Wat is een groepsdate? 8 voordelen van daten als een groep

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Groepsdating is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar liefde. De afgelopen decennia is daten met een groep echter enorm populair geworden. In verschillende vormen zien we groepsdaten als een modern patroon voor daten, waarbij een groep single mannen en vrouwen samen wat tijd besteden in de hoop een liefdesrelatie te vinden.

Wil je wel graag op date, maar vind je het wat onveilig om met één persoon af te spreken? Of kun je niet omgaan met de druk van een 1-op-1 date? Dan is met meer mensen op date gaan een oplossing om te overwegen.

Wat is een groepsdate?

Hoewel het concept het meest populair is in landen als Japan, is het ook in veel andere landen gebruikelijk om deel te nemen aan een groepsdate. Bij een groepsdate gaan meerdere single mannen en vrouwen samen uit of doen ze samen een activiteit. Dit betekent dat je niet met zijn tweetjes op stap gaat, maar dat je leuke dingen doet met meerdere mensen samen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Groepsdaten is een veilig alternatief voor 1-op-1 dating, omdat iedereen zich meer op z’n gemak voelt in het gezelschap van andere mensen. Groepsdating zorgt ervoor dat beide partijen zich meer ontspannen voelen, terwijl de druk van een eerste date wordt weggenomen. Het is in die zin ook wel een manier om een betere indruk te maken op een potentiële partner. Ook is het minder waarschijnlijk dat ongewenste fysieke intimiteit plaatsvindt in een groep, waardoor je je – vooral als vrouw – veiliger voelt.

Het doel van de groepsdate is in eerste instantie natuurlijk dat je een leuke dag of avond hebt, maar ook dat je misschien wel iemand tegenkomt waarmee je een goede klik hebt. Wie weet kom je op die manier de liefde van je leven tegen. Althans, dat is de gedachte achter groepsdaten.

Een van de bekende voorbeelden van groepsdaten zijn de singlesevenementen die door datingapps als Lexa georganiseerd worden. Alle leden van de datingapp kunnen deelnemen aan zo’n event zodat je andere vrijgezelle dames en heren kunt ontmoeten. Deze evenementen zijn speciaal voor vrijgezellen en bieden je de kans om in korte tijd en in real life meerdere mensen te ontmoeten. En dit gebeurt allemaal op een wat vrijere, minder spannende manier dan bij een date met één persoon.

8 voordelen van daten als groep

Daten als groep brengt bepaalde voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet zodat jij voor jezelf kunt bepalen of deze manier van daten geschikt is voor jou.

1. Minder ingewikkeld om te socializen

Een sterk voordeel van daten als groep is dat je je minder nerveus voelt dan wanneer je met één persoon op date gaat. Heb je soms wat moeite met je gevoelens onder controle te houden of ben je erg zenuwachtig voor een afspraakje? Met een groep kun je ervoor zorgen dat het minder eng wordt, want je kunt kijken hoe de rest het aanpakt en met iedereen een praatje maken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Bevalt je gesprekspartner niet? Dan ga je gewoon door naar de volgende? Terwijl je bij een 1-op-1 date de avond zou moeten uitzitten, kun je bij een groepsdate snel een praatje gaan maken met een ander.

2. Je kunt meer op anderen leunen

Als je voor een date met een groep kiest, kun je luisteren naar wat iedereen te vertellen heeft. Er wordt niet meteen van je verwacht dat je het voortouw neemt. Je kunt daardoor makkelijker de kat uit de boom kijken als dat beter bij je past. Er wordt ook vaak voor gekozen om een spel te doen waarin mensen vragen moeten beantwoorden. Zo wordt er meer geconverseerd en kom je vanzelf meer over elkaar te weten.

3. Meer conversatie

Als je met een groep een date hebt, kun je iemand als wingman (of vrouw) gebruiken als je zelf te verlegen bent om het eerste contact te leggen. Deze persoon kan je bijvoorbeeld helpen door degene waarin jij geïnteresseerd bent te benaderen uit jouw naam. Of je kunt de ander eerst het woord laten doen waarna je het gesprek overneemt.

4. Minder ‘verplichting’

Met een groep is er minder druk. Er is niemand die iets van jou verwacht. Je kunt het evenement verlaten wanneer jij dat wil. In tegenstelling tot een normale date is niemand daar voor jou gekomen. Je bent dus ook niet verplicht om de hele avond met één persoon te praten. Oftewel: daten met een groep is wat meer vrijblijvend.

5. Minder risico’s

Daten met een groep is veiliger. Dat komt omdat de kans op ongewenst gedrag aanzienlijk kleiner is als er meer mensen bij zijn. Mocht de ander nu onverhoopt wel wat vervelend worden naar jou toe en ben je daar niet van gediend? Dan kunnen de andere mensen die mee op date zijn meteen ingrijpen als het nodig is.

6. Indruk maken is niet direct noodzakelijk

Als je met één iemand uitgaat, moet je jezelf de hele tijd van je beste kant laten zien. Dat doet iedereen nu eenmaal op een eerste date om een goede indruk op de ander te maken. In een groep kun je gewoon jezelf zijn en hoef je niet overdreven veel te praten of dingen te doen waarin je geen zin hebt.

7. Ook voor nieuwe vriendschappen

Het voordeel van een groepsdate is dat je met zoveel mensen bent (waarvan je sommigen misschien al kent) dat er een grote kans is dat je gelijkgestemden vindt. Nu hoeft dat niet meteen te betekenen dat je een romantische interesse in die persoon hebt – een vriendschappelijke connectie kan ook.

8. Meer mensen, meer kansen

Als je met een grote groep mensen bent is de kans natuurlijk ook vele malen groter dat je iemand leert kennen waarmee je een echte klik hebt. Het is simpelweg het gevolg van de aantallen. Meer mensen betekent meer kansen op een klik. Met wat geluk zit er net die persoon tussen die jou heel erg aanspreekt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie