Voor lief nemen? 13 tekenen dat je voor lief wordt genomen

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Een relatie gezond houden? Iedereen weet dat dat een gecompliceerde taak is. Het is geen stabiele weg naar geluk. Het is een weg met onderbrekingen, obstakels, hoogte- en dieptepunten, maar ook met ups and downs. Het volgt nooit een rechte weg, en vaker wel dan niet, zijn er lastige bochten die genomen moeten worden.

Een van de manieren om uit de bocht te vliegen in een relatie, is dat je elkaar na een tijdje als “vanzelfsprekend” beschouwt. Je neemt elkaar voor lief. Dat is het moment waarop je dingen van elkaar verwacht in plaats van dat je het waardeert. Levensgenieters zeggen het voortdurend: “…geniet van de kleine dingen in het leven.” Maar als je wel geniet van de dingen die je partner voor je doet, maar er geen dankbaarheid voor toont? Dan neem je elkaar voor lief.

Wat is voor lief nemen?

Als je zegt dat iemand je voor lief neemt, dan klaag je erover dat ze gebruikmaken van je hulp, inspanningen of aanwezigheid zonder dat deze persoon daarvoor dankbaarheid toont. Er wordt nooit aan je gedacht, omdat gedacht wordt dat je altijd beschikbaar zal zijn of precies hetzelfde blijft. Je wordt voor lief genomen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Liefdevolle gebaren en lieve dingen die je voor je partner doet, veranderen in verwachtingen en eisen. Je partner heeft door al je liefde de onzekerheid laten varen; jij bent een blijvertje. En wanneer je partner begint te geloven dat je hem of haar nooit zult verlaten, gaat de romantiek op een lagere stand en voelen ze dat het niet meer nodig is om hun best te doen. En dat is het moment waarop je voor lief genomen wordt.

Dat je voor lief genomen wordt is een onaangename, maar natuurlijke vorm van een compliment. Je bent zo betrouwbaar en loyaal naar je partner toe dat deze ervan uitgaat dat je er altijd zal zijn. Ironisch genoeg is het zo dat hoe betrouwbaarder je bent, hoe groter de kans dat je voor lief wordt genomen.

13 tekenen dat je voor lief genomen wordt

Heb je niet het gevoel dat je partner waardeert wat je allemaal voor hem of haar doet? Word je genegeerd, terwijl je partner onverschillig reageert op je emoties? Of voelt de liefde echt, maar worden alle kleine dingen die je dagelijks doet niet opgemerkt? Het zou zomaar kunnen betekenen dat je partner jou voor lief neemt. Dit zijn 13 tekenen dat je voor lief genomen wordt.

1. Er wordt geen tijd voor je vrijgemaakt

Je kijkt uit naar je vrije dag, omdat je samen met je partner wat leuks gaat doen. Maar om één of andere reden, mislukken plannen als deze altijd. Het is net alsof ze het erom doen, alsof ze het niet willen en liever wat anders doen.

2. Je partner vergeet je

Je verjaardag, trouwdag en andere niet-jaarlijkse speciale dagen; het lijkt je partner gewoon niets te doen, want het wordt altijd vergeten. Het gebeurt zelfs zo vaak, dat je hem of haar er opmerkelijk vaak aan moet herinneren. Want anders wordt het wéér vergeten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je partner is niet geïnteresseerd in je leven

Dag na dag kom je thuis van werk en is er niemand om je struggles op de werkvloer mee te bespreken. Je partner is er wel, maar die is te druk met eigen dingen. Je partner neemt niet eens de tijd om te vragen hoe je dag was. Als het al over de dagelijkse dingen gaat, dan gaat het over wat je partner heeft meegemaakt, niet jij.

4. Jij maakt alle plannen

Ben jij de enige die plannen maakt? Of het nu gaat om wat je gaat eten, date nights, vakanties en reizen, je partner toont daar helemaal geen initiatief in? Zelfs als je partner niet het type is dat graag dingen uitzoekt of plant, is dit een teken dat je voor lief genomen wordt.

5. Je partner luistert niet naar je

Je partner vergeet continu wat je zegt. Het huisvuil aan de weg zetten? De kinderopvang bellen voor een nieuwe afspraak? Of een keuze maken uit de muurkleuren die je per e-mail hebt verstuurd? Zelfs als je je partner er meerdere keren aan herinnert, blijft het niet plakken. Dit soort gedrag laat zien hoe laag je staat op het prioriteitenlijst.

6. Fouten worden niet toegegeven

Door de jaren heen lijkt het alsof het ego van je partner steeds groter is geworden. Waar je in het begin nog een excuus kreeg met een cadeautje, krijg je nu de toegekeerde rug. Je partner geeft de gemaakte fouten niet meer toe, ook al zat hij of zij verkeerd. En dat komt vaak doordat je partner gewend is om te krijgen wat hij of zij wil.

7. Je hebt niet de hoogte prioriteit

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om meer tijd met hun partner door te brengen dan met hun vrienden. Als je partner echter meer tijd met vrienden doorbrengt dan met jou – terwijl je het zo gezellig zou kunnen hebben – kan dat een teken zijn dat je niet gewaardeerd wordt zoals het zou moeten.

8. Je partner is niet bang je te verliezen

Afspreken met een collega van het andere geslacht? Geen probleem. Aangeschoten uitgaan met vrienden? Niemand klaagt. Als je voor lief genomen wordt, dan gaat je partner ervan uit dat je er altijd voor hem of haar zult zijn. Zelfs als je met verleidingen te maken krijgt.

9. Niets is nog speciaal

De meest lieve gebaren worden ontvangen alsof het “normaal” is. Geen extreme blijdschap, maar helemaal geen blijdschap. Misschien worden je cadeaus zelfs afgekraakt, omdat het niet de juiste kleur is. Zelfs wanneer je iets speciaals doet, wordt het niet als speciaal gezien. Je partner ziet het meer als je verantwoordelijkheid om dat te doen.

10. Je opofferingen worden gebagatelliseerd

Verhuisd naar een andere stad voor je liefje? Gestopt met je favoriete sport om meer tijd bij je partner te kunnen zijn? Het zou je partner een worst zijn. Deze opofferingen worden door je partner afgezwakt, geminimaliseerd en weggewuifd als iets dat ‘erbij hoort’. En als je het ter sprake brengt, dan stelt het niets voor dat je dat gedaan hebt.

11. Je berichten worden niet beantwoord

Je appt, sms’t en belt, maar geen reactie. Terwijl je weet dat ze niet aan het werk of ergens druk mee zijn. Ze zijn met iets anders bezig – hoe onbelangrijk dat ook is – en daarom geven ze je geen reactie. Of als je een vraag stelt, krijg je geen antwoord. Het lijkt wel of je partner onverschillig is geworden.

12. Je denkt dat je partner niets (meer) om je geeft

Wat er gebeurt als je iemand voor lief neemt, is dat je geen moeite meer doet om te laten merken dat je iets waardeert. Als je voor lief genomen wordt, dan merk je dat. Het gebrek aan waardering doet het lijken alsof je partner niets om je geeft. Het is dat onderbuikgevoel, je instinct.

13. Je wilt beter behandeld worden

Je wilt niet alleen beter behandeld worden, je vindt dat je het verdient. Net zoals hierboven, is het een gevoel dat je krijgt als je voor lief genomen wordt. Je krijgt het gevoel dat je beter verdient. En eerlijk is eerlijk, je gevoel heeft het zelden mis.

Heeft je partner je lief of word je voor lief genomen? Deze tekenen vertellen je dat een partner je voor lief neemt. En als dat zo is, kan niemand anders dan jij daar iets aan veranderen. Want als je aanwezigheid niet gewaardeerd wordt, misschien geven ze dan wel iets om je afwezigheid.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie