Verliefdheid: vertellen of niet? De voor- en nadelen van verzwijgen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Krijg je kriebels in je buik als je aan diegene denkt? Ben je stapelverliefd? En heb je vlinders in je buik, maar weet je niet goed of je het tegen die persoon moet vertellen?

Het kan enorm spannend zijn om aan iemand op te biechten dat je hem of haar wel erg leuk vindt. Het is alsof je jezelf voor de leeuwen gooit, niet wetende wat er gaat gebeuren. Er is altijd de angst om afgewezen te worden, maar aan de andere kant is niet geschoten, altijd mis.

Heb je dus een sterke verliefdheid voor iemand, maar weet je niet of het slim is om het te vertellen? We zetten de voor- en nadelen van verzwijgen en vertellen voor je op een rijtje.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het ontstaan van een verliefdheid

Een verliefdheid kan op tal van plekken ontstaan. En op de raarste momenten. Misschien klikt het opeens enorm goed met een collega, flirt je met iemand in een café of komt een oude vriend of vriendin van studie opeens weer terug in je leven. Je merkt het direct; je hebt vlinders in je buik en voelt je gelukkig.

Dat gevoel kan ontzettend sterk zijn en enorm aantal aan emoties met zich meebrengen. Je wordt bijvoorbeeld zenuwachtig in de aanwezigheid van die persoon, begint te stotteren en je knieën beginnen te knikken.

Lust vs liefde

Voordat je überhaupt de stap gaat zetten om tegen de persoon te gaan vertellen dat je stapelverliefd bent, moet je natuurlijk wel weten of je echt verliefd bent. Het kan namelijk ook gaan om een gevoel van passie en aantrekkingskracht. Het gaat dus om het volgende: is het lust of liefde?

Lustgevoelens kunnen snel opkomen zetten maar zijn daarnaast vaak ook kortdurend. Je bent vaak gefocust op het lichaam, geïnteresseerd in lichamelijk contact (en seks) en praat niet zozeer over gevoelens. Je laat je leiden door de intense aantrekkingskracht die je voor de ander voelt. Op dat moment is dat het enige dat echt telt.

Als je verliefd bent op iemand, dan zullen de gevoelens een stuk complexer zijn. Je kunt dan waarschijnlijk eindeloos met de ander praten en blijven luisteren. Je wilt de ander gelukkig maken en voelt jezelf blij en gelukkig in de aanwezigheid van de ander. Je bent serieus over een mogelijke relatie en je ziet wel een toekomst samen. Je weet het zeker; je bent verliefd, maar wat moet je nu doen?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Waarom niet vertellen?

Aan een geheime verliefdheid heb je vrij weinig. De gevoelens van verliefdheid zijn niet veel waard als je ze niet kunt delen met de persoon waarop je verliefd bent. Zeker in het begin kan dat heel spannend zijn, maar op den duur wil je toch dat deze gevoelens beantwoord worden. Maar om erachter te komen of de ander ook gevoelens voor jou heeft, zul je jouw eigen verliefdheid moeten vertellen.

Iemand anders vertellen dat je verliefd bent op hem of haar is een van de engste dingen in het leven. Het is zo spannend omdat er een kans is dat je afgewezen wordt en laten we eerlijk zijn: niemand wil afgewezen worden. Zeker niet als je wordt afgewezen door iemand waar je zelf sterke gevoelens voor hebt ontwikkeld.

Het kan daarom een makkelijke keuze zijn om gewoon te zwijgen. Je loopt geen kans om afgewezen worden: de veilige optie. Maar dan zul je nooit weten of de gevoelens wederzijds zijn. Lastig. In sommige gevallen kan het slimmer zijn om de verliefdheid niet op te biechten, maar soms is het ook beter om het juist wel te vertellen.

De nadelen van verzwijgen: waarom je het wél moet vertellen

Vertellen dat je hem of haar leuk vindt, is enorm spannend om te doen. Eigenlijk zou het je helemaal niet moeten uitmaken als je afgewezen wordt, maar voor de meeste mensen geldt dit helaas niet. Het doet pijn als je liefde niet beantwoord wordt en je zult je vaak gekwetst en verdrietig voelen. Maar, niet geschoten is altijd mis.

Afgewezen worden is niet fijn en het resulteert in een onbereikbare liefde. Maar als je het niet vertelt, dan is de kans erg klein dat je liefde opeens wel wordt beantwoord. Misschien is de ander wel net zo terughoudend en zullen jullie er nooit achter komen dat jullie een oogje op elkaar hebben. Alleen daarom zou het al zonde zijn om je gevoelens niet te delen.

Dit is dan ook direct de belangrijkste reden om het wel gewoon te vertellen. Alleen door je gevoelens te uiten kan de liefde beantwoord worden. Naast dat de kans bestaat dat je wordt afgewezen, is er ook een grote kans dat dit niet gebeurt. Misschien is de ander ook wel verlegen, zit hij of zij met hetzelfde probleem, en durft deze het uit angst ook niet te vertellen. Alleen door initiatief te tonen en het op te biechten, kom je erachter wat de ander voor jou voelt.

antenne hart

De voordelen van het verzwijgen: waarom je het niet moet vertellen

Eigenlijk hebben we hierboven de grootste voordelen van het geheimhouden van je verliefdheid al verteld; je loopt namelijk niet de kans om afgewezen te worden. Door het niet te vertellen is er een kleinere kans dat je hart wordt gebroken. En als het om een verliefdheid gaat met een ongelijke rol, zoals die van werkgever en werknemers, is het ook zaak om voorzichtig te zijn. Verder heeft verzwijgen eigenlijk weinig voordelen, aangezien je er niets mee opschiet.

Hoe kun je het iemand het beste vertellen

Heb je besloten om de stoute schoenen aan te trekken? Wil je gaan vertellen dat je iemand wel erg leuk vindt? Dan is het een goed idee om eerst eens na te gaan of je aan de ander kunt merken dat hij of zij jou ook leuk vindt of niet. Het geeft je een stuk meer rust en zelfvertrouwen. En daardoor zal de kans op een blauwtje lopen ook vele malen kleiner zijn.

Signalen dat de verliefdheid wederzijds is

Een van de eerste signalen waaraan je kunt merken dat iemand ook in jou geïnteresseerd is, is als hij of zij initiatief toont om contact met je te zoeken. Wil iemand vaak met je afspreken en bij je in de buurt zijn? Dan kan dit een belangrijk signaal zijn dat hij of zij ook gevoelens voor je heeft.

Andere signalen zijn onder andere blozen in je nabijheid, veelvuldig het zoeken van oogcontact, lachen om je grapjes, flirten, manieren verzinnen om je te ontmoeten of je de hele dag door appen. Als je merkt dat de ander misschien wel een beetje nerveus is in jouw bijzijn, dan kan dit er ook op wijzen dat hij of zij jou wel ziet zitten.

Dus, ben je verliefd op iemand? Heb je het gevoel dat hij of zij jou ook wel ziet zitten? Of weet je het niet zeker, maar wil jij je gevoel wel echt vertellen? Ga er dan voor. Vertel wat je voor hem of haar voelt: als je het niet probeert, komt er ook niks van.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie