Hoe word je een betere partner voor hem en haar?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
15 minuten leestijd

Als je een relatie met elkaar aangaat en zeker wanneer je gaat samenwonen, trouwen of kinderen krijgt, ga je een overeenkomst met elkaar aan. Je kunt niet meer egoïstisch zijn en alleen maar handelen vanuit je eigen wensen en behoeften. Je hebt namelijk iemand waarmee je ook rekening mee moet houden, niet alleen jezelf.

Onthoud dat jij uiteraard hetzelfde behandeld hoort te worden, zoals jij je partner behandelt. Je kunt altijd aan de zijde van je geliefde blijven, voor de ander zorgen en er voor diegene zijn, maar dit moet de ander natuurlijk ook voor jou doen. Dit zorgt voor een gelijkwaardige relatie die je voor het leven aan kunt gaan. Wil je graag weten hoe je een betere partner kan worden?

Wat je zaait, is wat je oogst

Net zoals jij verwacht dat de ander een goede partner voor jou is, verwacht diegene dit uiteraard ook van jou. Hoe zou jij graag behandeld willen worden? Wat maakt iemand voor jou een goede partner? Wat zijn de dingen die de ander voor je doet? Stel jezelf deze vragen en het wordt al wat duidelijker wat er van je wordt verwacht. En als je die verwachtingen waarmaakt, dan worden je eigen verwachtingen en wensen ook sneller vervuld. Een betere partner worden begint bij jezelf.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

24 dingen die je een betere partner maken

Streef je ernaar om de beste partner ooit te worden? Het helpt veel als je elkaars behoeften, wensen en voorkeuren met elkaar communiceert. Zegt de ander dat je nooit vraagt naar hun dag en dat je daardoor ongeïnteresseerd overkomt? Of vind jij dat de ander je relatie met vrienden tegenhoudt? Uit dit naar elkaar. Alleen zo kom je erachter wat de dingen zijn die je kunt verbeteren om een betere partner voor elkaar te worden. Dit zijn 24 dingen die je een betere partner maken.

1. Communiceer duidelijk

Tegenwoordig zijn mensen de hele dag aan hun telefoon gekluisterd. Zeker in een relatie is het belangrijk om goed te communiceren en dit niet alleen te doen via telefoontjes en appjes. Leg je telefoon neer, kijk elkaar aan en luister naar elkaar.

2. Heb vertrouwen

Het is belangrijk om je partner te vertrouwen. Vertrouw op de manier waarop de kinderen worden opgevoed, de manier waarop je partner de carrière aanpakt en met vrienden en familie omgaat. Als je partner weet dat jij het volste vertrouwen hebt in jullie als koppel en gezin, geeft dit het benodigde zelfvertrouwen om goede en betere beslissingen te nemen.

3. Uit je gevoelens

Ook al ben je al jaren bij elkaar, het blijft belangrijk om je gevoelens naar de ander te uiten. Vertel je partner hoeveel je van hem of haar houdt, maar wees ook specifiek. Vertel spontaan dat het eten zo lekker is bereid of dat de ander een leuke (en sexy) outfit aanheeft. Hoe langer je in de relatie zit, hoe sneller je elkaar voor lief gaat nemen. Het is belangrijk altijd je gevoelens voor elkaar blijft uiten.

4. Steun elkaars vriendschappen

Iedereen heeft vrienden nodig in het leven. Net zoals jij je vriendschappen onderhoudt, is het belangrijk dat je partner dit ook doet. Moedig je partner aan om vrienden uit te nodigen of om op stap te gaan. Vriendschappen kunnen soms minder sterk worden wanneer mensen een relatie hebben. Laat dus je steun zien voor de vriendschappen van de ander.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Geef wat ruimte

Iedereen houdt van tijd alleen en dit is heel voordelig voor een relatie. Komt je partner terug van werk, laat hem dan gerust even alleen of in een andere ruimte zitten. Daar is helemaal niets mis mee, iedereen heeft namelijk tijd voor zichzelf nodig. Al is het alleen maar om wat innerlijke rust te vinden na een drukke dag.

6. Steun de ander in doelen en dromen

Het steunen van je partner in het behalen van dromen en doelen is erg belangrijk. Een van de belangrijkste redenen om te trouwen is het hebben van een partner die je bij alles steunt. Als je partner besluit een nieuw bedrijf te beginnen of een complete verandering van carrière, blijf je partner dan aanmoedigen en steunen.

7. Ga ruzies niet uit de weg

De meeste mensen denken dat ruzies signalen zijn van relatieproblemen. Het tegenovergestelde is waar. Als je wel eens een ruzie, een discussie of een meningsverschil hebt, is dit volledig normaal en gezond in een relatie. Het zorgt er namelijk voor dat je blijft communiceren en je gevoelens uit. Ren niet weg van confrontaties; het voorkomt dat je wrok gaat koesteren.

8. Houd geheimen privé

Het is niet aan jou om de geheimen van je partner aan anderen te vertellen. Wat je partner je in vertrouwen vertelt, moet je voor jezelf houden. Je bent niet alleen zijn partner, maar ook zijn vertrouweling. In een relatie weet je bijna alles van elkaar en dat moet dan ook tussen jullie beiden blijven. Ook al heb je tijdelijk ruzie of ben je ergens niet mee eens, het is niet netjes om bepaalde dingen aan je vrienden of familie te vertellen.

9. Zeg vaker ‘ja’

Wanneer je al aardig wat jaren bij elkaar bent, kunnen koppels de neiging hebben om minder te werken aan de relatie. Dit betekent dat je vaak stopt met het sluiten van compromissen en geen dingen meer doet die je partner graag doet. Je kunt er bewust voor kiezen om dingen leuk, avontuurlijk en spannend te houden. Zeker vaker ‘ja’ en doe iets spontaan: je voorkomt ermee dat je in een sleur terecht komt.

10. Denk na voordat je iets zegt

Kritiek is niet altijd welkom. Het is ook zeker niet de beste manier om iets te communiceren. Voordat je bepaalde klachten of irritaties hebt die je wilt uiten, is het handig even na te denken of dit de juiste manier is. Is het echt zo ernstig?

11. Moedig je partner aan

Er zijn altijd slechtere periodes in het leven. En vooral in deze periodes is het belangrijk dat je je partner aanmoedigt. Herinner je geliefde eraan dat het goed is, wat er ook gebeurt. Sleur elkaar door de moeilijke tijden heen, want dat maakt de band nog sterker.

12. Kook spontaan een favoriete maaltijd

Er zit waarheid in het cliché dat zegt dat liefde door de maag gaat. Iedereen houdt van lekker eten, dus kook wat vaker een favoriete maaltijd voor de ander.

13. Maak tijd voor je partner

Het leven zit soms in de weg, maar je moet altijd tijd vrijmaken voor je partner. Quality time met elkaar is cruciaal voor een gezonde relatie. Afgezien van je dagelijkse taken, je werk, je hobby’s en het zorgen voor eventuele kinderen, moet je tijd inplannen voor jullie samen. Zorg ervoor dat je minstens één ononderbroken dag, nacht of avond voor elkaar vrijmaakt.

14. Wees vriendelijk tegen de ouders

Het kan soms moeilijk zijn om met je schoonouders om te gaan. Vooral als de opvattingen en denkbeelden niet overeenkomen met die van jou. Hoe lastig het ook kan zijn: probeer je in te houden als het om de schoonouders gaat. Het is niet prettig als je niet met de ouders overweg kunt, maar dat hoeft je eigen relatie niet in de weg te zitten.

15. Organiseer eens per week een date-night

Het lijkt soms een onmogelijke opgave om tijd te vinden voor een date-night, maar het kan altijd. Zorg er daarom voor dat je minstens één avond vrijhoudt voor je partner. Ga net zoals vroeger weer op een date met elkaar. Ga ergens eten, naar de film, naar een museum of maak een romantische wandeling. Heb je kinderen, zorg dan voor een babysitter. Het kan dan misschien wat minder dan eens per week, maar het is zeker geen verloren tijd.

16. Spreek met de vrienden van je partner af

Wijs een uitnodiging van je partner’s vrienden niet af. Je hoeft uiteraard geen beste vrienden met de ander’s vrienden te worden. Maar je partner zal het zeker op prijs stellen wanneer je je best doet om hen te leren kennen. Net zoals jij het prettig vindt dat je partner overweg kan met jouw vrienden of vriendinnen, zal hij dit uiteraard ook vinden.

17. Concentreer je op de ander

Iedereen houdt ervan om te praten, om meningen en verhalen te delen. In een relatie is het ook belangrijk om genoeg vragen aan de ander te stellen. Luister en concentreer je op de ander. Geef elkaar de tijd om over jullie zelf te praten. Als de ander dit niet natuurlijk uit zichzelf doet, dan is het belangrijk dat jij dit vraagt.

18. Ontdek de liefdestaal

Het lijkt voor sommige stellen misschien niet relevant, maar het kan voor vele stellen een echte game-changer zijn. Er zijn vijf verschillende liefdestalen. Zeker als je allebei een andere liefdestaal hebt, is het belangrijk om dit te weten. Zo kan je partner zich extra geliefd voelen door middel van fysieke aanraking, het geven van geschenken of door quality-time met elkaar door te brengen. Door achter de liefdestaal te komen, kun je je partner beter begrijpen en gelukkiger maken.

19. Geef complimenten

Complimenten zijn een stuk krachtiger dan je je zou realiseren. Of het compliment nu over het innerlijk, uiterlijk, daden of prestaties gaat. Het is voor de meeste mensen een feel good-momentje, ook voor je partner. En als er iemand is die een compliment verdient, dan is het je partner wel.

20. Laat de ander eigen keuzes maken

Soms wil je graag alles beheren, plannen en organiseren. Meubels, maaltijden, vakanties; het zijn allemaal dingen die je soms graag zelf wilt beslissen. Toch is het belangrijk dat je anderen ook hun eigen keuzes laat maken. Geef je partner daarom de keuze. Zo kom je ook buiten je eigen comfortzone en ontdek je dingen waar jezelf nog nooit aan hebt gedacht.

21. Houd de relatie spannend

Het is belangrijk om samen de relatie spannend te houden. Zo kun je de ander verrassen wanneer diegene van werk komt. De relatie spannend houden heeft niet alleen met seks te maken, maar dit kan ook via andere manieren. Het is belangrijk dat niet alle dagen hetzelfde zijn en dat je niet als koppel in een relatiedip terecht komt.

22. Let op de kleine dingen

Romantiek moet van beide partijen komen. Het is belangrijk dat je op de kleine dingen let, om te laten zien dat je de ander waardeert. Doe iets kleins of attents voor de ander; het betekent veel meer dan het eigenlijk is. Vergeet niet om je waardering te tonen. Dit kan in de vorm van woorden of in de kleine dingen die je elke dag doet.

23. Respecteer de ander zowel privé als in het openbaar

In een relatie is het belangrijk dat je elkaar respecteert. Dit betekent ook dat je dit moet tonen. Het is niet netjes om in zowel het openbaar als privé je stem tegen te verheffen of slecht over de ander te praten. Je wilt tenslotte zelf zo ook niet behandeld worden.

24. Zorg goed voor jezelf

Het is geen geheim dat er goed uitzien je zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfbeeld kan vergroten. Er is namelijk niets aantrekkelijker dan een zelfverzekerdheid. Doe daarom je best om er goed uit te zien. Je hoeft natuurlijk niet altijd je mooiste outfit aan te hebben. Je partner zou je namelijk mooi moeten vinden zoals je bent, ook als je een natural look hebt. Maar als je jezelf mooi vindt, zul je dit ook uitstralen, wat voor iedereen een win-win situatie is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie