Dit zijn de vragen om te stellen voordat je terugkeert naar een ex

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

Je dacht dat het boek gesloten was, maar plotseling, misschien midden in de nacht of tijdens een onverwacht moment van stilte, bespringt die ene gedachte je weer: “Wat als ik terug zou gaan naar mijn ex?” Het kriebelt, je hart gaat sneller slaan en de herinneringen kleuren je gedachten. Maar wacht, voordat je diep in de onstuimige wateren van een hereniging duikt , wil je zeker weten dat je de juiste vragen hebt gesteld.

Welke vragen? Nou, de vragen die bepalen of deze tweede kans een romantische wederopbloei kan zijn of een herhaling van eerdere fouten. Je wilt jezelf behoeden voor nodeloos hartzeer, niet? Stel deze vragen eerst, voordat je je hart weer op het spel zet.

1. Reflectie op de breuk

Neem de tijd om terug te denken aan waarom jullie relatie eindigde. Was het een plotseling besluit of een langzaam proces? Wat waren de kernoorzaken? Op basis hiervan kun je beoordelen of deze nog steeds een rol spelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Is de reden van uit elkaar gaan veranderd?

Vraag je af of de redenen die tot de breuk hebben geleid nu anders zijn. Mensen veranderen, situaties evolueren: zijn de problemen die er waren opgelost of zijn ze slechts naar de achtergrond verdwenen?

3. Eigen groei sinds de relatie

Reflecteer op je persoonlijke groei sinds je uit elkaar bent gegaan. Heb je nieuwe inzichten verkregen? Ben je sterker geworden? Het is cruciaal dat je weet wat je nu te bieden hebt en wat je verwacht van een hernieuwde relatie.

  • Heb ik nieuwe vaardigheden of hobby’s ontwikkeld?
  • Wat heb ik geleerd over mijn behoeftes in een relatie?
  • Hoe is mijn perspectief op relaties veranderd?

4. Gevoelens versus praktische overwegingen

Sta stil bij wat je echt voelt voor je ex versus praktische redenen om terug te gaan. Mis je hem of haar, of is het gemak of angst voor het alleen zijn? Wees eerlijk over wat je hart je vertelt én wat je verstand zegt.

5. Communicatiepatronen herkennen en verbeteren

Onderzoek de communicatiepatronen die jullie hadden. Is er iets veranderd? Communicatie is de basis van elke relatie, dus het is van groot belang te weten of jullie nu op een gezondere manier kunnen praten en luisteren naar elkaar.

6. Vergeving en loslaten van oud zeer

Vergeving is de sleutel tot verzoening. Het vraagt om een bewuste keuze om de pijn die je geleden hebt niet meer te laten bepalen hoe je naar je ex-partner kijkt. Sta jezelf toe het verleden los te laten en geef je relatie een kans op een schone lei. Vraag je ook af of je ex bereid is om jouw fouten te vergeven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Huidige levenssituatie van jou en je ex

Kijk naar waar jullie nu staan in het leven. Jouw situatie en die van je ex kunnen significant veranderd zijn sinds jullie uit elkaar gingen. Zijn jullie levens compatibel of zijn jullie elk een andere richting ingeslagen? Dit kan bepalend zijn voor de haalbaarheid van een herstel van de relatie.

  • Heeft een van jullie nieuwe verantwoordelijkheden op zich genomen?
  • Zijn er veranderingen in carrière of woonplaats?
  • Invloed van eventuele nieuwe partners of kinderen?

8. Openstaan voor verandering bij beiden

Terugkeren naar een ex betekent niet dat oude patronen herhaald moeten worden. Bespreek met elkaar of jullie beiden openstaan voor groei en verandering. Het is belangrijk dat jullie bereid zijn om te werken aan de issues die eerder tot problemen hebben geleid.

9. Toekomstvisie en relatie doelen

Wat is jouw visie op de toekomst en die van je ex? Liggen jullie doelen en verwachtingen op één lijn? Dat is handig om te weten om teleurstellingen te voorkomen. Een gezamenlijke toekomstvisie biedt een stevig fundament voor een duurzame relatie.

10. Hoe denken vrienden en familie erover?

Vrienden en familie bieden vaak een frisse en objectieve blik op de situatie. Wat vinden zij ervan? Hun meningen kunnen waardevol zijn, maar laat het je eigen keuze niet overschaduwen. Uiteindelijk ben jij degene die beslist wat het beste is voor jouw geluk.

11. Invloed van terugkeer op persoonlijk leven

Herinner je de tijd alleen als een periode van persoonlijke ontwikkeling en vraag jezelf af wat de terugkeer van je ex betekent voor jouw huidige leven. Denk na over je dagelijkse routines, je hobby’s en je sociale leven. Zie je ruimte voor je ex in dit plaatje, zonder dat je je eigen identiteit misschien opnieuw verliest?

12. De rol van intimiteit en nabijheid

Intimiteit en nabijheid zijn de bouwstenen van een relatie, maar ze kunnen ook uitdagingen met zich meebrengen. Denk goed na over hoe deze facetten eruit zouden moeten zien met je ex. Voel je je comfortabel bij de gedachte aan de intimiteit? Zorg dat je ook duidelijk hebt welke grenzen je hierin stelt.

13. Balans tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid

De balans vinden tussen samen zijn en je eigen leven leiden is essentieel. Vraag jezelf af of je voldoende ruimte kunt geven en nemen om niet te verzanden in ongezonde afhankelijkheid. Denk na de wederzijdse verwachtingen en kijk of er voldoende respect is voor elkaars onafhankelijkheid.

  • Kun je jouw eigen plannen blijven volgen?
  • Hoe bewaak je jouw persoonlijke ruimte?
  • Stimuleert je relatie je eigen ontwikkeling?

14. Omgaan met onzekerheden en angsten

Onzekerheid en angst horen bij het leven, maar mogen geen dominante plaats innemen bij de beslissing elkaar terug te nemen. Wees eerlijk over de twijfels die je voelt en bespreek samen hoe je hiermee om kunt gaan. Vraag jezelf af of de relatie helpt deze onzekerheden te verminderen of juist versterkt.

15. Financiële implicaties en samenwonen

Als je weer samen gaat wonen, komen daar financiële verplichtingen bij kijken. Heb je al nagedacht over hoe je de kosten gaat verdelen en welke financiële afspraken er gemaakt moeten worden? Het is belangrijk dat je beide op één lijn zit wat betreft geldzaken, om mogelijke spanningen in de toekomst te voorkomen.

16. Wat als het wéér niet werkt?

Sta eens stil bij de gedachte dat het weer niet lukt, want dat is geen ondenkbaar scenario. Gebruik deze gedachtes om te bepalen hoeveel veerkracht je hebt en wat je hebt geleerd van de vorige breuk. Zie het als een manier om jezelf te wapenen tegen mogelijke teleurstelling en om valkuilen uit het verleden niet te herhalen.

17. Tot slot: je hart volgen met wijsheid

Bij het overwegen om terug te keren naar je ex, is het belangrijk om zowel naar je hart als je verstand te luisteren. Laat emoties niet de enige leidraad zijn – wees ook praktisch en rationeel. Een beslissing genomen met wijsheid is er een die tand des tijds vaker doorstaat.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie