12 redenen om je relatie uit te maken (en je partner te dumpen)

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Uitmaken is geen pretje. De partner waar je een deel van je leven mee gedeeld hebt gaat uit je dagelijkse leven verdwijnen. Voordat het zover is heb je een aantal keuzes die je moet maken. Maak je het uit met een gesprek, laat je niets meer van je horen of kies je voor een affaire? De keuze die je maakt heeft gevolgen, met een impact die vaak moeilijk te voorspellen is.

Misschien vind je partner het een gesprek dat jaren geleden al plaats had moeten vinden, misschien komt het als een donderslag op een heldere hemel. Hoe je het uitmaakt bepaalt voor een groot deel hoe de breuk daarna verloopt. Hoe kun je nu het beste je relatie verbreken en waarom?

Relatie uitmaken

In sommige gevallen zijn woorden bijna niet nodig en is “vaarwel” het enige woord dat uitgesproken hoeft te worden. In andere situaties breekt de hel los en raak je verwikkeld in een jarenlange strijd om allerlei dingen die er eigenlijk niet toe doen in het leven. In de praktijk is het uitmaken van een relatie slechts zelden ongecompliceerd. Iedereen lijkt een net iets andere reden te hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoewel miljarden relaties gestrand zijn is iedere relatie uniek in zijn eigen soort. Er is geen one-size-fits-all oplossing voor het beëindigen van een relatie. Dit betekent dat je jezelf op verschillende manieren kunt bevrijden uit de armen van een toekomstige ex-partner. Dit zijn de redenen waarom je de relatie kunt uitmaken:

1. Je voelt niets meer voor je partner

Dit is de situatie waarin je zegt “Het ligt niet aan jou, maar aan mij.” Hoe lief je partner ook voor je is en hoeveel hij of zij haar best doet, je gevoelens heb je zelf jammer genoeg niet helemaal onder controle. Dat de ene partner niets meer voor de andere partner voelt komt vaak voor. Gedurende de relatie kun je de signalen al herkennen. Het is een lastige situatie waarin je met zorg je stappen uit moet kiezen om de relatie te beeindigen. De beste manier om deze relatie uit te maken is door erover te praten. Dit hoeft niet in één gesprek, maar kan ook opgebouwd worden in meerdere gesprekken.

2. Je ontdekt dat het gewoon niet werkt

In plaats van dagelijkse ruzies en argumenten over en weer kun je op een gegeven moment tot de realisatie komen dat de relatie gewoon niet werkt. Waarschijnlijk ben je op dat moment niet de enige die er zo over denkt. Het is een situatie die voor niemand leuk is maar alsnog goed kan aflopen. Een volwassen gesprek waarin je samen terugkijkt op de afgelopen periode kan leiden tot een gezamenlijke keuze om er een eind aan te maken. De harmonieuze manier van uitmaken voorkomt drama en is potentieel zelfs de beste manier om het uit te maken.

3. Je bent de enige die er moeite voor doet

Het gezegde ‘it takes two to tango’ past op iedere relatie. Als er slechts één moeite doet voor relatie en de ander totaal niet dan leidt dit ongetwijfeld tot verdeeldheid. Soms doen mensen een onevenredige hoeveelheid werk om de relatie te laten slagen terwijl de ander geen vinger uitsteekt. In het begin is er nog mee te leven maar op een gegeven moment is het niet meer genoeg.

Als je alleen maar geeft en niets terug krijgt dan kan dit een reden zijn om de relatie te verlaten. Mocht je in deze situatie zitten dan heb je waarschijnlijk al veel geprobeerd om het te veranderen. Praat erover om te kijken of verbetering mogelijk is. Als dit vervolgens niet voldoende voor je is dan kun je alsnog de knoop doorhakken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Je haalt elkaar naar beneden

Sommige mensen zijn niet voor elkaar gemaakt, vooral niet als beiden hun eigen problemen hebben die door de ander versterkt worden. De combinatie resulteert in een toxische relatie. Bijvoorbeeld, als je hersteld bent van een alcoholverslaving dan kan een alcoholist als partner je terug in het zadel helpen door je de fles te geven. Twee partners die elkaar naar beneden halen creëren zo een vicieuze cirkel voor elkaar.

Het hoeft bovendien geen verslaving aan drugs of alcohol te zijn om in deze situatie te belanden. Twee partners die het uiterste van elkaar eisen kan ook een tol gaan eisen op de relatie, of twee partners die elkaar blijven overhalen om te gaan nietsnutten. Als je het gevoel hebt dat je door je relatie niet je gewenste leven kunt leiden dan kan dit een geldige reden zijn om de relatie te verbreken.

5. Jij of je partner heeft een affaire

Of het nu jij of je partner is die een affaire heeft, het feit dat er een derde partij bij betrokken is, kan voldoende reden zijn om de relatie uit te maken. Als je zelf vreemdgaat dan is er iets mis in de relatie. Je mist iets wat je niet in je eigen relatie kunt krijgen. Anders zou je niet stiekem vreemdgaan of uren doorbrengen op SecondLove. Wat je niet in je eigen relatie vindt kan een reden voor je zijn om het uit te maken.

Als je partner je heeft bedrogen, en je kunt het niet vergeten en vergeven, dan is dit een geldige reden om de relatie te beeindigen. Niemand kijkt er raar van op als iemand het uitmaakt omdat de partner vreemdgegaan is. Velen zouden precies hetzelfde doen.

6. Je partner heeft je slecht behandeld

In sommige situaties is uitmaken de enige echte optie. Misschien dat je het een tijdje aangekeken hebt maar uiteindelijk kom je erachter dat er geen andere keuze is. Je partner heeft je bijvoorbeeld bedrogen met een ander, je wordt geregeld mishandeld of je wordt als een slaaf behandeld en emotioneel ten gronde gewerkt.

Het maakt niet uit hoe lang je je al in de relatie bevindt; maak dat je zo snel mogelijk uit de voeten komt en kijk nooit meer om. Hoe je het doet maakt niet uit, je verdient het om in je eentje weer gelukkig te worden. Of je nu een man of een vrouw bent, niemand mag te maken krijgen met misbruik in een relatie.

Het feit dat je fysiek, emotioneel of seksueel misbruikt wordt is al erg genoeg. Het is nog erger als het uit de hoek komt waarvan je het niet verwacht, de persoon waar je een relatie mee hebt. Als je te maken hebt met misbruik, van welke aard dan ook, dan is je partner dumpen de enige oplossing.

7. Je bent verliefd op een ander

Hoewel je misschien nog niet bent vreemdgegaan is verliefd zijn op een ander niet te negeren. Het is geen ontrouw maar het is wel de reden waarom veel mannen en vrouwen vreemdgaan. Dwalen je gedachten gedurende de dag en tijdens de seks af naar iemand anders? Vraag jezelf dan af of je het niet beter is om een eind aan de relatie te maken. Je beschermt jezelf ermee maar ook je partner, door te voorkomen dat de verliefdheid overgaat tot actie.

8. Je hebt te vaak ruzie

Een reden waarom veel relaties stranden zijn de dagelijkse ruzies en meningsverschillen. Als dit eens in de zoveel tijd gebeurt dan is er niets aan de hand; dat hoort nu eenmaal bij een relatie tussen twee mensen. Het wordt echter een probleem als dit geregeld voorkomt en kleine details uitlopen op onenigheid.

De constante verdeeldheid en escalaties van simpele argumenten laten zien dat je andere standpunten en meningen dan je partner. Als je merkt dat dit te vaak botst dan is dit een geldige reden om na te denken over de toekomst samen.

9. Je voelt je niet gelukkig

Soms is het niet precies aan te wijzen maar voel je je toch ongelukkig. Het zijn de kleine dingen die gebeuren in je relatie waardoor je je verdrietig en wanhopig voelt. Je partner doet nooit iets speciaals voor je, de intimiteit is niet meer wat het geweest is of er is een gebrek aan communicatie; er kunnen veel redenen zijn waarom je je ongelukkig in je relatie voelt.

Misschien heb je de moed al opgegeven, ben je het gaan accepteren maar kom je op het punt dat je niet verder kunt. Als je niet meer gelukkig bent dan kun je proberen om samen aan de relatie te werken maar als dat niet werkt dan is uitmaken de enige optie. Uiteindelijk gaat het er in je eigen leven om dat je zelf gelukkig bent.

10. Je hebt andere dromen en verwachtingen

In het begin van een relatie is alles mooi en overschaduwt de verliefdheid alle essentiële aspecten van een gezonde relatie. De gemeenschappelijke interesses blijken na verloop van tijd toch wat meer uit elkaar te liggen dan je eerder dacht. De verwachtingen van de relatie en de dromen voor de toekomst zijn niet hetzelfde. Dit is de reden waarom het gezegde “liefde maakt blind” bestaat.

Op een gegeven moment zullen beiden een keuze moeten maken; of de eigen dromen en verwachtingen worden waargemaakt, of die van de partner. Als geen van beiden bereid is om te schikken dan is dit een voor beiden een geldige reden om de relatie te beëindigen.

11. Je hebt geen echte reden om te blijven

In plaats van redenen te zoeken om het uit te maken kun je je ook afvragen welke redenen je hebt om in de relatie te blijven. Stel jezelf de vraag waarom je nog een relatie met je partner hebt. Wil je niet single zijn? Kijk je op tegen het vinden van een eigen huis? Of is het omdat je zo gewend bent aan je huidige leven?

Als dit je antwoorden zijn dan heb je geen echte reden om in relatie te blijven maar heb je genoeg reden om alleen verder te gaan met je leven.

12. Je zoekt naar redenen om het uit te maken

De reden waarom je dit artikel leest? Waarschijnlijk weet je eigenlijk al dat je relatie gedoemd is te mislukken maar zoek je de toestemming van anderen om je keuze te verantwoorden. De realiteit is dat je nu veel verschillende redenen weet maar dat je uiteindelijk zelf keuze de moet maken. Of je reden om het uit te maken sterk genoeg is bepaal je zelf.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie