Vrienden blijven met ex: kan dat? 8 redenen waarom het niet werkt

Michael Slender
Door Michael Slender
17 minuten leestijd

“Maar we kunnen wel vrienden blijven.” Als je zonder een geldige reden wordt gedumpt, dan is dit de zin die je níet wilt horen. En ook niet als je te maken hebt gehad met emotioneel misbruik of een vreemdgaande partner. Maar in andere gevallen kan het je aan het denken zetten: “Zou het kunnen werken?”

In het verleden begon je dag met een kus van je ex en ging je niet eerder slapen voordat je de “verplichte” goedenachtkus had ontvangen. Op het ene moment ben je alles voor elkaar, het andere moment ben je ineens niets meer van elkaar.

“Vrienden blijven” lijkt de gulden middenweg; een handige pleister op je gebroken hart. Maar omdat het je ex-geliefde is die de pleister aanreikt, vlak nadat hij of zij je hart brak, is dat niet vragen om problemen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Vrienden blijven met je ex?

Zelfs als je relatie over het algemeen gezond was en het “gewoon niet werkte”, wil je misschien een tweede keer nadenken voordat je vrienden blijft. Uit een onderzoek uit 2000 blijkt namelijk dat een vriendschap tussen exen vaker negatieve eigenschappen heeft dan een “normale” platonische vriendschap.1

Exen zijn minder betrokken, minder eerlijk tegen elkaar, minder zorgzaam en minder barmhartig. Kortom, als alles minder wordt, is er dan nog wel sprake van vriendschap?

Voor elke persoon die het goede van de relatie probeert te redden en het slechte wil vergeten, is er een ander die elke herinnering aan de relatie zo snel mogelijk wil overschrijven met nieuwe ervaringen. De meningen zijn dus verdeeld: wel of niet vrienden blijven met een ex?

Wat de ‘vrienden blijven’-vraag betekent

In je zoektocht naar het antwoord, kom je terecht op het gedeelte van het internet dat is toegewijd aan het crowdsourcen van antwoorden op moeilijke vragen. De vrouwen van Viva discussiëren erover, de forumleden van Fok! geven hun mening en op Reddit is dat niet anders.

Zowel de dumpers als degenen die gedumpt zijn vragen advies over wat het betekent om vrienden te willen blijven. Waar iedereen het over eens is: het is een persoonlijk, maar vooral ook gezamenlijk raadsel met mitsen en maren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

lets stay friends

‘Ik hoop dat we nog steeds vrienden kunnen zijn’

Het klinkt zo aantrekkelijk als dit tegen je wordt gezegd, maar wat wordt er precies mee bedoeld? Is het oprecht of is het geveinsd? Wanneer mensen aan het einde van hun relatie zeggen: “We kunnen gewoon vrienden zijn”, bedoelen ze eigenlijk iets anders. Ze willen hun relatie op een “zachte” manier beëindigen en in feite hebben ze geen oprecht verlangen om vrienden te blijven.

Het gebeurt zelfs zo vaak dat “Laten we vrienden blijven” een cliché is geworden. Het is daarmee niets anders dan een halfslachtig aanbod van vriendschap in plaats van liefde, om de vrede te bewaren.

Aan de andere kant, zijn er ook mensen die het écht menen. Ze willen je niet als vriend verliezen, omdat je zoveel met elkaar hebt gedeeld dat het zonde is om dat zomaar weg te gooien. In deze gevallen draait het om respect, gehechtheid en waardering. En deze aspecten van de band zijn belangrijker dan de niet-werkende liefdesrelatie. De oplossing? Vrienden blijven.

Waarom vrienden blijven?

Als je een vriendschappelijke relatie met een ex overweegt, dan ben je niet de enige. Onderzoek suggereert dat de meerderheid van de mensen zo’n vriendschap heeft met ten minste een van hun exen. In een van de laatste onderzoeken, uitgevoerd in 2011, komt naar voren dat ongeveer 60% van hun deelnemers aangaf vrienden te zijn met een ex-partner.2

Maar waarom doen ze dat? Daar is ook onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat er vier belangrijke redenen zijn waarom waarom exen zich genoodzaakt voelen om een ​​vriendschap te behouden of dat voor te stellen:

Uit beleefdheid

“Ik hoop dat de breuk hierdoor minder hard aankomt.”

Onduidelijk gevoelens

“Ik houd je binnen handbereik voor het geval ik van gedachten verander.”

Het is praktisch

“Onze levens zijn zo met elkaar verweven dat we op goede voet moeten blijven.”

Voor de gehechtheid

“Ik vertrouw je en wil dat je in mijn leven blijft als vertrouweling en ondersteuning.”

Uitgaande van het bovenstaande, welke redenen zijn volgens jou het slechtst om vrienden te blijven met een ex? Voor de meeste mensen zal dat wel duidelijk zijn. Vriendschappen als gevolg van onopgeloste gevoelens leiden tot de meest negatieve resultaten, zoals neerslachtigheid, uitdagingen om nieuwe relaties aan te gaan en de afkeuring van vrienden.3

Vriendschappen gevormd tussen exen omdat ze zo aan elkaar gehecht zijn, zorgden voor de meest positieve resultaten en dit zijn dan ook de vriendschappen van de hoogste kwaliteit. En dat geeft dus ook al aan dat het wél kan werken, hoe moeilijk het concept ook lijkt als je net de break up hebt besproken.

oke vrouw

6 Manieren waarop vriendschap voordelig kan zijn

Een breuk met je ex voelt misschien alsof de apocalyps is aangebroken en het einde van de wereld is gearriveerd. Zelfs als het eraan zat te komen, is het een shock om te beseffen dat het nu echt voorbij is. En omdat je lange tijd lief en leed hebt gedeeld, is het niet zomaar iets dat je 1-2-3 achter je kunt laten. Afscheid nemen is moeilijk. Daarom opper je: “kunnen we geen vrienden blijven?” Want als het als liefdespartners niet lukt, misschien lukt het dan wel als platonische vrienden.

Als het niet ondenkbaar is om vrienden te blijven met je ex, dan is een vriendschap het overwegen waard. En daar is eerlijk gezegd wel degelijk wat voor te zeggen, hoe gek dit voor sommige mensen ook klinkt. Exen zijn er niet alleen om te haten; ze kunnen ook na je relatie iets toevoegen aan je leven. Dit zijn 6 voordelen van een vriendschap met je ex.

1. Het geeft je vertrouwen

Hoe vaak ben je bang geweest dat je vriend of vriendin het zou uitmaken? Als deze gedachte weleens door je hoofd is geschoten, dan dacht je waarschijnlijk aan het verlies van je geliefde: een definitief afscheid, een leven zonder de ander. Dat maakte je bang en de angst kreeg invloed op hoe je in de relatie stond. Als je vrienden blijft met een ex, dan realiseer je je dat het einde van een liefdesrelatie, niet het einde van het contact hoeft te betekenen. Het geeft je dus meer vertrouwen in relaties.

2. Beter datingadvies kun je niet krijgen

Wie kan je van beter advies voorzien dan een ex die weet hoe het is om met je te daten. Twijfel je tussen twee matches? Je ex zou je waardevol advies kunnen geven. Natuurlijk mag er geen sprake meer zijn van jaloezie om zoiets aan je ex vragen. Maar áls het kan en het is geen probleem om te bespreken, dan kan niemand anders je van beter advies voorzien dan je ex.4

3. Een ex als een vriend zoals geen vriend kan zijn

Er is een verschil tussen een platonische vriend en een ex. De band die je met een ex hebt opgebouwd, is in de meeste gevallen sterker dan met elke willekeurige vriend. Van de diepgaande gesprekken die je met niemand anders voerde tot de inside jokes die in je geheugen staan gegrift: je ex kent je ziel als geen ander. Neem het sex-aspect weg en je houdt een persoon over die je kent zoals geen ander dat kan.

4. Het is een spoedcursus emotionele volwassenheid

Vrienden blijven met een ex is een van de moeilijkste emotionele beproevingen die je kunt doorstaan. Want hoe makkelijk is het om je ex te zien met een ander? Niet. Daarom staat vrienden blijven met je ex gelijk aan een strijd met jezelf, het slikken van je trots maar ook aan acceptatie, begrip en zelfbeheersing.

Het is alsof je gaat bungeejumpen met je emotionele gesteldheid: veel ups en downs, maar uiteindelijk belandt je op een stabiel niveau. De “nieuwe” vriendschap is een sprong in het emotionele diepe, maar daardoor leer je beter omgaan met de emotionele aspecten van je nieuwe en toekomstige relaties.

5. Het laat zien hoe sterk je bent

Een relatiebreuk overleven vereist moed. Dat je vrienden durft te blijven met een ex, met alle akelige en ongemakkelijke situaties die daarmee samengaan, zegt al veel over wie je bent. In de praktijk is het immers verdomd lastig en omdat je niet bang bent geweest om dat te doorstaan, zeg je eigenlijk dat je geen opgever bent. Als je laat zien dat je bereid bent om te vechten voor een relatie, laat je ook zien dat je niet snel de benen neemt als het even niet lekker loopt.

6. Het herinnert je aan wat je niet zoekt

Het is verleidelijk om terug te vallen op types zoals je ex: het type waarop je altijd valt. Maar als dit juist het type is waarmee je altijd in de clinch ligt? Dan is het type persoon om te vermijden, om niet wéér in de liefdesval te lopen. Je ex is hiermee het perfecte voorbeeld om je er constant aan te herinneren welk type niet bij je past.

let op vrouw

8 Redenen waarom vrienden blijven niet werkt

Iedereen heeft zijn eigen mening over of het een goed idee is om vrienden te blijven met een ex. Wanneer je veel met iemand hebt meegemaakt, en er zijn nog steeds gevoelens in het spel, is het verleidelijk om ze op de een of andere manier in je leven te willen houden. Maar voor velen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En daar zijn veel redenen voor te noemen, 8 zelfs:

1. Jaloezie kan elke vorm van vriendschap voorgoed verpesten

Er komt een moment dat een van jullie een nieuwe relatie begint. Dat je ex met jou over een nieuwe liefde praat, maakt de gedachte je al misselijk? Moet je je voorstellen hoe het voelt als dat echt gebeurt. Sterker nog: hoe zou je je voelen als je ze ziet kussen? Het groene monster van jaloezie kan de nieuwe vriendschap ruïneren, nog voordat het echt van start is gegaan.

2. De valse hoop kan iemand parten spelen

In het geval van onduidelijke gevoelens met ‘vrienden blijven’ als tijdelijke relatiehack is er één partij die het onderspit delft. Dat is degene met meevaart op de boot van valse hoop. Als de één zichzelf openstelt voor nieuwe ervaringen met andere mensen, terwijl de ander hoop blijft houden op een liefdesrelatie, dan kun je wel nagaan waar dit toe leidt.

3. Een nieuwe vlam kan er moeite mee hebben

Omgaan met iemand waarmee je seks hebt gehad: dat wordt niet zomaar door iedereen geaccepteerd. Dat je nog steeds met je ex omgaat, kan een probleem zijn voor je nieuwe geliefde. Want je nieuwe partner kan denken dat je je ex nog steeds als een optie ziet, wanneer je vrienden blijft. En daarom kan deze persoon het idee krijgen dat een relatie met jou gedoemd is te mislukken.

4. Het gevaar van fysieke intimiteit

Hebben we niet allemaal weleens seks met een ex gehad? Als je vrienden blijft met je ex, dan zie je elkaar ook tijdens uitgaan en op feestjes. En als je dan wat alcohol achter de kiezen hebt, is het moeilijk om niet toe te geven aan de vleselijke behoeften. Of misschien kijk je samen naar film met een wel hele hete scène, waardoor jullie zelf ook best wel zin krijgen. Vrienden blijven brengt het gevaar met zich mee dat je ongewenst en tot je grote spijt weer bij elkaar in bed beland.

5. Verwerken is niet echt mogelijk

Een break up is pijnlijk. Om deze overweldigende ervaring te verwerken heb je fysieke en emotionele ruimte nodig. Het helpt je om zo snel mogelijk door het proces te navigeren. Maar deze ruimte krijg je niet als je vrienden blijft. Appjes van je ex, bellen en nog erger: elkaar zien. Dit alles helpt je niet om over je ex heen te komen; wat wel nodig is als je platonische vrienden wilt worden.

6. Het is geen pleister voor de pijn

Denk je dat de vriendschap helpt tegen liefdesverdriet en het innige leed? Dat doet het niet. In eerste instantie kan het een fijn gevoel geven, maar dat is slechts van korte duur. Je kunt niet blijven leven in het verleden, om het leed in het heden te negeren. Dat is niet hoe het werkt. Uiteindelijk zal een van beiden er genoeg van hebben en is het in principe een verlenging van de pijn.

7. Het is niet hetzelfde

De eigenschappen die je zo waardeert aan je ex, en waarom je dolgraag vrienden wilt blijven, zijn niet meer de eigenschappen waar jij van mag genieten. De onvoorwaardelijke steun, het eerlijke advies; het is niet meer hetzelfde. Je ex is niet meer degene die je bijstaat in tijden van nood en op elk moment van de dag klaarstaat. Dat is voorbij.

8. Het zet je liefdesleven op pauze

Als je niet degene bent die wilde breken, is de kans groot dat je vrienden bent gebleven als een manier om dicht bij de persoon te blijven. Je vastklampen aan de overgebleven kruimels van de liefdesrelatie geeft je hoop dat er ooit weer iets gaat bloeien. En dat weerhoudt je ervan om liefde te vinden bij iemand anders.

Vrienden blijven met een ex is vaak een manier om vast te houden aan dat bekende, vertrouwde gevoel. Het is iemand die je heel goed kent, in voor- en tegenspoed. Deze persoon loslaten voelt alsof je zonder vangnet moet balanceren op een slap koord. Maar dat koord is niet zo slap als het lijkt: na de eerste stappen wordt elke stap makkelijker en voor je het weet is de overkant bereikt. De vraag is alleen: durf je het aan?

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
1 reactie