Home Ex Hoe kom je over over je ex/iemand heen? (+ 12 wetenschappelijke tips)

Hoe kom je over over je ex/iemand heen? (+ 12 wetenschappelijke tips)

7 minuten leestijd
0

Als er een levenservaring is die de meeste mensen als kiespijn kunnen missen dan is het wel de relatiebreuk. Zonder twijfel is voor het iedereen moeilijk om na vele jaren lief en leed te delen opeens alleen door het leven te gaan. Het maakt niet uit of je het zag aankomen of niet; de pijn is echt en het zit niet alleen tussen de oren.

Er is niets gelogen aan het gezegde “Love hurts”1. Het is niet je verbeelding; liefde kan echt pijn doen. Onderzoek toont zelfs aan dat je lichamelijke problemen en fysieke pijn kunt krijgen als je een gebroken hart hebt2. Deze fysieke en emotionele pijn maken het moeilijk om over je ex heen te komen. Hoe verminder je deze pijn zodat je een eind kunt maken aan de verlangens naar een ex die het niet verdient?

7 Fasen

Niet alleen fysiek maar ook mentaal afscheid nemen van je ex? Dat lukt pas als je alle fases doorlopen hebt. Dat dit nog niet zo makkelijk is weet iedereen die een lange relatie heeft gehad (of een korte maar passievolle affaire). Het gebrek aan een knuffel aan het einde van de dag, het gemis van het gezelschap; uit elkaar gaan is nooit leuk. Dit zijn volgens de Journal of Positive Psychology de fases die je meemaakt als je een gebroken hart hebt:

 1. De shock
 2. Ontkennen
 3. Terugtrekken
 4. Woede
 5. Onderhandelen
 6. De dip
 7. Aanvaarden

Of het nu wederzijds of eenzijdig is, vreedzaam of traumatisch; het blijft een aparte en pijnlijke ervaring. De pijn kan ondraaglijk zijn, je uitputten en je kunt zelfs in een diepe depressie raken. De tsunami van emoties die je dagelijks overspoelt verandert je leven en de manier waarop je naar de toekomst kijkt. Je instinct vertelt je om er voor weg te rennen, jezelf af te leiden met nieuwe ervaringen; alles om maar niet aan hem of haar te hoeven denken.

Hoe je over de ex heen komt

Gelukkig is het mogelijk om van pijn te herstellen en dus ook van een relatiebreuk. Het is vaak niet makkelijk om over iemand heen te komen maar het kan. Een fles wijn of een liter Ben en Jerry’s roomijs kunnen de pijn voor een avond laten verdwijnen maar als je de volgende dag wakker wordt dan ben je geen stap verder. Hoe kun je nu op een effectieve manier over iemand heen komen?

Deze manieren om over een ex of iemand anders heen te komen worden gesteund door wetenschappelijk onderzoek, allen bedoeld om het genezingsproces te stimuleren.

beschuldigen

1. Denk na over de breuk

Het is verleidelijk om je ex in een verafgelegen hoek van je geest te plaatsen zodat je nooit meer aan hem of haar hoeft te denken. Deze tactiek lijkt aantrekkelijk maar het kan meer kwaad dan goed doen. Onderzoek suggereert dat nadenken over de breuk, en de redenen waarom het gebeurt is, je kan helpen sneller van de pijn te genezen2. Volgens het onderzoek accepteren degenen die bedachtzaam reflecteren op hoe het allemaal gegaan is de breuk sneller. Deze personen voelden zich ook minder eenzaam.

2. Breng tijd door met vrienden

Om te herstellen van een pijnlijke breuk dan helpt het om tijd door te brengen met de mensen die het dierbaarst voor je zijn, bijvoorbeeld je beste vrienden. Wanneer je quality time met je vrienden hebt dan kun je het over je gevoelens hebben, je verwachtingen over de toekomst maar ook over de interne strijd die je voert met je emoties. Erover praten helpt. Onderzoek toont bovendien aan dat tijd doorbrengen met dierbare vrienden de stress in het lichaam kan verlagen4. Dat is precies wat je nodig hebt na een lastige relatiebreuk.

3. Herontdek jezelf

ikEen relatiebreuk is een goede gelegenheid om jezelf opnieuw te ontdekken. Een artikel uit 2010 gepubliceerd in de journal Personality and Social Psychology laat zien dat hoe langer je in een relatie zit, hoe meer je identiteit verweven raakt met die van je partner. Dit onderzoek toont aan dat je na een relatiebreuk weer echt jezelf kunt zijn5. Geef jezelf de tijd om jezelf weer te ontdekken zodat je sterker dan ooit terugkomt na de breuk.

“Tijd heelt alle wonden.”

4. Geef jezelf de tijd

Het is niet reëel om te denken dat je een relatiebreuk na een week al te boven bent. “Tijd heelt alle wonden” is het cliché dat van toepassing is op een break-up. Uiteindelijk is er niets effectiever dan het verstrijken van de tijd na een breuk. Onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association laat zien dat je steeds meer emotioneel geneest naarmate de tijd na een relatiebreuk vordert. Dit zou het gevolg zijn van hoe het brein van de mens werkt; we zijn geprogrammeerd om door te gaan na een relatiebreuk6.

5. Blijf optimistisch

Het is verleidelijk om te denken dat je leven voorbij is. Dat is het niet. Je begint alleen een nieuw hoofdstuk in het boek waarin jij de hoofdrol speelt. Hoe moeilijk je het nu ook hebt, er komt een tijd waarin je niet meer aan de persoon denkt of aan je vorige leven. Probeer optimistisch te blijven denken zodat je sneller herstelt van de relatiebreuk. Onderzoek toont bovendien aan dat een optimistische houding tot een hogere kwaliteit van leven leidt7.

6. Huilen mag

Hoe goed je ook je best doet om optimistisch te blijven; niemand verwacht van je dat je de gehele dag vrolijk bent. Huilen mag. Soms is een goede huilbui het enige dat nodig is om je op te vrolijken. Recent onderzoek toont aan dat tranen in eerste instantie tot een dip in de stemming leiden, maar direct na de huilbui de stemming verbetert en mensen zich beter voelen dan voor het huilen8,9

7. Stel jezelf open voor anderen

Als je net uit een relatie komt dan kun je het erover hebben met vrienden en familie. Na deze eerste tijd moet dit echter steeds minder worden totdat je er helemaal niet meer over praat. Als je het er na lange tijd nog over hebt dan houdt dit je tegen om verder te gaan met je leven. Zo hoort het niet te zijn. Praat minder over het verleden en meer over de toekomst zodat je openstaat voor positieve ervaringen met andere personen.

social media

8. Verbreek al het contact

Om over iemand heen te komen is het nodig om het contact te verbreken. Niet voor altijd, maar wel tijdelijk. Dit betekent geen contact over de telefoon, via Whatsapp, Facebook en noem het maar op. Alle manieren waarop je contact hebt moeten verbroken worden. Er wordt wel eens gezegd “uit het oog, uit het hart” maar zo werkt het ook echt. Als je verder wilt gaan met je leven en een nieuwe liefde wilt ontmoeten dan moet je het contact met je ex verbreken. Als je continu geconfronteerd wordt met de persoon dan is het moeilijk om het een plekje te geven. Dit kun je nog meer doen:

 • Stop met afvragen wat de ander doet
 • Ontvolg of ontvriend op sociale media
 • Vermijd plekken waar jullie samen zijn geweest
 • Verminder het contact met gezamenlijke vrienden

9. Verwijder alle herinneringen

Je kunt makkelijker over je ex heen komen als je alle herinneringen over de persoon verwijderd uit je huis, telefoon en computer. Dit zijn de valentijnskaartjes die je bewaard hebt, foto’s van vakanties en cadeaus voor je verjaardag. Het zijn allemaal herinneringen aan je ex. Je hoeft ze niet weg te gooien maar het is wel verstandig dat je deze opbergt in een doos. Als je nog een stapje verder wilt gaan dan gooi je op een gegeven moment de doos weg.

10. Overweeg de rebound

Een rebound heet niet voor niets een rebound. Een rebound relatie is een relatie die kort na een break-up wordt begonnen voordat de gevoelens over de vorige relatie zijn opgelost. Het is ervoor bedoeld om je weer op het goede pad te helpen. In een onderzoek uit 2014 komt naar voren dat personen die na de relatiebreuk een “rebound” hadden sneller herstelden van de breuk10.

Vlak na de breuk zijn de meeste nieuwe singles nog niet klaar voor een nieuwe liefde. Je bent dan simpelweg emotioneel nog niet beschikbaar om een nieuwe verbintenis aan te gaan. Het werkt echter wel als je de rebound niet te serieus neemt maar meer ziet als een manier om terug in het spel te komen.

De kans op een vaste relatie is niet groot als je nog niet over je ex heen bent maar het kan je wel helpen om over de persoon heen te komen. Misschien dat alleen de aandacht van anderen je al over de streep kan trekken. De dating apps en datingsites zitten bovendien al te wachten op je aanmelding als nieuwe single.

11. Volg je dromen

Als je in een relatie zit met dan komt het vaak voor dat de dromen op een zijspoor belanden. Door je weer te richten op je dromen, en de dingen die je ooit graag wilde doen, laat je de gedachten aan je ex gaan. Door te doen wat je altijd wilde geniet je van je leven als vrijgezel. Dat was niet mogelijk als je nog bij je ex was. Vervang de gedachten aan je ex door nieuwe ervaringen. Dit kunnen reizen zijn naar landen waar je nog niet bent geweest maar ook tijd besteden aan verloren hobby’s en interesses. Er is niemand die je nog tegenhoudt om je dromen waar te maken.

12. Luister naar droevige muziek

Er is een reden waarom je na een relatiebreuk opeens gaat nadenken over de muziekteksten die je op de radio hoort. Terwijl je normaal gesproken zonder nadenken mee neuriet hoor je nu plotseling waar het nummer over gaat; liefde. Dit maakt de breuk met je ex alleen maar moeilijker zul je denken maar het kan je juist helpen om het te verwerken.

Onderzoek toont aan dat de menselijke hersenen aangetrokken worden door droevige muziek. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat het luisteren naar droevige muziek positieve emoties zoals rust in de luisteraar kan oproepen, wat zou kunnen verklaren waarom je na een relatiebreuk pas echt naar de teksten luistert11.

Ben ik over mijn ex heen?

Je bent nog niet over je ex heen als je nog vaak aan de persoon denkt en of als je het gevoel hebt dat er nog een kans is. Je kijkt nog graag naar oude foto’s en je durft niets weg te gooien dat je aan de ander doet denken. Je probeert nog steeds in contact te komen met je ex en je rijdt nog geregeld door de buurt van de persoon om een glimp op te vangen. Je bent niet over hem of haar heen als je jaloers wordt wanneer je je ex met een ander ziet. Als je dit bekend voorkomt dan kun je er vanuit gaan dat je nog niet over je ex heen bent en misschien zelfs je ex-partner terug wil.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 redenen waarom je ex tegenkomen zo lastig is

Of jullie pas net uit elkaar zijn of de relatiebreuk al een lange tijd geleden is, er zijn…