One-night stand: wat is dit eenmalige avontuurtje precies?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Of je het nu op de radio hebt gehoord, op Netflix of tijdens gesprekken met medestudenten, de uitdrukking ‘one night stand’ is je waarschijnlijk ter ore gekomen en nu vraag je je af wat het precies betekent. Dat het over seks gaat is je niet ontgaan, maar wat de exacte definitie is?

Misschien weet je al wel wat het betekent en vraag je je af waarom je wel of niet een one-night stand moet ervaren. Wat de reden ook is, het is handig dat je weet waar het precies over gaat als we het hebben over een one-night stand.

Wat is een one-night stand?

In de meest fundamentele zin is een one-night stand een seksuele ontmoeting waarbij je niet de verwachting hebt de ander ooit weer te zien. Eén van de twee kan plannen hebben om de ander weer te zien. Maar als dit niet wederzijds is, dan is er alsnog sprake van een one-night stand.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Of je de seks met een vreemdeling hebt, een collega of een vage kennis, dat maakt niet uit; als het slechts voor één keer is, valt het onder de noemer one-night stand.

one-night stand (informeel)
  1. eenmalig optreden
  2. affaire, sekspartner voor één nacht1

Het gaat er bij een one-night stand om dat de twee betrokkenen elkaar na de seks niet meer zien, in ieder geval voor enige tijd zonder vorm van contact. De uitdrukking zelf geeft dit eigenlijk al aan, verwijzend naar de duur van slechts één nacht.

In de praktijk hoeft het niet specifiek in de nacht zelf te gebeuren. Hoe apart dit misschien ook klinkt, een one-night stand is ook mogelijk na het ontbijt of in de middag. Dit is een klassiek scenario van een one-night stand:

Voorbeeld

Je bent een 27-jarige vrouw die aan de bar zit te wachten op een vriendin; eerst een wijntje en dan samen dineren. Dan krijg je opeens een appje: “Ik ga het niet redden vanavond, sorry!” Teleurgesteld drink je snel je drankje op, totdat je plotseling een nieuw drankje wordt aangeboden door een knappe man, die toevallig genoeg ook alleen zit aan de bar. Hij heeft zijn vlucht gemist en is alleen deze nacht nog in Nederland. Je raadt al waar dit toe leidt?

Een veelgebruikte afkorting voor one-night stand is ONS.

Voor je het weet zit je dicht tegen elkaar aan en vraagt hij je mee te gaan naar zijn hotel. Wat daar gebeurt, blijft achter gesloten deuren. Maar het gaat er heet aan toe. Je wordt de volgende dag wakker door gerommel op de kamer. Je bedpartner is al klaar om te vertrekken. Hij geeft je een kus op de wang en loopt de kamer uit. James, je weet alleen zijn voornaam, maar ook dat je hem nooit meer gaat zien.

Van one-night stand naar meer

In de meeste gevallen blijft een one-night stand bij die ene seksuele ontmoeting. Als het bevalt, als je gevoelens krijgt of elkaar vaker wilt zien, dan kan het uitlopen op een relatie. Er zijn genoeg mensen die oorspronkelijk alleen een one-night stand in gedachten hadden, maar uiteindelijk trouwden. Het is niet de norm, maar het kan.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als je contact blijft houden, dan wordt er niet meer gesproken over een one-night stand. Je bent dan simpelweg aan het daten. Of als het alleen om de seks gaat, noemen we dat ook wel een friend with benefits. Als je vooraf op meer hoopt, dan kun je dit beter vooraf communiceren. Al is het alleen maar om te voorkomen dat je achteraf teleurgesteld raakt door het gebrek aan toewijding.

Waarom een one-night stand?

Niet iedereen heeft een relatie. Dat is duidelijk. Het gevolg is dat er veel mensen zijn die alleen hun nachten doorbrengen, maar die wel een behoefte aan seks hebben. Seks is immers niet alleen onderdeel van relaties, maar ook van het leven.

Terwijl stellen de luxe hebben om een redelijke inschatting te kunnen maken wanneer ze weer seks kunnen hebben, geldt dit niet voor de alleenstaanden. Zonder vaste scharrel, friend with benefits of te betalen voor seks worden de behoeften niet vervuld en dat is waar de kans ontstaat om een one-night stand te hebben. Er zijn daarom zelfs apps voor one-night stands.

Voor veel singles is een one-night stand de oplossing voor een typische probleem waar singles mee te maken hebben. Omdat je de andere persoon niet of nauwelijks kent, en er van beide kanten geen verwachtingen zijn, kun je je vrij en onbezorgd voelen zodat je je volledig op de seks kunt richten. Het is bevrijdend, spannend en voor velen ook ontspannend.

novamora

Populair voor ONS: Novamora

Heb je gemerkt dat een one-night stand nog niet zo eenvoudig te vinden is? En word je alleen gematcht met single die een serieuze relatie willen? Dan zit je waarschijnlijk op de verkeerde app.
Er zijn datingapps waar de intentie om een ONS te vinden wat ‘normaler’ is, waarbij we Novamora als voorbeeld nemen. Datingsites als Novamora zijn met name populair onder degenen die een one-night stand zoeken. Vind jij er ook een one-night stand?

App StoreGoogle Play

Voordelen one-night stand

Het voordeel van de one-night stand is dat het snel in je behoeften voorziet, terwijl er geen verplichtingen of verwachtingen zijn. Singles die niet willen koppelen geven er daarom de voorkeur aan, voornamelijk vanwege de typische voordelen van een one-night stand:

  • Anonimiteit is mogelijk
  • Geen verplichtingen
  • Geen verwachtingen
  • Voorziet snel in de behoeften

Naast de duidelijke voordelen die helpen om je behoeften te vervullen, zijn er ook een aantal andere dingen die een one-night stand best wel interessant kunnen maken. We lichten er een aantal uit.

1. Het is een ego-boost

One-night stands kunnen je de validatie geven dat je nog steeds sexy en aantrekkelijk bent. Ze geven je de herinnering en de bevestiging dat je ertoe doet, dat je er mag zijn en dat je gewild bent. En dat je de moeite waard bent voor anderen om moeite voor te doen. Ze kunnen je er ook aan herinneren dat je het zelfvertrouwen hebt om met nieuwe mensen te connecten.

2. Het is een avontuur

One-night stands zijn, zoals iedereen weet, een avontuur. Voor sommigen is het eng, voor anderen is het een absolute no-go, maar voor jou niet. Je gaat het avontuur aan, niet wetende wat er precies gaat gebeuren. Het is immers een bijzondere vorm van intimiteit die je gaat delen met iemand die je nauwelijks kent.

3. Het verrijkt je sekservaring

Sommige mensen hebben hun hele leven één partner. Het is iemand die ze ontmoeten als ze nog maagd zijn en waarmee ze vervolgens in een lange relatie belanden. Nu is daar niets mis mee, het gaat zoals het loopt, maar het is wel een beperking voor je seksuele ervaring. Ontdekken wat je leuk vindt met nieuwe partners, inclusief alle kinky dingen en aparte voorkeuren die je tegenkomt, is goed voor je seksuele ervaring.

4. Het haalt je uit je bubbel

Een one-night stand wordt gekenmerkt door nieuwigheden. Seks met iemand die nieuw voor je is, maar ook een nieuwe omgeving – misschien zelfs een andere stad. Als jij degene bent die bij de ander blijft slapen, kan het interessant zijn om wakker te worden op een plek waar je nog nooit bent geweest. Het is niet het voordeel waar je meteen aan denkt bij een one-night stand, maar het haalt je wel uit je veilige bubbel.

5. Het is een levenservaring

De welbekende ‘walk of shame‘ is een levenservaring die iedereen een keer moet meemaken. Dat wil zeggen: reizen in je beste outfit, haar door de war en zonder je tanden te hebben gepoetst. De weg terug naar huis voelt op het moment zelf misschien wat ongemakkelijk, maar het is een ervaring die je nog lang zult herinneren.

6. Het is een goed verhaal

One-night stands leveren de beste anekdotes. Als de one-night stand goed is, heb je een geweldig verhaal te vertellen tegen je vrienden. Als de one-night stand níet goed is, dan heb je een nog beter verhaal te vertellen.

Waarom niet?

Een one-night stand brengt je mogelijk in een lastige situatie; waarin je jezelf openstelt voor afwijzing en teleurstelling. Zonder een diepere connectie te ontwikkelen, waarin je het respect en de interesse van iemand hebt gekregen, is er altijd het risico om gekwetst te worden.

Een wederzijde interesse in seks betekent niet dat er een wederzijdse interesse in een relatie is. Dat lijken sommige singles die een one-night stand hebben te vergeten. Een one-night stand is niet hetzelfde als de start van een relatie. Het kán het begin van een relatie zijn, maar dat is het per definitie niet.

Zelfs als je voor- en tijdens een ontmoeting bent versierd met het vooruitzicht van een gezamenlijke toekomst, kan het eindigen in een one-night stand. Het resultaat is dat je daarna nooit meer iets van de ander hoort. Het is een veelgebruikte tactiek van players die vrouwen op deze manier verleiden tot een one-night stand. Als je stiekem hoopte op meer, dan kun je je teleurgesteld, beschaamd en down voelen. Je krijgt spijt dat je het hebt gedaan.

Spijt van een one-night stand is niet zeldzaam. Het is gebruikelijk. Volgens onderzoek van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in 2017 heeft 35 procent van de vrouwen spijt na een onenightstand. Meer dan een derde. Mannen hebben er ook geregeld spijt van, maar minder dan vrouwen. Onder de mannen heeft 20 procent er achteraf spijt van.

Is het iets voor mij

Als je je afvraagt of je een one-night stand iets voor jou is, dan is het belangrijk dat je weet wat het betekent. Maar vooral ook of je ermee kunt omgaan. Beeld je de situatie eens in dat je met iemand in bed belandt om elkaar vervolgens nooit meer te zien. Speel de situatie in je hoofd af en stel jezelf de vraag: hoe voel ik mij?

Voel je je opgewonden over de anonimiteit? Blij dat je behoeften vervuld zijn? Of denk je meteen aan de leegte als je deze persoon nooit meer ziet? Als je het scenario hebt afgespeeld en eerlijk tegen jezelf bent, is de one-night stand dan iets voor jou?

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie