Waarom maken mensen een relatie uit? Het is een vraag die diepgeworteld is in de complexe aard van menselijke relaties en emoties. Geen twee mensen zijn hetzelfde, en dus zijn er talloze factoren en redenen die kunnen leiden tot het moeilijke besluit om een relatie te beëindigen.
Sommigen doen het om te kunnen groeien als persoon, anderen om zichzelf te beschermen, terwijl weer anderen de relatie beëindigen omwille van de ander. Vraag jij je af of je een geldige reden hebt voor het uitmaken van je relatie? Of wil je meer weten over de redenen waarom mensen hun relaties uitmaken? We vertellen je er meer over.
Relatie uitmaken
Het beëindigen van een relatie is een complexe en emotioneel beladen beslissing die mensen om verschillende redenen nemen. Omdat elke relatie een uniek verhaal heeft met zijn eigen personages, wendingen en climaxen, is de reden voor een relatiebreuk nooit hetzelfde. Mensen maken om verschillende redenen een relatie uit, en deze redenen weerspiegelen vaak diepere kwesties en behoeften.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Hoewel miljarden relaties zijn gestrand, is iedere relatiebreuk uniek in zijn eigen soort. Er is geen one-size-fits-all-reden voor het beëindigen van een relatie. Dit betekent dat je verschillende motieven kunt hebben om jezelf te bedrijven uit de armen van een toekomstige ex-partner. Het uitmaken van een relatie is dan ook een van de moeilijkste beslissingen die je kunt nemen, en het wordt zelden ervaren als een makkie
18 redenen om relatie uit te maken
Een relatie kan een spannend avontuur zijn, compleet met pieken en dalen. Maar soms, net als bij elk avontuur, kom je op een punt waarop je moet beslissen of het tijd is om een nieuwe koers te varen. Het pad dat je hebt gevolgd, is niet meer wat het ooit was, en je voelt dat het tijd is om een nieuw pad te banen. Maar heb je wel een geldige reden om het uit te maken? Dit zijn achttien geldige redenen waarom je de relatie kunt uitmaken.
1. Je voelt niets meer voor je partner
Dit is de situatie waarin je zegt ‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’. Hoe lief je partner ook voor je is en hoeveel hij of zij haar best doet, je gevoelens heb je niet helemaal onder controle. Dat de ene partner niets meer voelt voor de andere partner, komt vaak voor. Gedurende de relatie kun je de signalen dat de relatie voorbij is herkennen.
Het is een lastige situatie waarin je met zorg je stappen moet kiezen om de relatie te beëindigen. De beste manier om deze relatie uit te maken is door erover te praten. Dit hoeft niet in één gesprek, maar kan ook opgebouwd worden in meerdere gesprekken.
2. Je ontdekt dat het gewoon niet werkt
In plaats van dagelijkse ruzies en argumenten over en weer kun je op een gegeven moment tot de realisatie komen dat de relatie gewoon niet werkt. Waarschijnlijk ben je op dat moment niet de enige die er zo over denkt. Het is een situatie die voor niemand leuk is maar alsnog goed kan aflopen.
Een volwassen gesprek waarin je samen terugkijkt op de afgelopen periode kan leiden tot een gezamenlijke keuze om er een eind aan te maken. De harmonieuze manier van uitmaken voorkomt drama en is potentieel zelfs de beste manier om het uit te maken.
3. Je bent de enige die er moeite voor doet
Het gezegde ‘it takes two to tango’ past op iedere relatie. Als er slechts één moeite doet voor relatie en de ander totaal niet, dan leidt dit ongetwijfeld tot verdeeldheid. Soms doen mensen een onevenredige hoeveelheid werk om de relatie te laten slagen, terwijl de ander geen vinger uitsteekt. In het begin is er nog mee te leven, maar op een gegeven moment is het niet meer genoeg.
Als je alleen maar geeft en niets terugkrijgt, dan kan dit een reden zijn om de relatie te verlaten. Mocht je in deze situatie zitten, dan heb je waarschijnlijk al veel geprobeerd om het te veranderen. Praat erover om te kijken of verbetering mogelijk is. Als dit vervolgens niet voldoende voor je is, dan kun je alsnog de knoop doorhakken.
4. Jullie hebben fundamentele waarden die niet overeenkomen
Als je kernwaarden niet overeenkomen met die van je partner, ontstaan er voortdurend conflicten en frustraties. In zo’n situatie kan het voelen alsof je in een constante strijd verkeert, een relatie-oorlog, waarbij je steeds compromissen moet sluiten op dingen die voor jou van belang zijn.
5. Je haalt elkaar naar beneden
Sommige mensen zijn niet voor elkaar gemaakt, vooral niet als beiden hun eigen problemen hebben die door de ander versterkt worden. De combinatie resulteert in een toxische relatie. Bijvoorbeeld, als je hersteld bent van een alcoholverslaving, dan kan een alcoholist als partner je terug in het zadel helpen door je de fles te geven. Twee partners die elkaar naar beneden halen creëren zo een vicieuze cirkel voor elkaar.
Het hoeft bovendien geen verslaving aan drugs of alcohol te zijn om in deze situatie te belanden. Twee partners die het uiterste van elkaar eisen kan ook een tol gaan eisen op de relatie, of twee partners die elkaar blijven overhalen om te gaan nietsnutten. Als je het gevoel hebt dat je door je relatie niet je gewenste leven kunt leiden, dan kan dit een geldige reden zijn om de relatie te verbreken.
6. Jij of je partner heeft een affaire
Of het nu jij of je partner is die een affaire heeft, het feit dat er een derde partij bij betrokken is, kan voldoende reden zijn om de relatie uit te maken. Als je vreemdgaat, dan is er iets mis in de relatie. Je mist iets wat je niet in je eigen relatie kunt krijgen. Anders zou je niet stiekem vreemdgaan of uren doorbrengen op SecondLove. Wat je niet in je eigen relatie vindt, kan een reden voor je zijn om het uit te maken.
Als je partner je heeft bedrogen, en je kunt het niet vergeten en vergeven, dan is dit een geldige reden om de relatie te beëindigen. Niemand kijkt er raar van op als iemand het uitmaakt omdat je partner vreemdgegaan is. De meesten zouden precies hetzelfde doen.
7. Je partner heeft je slecht behandeld
In sommige situaties is uitmaken de enige echte optie. Misschien dat je het een tijdje aangekeken hebt, maar uiteindelijk kom je erachter dat er geen andere keuze is. Je partner heeft je bijvoorbeeld bedrogen met een ander, je wordt geregeld mishandeld of je wordt als een slaaf behandeld en emotioneel ten gronde gewerkt.
Het maakt niet uit hoelang je je al in de relatie bevindt; maak dat je zo snel mogelijk uit de voeten komt en kijk nooit meer om. Hoe je het doet maakt niet uit, je verdient het om in je eentje weer gelukkig te worden. Of je nu een man of een vrouw bent, niemand mag te maken krijgen met misbruik in een relatie.
Het feit dat je fysiek, emotioneel of seksueel wordt misbruikt is al erg genoeg. Het is nog erger als het uit de hoek komt waarvan je het niet verwacht, de persoon waar je een relatie mee hebt. Als je te maken hebt met misbruik, van welke aard dan ook, dan is je partner dumpen de enige oplossing.
8. Je voelt je verstikt of beperkt door de relatie
Een gezonde relatie hoort je te laten groeien en bloeien, niet je beperken. Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer kunt zijn, je passies moet opgeven, of dat je constant moet voldoen aan de verwachtingen van je partner, dan kan het zijn dat de relatie je verstikt.
9. Je bent verliefd op een ander
Hoewel je misschien nog niet bent vreemdgegaan, is verliefd zijn op een ander niet te negeren. Het is geen ontrouw, maar het is wel de reden waarom veel mannen en vrouwen vreemdgaan. Dwalen je gedachten gedurende de dag en tijdens de seks af naar iemand anders? Vraag jezelf dan af of je het niet beter is om een eind aan de relatie te maken. Je beschermt jezelf ermee maar ook je partner, door te voorkomen dat de verliefdheid overgaat tot actie.
10. Je hebt te vaak ruzie
Een reden waarom veel relaties stranden zijn de dagelijkse ruzies en meningsverschillen. Als dit eens in de zoveel tijd gebeurt, dan is er niets aan de hand; dat hoort nu eenmaal bij een relatie tussen twee mensen. Het wordt echter een probleem als dit geregeld voorkomt en kleine details uitlopen op onenigheid.
De constante verdeeldheid en escalaties van simpele argumenten laten zien dat je andere standpunten en meningen hebt dan je partner. Als je merkt dat dit te vaak botst, dan is dit een geldige reden om na te denken over de toekomst samen.
11. Je voelt je niet gelukkig
Soms is het niet precies aan te wijzen, maar voel je je toch ongelukkig. Het zijn de kleine dingen die gebeuren in je relatie waardoor je je verdrietig en wanhopig voelt. Je partner doet nooit iets speciaals voor je, de intimiteit is niet meer wat het geweest is of er is een gebrek aan communicatie; er kunnen veel redenen zijn waarom je je ongelukkig in je relatie voelt.
Misschien heb je de moed al opgegeven, ben je het gaan accepteren, maar kom je op het punt dat je niet verder kunt. Als je niet meer gelukkig bent, dan kun je proberen om samen aan de relatie te werken. Maar als dat niet werkt, is uitmaken de enige optie. Uiteindelijk gaat het er in je eigen leven om dat je zelf gelukkig bent.
12. Er is een gebrek aan vertrouwen in de relatie
Vertrouwen vormt de ruggengraat van elke gezonde relatie. Als je merkt dat je voortdurend twijfels hebt over de eerlijkheid en betrouwbaarheid van je partner, dan is het niet vreemd dat je in een wereld van stress leeft. Een relatie zonder vertrouwen is als een gebouw zonder stevige fundering, wankel en onzeker.
13. Jullie hebben geen gemeenschappelijke doelen meer
In het begin van een relatie deelden jullie misschien dezelfde dromen en doelen. Maar na verloop van tijd kunnen deze doelen veranderen. Als jullie niet langer dezelfde richting opgaan, kan dat leiden tot afstand tot elkaar. Het is alsof je samen in een boot zit, maar beide naar verschillende bestemmingen peddelt. Het resultaat? Je gaat niet langer vooruit, de relatie staat stil.
Soms groeien mensen uit elkaar, ontwikkelen ze nieuwe interesses en ontwikkelen ze zich ls individuen. Als jij en je partner niet meer dezelfde weg bewandelen, kan het voelen alsof je aan tegenovergestelde kanten van een kruispunt staat, met weinig gemeenschappelijke grond.
14. Je hebt ontdekt dat je fundamenteel anders bent dan je dacht
Soms ontdek je na verloop van tijd dat je partner en jij gewoon niet zo goed bij elkaar passen als je aanvankelijk dacht. Het kan voelen alsof je een boek met een intrigerende omslag, maar blijkt de inhoud na verloop van tijd totaal anders te zijn dan je had verwacht.
15. Je seksuele verlangens worden niet vervuld
Een gezond seksleven is belangrijk voor de meeste mensen. Als je merkt dat je seksuele behoeften en verlangens niet worden begrepen of vervuld, dan kun je gaandeweg gefrustreerd raken. Het gevolg is dat je niet langer tevreden bent met de relatie, tenzij er iets verandert.
16. Je hebt andere dromen en verwachtingen
In het begin van een relatie is alles mooi en overschaduwt de verliefdheid alle essentiële aspecten van een gezonde relatie. De gemeenschappelijke interesses blijken na verloop van tijd toch wat meer uit elkaar te liggen dan je eerder dacht. De verwachtingen van de relatie en de dromen voor de toekomst zijn niet hetzelfde. Dit is de reden waarom het gezegde ‘liefde maakt blind’ bestaat.
Op een gegeven moment zullen beiden een keuze moeten maken; of de eigen dromen en verwachtingen worden waargemaakt, of die van je partner. Als geen van beiden bereid is om te schikken, dan is dit een voor beiden een geldige reden om de relatie te beëindigen.
17. Je hebt geen echte reden om te blijven
In plaats van redenen te zoeken om het uit te maken, kun je je ook afvragen welke redenen je hebt om in de relatie te blijven. Stel jezelf de vraag waarom je nog een relatie met je partner hebt. Wil je niet single zijn? Kijk je op tegen het vinden van een eigen huis? Of is het omdat je zo gewend bent aan je huidige leven?
Als het antwoord ja is op deze vragen, dan heb je geen echte reden om in relatie te blijven. Je hebt genoeg reden om alleen verder te gaan met je leven.
18. Je zoekt naar redenen om het uit te maken
De reden waarom je dit artikel leest? Waarschijnlijk weet je eigenlijk al dat je relatie gedoemd is te mislukken. Zoek je de toestemming van anderen om je keuze te verantwoorden? De realiteit is dat je nu veel verschillende redenen weet, maar dat je uiteindelijk zelf de keuze moet maken. Of de reden om het uit te maken sterk genoeg is? Dat bepaal je zelf.
Hoe maak je het uit?
Uitmaken is geen pretje. Het betekent dat die speciale persoon met wie je zoveel herinneringen hebt gedeeld, binnenkort niet meer dagelijks in je leven zal zijn. Maar voordat je de stekker eruit trekt, sta je voor een paar belangrijke keuzes. Ga je het uitmaken via een openhartig gesprek, verdwijn je stilletjes uit beeld of kies je voor een minder orthodoxe aanpak? Elke keuze heeft zo zijn gevolgen en de impact ervan is soms moeilijk te voorspellen.
Soms zijn woorden bijna overbodig en is een simpele ‘vaarwel’ het enige woord dat uitgesproken hoeft te worden. In andere situaties breekt de hel los en raak je verwikkeld in een jarenlange strijd om allerlei dingen die er eigenlijk niet toe doen. In de praktijk is het uitmaken van een relatie slechts zelden ongecompliceerd. Maar wat is nu de beste aanpak?
De beste manier om het uit te maken
De manier waarop mensen het uitmaken met hun partner verschilt per situatie. Als je je partner betrapt op vreemdgaan, maak je het op een andere manier uit dan wanneer je geen liefde meer voelt voor je partner. Psychologen van de University of Kansas hebben er onderzoek naar gedaan en vonden zeven manieren om een relatie uit te maken. Deze zeven manieren werden onderzocht om tot de meest effectieve manier te komen. Oftewel: de beste manier voor beide partijen. Dit zijn die zeven manieren waarop je de relatie kunt beëindigen.
Ontwijken / terugtrekken
Als je de relatie wilt beëindigen, kun je ervoor kiezen om je partner te ontwijken. Dit betekent dat je afstand neemt, jezelf terugtrekt en geen inspanning meer levert voor je partner. Gesprekken worden kort en oppervlakkig.
“Ik hield onze gesprekken kort wanneer we spraken.”
Positieve toon / Eigen schuld
Een andere benadering is om de relatie op een positieve toon te beëindigen en de schuld niet bij je partner te leggen. Je probeert te voorkomen dat je partner zich schuldig voelt of gekwetst wordt.
“Ik probeerde te voorkomen dat mijn partner zich slecht voelde over de relatiebreuk.”
Eerlijke confrontatie
Soms is de beste manier om het uit te maken om eerlijk en openhartig te zijn tegen je partner. Je vertelt je partner recht voor z’n raap dat je niet meer verder wilt, en je legt uit waarom.
“Ik uitte openlijk mijn wens om uit elkaar te gaan tegenover mijn partner.”
Oplopende conflicten
Als je wilt laten merken dat de relatie voor jou voorbij is, kun je ervoor kiezen om bewust meer ruzie te maken, niet mee te werken en veeleisend te worden.
“Ik koos een ruzie met mijn partner als excuus om uit elkaar te gaan.”
Manipulatie
Een andere manier is om andere mensen bij de breuk te betrekken. Je kunt hen vertellen wat je wilt, iemand anders vragen om het slechte nieuws over te brengen of zelfs beginnen met daten in de hoop dat je partner de boodschap begrijpt.
“Ik gaf hints over mijn verlangen om uit elkaar te gaan aan mensen die mijn partner kennen.”
Afstandelijke communicatie
Soms kiezen mensen ervoor om volledig afstand te nemen door middel van afstandelijke communicatie. Dit betekent dat je wegblijft bij je partner en de relatie digitaal verbreekt.
“Ik heb de relatie indirect beëindigd (via e-mail, sms of andere communicatiemethode).”
De-escalatie
Een meer geleidelijke aanpak is om te wachten tot de omstandigheden gunstiger zijn voor een breuk, de relatie langzaam af te bouwen of zelfs om een time-out in de relatie voor te stellen.
“Ik wachtte af totdat de omstandigheden goed waren voor de relatiebreuk (bijvoorbeeld tot vakantietijd).”
Op basis van dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we stellen dat de ‘open confrontatie’ de beste keuze is. Dit is de manier die door het onderzoek is bevestigd als dé manier om het uit te maken. Dat levert het minste verdriet en heeft de beste gevolgen voor beide partijen. Het is ook de manier die het mogelijk maakt om je reden op een eerlijke en open manier duidelijk te maken. Als je een relatie met de ‘open confrontatie’ beëindigt, komt je bericht het minst hard aan volgens het onderzoek.
Als een open confrontatie om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan is de ‘positieve toon / eigen schuld’ het beste alternatief. Volgens het onderzoek is dit de tweede beste manier om het uit te maken. Bij deze manier leg je de schuld vooral bij jezelf neer en probeer je te voorkomen dat je je partner kwetst.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.
Nergens staat verschil van opvatting