8 dingen die je NIET moet doen na een relatiebreuk

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

We krijgen er bijna allemaal mee te maken, hoewel we het allen proberen te vermijden; een relatiebreuk. En als je het meemaakt dan ervaar je waarschijnlijk een golf van emoties, een emotionele rollercoaster.

Het ene moment ben je kwaad, op alles wat op je pad komt, het andere moment begin je zonder aanleiding te huilen. Je vraagt je af wat er mis is gegaan tussen jou en je ex, terwijl het lijkt alsof het leven even stilstaat.

Wat niet te doen

Mensen zeggen tegen je dat ‘het wel goed komt’, maar desondanks voel je je een verloren ziel. En om het niet erger te maken vraag je je af wat je juist niet moet doen in deze situatie. Er zijn namelijk een aantal valkuilen om te vermijden als je uit elkaar bent gegaan. Dit zijn de dingen die je niet moet doen na een relatiebreuk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Vermijd contact met je ex

Het is de enige echte regel om over je ex heen te komen; geen contact met je ex voor minimaal 30 dagen, ook wel bekend als de 30-dagen-regel. Aanbevolen door relatietherapeuten is de regel ervoor bedoeld om je te laten herstellen van de relatiebreuk. En als dit je doel is dan volg je deze regel.

Waarschijnlijk wil je niets liever dan je ex appen, bellen of zien, maar dit maakt de breuk alleen maar gecompliceerder. Het enige dat je ermee bereikt is dat je weer terugvalt in de desastreuze routines die de relatie eerder al om zeep hielpen. En seks met je ex is al helemaal uit den boze, als je je herstel van de breuk serieus neemt.

Idealiseer je ex niet

Een van de eerste taken om over iemand heen te komen is door deze persoon van het voetstuk af te halen. En dit voetstuk komt je waarschijnlijk bekend voor, omdat je vooral terugdenkt naar de leuke dingen die jullie gedaan hebben en de romantische momenten. Je denkt aan al het goede van de relatie en vergeet al het slechte; je idealiseert je ex en de relatie.

Als je ex je hart gebroken heeft, op wat voor manier dan ook, het betekent dat je relatie niet zo goed was als je nu denkt. Daarom is het belangrijk dat je je perceptie verandert zodat je ook de tekortkomingen in de relatie ziet en de lelijke karaktertrekken van je ex. Alleen dan kun je realistisch terugkijken op de relatie en er echt afscheid van nemen.

Blijf je ex niet volgen op social media

Misschien vind je het fijn om je ex virtueel te blijven zien, omdat je nog hoop hebt dat het ooit goed komt, maar in de meeste gevallen maakt dit het alleen maar moeilijker om over je ex heen te komen. En dat is nu eenmaal nodig als je een relatiebreuk meemaakt, om zelf volledig te kunnen herstellen van de verloren liefde.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoewel het verleidelijk is om je ex te blijven volgen op sociale media doet dit je geen goed. Zien dat je ex het superleuk heeft zonder jou? Het doet de meeste mensen behoorlijk veel pijn om dit aan te zien. Daarom zijn er betere keuzes om jezelf te beschermen zoals je ex ontvrienden, je ex niet meer volgen of alle berichten van hem of haar verbergen in je feed. Laat je gevoel niet leiden door wat je ex aan doen is, maar leg de aandacht naar je eigen leven.

Zoek steun van anderen

Ook al ben je nu alleenstaand, je hoeft je niet eenzaam te voelen. Het is redelijk normaal dat je niets liever wilt dan binge-watchen met je favoriete Netflix-serie, maar dat is niet de beste aanpak om je beter te voelen. Als je dit doet dan vermijd je de problemen, steek je je kop in het zand om later alsnog geconfronteerd te worden met je verdriet en teleurstelling.

In de periode waarin je opeens ‘alleen’ bent is de steun van familie en vrienden meer dan ooit belangrijk voor je welzijn. Dit zijn de mensen die nog wel om je geven en je kunnen helpen om de breuk te verwerken. Niet alleen kun je je gevoelens en emoties uiten, waardoor je de breuk sneller achter je kunt laten, maar ook kunnen zij hun mening geven over alles wat er in je hoofd speelt.

Blijf niet hangen in het verleden

Iedereen doet het in de periode na een relatiebreuk. Je reflecteert op wat er zich in het verleden tussen jou en je ex heeft afgespeeld. De ruzies, gesprekken, meningsverschillen en alles wat je je maar kunt herinneren. Je vraagt je af wanneer de relatie begon te veranderen, wat de redenen waren en hoe je uiteindelijk tot het punt van de breuk kwam.

Het resultaat is dat elk detail een obsessie wordt. En dat leidt alleen maar tot meer liefdesverdriet, omdat je niet anders doet dan jezelf pijnigen. Misschien krijg je zelfs spijt van wat je gedaan of gezegd hebt, terwijl je eigenlijk het juiste hebt gedaan. Probeer wat er gebeurd is daarom zo snel mogelijk achter je te laten. Ga niet steeds terug naar de momenten die je pijn doen, maar leg je aandacht op de toekomst.

Bewaar de pijnlijke herinneringen niet

Het horloge dat je hebt gekregen maar nog steeds draagt of de ketting om je hals; als je deze van je ex hebt gekregen dan is het verleidelijk om te bewaren. Net als andere herinneringen zoals foto’s van vakanties, gekke duo-selfies en liefdesberichten. Maar onthoud dat dergelijke voorwerpen en niet-fysieke relatiesouvenirs een levendige en constante herinnering zijn aan de verbroken relatie.

Dankzij deze herinneringen continu geconfronteerd met je ex en dat kan aardig pijnlijk zijn. Denk er daarom over na om alle aandenken aan je ex of relatie uit je leven te verwijderen, hoe moeilijk dat ook is. Ze houden je alleen maar tegen om verder te gaan met je leven.

Maak het jezelf niet moeilijk

Je vraagt je af of je misschien niet te hard bent geweest tegen je ex, of je hebt spijt van wat je gezegd hebt. Het is vrij normaal dat je denkt dat je iets anders had kunnen doen. Maar dit is geen reden om extra streng voor jezelf te zijn of jezelf te kwellen met schuldgevoelens. Wat is gebeurd, is gebeurd. Hoeveel je jezelf ook de schuld geeft over wat er gebeurd is, het is nu eenmaal gebeurd. En daar kun je niets meer aan veranderen.

Voordat je jezelf aan een depressie helpt is het belangrijk om het grotere geheel te bekijken. Je leeft je eigen leven en daarom draait je leven volledig om jou. Alles wat erom heen gebeurt is bijzaak. Vanuit dit perspectief is het belangrijk om van jezelf te blijven houden en jezelf met respect te behandelen. Maak het jezelf niet moeilijk door je over te geven aan ongezond gedrag zoals veel eten, drinken of drugs gebruiken.

Verlies de hoop op liefde niet

Het is niet ongewoon of abnormaal dat je je zorgen maakt over je liefdesleven. De meeste mensen doen dat na een relatiebreuk. Je denkt altijd alleen te blijven en nooit meer iemand anders te vinden. Maar in de realiteit is dit helemaal niet waar. Of je nu 20, 35 of 50 jaar bent; bijna niemand blijft voor altijd alleen. Het zijn de negatieve gedachten die je hebt, maar deze zijn niet gebaseerd op hoe levens in echt verlopen.

Nu je het uit hebt met je ex ben je niet voorbestemd om voor altijd alleen te zijn. Je weet juist een stukje beter wat wel bij je past en wat niet. En hiermee doe je de ervaring op die nodig is om een betere relatie te vinden. Zelfs als je denkt dat je niet leuk genoeg bent, kunnen de datingsites en apps je helpen om deze gedachten snel kwijt te raken.

Zodra je je aanmeldt heb je binnen enkele minuten al de eerste berichten binnen, van mensen die jou leuk vinden. Het is het proberen waard om je weer goed te voelen en je ex zo snel mogelijk te vergeten. Dit zijn op dit moment de top drie datingsites van Nederland:

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie