelijk als je slechtste foto

Vergeet niet dat je – in de ogen van de bezoeker – zo aantrekkelijk bent als op je slechtste foto. Je ziet er misschien superaantrekkelijk uit op 5 van de 6 foto’s, maar als die zesde foto onaantrekkelijk is, dan is dit de foto die je aantrekkelijkheid bepaalt. En daardoor kun je je match op het laatste moment verliezen.

Zo moet het niet

Waar de foto’s potentiële kandidaten verleiden om meer informatie op te vragen, is het de profieltekst die de verkoop moet realiseren. Het is voor velen het moeilijkste onderdeel van een datingprofiel. Want hoe moet je jezelf nu “verkopen” aan al die potentiële kandidaten? Hoe maak je de hard sell zodat zij direct naar rechts swipen of een bericht versturen?

Of het nu Tinder, Badoo, Bumble, Parship of een van de vele anderen is, je profieltekst is de plek waar de deal wordt gesloten. Dat beseffende, kiezen velen ervoor om zichzelf daadwerkelijk te verkopen. Geforceerd, arrogant en zelfingenomen profielteksten waar verkopers van tweedehands auto’s zich voor zouden schamen zijn het resultaat, zoals het volgende:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Ik ben Jack. Ik heb een goede baan en daar hard voor gewerkt. Maar nu heb ik iets om trots op te zijn: veel geld, groot huis en status. Daarom heb ik extreem veel te bieden. Het enige dat ontbreekt, is die ene speciale persoon aan mijn zijde. Ik ben een doorzetter, makkelijk in de omgang en aardig voor iedereen.”

Of in de verkorte versie:

“Hoi, ik ben Jack. Dit ben ik:

 • Goede baan
 • Veel geld
 • Status
 • Doorzetter
 • Easy-going
 • Aardig

Ik zoek een leuke, lieve vrouw.”

Jack zegt niet wie hij is

Jack is net als vele andere mannen. Hij vertelt wat hij denkt dat vrouwen willen horen. Hij vermeldt alleen de verkoopargumenten. Hij vertelt waarom hij zo supergeschikt is voor de rol van provider. Maar hij vertelt niet:

 • welke baan hij heeft.
 • wat hij heeft gedaan om die baan te krijgen.
 • wat zijn drive is.
 • waarom hij aardig voor iedereen is.
 • waarom hij die ene speciale persoon wil vinden.
 • wie hij echt is.

Schrijf de verkeerde profieltekst en je sluit niet alleen de perfecte matches uit, maar ook alle andere potentiële kandidaten. En terwijl je het niet doorhebt, is een lege inbox een constante herinnering aan wat er mis is met je profiel. Het ligt niet aan de datingsite, het ligt aan je profiel. Hoewel het verleidelijk is om dat stukje tekst leeg te laten en gewoon op je prachtige vakantiefoto’s te vertrouwen, is het gemiste kans om iemand voor je te winnen.

afwijzing accepteren

Schrijf de goede profieltekst en je komt tijd tekort om het overweldigende aantal berichten in je inbox te beantwoorden. Een tikkeltje overdreven, maar de profieltekst kan werkelijk het verschil maken. Want als iemand aarzelt om op basis van je uiterlijk naar rechts te vegen, gebruiken ze de profieltekst om een besluit te nemen. En vrijwel al je matches lezen het voordat ze op je bericht reageren. Het zou toch mooi zijn dat je door een klein stukje tekst het voordeel van de twijfel krijgt?

Dit is het doel

Met een goede profieltekst verkoop je jezelf zonder jezelf te verkopen. Dus geen opsomming van al je kwaliteiten en redenen waarom jij zo goed bent als partner (of date). Vertel iets over jezelf waar degene die je zoekt zichzelf mee kan identificeren. Iets leuks en grappigs wat deze persoon intrigeert en nieuwsgierig maakt om meer over je te weten te komen. Want als de juiste persoon je profieltekst leest, dan hoef je niets te verkopen.

Je bent al precies waar hij of zij naar op zoek is. Dat hoef je alleen te laten zien door het op te schrijven. Wees niet bang om het achterste van je tong te laten zien. Er bestaat geen perfecte profieltekst die iedereen overhaalt om je een bericht te versturen. Het doel is één bericht van de persoon naar wie jij op zoek bent. Je profieltekst is een springplank naar een gesprek.

Dit is je kans om creatief te zijn zodat je specifieke verlangens oproept bij de persoon die je wilt vinden. Vergeet de gemiddelde persoon op een datingsite, spreek tot de persoon die je wilt bereiken met je advertentie… ahum, datingprofiel.

profieltekst

Stappenplan en voorbeelden

Voordat je begint met het schrijven van een profieltekst is het handig dat je weet wat de standaard is op de app of datingsite waar je actief bent. Sommige apps hebben profielen met een limiet van 300 karakters, anderen bieden plek voor een essay. Naast de maximale lengte van de profieltekst die door de app of website wordt opgelegd, wil je ook niet een veel langere of kortere tekst schrijven dan anderen.

Een simpele formule voor het schrijven van een profieltekst is dit:

 1. Verzin een goede, grappige opening.
 2. Vertel iets over je werk.
 3. Geef een snapshot van (het interessante deel van) je leven.
 4. Omschrijf waar je naar op zoek bent.

Onbewust kijken singles naar wat er anders is in jouw profiel, in vergelijking met alle andere profielen. Wat maakt jou anders? Wat kun je vertellen dat meteen de aandacht trekt? En hoe kun je een glimlach op het gezicht toveren van degene die het leest?

Tinder voorbeeld (max. 500 karakters)

Wist je dat 94% van de mannen op Tinder staand z’n tenen niet kan aanraken? Ik kan het wel.

Hoi, Ik ben Jack. Niet de enige gymleraar met een sixpack, wel de enige docent die high fives krijgt van z’n leerlingen en ’s avonds geen huiswerk nakijkt. En ja, dat betekent ook dat ik 6 weken zomervakantie heb.

Genoeg tijd om de wereld te ontdekken. Dus… pak je spullen, we gaan naar… Jouw keuze: jetset life in Saint Tropez, zandhappen in Egypte of cultuur snuiven in Athene?

Datingsite voorbeeld (max. 300 woorden)

Laat me raden…

Je hebt al de nodige bagage. Dit hele online daten is niet wat je wilt, omdat je liever iemand in de supermarkt ontmoet. Dat begrijp ik. En eerlijk gezegd? Ik ook.

Hoi, ik ben Jack. Ik lijk niet op Ryan Gosling. Ik heb geen vrijwilligerswerk gedaan in Madagaskar. En heel eerlijk? Grote vissen vind té eng om mee te poseren. Wat ik wil zeggen is… dat ik niet perfect ben. En dat verwacht ik ook niet van jou.

Wat ik wel ben? Doordeweeks ga ik door het leven als datingconsulent. Het geeft me een fijn gevoel om te zien hoe eenzame mensen veranderen in stralende levensgenieters. Mensen vragen me weleens wat ik doe. En dan zeg ik: “Ik voorspel de toekomst“. Als datingconsulent heb ik geen glazen bol nodig. Ik leg foto’s van mensen naast elkaar op tafel, geen tarot kaarten. Maar wat ik van maandag tot vrijdag vooral doe, is uitkijken naar zaterdag en zondag.

Want dan gaan de serieuze kleren uit en spring ik in het diepe. Letterlijk, want ik zwem graag. Het liefst met een duikfles op mijn rug om de verloren schatten van de Rijn te ontdekken. Tot nu toe zijn het alleen halve fietswrakken geweest en verroeste auto-onderdelen, maar hey… ik geef de moed niet op.

Een andere schat waar ik naar op zoek ben is intelligent, creatief en een familiemens. Klinkt dat als jou? Ik geef eerlijk toe dat ik soms met een beetje geluk de toekomst van anderen kan voorspellen, maar ik ben geen helderziende. Dus, als je denkt dat wij een klik kunnen hebben…

Stuur me een bericht!

Open je profieltekst bijvoorbeeld met een grappige anekdote die vertelt hoe klunzig je bent of een romantische voorstelling van hoe je leeft of zou willen leven. Niets is eigenlijk te gek als je het op een grappige manier brengt. Het toevoegen van humor kan bovendien een voorsprong geven; een edge over anderen. Het leest makkelijk weg en laat zien dat je iemand kunt laten lachen, ook al is het een snelle glimlach boven een smartphonescherm.

Zoals iedereen weet, is humor een van de meest aantrekkelijke eigenschappen. En het is de beste manier om te laten zien dat je humor hebt. Een grappige anekdote is immers geloofwaardiger bewijs voor een goed gevoel voor humor dan het gebruik van de woorden ‘Ik ben grappig’.

betere beoordeling

De 70/30 regel

Op de klassieke datingsites met uitgebreide profielen – zoals Parship en Lexa – nemen singles meer de tijd om zichzelf te omschrijven. Het gevolg is dat de profielteksten op deze datingsites gemiddeld een stuk langer zijn en behoorlijk gedetailleerd. Op dit soort datingsites is er een regel die voor meer succes zorgt: de 70/30 regel.

70% over jou, 30% over wie je zoekt

Onderzoekers hebben onderzocht welke datingprofielen de beste respons krijgen en kwamen tot een interessante conclusie: de combinatie van zowel beschrijven wie je bent als naar wie je op zoek bent, levert het hoogste responspercentage op. De ratio die ze noemen? 70/30.

Do’s
 1. Relax, neem de tijd.
 2. Denk in details, niet in het algemeen.
 3. Vertel een verhaal.
 4. Wees redelijk in je verwachtingen.
 5. Gebruik een call-to-action (oproep tot actie: Stuur een bericht!).
 6. Oneliners en vragen die om een reactie schreeuwen.
 7. Houd het simpel.
 8. Controleer je profieltekst.
 9. Laat het door iemand anders lezen.
Don’ts
 1. Gebruik niet te veel emoji’s.
 2. Stel niet te veel eisen.
 3. Vertel niet wat je NIET wilt.
 4. Probeer jezelf niet te definiëren.
 5. Vermijd clichés.
 6. Wees niet saai.
 7. Schrijf geen negatieve dingen op.
 8. Gebruik geen opsommingen.

Onbedoelde signalen

Als je deze éénvoudige zin zou lezen, merk je dan meteen dat er iets niet klopt? Het woord ‘éénvoudige’ zou natuurlijk ‘eenvoudige’ moeten zijn, in dit geval een doelbewuste spelfout. Zo geeft iedereen onbedoeld signalen af die beoordeeld worden. In het geval van de spelfout leggen we direct de link met het (lage) opleidingsniveau.

Aan de ene kant betekent dit dat je je tekst altijd driedubbel moet controleren voordat je het gebruikt, maar ook betekent het dat onbedoelde aanwijzingen een krachtige manier zijn om te laten zien wie je bent. Zonder het in woord te vertellen. En daar zou je gebruik van kunnen maken.

Ik word voor het alarm wakker.

Zelfverzekerd, ‘opstaan en gaan’-type, ochtendmens.

Ik probeer problemen altijd zelf te fixen voordat ik besef dat ieder z’n vak heeft.

Gevoel voor humor, bereid om hulp in te schakelen, durft handen vies te maken.

…en ik ruil mijn befaamde kipsalon-recept tegen je Spotify-playlist.

Luistert muziek, kookt, gezonde eter.

Het schrijven van een profieltekst is lastig. Maar het is slechts de eerste stap in het proces. Als je eenmaal de aandacht hebt getrokken, moet je die nog weten te behouden. En hoe goed je je profieltekst ook in elkaar knutselt… als je berichten een compleet ander verhaal vertellen, kom je nog niet veel verder.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie