Date night: 8 leuke uitjes die je kunt doen met je lief

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Een date night is een veel gehoord begrip als je een relatie hebt. Het is echt een begrip onder stellen die al voor een langere periode bij elkaar zijn. Maar wat is een date night nu eigenlijk? Wat is het nut van een date night? En wat zijn leuke ideeën om te ondernemen op zo’n avond? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder.

Wat is een date night?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een date night precies is. Het is eigenlijk heel simpel: een avond, of een dag, waarin je tijd voor elkaar neemt. Je gaat even iets leuks doen met z’n tweeën om uit de dagelijkse sleur te komen. Het leven kan namelijk heel druk en chaotisch zijn, waardoor het soms moeilijk is om nog voldoende tijd voor elkaar te nemen in een relatie.

Toch zijn deze momenten van groot belang om je relatie leuk en spannend te houden. Communicatie en tijd in elkaar investeren zijn belangrijke dingen voor een goede relatie. Vandaar dat een date night zo’n leuk idee kan zijn om te ondernemen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe vaak moet je een date night organiseren?

Natuurlijk hoef je niet elke avond van de week iets origineels en spannends te ondernemen met je lief. Daar heb je naast je werk en je sociale leven waarschijnlijk ook helemaal geen tijd voor of zin in. Afhankelijk van je relatie en hoe druk je het hebt, kun je bijvoorbeeld een keer in de week of een keer in de maand een date night afspreken. Ieder koppel heeft hier meestal zijn eigen ritme voor.

Het belangrijkste is dat je even tijd voor elkaar neemt en om samen iets leuks te ondernemen. Dit kan natuurlijk iets heel speciaals zijn, maar kan ook een filmavond op de bank zijn met je partner. Vergeet ook niet om tussen de date nights door elkaar aandacht te geven met micro-dating.

Tips voor een date night

Heb je nog inspiratie nodig voor een volgende date night? Hieronder geven we je een aantal leuke tips en uitjes om te ondernemen op een avondje of dagje uit.

1. Geef een ‘Box of Dates’ cadeau

Een goed idee om je relatie spannend te houden en om elke maand iets nieuws te ondernemen tijdens een date night, is om een ‘box of dates’ cadeau te geven. Het principe hiervan is dat er 12 cadeautjes in de doos zitten, die allemaal één date weergeven. Elke maand kiezen jullie dan één van deze cadeautjes uit en dat is dan de date die jullie gaan ondernemen. Zo blijft het spannend wat jullie deze maand gaan doen en heb je een stok achter de deur om iets te gaan doen, zelfs als je het heel druk hebt.

Een date night met een beperkt budget

Als jullie allebei nog studeren of geen groot budget hebben om te besteden, dan is het logisch dat je niet maandelijks een grote, dure activiteit wil plannen. Toch zijn er ook tal van dates die goedkoop én leuk zijn. Benieuwd geworden? Hieronder staan een aantal leuke tips voor je op een rijtje.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Romantisch dineren in je eigen woonkamer

In plaats van gewoon te koken, kun je van het avondeten ook een romantische date maken. Kies je favoriete recepten uit en bereid deze samen. Zorg ervoor dat je de eettafel gezellig aankleedt met een tafelkleed, kaarsjes en een romantisch sfeertje. Zo kun je de sfeer van een duur restaurant naar huis halen en thuis rustig van elkaar genieten.

3. Maak een avondwandeling

Wandelen is een van de fijnste manieren om gezellig met elkaar te kunnen kletsen. Door ’s avonds door de stad of aan het strand te gaan wandelen, wordt het ook nog eens een romantische sfeer. Loop in de winter bijvoorbeeld een lichtjestocht door de stad. Of kijk samen naar de zonsondergang tijdens een mooie wandeling aan het strand. Heb je ’s avonds geen tijd? Dan kun je ook heerlijk overdag door het bos gaan wandelen en het combineren met een lekkere picknick. Goedkoop én gezellig.

4. Organiseer een spelletjesavond

Een andere date voor een beperkt budget is om een eigen spelletjesavond te organiseren. Kies je favoriete spelletjes, maak een formulier om de scores bij te houden en beginnen maar. Bordspellen, kaartspellen of games maken het tot een gezellige (en fanatieke) avond.

5. Ontdek een nieuwe stad

Een andere originele date is om met z’n tweeën naar een stad in Nederland of België te gaan. Met de trein of auto ben je hier binnen de kortste keren, waarna je heerlijk door de stad kunt dwalen. Ontdek de leukste steegjes, gezellige pleintjes met cafeetjes en loop gezellig hand in hand door de stad.

Date night met een uitgebreider budget

Heb je een avond wat meer te besteden of wil je gewoon een keer een unieke date organiseren? Hier vind je een aantal tips voor een gave date met een uitgebreider budget.

6. Bezoek samen een festival of concert

Een van de leukste date night ideeën is wel om een chique of gezellig avondje uit te organiseren. Ga bijvoorbeeld naar een gaaf festival in de buurt of naar een concert van een band die jullie allebei leuk vinden. Ook kun je onder andere naar een cabaretvoorstelling gaan of naar een theatershow bij jullie in de buurt.

7. Escaperoom, karten of paintballen

Als je op zoek bent naar een meer actieve date, dan zijn er ook nog tal van mogelijkheden om samen met je lief te ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen ontsnappen uit een escaperoom, racen tegen elkaar op de kartbaan of elkaar te lijf gaan met paintballgeweren. Een ander idee is om een avond te gaan indoor skydiven.

8. Ga naar een wijn- of bierproeverij

Houden jullie allebei van wijn of bier? Dan is het wie weet een leuk date idee om naar een wijn- of bierproeverij te gaan. Een bierproeverij valt vaak te combineren met een rondleiding in een bierbrouwerij. In tal van steden vind je plaatsen waar je heerlijke soorten wijn en bier kunt proeven. Vaak krijg je hierbij ook nog uitleg om meer te weten te komen over de verschillende soorten en word je voorzien van een lekker hapje.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie