Uitmaken met app of bericht? 31 berichten, tips en voorbeelden

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Of je nu slechts enkele dates achter de rug hebt of al jarenlang in een relatie zit, uit elkaar gaan is nooit echt een pretje. Het wordt nog vervelender wanneer iemand de moed niet kan opbrengen om het je persoonlijk te vertellen en in plaats daarvan kiest voor een afstandelijke aanpak, zoals uitmaken via apps als WhatsApp, Facebook Messenger of elke andere chat-app. Hoewel het altijd beter is dan zonder een woord van de aardbodem te verdwijnen, voelt het extra pijnlijk als iemand je via een simpel berichtje dumpt.

Velen beschouwen dit gedrag als respectloos en een laffe manier om het uit te maken. Het ontneemt je de kans om echt met elkaar te praten over wat er mis is gegaan in de relatie. Bovendien blijft het slachtoffer zichzelf kwellen door dat vervelende bericht keer op keer te lezen, als een vrijwillige marteling. Hoe onvolwassen het misschien ook lijkt, het gebeurt het nog steeds vrij vaak.

Wanneer is het oké?

Dat gezegde hebbende, er zijn momenten waarop het gewoon praktischer is om het via een appje te doen. Stel je voor: je bent net vernederd en verlaten op een feestje, je hebt ontdekt dat je partner je bedrogen heeft, of je hebt slechts twee dates gehad terwijl de ander 200 kilometer ver weg woont. Dit zijn situaties waarin niemand je kwalijk zal nemen als je besluit om het via een berichtje uit te maken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is misschien niet de meest elegante manier om een einde aan een relatie te maken, maar soms verdient de andere persoon het simpelweg niet dat je nog meer van je kostbare tijd verspilt. Dus, als je jezelf in een van deze situaties bevindt, laten we dan eens kijken naar een aantal handige tips en voorbeelden van berichtjes die je kunt sturen. Het zal je helpen om deze lastige taak met wat meer gemak en begrip aan te pakken.

De inleiding

Je staat op het punt om een lastig bericht te sturen, maar wees gerust, we gaan dit met stijl aanpakken. Het is namelijk zo dat een goed uitgevoerde ‘uitmaaktekst’ uit een inleiding, een reden en een afsluiting bestaat. We laten je hier wat voorbeelden zien van zinnen die je kunt gebruiken om je inleiding wat meer pit te geven.

  • “Jeremy, het is tijd dat ik je vaarwel zeg”
  • “Hoi Amber, ik hoop dat ik je niet stoor. Er zit me iets dwars dat ik nu met je moet delen”
  • “Hey Jeremy, het is misschien wat onverwacht. Maar ik moet je dit vertellen”
  • “Amber, de afgelopen weken zijn erg leuk geweest.”
  • “Jeremy, ik had je dit graag persoonlijk willen vertellen, maar dat kan nu niet”
  • “Amber, dit komt misschien als een verrassing, maar ik moet eerlijk tegen je zijn.”
  • “Hey Jeremy, ik kan dit echt niet langer zo”

De reden

In dit deel van het bericht gaan we recht op het doel af. Je hebt besloten om de knoop door te hakken en dat verdient een goede uitleg. Waarschijnlijk kwam jouw bericht als een complete verrassing voor de ander, en ze zitten nu waarschijnlijk met vraagtekens in hun hoofd. Door de reden voor het uitmaken duidelijk te vermelden, voorkom je een heleboel verwarrende ‘waarom’-vragen. Het is eerlijker om te vertellen waar je echt mee zit.

Hoe opener je bent, hoe beter het is voor allebei. Ongeacht wat er tussen jullie is voorgevallen, de ander verdient op zijn minst een reden. Dit is van cruciaal belang als je op een fatsoenlijke manier afscheid wilt nemen van iemand met wie je niet per se ruzie hebt.

  • “Door wat er de laatste tijd tussen ons is voorgevallen ben ik mezelf kwijtgeraakt. Ik wil weer terug naar mezelf, een versie die ooit gelukkig was.”
  • “Eerlijk gezegd heb ik nog steeds gevoelens voor mijn ex. Ik zou willen dat ik over mijn ex heen was, maar dat is niet zo.”
  • “Mijn gevoelens voor jou zijn veranderd. Ik hou niet meer van je.”
  • “Dat je nog steeds contact wilt onderhouden met je ex is voor mij een brug te ver. Ik had dit pad graag met je willen behandelen maar keer op keer word ik teleurgesteld door je leugens.”
  • “Ik kan het niet meer aanzien hoe je jezelf kapot maakt met het [drugs|alcohol] gebruik. Hoeveel ik ook van je hou, het stopt voor mij met dit bericht.”
  • “Je hebt mij genoeg vernederd. Ik ben er klaar mee om zo behandeld te worden.”
  • “Je hebt mijn vertrouwen beschaamd door stiekem met je foute vrienden af te spreken. Ontkennen is niet nodig. Ik sta achter mijn besluit om je te verlaten.”
  • “Ik ben erachter gekomen dat je vreemd bent gegaan. Dit is voor mij de druppel.”
  • “De afgelopen maanden heb ik me gerealiseerd dat ik niet zo gelukkig ben als vroeger. Ik wil mezelf weer als toen voelen, gelukkig.”
  • “Onze date was erg gezellig, maar ik voel de klik niet. Ik zou willen dat het anders was, maar meer dan dit kan ik er niet van maken.”

De afsluiting

Met de inleiding en reden achter de rug, gaan we het nu hebben over die allesbepalende afsluiting. Je wilt immers duidelijk maken dat je het serieus meent. Het is verleidelijk om het voorstel te doen om ‘vrienden te blijven’, maar eerlijk gezegd, en laten we eerlijk zijn, dat gebeurt zelden in de echte wereld.

Het klinkt misschien als een manier om de klap wat zachter te maken, maar het biedt zelden echte troost. Wat je echt wilt, is een directe afsluiting waarin je aangeeft dat je het contact wilt verbreken. Laten we eens kijken hoe je dat op een respectvolle manier kunt aanpakken:

  • “Ik hoop dat je mijn wensen respecteert en nooit meer contact met me opneemt”
  • “Het was leuk om je te kennen, maar ik zou het op prijs stellen als we niet meer praten”
  • “Dit is het laatste dat je van me hoort. Tot ziens”
  • “Verwijder alstublieft mijn nummer”
  • “Ik hoef geen excuus of reactie. Ik heb liever dat je me met rust laat”
  • “Ik wil je nooit meer spreken”
  • “Bedankt voor de tijd samen, maar dit is voor mij het einde”
  • “Tot ziens. Ik meen het”
  • “Bedankt voor de herinneringen, maar het is niet anders”
  • “Ik wens je veel succes in de toekomst!”
  • “Ik wens je het allerbeste en dat meen ik. Tot ziens”
  • “Je verdient iemand die meer gevoelens voor je heeft dan ik”
  • “Het was leuk je te ontmoeten, maar het is niet genoeg voor mij. Veel succes verder”

Welke van deze zinnen bij jouw situatie past? Dat is iets wat alleen jij kunt beoordelen. Geen enkele break-up is namelijk hetzelfde. Hoewel veel situaties wel wat op elkaar kunnen lijken, is elke situatie uiteindelijk uniek. Voor elke situatie heb je dus eigenlijk een andere tekst nodig om het op de juiste manier uit te maken of om het contact te verbreken.

Hoe je je ook voelt en wat er ook is gebeurd, soms is een berichtje de meest geschikte manier om het te doen. Het kan zijn dat je je niet veilig voelt om het persoonlijk te zeggen, dat je bent bedrogen en er gewoon geen behoefte aan hebt, of dat je maar twee dates hebt gehad. In die gevallen kan een simpel appje de perfecte manier zijn om het te communiceren. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het persoonlijk te vertellen. Maar als je besluit om het schriftelijk of digitaal te doen, weet je nu in ieder geval wat je moet sturen.

Waarom uitmaken met per app of bericht?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om het uit te maken per app of met een bericht. Dit zijn een aantal van die redenen.

1. Veiligheidsoverwegingen

Als je je in een situatie bevindt waarbij je vreest voor je fysieke of emotionele veiligheid, dan is een bericht per app de beste keuze. In deze gevallen is het beter om het via een bericht te doen. Een app of bericht geeft je de ruimte om op een veilige afstand te blijven. En dat is de beste manier om jezelf te beschermen.

2. Langeafstandsrelatie

In een langeafstandsrelatie kan het vaak moeilijk zijn om persoonlijk af te spreken. Een bericht kan dan de meest praktische manier zijn om het nieuws te delen, zonder de extra moeite van het reizen naar de ander. Misschien is het beter om het dan via videobellen te doen. Maar een bericht kan ook.

3. Vermijden van confrontatie

Soms wil je gewoon de emotionele achtbaan van een face-to-face confrontatie vermijden. Een bericht stelt je in staat om je gedachten rustig te delen. Soms voel je je ook meer op je gemak als je je gedachten en gevoelens uit via het geschreven woord. Appen geeft je de tijd om na te denken en je boodschap zorgvuldig te formuleren.

4. Tijdsbesparing

In drukke tijden kan een bericht een efficiënte manier zijn om het te doen. Soms is het de enige keuze, omdat je agenda het niet toelaat om het persoonlijk te doen. Het bespaart jullie beiden kostbare tijd die je anders zou besteden aan een persoonlijke ontmoeting.

5. Onmiddellijke communicatie

Er zijn momenten waarop je snel duidelijkheid wilt scheppen, en een bericht biedt de mogelijkheid voor directe communicatie zonder vertraging. Ben je erachter gekomen dat je partner is vreemdgegaan en wil je deze persoon nooit meer zien? Een app of bericht is het snelst.

6. Beëindigen van een informele relatie

In minder formele relaties of in het begin van de datingfase kan een bericht een passende manier zijn om het af te sluiten. Soms is een persoonlijke ontmoeting gewoon niet nodig. Het houdt alles duidelijk en direct.

7. Communicatiebarrières

Als er sprake is van taal- of communicatiebarrières, kan een persoonlijk gesprek lastig zijn. Een bericht kan de beste manier om de boodschap over te brengen zodat het correct wordt begrepen.

8. Angst voor de reactie van de ander

Soms maakt de angst voor de reactie van de ander het moeilijk om het persoonlijk te doen. Hoe zal je toekomstige ex reageren als jij vertelt dat je de relatie wilt verlaten? Een bericht geeft je de controle over de situatie.

Uiteindelijk moet je er wel rekening mee houden dat het uitmaken via een bericht vaak niet zo wordt gewaardeerd. Het wordt als minder respectvol beschouwd dan persoonlijk afspreken. Denk er daarom goed over na of je het op deze manier wilt doen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie