Waarom gaan vrouwen vreemd? 11 redenen waarom ze dit doen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Je staart naar je telefoon, terwijl je de berichten van je vriendin terugleest. Hoe kon ze jou dit aandoen? Je begrijpt het gewoon niet. Jullie hadden zo’n sterke band, dacht je. Maar nu voel je je bedrogen en verward. Je vraagt je af waarom ze jou heeft bedrogen, wat ze miste in de relatie en waarom ze niet eerder de waarheid kon vertellen.

De affaire en de ontdekking ervan hebben je een machteloos gevoel gegeven. Je probeert je emoties onder controle te houden terwijl je nadenkt over wat er is gebeurd. Kun je hierna ooit nog een vrouw vertrouwen? Je wilt weten of alle vrouwen het in zich hebben om hun man te bedriegen. Je voelt je teleurgesteld in het vrouwelijk geslacht, maar ook voel je dat je dit verder moet onderzoeken. Voor nu denk je na over één ding: waarom gaan vrouwen vreemd?

Waarom gaan vrouwen vreemd?

De vraag waarom vrouwen vreemdgaan is een wat vreemde vraag. Het suggereert dat mannen dit niet zouden doen, maar niets is minder waar. Je kunt jezelf dus beter de vraag stellen ‘Waarom gaan mensen vreemd?’ en dan meer in het algemeen. Want volgens onderzoek gaan mannen en vrouwen van de huidige generatie even vaak vreemd.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

De huidige generatie lijkt ook meer op elkaar in hun redenen om vreemd te gaan dan oudere generaties. De drie belangrijkste redenen voor vreemdgaan die door zowel vrouwen als mannen worden genoemd, zijn precies hetzelfde: gebrek aan liefde voor hun partner, verlangen naar seksuele afwisseling en situationele factoren. Maar om het dan nu toch op vrouwen te betrekken: er kunnen verschillende redenen zijn waarom vrouwen vreemdgaan en die wijken wel wat af van de mannelijke redenen.

11 redenen waarom vrouwen vreemdgaan

Als je het degenen die zijn vreemdgegaan zou vragen, geven ze stuk voor stuk een ander antwoord op de vraag waarom ze dit deden. Je zou kunnen denken dat ze allemaal ongelukkig zijn in hun relatie, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 34 procent van de getrouwde vrouwen die vreemdgaan een gelukkig huwelijk hebben. Het is niet zo simpel. Van een gebrek aan eigenwaarde tot seksuele ontevredenheid, de redenen waarom vrouwen vreemdgaan lopen ver uiteen.

1. Eenzaamheid

Bio-antropoloog Helen Fisher van de Rutgers Universiteit en auteur van verschillende boeken over dit onderwerp zegt dat vrouwen voornamelijk vreemdgaan uit eenzaamheid. Terwijl mannen eerder seksuele redenen voor het vreemdgaan aanhalen, hebben vrouwen de neiging om een emotionele band te hebben met hun geliefden. Deze emotionele band met iemand buiten de relatie is vaak het gevolg van eenzaamheid in hun relatie.

Soms voelen vrouwen zich meer als een oppas, moeder of financiële steun dan een vrouw of vriendin. Ze kunnen seks buiten de relatie gebruiken als een manier om deze emotionele leegte te vullen.

2. Power play

Soms is de beslissing van een vrouw om vreemd te gaan niets anders dan een tactiek om haar partner te laten zien wie de ‘baas’ is. Wanneer vrouwen het gevoel hebben in de relatie niets te vertellen te hebben, is de kans groter dat deze vorm van controle buiten de deur wordt gezocht.

Als een vrouw vindt dat ze weinig te zeggen heeft over belangrijke beslissingen, zoals de financiën of toekomstige plannen, kan de verleiding om vreemd te gaan bijzonder verleidelijk zijn. Sommige vrouwen kunnen zelfs een bevredigend gevoel krijgen van de macht en controle die ze kunnen uitoefenen met een geheime affaire.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Biseksualiteit

Statistisch gezien blijkt dat relatief meer vrouwen dan mannen biseksueel zijn. Dat wil niet zeggen dat een biseksuele vrouw – naast haar relatie met een man – daadwerkelijk een relatie wil met een vrouw, maar de gevoelens kunnen er wel zijn. Veel vrouwen doen er niets mee. Anderen kunnen de verleiding niet weerstaan en willen toch minstens één keer ervaren hoe het is om seks met een vrouw te hebben.

Soms blijft het bij die ene ervaring, andere keren willen het vaker. Steeds meer vrouwen die een relatie met een man hebben, hebben daarom ook een vriendin met wie het contact verder gaat dan platonisch.

4. Onvrede over de seks

Een ander reden waarom vrouwen vreemdgaan is dat ze ontevreden zijn over de seks met hun eigen man. Over het algemeen is het bekend dat mannen vaker seks willen dan vrouwen , maar andersom komt dit ook voor. En als ze dan een leuke en aantrekkelijke man tegenkomt die maar al te graag met haar het bed induikt, dan is de verleiding soms te groot om te weerstaan.

Het kan ook zo zijn dat een vrouw een relatie heeft met een man die tijdens het vrijen alleen aan zichzelf denkt. Veel vrouwen houden er niet van om te worden besprongen door een hitsige vent die – zodra hij aan zijn gerief is gekomen – van haar afrolt en als een blok in slaap valt. Seksuele ontevredenheid is dus ook een reden voor vrouwen om vreemd te gaan.

5. Gebrek aan nieuwigheid

Vrouwen die vreemdgaan missen in de meeste gevallen iets in hun eigen relatie. Sommige vrouwen missen de opwinding van flirten en het vormen van nieuwe relaties. Dit is niet typisch iets voor vrouwen, mannen missen dit ook. De stabiele relatie wordt gewaardeerd, maar het levert niet de spanning op die gepaard gaat met de nieuwigheid van andere mensen.

Vrouwen die het gevoel hebben allerlei nieuwe connecties te missen door de stabiele relatie kunnen dit als reden zien om vreemd te gaan. Seksuele afwisseling is voor zowel mannen als vrouwen een belangrijke reden om seks te hebben met een ander dan hun partner.

6. Wraak

Soms voelen vrouwen zich verraden door hun partner (meestal financieel of seksueel) en daardoor kan een drang naar wraak ontstaan. Vreemdgaan wordt dan gebruikt als een manier om wraak te nemen. Vrouwen die wraak willen nemen zijn meestal niet geheimzinnig over wat ze doen. Meestal willen ze onbewust zelfs dat de man erachter komt.

7. Ouder worden

Het is geen geheim dat wanneer vrouwen ouder worden ze het gevoel krijgen dat ze veel aantrekkelijke eigenschappen verliezen. Een affaire kan voor vrouwen een manier zijn om zich beter te voelen over zichzelf. De zoektocht naar complimenten van mannen kan het begin zijn van een affaire. Vooral de angst voor ouder worden en de aantrekkelijkheid verliezen kan vrouwen richting andere mannen duwen. Voor validatie: het levert de bevestiging dat ze nog steeds aantrekkelijk zijn.

8. Weinig zelfrespect

Vrouwen die een relatie hebben kunnen ook weinig zelfvertrouwen hebben, net als single vrouwen. Terwijl dit voor de meeste vrouwen geen problemen oplevert, zijn er vrouwen die dit als reden kunnen zien om vreemd te gaan. Vrouwen met een laag gevoel van eigenwaarde, onopgeloste trauma’s uit het verleden en andere negatieve gedachten kunnen validatie zoeken via romantische en seksuele contacten buiten de relatie.

9. Als manier om de relatie te verbreken

Er zijn veel vrouwen die hun relatie willen verlaten, maar het niet durven te verbreken. Het is te moeilijk. Voor sommige vrouwen is het makkelijker om vreemd te gaan, waardoor hun huidige partner gedwongen wordt de relatie te beëindigen. Uitmaken is voor deze vrouwen geen optie, dus laten ze het over aan de man. Het gebrek aan lef om het uit te maken is de oorsprong van deze affaire.

Het is bovendien mogelijk dat de vrouw weet dat ze de relatie wil verbreken, maar dat niet doet vóórdat ze een andere relatie heeft. Zowel mannen als vrouwen kunnen eerst op zoek gaan naar een alternatieve partner, voordat ze daadwerkelijk een einde maken aan hun huidige relatie.

10. Het zit in hun aard

De gedachte dat vreemdgaan in de genen van de man zit, om hun zaad te verspreiden, bestaat al eeuwenlang. Maar vrouwen kunnen er ook wat van. Net als mannen hebben vrouwen ook buitenechtelijke relaties, kortstondige affaires en onenightstands met iemand anders dan hun partner. Wat dat betreft zijn mannen en vrouwen niet veel anders en kan het gedrag van vrouwen ook een gevolg zijn van de evolutie. De theorie is namelijk dat vrouwen in de oudheid ook al hun partner bedrogen.

De theorie is dat vrouwen die voedsel gingen halen met andere mannen sliepen als vorm van een back-up, in het geval dat hun partner – de man die het gezin van voedsel voorzag – zou wegvallen. Hoewel deze theorie controversieel is, en niet kan niet worden bewezen, zijn er duidelijke tekenen dat het vrouwen vaak om meer dan alleen de seks gaat.

11. Ze heeft meer opties

Wanneer een vrouw wil vreemdgaan, zijn er meer mogelijkheden dan andersom. Mannen zijn gewilliger en zullen sneller toegeven dan vrouwen. Daar komt nog bij dat mannen flink in de meerderheid zijn op datingapps, waardoor vrouwen het in principe voor het uitkiezen hebben.

Om een voorbeeld te geven. Wanneer je je als vrouw op een datingapp aanmeldt, is de kans groot dat je binnen een paar uur een stortvloed aan reacties krijgt, zeker als je in je profieltekst aangeeft dat je dringend behoefte hebt aan seks en dat jij niet zit te wachten op een toekomst van huisje, boompje, beestje. Veel mannen zien een dergelijk avontuurtje wel zitten en spreken maar wat graag af. Als een man dit doet… dan ontvangt hij geen enkel bericht.

Is er verschil tussen mannen en vrouwen?

In de basis gaan vrouwen en mannen vreemd om dezelfde redenen. Verliefd worden op een ander kan zowel een man als een vrouw overkomen. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Mannen zijn – als je kijkt naar de oertijd – toch nog steeds een beetje veroveraars. Hoe meer vrouwen hij in bed weet te praten, hoe beter voor z’n ego. Het is niet voor niets dat sommige mannen vol trots melden met hoeveel vrouwen (of mannen) ze het bed hebben gedeeld.

Voor mannen spelen verliefdheid en de emotionele connectie ook minder een rol. Het gaat hen meer om de lust, het bevredigen van de seksuele behoefte die thuis niet wordt vervuld. Dit zijn de redenen waarom mannen vreemdgaan.

Uit het laatste onderzoek naar vreemdgaan, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Sex Research, komt in ieder geval naar voren dat mannen meer geneigd zijn om vreemd te gaan door seksueel verlangen, afwisseling en situationele krachten. Vrouwen zijn echter eerder gemotiveerd om vreemd te gaan door emotionele verwaarlozing in hun relatie.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie