Hoe kom je over over je ex of iemand heen?

Michael Slender
Door Michael Slender
14 minuten leestijd

Als er een levenservaring is die de meeste mensen als kiespijn kunnen missen, dan is het wel de relatiebreuk. Zonder twijfel is voor het iedereen moeilijk om na vele jaren lief en leed te delen plotseling alleen door het leven te gaan. Het maakt niet uit of je het zag aankomen of niet; de pijn is echt en het zit niet alleen tussen de oren.

Er is niets gelogen aan het gezegde ‘Love hurts‘. En het is ook niet je verbeelding. Liefde kan echt fysiek pijn doen. Onderzoek toont zelfs aan dat je lichamelijke problemen en fysieke pijn kunt krijgen als je een gebroken hart hebt. En die pijn maakt het moeilijk om over je ex heen te komen. Hoe verminder je deze pijn? Hoe maak je een eind aan het verlangens naar een ex die dat niet verdient? Oftewel: hoe kom je over iemand heen? We vertellen je er meer over.

7 fasen

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal afscheid nemen van je ex? Dat lukt pas als je alle fasen van een relatiebreuk doorloopt. Dat dit nog niet zo makkelijk is, weet iedereen die een lange relatie heeft gehad of een korte, gepassioneerde affaire. Het gebrek aan een knuffel aan het einde van de dag, het gemis van het gezelschap; uit elkaar gaan is nooit leuk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens onderzoekers zijn er zeven fasen die je doorloopt bij een verbroken relatie. Dit zijn volgens het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Positive Psychology de fases die je doorloopt:

  1. De shock
  2. Ontkennen
  3. Terugtrekken
  4. Woede
  5. Onderhandelen
  6. De dip
  7. Aanvaarden

Of het nu wederzijds of eenzijdig is, vreedzaam of traumatisch; een relatiebreuk blijft een aparte en pijnlijke ervaring. De pijn kan ondraaglijk zijn, je uitputten en ook kun je in een diepe depressie raken. De tsunami van emoties verandert je leven en de manier waarop je naar de toekomst kijkt. Je instinct vertelt je om er voor weg te rennen, jezelf af te leiden met nieuwe ervaringen; alles om maar niet aan hem of haar te hoeven denken. Maar werkt dat ook?

Hoe je over de ex heen komt

Gelukkig is het mogelijk om van de pijn te herstellen en dus ook van een relatiebreuk. Het is vaak niet makkelijk om over iemand heen te komen, maar het kan. Een fles wijn of een liter Ben en Jerry’s roomijs kan de pijn voor een avond laten verdwijnen, maar als je de volgende dag wakker wordt ben je geen stap verder. Hoe je op een effectieve manier over iemand heen kunt komen?

Deze manieren om over een ex of iemand anders heen te komen worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn de tips en adviezen die afkomstig zijn van wetenschappers die er onderzoek naar hebben gedaan, allemaal bedoeld om het genezingsproces te stimuleren.

1. Denk na over de breuk

Het is verleidelijk om je ex in een verafgelegen hoek van je geest te plaatsen, zodat je nooit meer aan hem of haar hoeft te denken. Deze tactiek lijkt aantrekkelijk, maar het kan meer kwaad dan goed doen. Onderzoek suggereert dat nadenken over de breuk, en de redenen waarom het gebeurd is, je kan helpen sneller van de pijn te genezen. Volgens het onderzoek accepteren degenen die bedachtzaam reflecteren op hoe het allemaal is gegaan de breuk sneller. Deze personen voelden zich ook minder eenzaam.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Breng tijd door met vrienden

Om te herstellen van een pijnlijke breuk helpt het om tijd door te brengen met de mensen die het dierbaarst voor je zijn, bijvoorbeeld je beste vrienden. Wanneer je quality-time met je vrienden hebt, kun je het over je gevoelens hebben, je verwachtingen over de toekomst, maar ook over de interne strijd die je voert met je emoties. Erover praten helpt. Onderzoek toont bovendien aan dat tijd doorbrengen met dierbare vrienden de stress in het lichaam kan verlagen. Dat is precies wat je nodig hebt na een lastige relatiebreuk.

3. Herontdek jezelf

Een relatiebreuk is een goede gelegenheid om jezelf opnieuw te ontdekken. Een artikel uit 2010 gepubliceerd in de journal Personality and Social Psychology laat zien dat hoe langer je in een relatie zit, hoe meer je identiteit verweven raakt met die van je partner. Dit onderzoek toont aan dat je na een relatiebreuk weer echt jezelf kunt zijn. Geef jezelf de tijd om jezelf weer te ontdekken zodat je sterker dan ooit terugkomt na de breuk.

“Tijd heelt alle wonden.”

4. Geef jezelf de tijd

Het is niet reëel om te denken dat je een relatiebreuk na een week al te boven bent. “Tijd heelt alle wonden” is het cliché dat van toepassing is op een break-up. Uiteindelijk is er niets effectiever dan het verstrijken van de tijd na een breuk. Onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association laat zien dat je steeds meer emotioneel geneest naarmate de tijd vordert na een relatiebreuk. Dit zou het gevolg zijn van hoe het brein van de mens werkt; we zijn geprogrammeerd om door te gaan na een relatiebreuk.

5. Blijf optimistisch

Het is verleidelijk om te denken dat je leven voorbij is. Dat is het niet. Je begint alleen een nieuw hoofdstuk in het boek waarin jij de hoofdrol speelt. Hoe moeilijk je het nu ook hebt, er komt een tijd waarin je niet meer aan de persoon denkt of aan je vorige leven. Probeer optimistisch te blijven denken zodat je sneller herstelt van de relatiebreuk. Onderzoek toont bovendien aan dat een optimistische houding tot een hogere kwaliteit van leven leidt.

6. Huilen mag

Hoe goed je ook je best doet om optimistisch te blijven; niemand verwacht van je dat je de gehele dag vrolijk bent. Huilen mag. Soms is een goede huilbui het enige dat nodig is om je op te vrolijken. Recent onderzoek toont aan dat tranen in eerste instantie tot een dip in de stemming leiden, maar direct na de huilbui de stemming verbeteren. Mensen voelen zich ook beter dan vóór het huilen.

7. Stel jezelf open voor anderen

Als je net uit een relatie komt, dan kun je erover praten met vrienden en familie. Na deze eerste tijd moet dit echter steeds minder worden, totdat je er uiteindelijk helemaal niet meer over praat. Als je het er na lange tijd nog over hebt, dan houdt dit je tegen om verder te gaan met je leven. Zo hoort het niet te zijn. Praat minder over het verleden en meer over de toekomst, zodat je openstaat voor positieve ervaringen met andere personen.

8. Verbreek al het contact

Om over iemand heen te komen is het nodig om het contact te verbreken. Niet voor altijd, maar wel tijdelijk. Dit betekent geen contact over de telefoon, via WhatsApp, Facebook en noem het maar op. Alle manieren waarop je contact hebt moeten verbroken worden. Er wordt daarom ook wel gezegd: ‘Uit het oog, uit het hart’, en zo werkt het ook echt.

Als je verder wilt gaan met je leven en een nieuwe liefde wilt ontmoeten, dan moet je het contact met je ex verbreken. Als je continu geconfronteerd wordt met de persoon, dan is het moeilijk om het een plekje te geven. Dit kun je nog meer doen:

  • Ontvolg of ontvriend op sociale media
  • Vermijd plekken waar jullie samen zijn geweest
  • Verminder het contact met gezamenlijke vrienden

9. Verwijder alle herinneringen

Je kunt makkelijker over je ex heen komen als je alle herinneringen over de persoon verwijderd uit je huis, telefoon en laptop. Dit zijn de valentijnskaartjes die je hebt bewaard, foto’s van vakanties en cadeaus voor je verjaardag. Het zijn allemaal herinneringen aan je ex. Je hoeft ze niet weg te gooien, maar het is wel verstandig dat je deze opbergt in een doos. Als je nog een stapje verder wilt gaan, dan gooi je op een gegeven moment de doos weg. Of doe het zoals in de films: verbrand het.

10. Overweeg de rebound

Een ‘rebound’ heet niet voor niets een rebound. Een rebound relatie is een relatie die kort na een break-up wordt begonnen, vóórdat de gevoelens over de vorige relatie zijn verwerkt. Het is ervoor bedoeld om je weer op het goede pad te helpen. In een onderzoek uit 2014 komt naar voren dat personen die na de relatiebreuk een zogenaamde rebound hadden sneller herstelden van de breuk.

Vlak na de breuk zijn de meeste nieuwe singles nog niet klaar voor een nieuwe liefde. Je bent dan simpelweg emotioneel nog niet beschikbaar om een nieuwe verbintenis aan te gaan. Het werkt echter wel als je de rebound niet serieus neemt, maar meer ziet als een manier om terug in het spel te komen.

De kans op een vaste relatie is niet groot als je nog niet over je ex heen bent. Maar het kan je wel helpen om over de persoon heen te komen. Misschien dat alleen de aandacht van anderen je al over de streep kan trekken. De datingapps zitten bovendien al te wachten op je aanmelding als nieuwe single.

11. Volg je dromen

Als je in een relatie zit met iemand anders, dan komt het vaak voor dat dromen op een zijspoor belanden. Door je weer te richten op de dromen die je had, en de dingen die je ooit graag wilde doen, laat je de gedachten aan je ex gaan. Door te doen wat je altijd wilde doen, geniet je van je leven als vrijgezel. Dat was niet mogelijk toen je nog bij je ex was.

Vervang de gedachten aan je ex door nieuwe ervaringen. Dit kunnen reizen zijn naar landen waar je nog niet bent geweest, maar ook tijd besteden aan verloren hobby’s en interesses. Er is niemand die je nog tegenhoudt om je dromen waar te maken. Waarom zou je nu niet aan je singles bucketlist beginnen?

12. Luister naar droevige muziek

Er is een reden waarom je na een relatiebreuk opeens gaat nadenken over de muziekteksten die je op de radio hoort. Terwijl je normaal gesproken zonder nadenken meeneuriet, hoor je nu plotseling waar het nummer over gaat; liefde. Dit maakt de breuk met je ex alleen maar moeilijker, zul je denken. Maar het kan je juist helpen om het te verwerken.

Onderzoek toont aan dat de menselijke hersenen aangetrokken worden door droevige muziek. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat het luisteren naar droevige muziek positieve emoties – zoals rust en kalmte – in de luisteraar kan oproepen, wat zou kunnen verklaren waarom je na een relatiebreuk pas echt naar de teksten luistert.

Ben ik over mijn ex heen?

Je bent nog niet over je ex heen als je nog vaak aan de persoon denkt en of als je het gevoel hebt dat er nog een kans is. Je kijkt nog graag naar oude foto’s en je durft niets weg te gooien dat je aan de ander doet denken. Je probeert nog steeds in contact te komen met je ex en je rijdt nog geregeld door de buurt van de persoon om een glimp op te vangen. Je bent niet over hem of haar heen als je jaloers wordt wanneer je je ex met een ander ziet. Als je dit bekend voorkomt dan kun je er vanuit gaan dat je nog niet over je ex heen bent en misschien zelfs je ex-partner terug wil.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie