10 waardevolle lessen die je leert uit mislukte relaties

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
10 minuten leestijd

“Weet je, als ik terugkijk, ben ik blij dat ze mij heeft gedumpt.” Het was een jaar nadat David een appje kreeg van zijn vriendin. Hij dacht na over wat hij allemaal had meegemaakt in het afgelopen jaar. En vooral over het appje dat zijn leven ging veranderen.

Een jaar geleden liep het niet zo lekker tussen David en zijn vriendin, maar nooit had hij verwacht dat het zo zou eindigen. Terwijl hij nietsvermoedend aan het werk was, pakte zijn vriendin haar spullen en trok weer in bij haar ouders. Ze maakte het uit met een appje: “Ik kan er niet meer tegen. Als je vanavond thuiskomt, ben ik weg.”

“Ja hoor, we praten vanavond wel,” stuurde David terug. Hij ging door met werken alsof er niets aan de hand was. In het verleden kwam het altijd goed… maar deze keer niet. Eenmaal thuisgekomen besefte hij pas dat het echt voorbij was. Maar waarom? “Hij was een goede vriend voor haar geweest”, dacht hij. “Toch?”

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Dat was hij niet.

Pas toen David thuiskwam en het appje de aandacht gaf dat het verdiende, viel het kwartje. Dit was het dan: ze was weg. Het was uit. En sterker nog: ze had hem gedumpt met een onpersoonlijk appje. “Hoe kon ze dat nu doen,” dacht hij. “Zo erg was het toch allemaal niet?” David gaf haar de schuld van het trieste gevoel dat hem de komende maanden zou beheersen.

Het kostte David een jaar om in te zien wat hij allemaal verkeerd deed in de relatie. Hij was niet meer boos op zijn ex omdat ze het uitmaakte met een appje. Hij was teleurgesteld in zichzelf, voor wat hij allemaal deed – en vooral niet deed – in de relatie.

David besefte dat hij moest veranderen als hij ooit een gezonde relatie zou willen hebben. En toen hij dat besefte, zei hij: “Weet je, als ik terugkijk, ben ik blij dat ze mij heeft gedumpt.”

De lessen die we leren uit mislukte relaties

In iedereen van ons zit een David, iemand die leert van de gemaakte fouten in het verleden. Het is de bagage die we meenemen naar nieuwe relaties. Zoals het gezegde luidt: wat je niet doodt, maakt je sterker. En zo levert elke mislukte relatie nuttige ervaringen op die je helpen in toekomstige relaties.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De bittere relaties in ons leven zijn uiteindelijk vaak het klaslokaal waar we de waardevolste lessen leren. De slechtste exen en de slechtste versies van jezelf zijn zelfs de mensen waar je het meest van kunt leren. Ze leren je de belangrijke lessen over wie je bent, wie je wilt zijn en waar je naar op zoek bent. Dit zijn een aantal van die lessen die mensen leren in hun vorige relaties.

1. Niet alle mannen of vrouwen zijn hetzelfde

Het is heel makkelijk om de schuld te geven aan een sekse, terwijl slechts één persoon je iets heeft aangedaan. Na meerdere relaties kom je erachter dat dergelijke vooroordelen weerlegd kunnen worden. Generalisaties werken niet in relaties. Ze leiden tot onjuiste conclusies. Als je bijvoorbeeld alleen maar witte zwanen hebt gezien, kun je gaan denken dat alle zwanen wit zijn. Maar als je je erin verdiept, kom je erachter dat er ook zwanen zijn in andere kleuren.

blij tevreden

2. Het is beter om alleen te zijn dan eenzaam in een relatie

Er is een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Je kunt alleen zijn, gelukkig en je tijd doorbrengen met vrienden, familie, werk en hobby’s. Een slechte relatie waarin je je eenzaam voelt, voelt veel slechter dan wanneer je alleen bent en geen relatie hebt. Als je alleen bent, vul je de leegte met anderen. Als je eenzaam in een relatie bent, vul je de leegte met een deel van jezelf.

3. Alle eindes zijn een nieuw begin

Een relatiebreuk kan pijn doen. Je kunt je verloren voelen. En dat kan een behoorlijke impact hebben op hoe je je voelt. Maar waar het één stopt, begint het ander: een nieuw leven. Het einde van een relatie is niet het einde van de wereld. Afscheid nemen van een relatie geeft je een nieuwe kans om je leven opnieuw in te delen.

4. Liefde alleen is niet genoeg

Liefde is weliswaar de fundering van een relatie, maar daarmee ben je er nog niet. Liefde alleen is niet genoeg. Het is geen garantie op een succesvolle relatie. Afstand, omstandigheden, karakters en nog veel meer facturen spelen een rol in een relatie. Als je een relatie opbouwt, dan is liefde de fundering. Het is de basis en de bestaansreden. Wat je op de fundering zet, bepaalt vervolgens of het geheel blijft staan.

5. Liefde en lust zijn niet vergelijkbaar

Lust is de fysieke aantrekkelijkheid die je voelt wanneer je je tot iemand aangetrokken voelt. Het is voor veel mensen de indicator dat ‘dit wel eens de ware’ zou kunnen zijn. Maar dan komen ze erachter dat lust niet hetzelfde is als liefde. Dat je lust voelt, betekent dus niet meteen dat het gaat werken in een relatie. Daar is liefde voor nodig: met of zonder de extreme gevoelens van lust.

6. Relaties zijn nooit perfect

We worden omringd door schijnbaar perfecte stellen in Instagram-feeds, romantische films en reality-programma’s. Maar ondanks dat we allemaal weten dat het grootste deel van wat we zien nep is, gaan we toch verlangen naar perfectie. Zo ook in onze relaties. Dankzij alle perfecte beelden krijgen we het idee dat relaties perfect moeten zijn. Maar als je voorgaande relaties je iets kunnen leren, is het dat relaties nooit perfect zullen zijn.

7. Dat onderbuikgevoel is er niet voor niets

Als je het gevoel hebt dat er iets mis is, dan is er bijna altijd ook iets goed mis. Dat onderbuikgevoel is je intuïtie die zegt dat je moet luisteren naar wat je voelt. De signalen die je onbewust oppikt uiten zich als prikkel in je onderbuik: samen laten de prikkels weten dat er iets speelt. Het kan iets moois zijn, maar vaker is het een hint dat slecht nieuws op komst is.

keuze

8. Het maakt niet uit wat andere mensen denken

We maken ons allemaal veel te druk om wat anderen denken. Deze invloed van derden voorkomt dat mensen hun relaties beleven zoals ze dat zelf willen. Het voorkomt dat ze een relatie uitmaken, zodat ze achteraf spijt hebben dat niet eerder gedaan te hebben. Of ze geven het een tweede kans, omdat anderen dat beter lijkt. Ze passen zich aan op de wensen van anderen en blijven dwalen met de vraag: “Wat als?” Uiteindelijk kun je beter spijt hebben van de keuzes die je wel hebt gemaakt, dan van de keuzes die je niet hebt gemaakt.

9. Elke breuk is een bewijs van groei

We zijn allemaal geneigd te geloven dat een relatiebreuk het resultaat is van de fouten die we maken. We zien het als een negatieve ervaring. Maar dat is het helemaal niet. Je hebt niet de verkeerde persoon gekozen. Je hebt geen tijd weggegooid en ook heb je geen energie verspild. Je hebt een mijlpaal bereikt die je dichter bij je doel brengt, omdat je nu beter weet wat je wél en níet wil. En je zult ook nooit achteraf gaan twijfelen of er misschien iets beter was, omdat je dat nu kunt gaan onderzoeken.

10. Tijd heelt alle wonden

Hoe diep je ook gezonken bent in de gevoelens van verdriet. Hoe eenzaam je je ook voelt. En hoe groot de breuk in je gebroken hart ook is. Er komt een tijd waarin je weer gelukkig bent. De eerste steek doet pijn, maar als je eenmaal hebt gebloed verdwijnen de scherpe randjes. En uiteindelijk vervaagt de pijn steeds verder naar de achtergrond en het bloeden stopt, zodat je weer gelukkig kunt zijn met jezelf en je leven.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie