Man compliment geven: de beste complimenten voor mannen uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
14 minuten leestijd

Iedereen vindt het geweldig om een compliment te ontvangen. Het is vleiend en het geeft je meer zelfvertrouwen. En dat compliment kan over van alles gaan. Iemand kan je complimenteren over je uiterlijk, je karakter, je gedrag of je prestaties. Als vrouw ben je het wellicht gewend om regelmatig een compliment te ontvangen. Wat je misschien vergeet, is dat complimenten voor mannen net zo belangrijk zijn.

Of je nu een leuke man probeert te versieren of je vriend en jij al tien jaar in een relatie zitten, het geven van complimenten is erg belangrijk. Maar waarom is het belangrijk dat vrouwen ook complimenten geven? We geven je 5 redenen. En hoe geef je het beste een compliment geeft aan een man? Daar hebben we ook 11 handige tips voor.

Mannen houden ook van complimenten

Als vrouw zijnde ben je vast wel eens gecomplimenteerd door een leuke man. Hij vertelde je dat je mooie ogen had of leuk kon dansen. Hoe voelde je je hierdoor? Voelde je je goed of moest je glimlachen? Hoe denk je dat een man zich voelt als hem hetzelfde gebeurt? Niet alleen vrouwen vinden het leuk om complimenten te krijgen: mannen natuurlijk ook.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Met een compliment laat je een oprechte waardering blijken. Het kan hem een boost geven in zijn zelfvertrouwen. Als je single bent en je wilt een man graag versieren, is het belangrijk om hem complimenten te geven. Het is een uitnodiging dat hij je ‘veilig’ kan benaderen.

Maar ook wanneer je in een relatie zit, is het belangrijk om elkaar te complimenteren. Dit geeft hem niet alleen persoonlijk zelfvertrouwen, maar ook in de relatie – wat uiteraard ook gunstig voor jou is. Als mannen een origineel en oprecht compliment horen, zullen ze dit niet snel vergeten. Zoals jij sommige complimenten ook nooit zult vergeten.

5 redenen waarom vrouwen ook complimenten moeten geven

Zoals je hebt kunnen lezen, is het erg belangrijk om mannen ook complimenten te geven. Maar waarom eigenlijk? Waarom hebben mannen complimenten nodig? We geven je 5 redenen om vandaag nog een compliment te geven aan een man.

1. Mannen willen bewonderd worden

Elke man wil geprezen worden door het andere geslacht. Zeker als het compliment over hun karakter gaat en niet over hun uiterlijk. Wanneer een man er goed uitziet, zal hij veel complimenten ontvangen over zijn uiterlijk. Maar als je je als vrouw puur op zijn uiterlijk concentreert, zul je net als alle andere vrouwen zijn.

Geef hem daarom een compliment over zijn karakter. Dit zal namelijk veel meer impact op hem hebben. Dit is waarschijnlijk niet iets dat hij vaak te horen krijgen en hierdoor maak je je zelf onvergetelijk. Bovendien is zijn karakter iets wat hij zelf heeft bereikt, zijn uiterlijk is iets dat hem is gegeven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Mannen willen zich gewaardeerd voelen

Complimenten tonen je waardering voor hem als persoon. Door een compliment te geven, weet een man dat jij aandacht voor hem hebt. Je waardeert wat hij doet en hierdoor zal hij die positieve versterkingen onthouden. Deze positieve versterkingen zullen hem motiveren om nog een betere man te worden.

Wanneer dit vooral handig is? Als jij en je partner al jaren samen zijn. Het gevaar is dat je elkaar dan voor lief neemt. Blijf je dankbaarheid uiten en blijf hem complimenteren. Iedereen, ook mannen, willen zich gewaardeerd blijven voelen in een relatie.

3. Mannen willen zich speciaal voelen

Elke man heeft de wens om zich te onderscheiden van de rest. Vooral als je elkaar net hebt ontmoet of als je in de beginfase van het daten bent, wil hij graag horen dat de andere mannen uit je verleden niets zijn in vergelijking met hem. Als je hem speciaal wil laten voelen, zal hij je ook speciaal laten voelen, wat erg gunstig is voor de vordering van jullie relatie.

4. Mannen willen zich veilig voelen

Veiligheid is van essentieel belang voor mannen, vooral als ze een relatie hebben. Door je man complimenten te geven over wat hij je laat voelen, weet hij dat hij de juiste dingen doet en dat zal hem zekerder maken in de relatie. Het geeft hem veiligheid, hoewel hij waarschijnlijk nooit zal zeggen dat hij dat verlangd. Daarom zal hij meer in de relatie investeren, omdat hij weet dat wat hij doet gewaardeerd wordt.

5. Mannen willen bevestiging

Niet alleen vrouwen zijn soms onzeker, mannen net zo goed. Mannen hebben een diepe angst om ‘niet genoeg’ te zijn. Het complimenteren van zijn vaardigheden bevestigt zijn bekwaamheid in het doen van wat hij doet. Dit zelfrespect en zelfvertrouwen helpt hem niet alleen persoonlijk, maar ook de relatie.

11 tips voor complimenten geven

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om mannen te complimenteren, ben je aanbeland bij het tweede onderdeel. Een goed compliment geven? Dat is niet altijd eenvoudig. Als je wilt dat je compliment indruk maakt, moet je ervoor zorgen dat het blijft hangen. Uniek, oprecht en origineel. De juiste complimenten kunnen zo krachtig zijn dat ze de gevoelens en acties van een man kunnen beïnvloeden.

Leer de kunst van complimenteren en je zult niet alleen je man gelukkig maken, maar ook jezelf. Want als mannen moeite doen om er goed uit te zien voor jou, dan willen ze natuurlijk dat je dit opmerkt. Maar hoe complimenteer je een man? Hoe zorg je ervoor dat het niet sarcastisch overkomt of overdreven? Hoe laat je hem blozen en hoe geef je hem een oprecht compliment?

1. Wees zo specifiek mogelijk

Wanneer je een man een compliment geeft, is het belangrijk dat het niet te oppervlakkig of vaag is. Zeg daarom niet “Je ziet er goed uit”, maar geef hem een origineel compliment. Iets dat hij nog nooit heeft gehoord en wat hem laat zien dat je hem echt ziet. Hierdoor heeft het compliment genoeg impact en is er een grote kans dat hij het zal onthouden en hierdoor ook jou zal onthouden.

2. Geef hem een compliment over zijn mannelijkheid

De meeste mannen vinden het erg fijn wanneer hun mannelijkheid wordt gecomplimenteerd. Zeg bijvoorbeeld dat je je veilig bij hem voelt of dat je hem bewonderd om zijn drive. Als je erkent dat hij goed werk heeft verricht, motiveert het hem om nog harder te werken. Net als vrouwen, vinden mannen het fijn als je hen complimenteert over wie ze zijn. Het is natuurlijk altijd vleiend om een compliment te krijgen over je uiterlijk, maar deze complimenten blijven pas echt hangen.

“Je weet altijd hoe je mij dat thuisgevoel kunt geven.”

3. Laat weten hoe hij je laat voelen

Laat hem weten wat hij met je doet. Vertel bijvoorbeeld dat je je geborgen voelt bij hem. Laat hem weten dat je je mooi en gewaardeerd voelt. Of dat hij je het gevoel geeft dat je helemaal jezelf kunt zijn bij hem. Het maakt je een betere partner. Dit soort complimenten zullen hem er nog meer toe zetten om zijn best te blijven doen.

4. Complimenteer hem over hoe hij in de relatie is

Hoe lang je ook een relatie hebt, elke partner heeft bevestiging nodig. Geef hem daarom complimenten als ‘Je luistert altijd zo goed’ of ‘Je bent de beste man die ik me kan wensen’. Je bent dan misschien wel getrouwd of al lang gebonden, maar dit betekent niet dat je hem voor lief moet nemen. Deze complimenten geven hem vertrouwen in de relatie. Het laat hem weten dat hij genoeg is en dat je niet op zoek zult gaan naar een andere man.

5. Geef een compliment over zijn uiterlijk

Het is belangrijk dat je verder kijkt dan het uiterlijk van een man, maar toch vindt iedereen het fijn om regelmatig een compliment te krijgen over hun uiterlijk. Zeker als hij er tijd insteekt om er goed voor je uit te zien, is het fijn als jij dit opmerkt en waardeert. Geef hem een compliment om zijn gespierde armen, verzorgde haar of sprekende ogen.

Nogmaals: wees zo specifiek mogelijk om te laten zien dat je hem echt ziet. Gaat hij vaak naar de sportschool, dan weet je dat de staat van zijn lichaam belangrijk voor hem is. Hij spendeert veel tijd aan het harde werk en hij zal het dan ook erg op prijs stellen als jij hem over de resultaten complimenteert.

“Je bent de ideale combinatie tussen slim en sexy.”

6. Laat hem het niet ontkennen

Veel mensen vinden het lastig om een compliment te ontvangen. Vaak zijn vrouwen én mannen het gewend om het compliment te ontkennen of het teniet doen. Stel je geeft hem een compliment over zijn outfit, dan antwoordt hij “Oh, ik heb maar snel wat aangedaan” Of “Nee joh, jij ziet er pas goed uit”. Het is belangrijk dat mensen een compliment goed kunnen ontvangen, om het zo in zich op te nemen. Laat hem het oprechte compliment dus niet ontkennen.

7. Wees altijd eerlijk en oprecht

De kern van elk compliment is oprechtheid. Een man complimenteren heeft alleen zin als je eerlijk bent en het daadwerkelijk meent. De onoprechtheid zal namelijk direct opgemerkt worden. Een compliment geef je enkel als je het echt meent, niet omdat je hem ermee wil vleien. Je moet nooit iemand complimenteren om iets te bereiken of om een compliment terug te krijgen.

8. Geef een compliment op het juiste moment

Naast oprechtheid is timing een belangrijk element bij het geven van een compliment. Vind het juiste moment om een compliment te geven, zodat de man het kan waarderen. Zoek een rustig moment, een moment waarin je tijd voor elkaar hebt. Dit kan thuis zijn, maar ook tijdens een date-night. Complimenteer hem niet op een moment dat hij het erg druk heeft of gestrest is. Hierdoor geef je hem niet de tijd en de mogelijkheid om het compliment op te nemen en te onthouden.

“Je bescheidenheid siert je.”

9. Maak oogcontact

Oogcontact maken is een fysieke manier om je oprechtheid te tonen. Door een man recht in de ogen aan te kijken terwijl je hem een compliment geeft, zal het zeer oprecht en eerlijk overkomen. Het zal ook het moment versterken.

10. Eindig met een glimlach

Sluit je compliment af met een glimlach, om het moment nog mooier en liefdevoller te maken. Als hij ook lacht, dan weet je zeker dat het compliment goed is aangekomen en dat hij het waardeert.

11. Verwacht geen compliment terug

Een compliment moet je enkel geven wanneer je dit echt meent. Geef een man geen compliment omdat je graag zelf een compliment wilt krijgen. Veel mensen maken zich hier schuldig aan om zo naar een compliment te vissen. Maar het is natuurlijk geen wedstrijd.

Geef je hem een compliment over zijn outfit en zegt hij niet hetzelfde terug? Dit betekent uiteraard niet dat hij vindt dat jij geen leuke outfit aanhebt. Laat hem het compliment opnemen en wie weet krijg jij later een ander compliment te horen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie