Home Ex Je ex ontvrienden op Facebook of vrienden blijven?

Je ex ontvrienden op Facebook of vrienden blijven?

2 minuten leestijd
1
facebook

Al jaren is Facebook het nummer één sociale netwerk van Nederland nadat het binnen korte tijd Hyves van de troon gestoten heeft. Het sociale netwerk heeft de manier waarop we romantische relaties hebben voorgoed veranderd. In elke stap van het datingproces speelt Facebook een rol. Bijna alle dating apps koppelen het aanmelden aan Facebook en voordat je een relatie hebt wordt Facebook gebruikt als verificatie, om te controleren of het daadwerkelijk de persoon is met wie je aan het chatten bent. Als je elkaar wat beter leert kennen en enkele dates achter de rug hebt voeg je je nieuwe kennis als vriend op Facebook toe. Verder in de relatie, als het van daten naar een relatie is gegaan wordt de nieuwe liefde bekendgemaakt op Facebook. Inmiddels is het zelfs zover gekomen dat velen een relatie pas echt een relatie noemen als het Facebook Official is. Jammer genoeg verloopt de relatie niet altijd naar verwachting en wordt de relatiestatus geruisloos aangepast naar “vrijgezel”. Maar wat doe je dan met de vriendschap met de ex-partner?

Er zijn drie keuzes die je kunt maken:

  • je blijft vrienden met je ex op Facebook
  • je blijft vrienden maar verbergt alle updates van je ex
  • je verwijdert je ex uit je vriendenlijst

In de kern is Facebook ervoor bedoeld om op de hoogte te blijven van je kennissen, familie en vrienden doen. Onderdeel hiervan is dat je Facebook kunt gebruiken om het leven van je ex-partners in de gaten te houden. Volgens onderzoek gebruikt een derde van de gebruikers Facebook om de activiteiten van de ex-partner te monitoren1. In alle eerlijkheid, we hebben het allemaal wel eens gedaan.

Waarom vrienden blijven?

Er is een reden waarom veel Facebook leden vrienden blijven met de ex-partner en dat is meestal niet uit fatsoen. Volgens onderzoek wordt het profiel van ex-partner namelijk nauwlettend in de gaten gehouden. Door vrienden te blijven met je ex kun je stiekem controleren of je ex-partner na de relatie alweer begonnen is met daten of een nieuwe liefde gevonden heeft. Het helpt je echter niet om de breuk te verwerken. Weten wat je partner allemaal doet en hoeveel plezier hij of zij heeft kan een martelgang zijn.

Vrienden blijven maar updates verbergen

Misschien dat je op dit moment niets meer van je ex wilt weten maar dat hoeft niet voor altijd zo te zijn. Je gevoelens worden minder en na de fase van rouw is het mogelijk dat je wilt weten hoe het leven van je ex verloopt. Vrienden blijven met je ex maar alle updates uitschakelen is dan waarschijnlijk de beste optie. Mocht je er dan later anders over denken dan kan ontvrienden nog altijd.

Waarom je ex ontvrienden?

Volgens diverse onderzoeken is het verwijderen van de ex uit je Facebook vriendenlijst de beste optie als je zo snel mogelijk verder wilt met je leven. Degenen die het niet doen herstellen moeilijker van de relatie en bovendien neemt het herstel meer tijd in beslag. De personen die het profiel van de ex-partner controleren voelen meer negatieve emoties en verlangen meer naar de ex2.

Het resultaat van dit gedrag is dat je misschien denkt dat het je helpt om de pijn van de relatiebreuk te verminderen maar in werkelijkheid werk je jezelf tegen. Zo kun je door het kijken naar de profielfoto van je ex plotseling weer gevoelens voor de persoon krijgen, of je juist weer enorm eenzaam voelen als je merkt dat je ex een nieuwe partner heeft gevonden. De virtuele vriendschap behouden weerhoudt je ervan om door te gaan met je leven doordat je blijft hangen in het verleden. Het schaadt eerder dan dat je er baat van hebt. Vrienden blijven met je ex-partner of Facebook? Als je om je eigen gesteldheid geeft dan is tijd om gedag te zeggen tegen de digitale vriendschap met je ex.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Eén reactie

  1. Isabel

    17 februari 2020 at 09:53

    De sociale media maken een definitieve breuk veel minder vanzelfsprekend. En toch houd ik mijzelf aan de regel, dat wanneer de liefde erg groot is geweest, de breuk zo volledig mogelijk moet zijn. Dan is de pijn het hardst, maar ook het kortst. Dit is de meest effectieve manier om als persoon helemaal opnieuw te beginnen na een scheiding.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

Of jullie pas net uit elkaar zijn of de relatiebreuk al een lange tijd geleden is, er zijn…