Wat is micro-dating? De relatietrend die alle ouders zouden moeten proberen

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

De meeste stellen weten dat quality time belangrijk is om de relatie gezond te houden. De oplossing? Date night: een avondje samen doorbrengen buiten het bereik van de kinderen en verantwoordelijkheden. Of het nu een keer per week is of om de maand, samen iets speciaals doen kan helpen om de spontaniteit terug te krijgen en het vuur van romantiek brandend te houden.

Klinkt logisch? Kinderen grootbrengen is hard werken. En voor stellen die zich daar dagelijks voor inzetten, is het makkelijk om zichzelf en elkaar te verliezen in een routine van luiers, slaapjes, opvang, eten en badderen. We zijn allemaal uitgeput en gestrest door een cyclus van gebroken nachten en toegenomen verplichtingen.

Het is niet raar dat je relatie eronder te lijden heeft. Het is bijna onvermijdelijk. De Date Night-oplossing lijkt geweldig op papier, alleen is het ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Als er eenmaal kinderen in het spel komen, wie heeft dan nog de tijd, de energie of het geld, om eens ​​per week samen uit eten te gaan? Of naar dat concert te gaan waarover je werd getipt?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vermoeidheid, kosten en geen ideeën

In een enquête onder 1.000 ouders kwam naar voren dat bijna de helft van hen vermoeidheid als een reden noemt waarom ze het moeilijk vonden om geregeld een date night te hebben. Dan zijn er nog de kosten, die genoemd worden door 41% van de ouders. Restaurants kosten geld en een oppas is vaak ook niet gratis, tenzij opa en oma kunnen bijspringen.

Combineer dit met het feit dat 40% van de ouders er moeite mee heeft om nieuwe date ideeën te verzinnen en de date night wordt een last in plaats van een lust. Helemaal als het plannen van quality time meer zorgen en stress met zich meebrengt, dan de date night zou kunnen wegnemen. Maar wat is dan wel de oplossing? Dat zou micro-dating kunnen zijn, een “nieuwe” manier voor stellen om alledaagse momenten te delen.

Wat is micro-dating?

Hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk denkt aan een extreme vorm van speeddating, wordt er in dit geval iets anders bedoeld met micro-dating. Het is een datingterm die afgelopen jaar in de media voorbij kwam als een alternatief op de traditionele date night. Micro-dating is een methode om de intimiteit en romantiek te behouden voor mensen in een relatie die geen tijd hebben voor een volledige date night.

Het concept van micro-dating komt neer op het herkennen en waarderen van de kleine momenten die al in je relatie bestaan, en het zoeken naar mogelijkheden om meer van deze momenten te creëren. Zelfs als de tijd er bijna niet is, zijn er momenten die je kunt aangrijpen voor een fragment van quality time: een hand op de rug, een kus op de wang of een inside joke. Kleine momenten die opgeteld het verschil maken: het geheel is meer dan de som der delen.

Het idee erachter is dat het veel gemakkelijker is om hier en daar vijf minuten vrij te maken voor elkaar, dan drie uur aaneen voor iets waar beiden eigenlijk geen zin in hebben. Micro-dating helpt je om meer affectie te tonen: ongepland en zonder stress. In die zin is micro-dating een gewoonte om elkaar waardering te geven en een goede manier om te onthouden dat je naast ouders ook lovers bent.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

rug stel divider

Micro-dating voorbeelden

Zodra je je bewust bent van al deze momenten die je doorgaans mist, kun je deze momenten eenvoudiger herkennen en actie ondernemen. Dat is het moment waarop je micro-dating naar het volgende niveau tilt, door het uit te breiden met extra momenten: de mini-dates. Het kost weinig tijd, geen geld én het is niet moeilijk om iets te bedenken. Om je op weg te helpen zijn dit 10 voorbeelden van micro-dating:

  1. Begin de dag met een knuffel, in plaats van haasten naar de badkamer.
  2. Eet het ontbijt samen zonder de smartphones erbij.
  3. Bel elkaar tijdens de lunchpauze.
  4. Speel een (kaart)spel als de kinderen in bed liggen.
  5. Kook niet altijd apart van elkaar, doe het ook eens samen.
  6. Neem samen een bad in plaats van een snelle douche.
  7. Vertel tijdens het avondeten hoe je dag was.
  8. Stuur een WhatsApp-audiobericht gedurende de dag.
  9. Speel een vragenspel met persoonlijke vragen.
  10. Neem een uur eerder vrij van werk om samen te gaan wandelen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie