11 dingen die je NIET moet doen na een relatiebreuk

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

En ineens sta je dan daar, in het midden van de emotionele tornado die een relatiebreuk heet. Ja, jij, degene die dacht dat dit jou nooit zou overkomen. Vergeet het maar, bijna iedereen moet er op een bepaald moment in zijn leven aan geloven – en ja, dat geldt dus ook voor jou. Voor je het weet, switch je meerdere keren per dag van woeste woede naar tranen die rijkelijker vloeien dan de chocoladefontein op je neefje’s verjaardagsfeestje.

Op het ene moment wil je alles aan diggelen slaan, het volgende moment rest er niets anders dan dwalen door je eigen gedachten, je afvragend waar het verkeerd is gegaan. Het lijkt wel alsof de tijd even gepauzeerd is, enkel en alleen om jou te pesten met een stilte die te luid is om te negeren.

Wat niet doen na een relatiebreuk

Iedereen om je heen heeft blijkbaar een diploma in troosten en blijft maar herhalen dat alles weer op zijn pootjes terecht zal komen. Maar jij? Jij voelt je verdwaald, een schip zonder kompas op een oneindige zee van emoties. Maar pas op, want dit is juist de situatie waarin je je op glad ijs begeeft. Er zijn namelijk een paar dingen die je absoluut moet zien te vermijden na een break-up.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Contact zoeken met je ex

Daar sta je dan, een hoofdstuk dicht en een verse start die op je wacht. Het motto? Houd afstand. De beroemde 30-dagen-regel wordt niet voor niets aanbevolen door goeroes op het gebied van liefdespijn. Die regel is er om jou door de wildwaterbaan van emoties heen te helpen. En als jij er klaar voor bent om je leven weer op de rit te krijgen, dan omarm je deze regel met open armen.

Waarschijnlijk brandt je telefoon in je zak om meteen een paar appjes naar je ex te sturen. Houd echter voet bij stuk, want het is onverstandig. Elke poging tot contact haalt je slechts terug naar oude valkuilen waar je al eens in bent gedonderd. En laten we eerlijk zijn, ook al lijkt het verleidelijk: seks met je ex is een complete no-go als je echt vooruit wilt blikken.

2. Je ex romantiseren

Je eerste missie om over je ex heen te komen is het ontmantelen van het voetstuk. Je kent het wel: de prachtige herinneringen aan de romantische picknicks en dat ene lieve appje. Deze idyllische scènes laten je alleen denken naar de sprookjesachtige tijden, en dat is waarschijnlijk geen realistisch beeld van het verloop.

Vergeet niet: als je ex je hart aan diggelen heeft geslagen, kan de werkelijkheid zo rooskleurig niet zijn geweest, toch? Na een relatiebreuk is het tijd om de bril af te zetten en naar de minpunten en foute trekjes van je voormalige liefje te kijken. Dit verschaft je het volledige plaatje en stelt je in staat om echt vaarwel te zeggen.

3. Troost zoeken in eten of alcohol

Het lijkt misschien een snelle oplossing voor je gebroken hart, maar je toevlucht zoeken in een bak ijs of een fles wijn maakt alles op de lange termijn alleen maar erger. Niet alleen saboteer je zo je gezondheid, maar je maskeert ook je ware emoties. Het is belangrijk om de pijn te voelen en te verwerken, in plaats van het te verdoven met tijdelijke fixes.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je ex volgen op sociale media

Jouw digitale speurtochten naar je ex, hoe verlokkelijk ook, zijn als een sloopkogel voor je herstel. Want zeg eens eerlijk, smaakt die Instagram-foto van je ex, lachend in de zon, echt naar meer? Meestal levert het je alleen maar extra hartzeer op. Dat betekent: ontvrienden, ontvolgen en alles vermijden van je doet denken aan je ex. Focus je liever op je eigen avonturen in plaats van verloren rond te dwalen in het digitale leven van je ex.

5. Geen steun zoeken

De luwte opzoeken met een Netflix-marathon klinkt als een veilig toevluchtsoord, maar in werkelijkheid is dit slechts uitstel van executie. Je gevoelens snakken ernaar om besproken te worden en met wie kan dat nu beter dan met de mensen die van je houden? Vertel waar je mee zit, krijg advies en begin langzaam maar zeker de breuk te boven te komen.

6. Blijven hangen in wat geweest is

Urenlang reflecteren op de ‘goede oude tijd’ met je ex is als achteruitlopen op de snelweg; het belemmert niet alleen je vooruitgang, maar het is ook ronduit gevaarlijk. Die obsessie met het verleden? Niet doen. Het zaait twijfel, spijt en eigenlijk…vooral meer pijn. Kijk daarom uit naar wat komen gaat, niet naar wat is geweest.

7. Pijnlijke relatiesouvenirs behouden

Het horloge dat non-stop aan je pols hangt of de foto’s die je muur sieren: het zijn herinneringen aan de tijden van jullie samen. Dit zijn de souvenirs die je meeneemt uit het verleden naar het heden. Hoeveel waarde je er ook aan hecht, ze kunnen maar beter elders hun intrek nemen. Alle spullen die aan je ex doen denken zijn een draadje naar het verleden – een touw dat jou stevig naar achteren trekt terwijl je vooruit probeert te stappen. Laat het los en bevrijd je van die onnodige ballast.

8. Elke avond uitgaan

Je bent weer single en de avondwereld lonkt, maar elke nacht tot in de late uurtjes feesten is niet de oplossing. Dit kan leiden tot een uitputtingsslag voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Bovendien voel je je misschien de volgende dag nog leger dan daarvoor. Balans is de sleutel – geef jezelf af en toe die leuke avond uit, maar vergeet niet om ook thuis te blijven en jezelf te herontdekken.

9. Jezelf de schuld geven

Of je nu denkt dat je te bot was of verkeerde dingen hebt gezegd – het is waarschijnlijk slechts een kronkel in je gedachtegang. Laat jezelf niet lijden onder schuld of zelfverwijt, want wat gebeurd is, is gebeurd. Het beste wat je nu kunt doen, is jezelf wat liefde en respect gunnen en je blik richten op een gezonde toekomst zonder jezelf van alles te verwijten.

10. Spontane levenskeuzes maken

Met een gebroken hart kunnen spontane beslissingen aanlokkelijk zijn, als een symbolische stap naar een nieuw begin. Maar het omgooien van je leven door impulsieve acties – zoals het abrupt beëindigen van je baan of snel verhuizen naar een andere stad – brengt vaak meer stress met zich mee dan voordelen. Je kan spijt krijgen van de keuzes die je in een emotionele opwelling hebt gemaakt. Neem de tijd om te herstellen en stel grote levensveranderingen uit tot je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

11. Liefde opgeven

Het maakt niet uit of je nu in je tienerjaren zit of de vijftig al gepasseerd bent; bijna niemand is voor eeuwig alleen. Deze periode na een breuk lijkt misschien een eindeloze tunnel zonder uitzicht, maar ook jij zult ooit weer iemand tegenkomen die jouw hart sneller doet kloppen. Gebruik bijvoorbeeld datingapps om een frisse start te maken en kom erachter dat er nog zoveel meer vissen in de zee zwemmen.

Onthoud: jij bent de hoofdrolspeler in jouw leven. Zorg goed voor jezelf en blijf openstaan voor nieuwe liefdesavonturen. En wie weet, misschien leidt de volgende swipe op een datingapp wel tot een sprankelende nieuwe romance.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie