Home Seks Wat betekent ONS? De afkorting uitgelegd

Wat betekent ONS? De afkorting uitgelegd

4 minuten leestijd
1
O.N.S

In deze digitale tijden is daten geen lachertje. Er zijn de afgelopen jaren tal van nieuwe datingapps en – websites in het leven geroepen, maar daarnaast is ook de manier waarop er online gesproken wordt veranderd. Er zijn een hoop nieuwe termen ontstaan en ook worden er tijdens het chatten veelal nieuwe, onbekendere afkortingen gebruikt.

Als je de afgelopen tijd dus actief bent geweest op een datingsite of dating app zoals Tinder, dan ben je misschien wel één van deze afkortingen tegengekomen. Natuurlijk zeiden die afkortingen jou in de eerste instantie niets, want sommigen worden echt pas recentelijk wat meer gebruikt. Zo kun je je afvragen: Wat betekent ONS nu bijvoorbeeld precies? Of wat dacht je van FWB, ASL of FBO?

We vertellen je meer over de betekenis van deze afkortingen en geven we andere veelgebruikte afkortingen die je kunt tegenkomen in de online datingwereld. Zo ben je een stuk beter voorbereid om je vol goede moed onder te dompelen in de online liefdesvijver.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Wat is ONS?

Een van de termen die je kunt tegenkomen bij online daten is ONS. Deze term zie je bijvoorbeeld terugkomen in de profielomschrijvingen van singles – of het wordt tegen je gezegd. ONS is de Engelse afkorting voor One Night Stand. Als je dus in de profielomschrijving van een man of vrouw tegenkomt ‘Geen ONS’, dan betekent het dat deze persoon niet op zoek is naar seks of een vluggertje voor één nacht.

Het gebruik van ONS betekent in die zin een uitsluiting van singles die daarnaar op zoek zijn. Zo weet je dankzij de afkorting dus meteen of diegene op zoek is naar een serieuzere relatie, of juist een kortstondig avontuurtje wil beleven. Ben je zelf op zoek naar een seksueel pleziertje, dan kun je de profielen met ‘Geen ONS’ het beste overslaan, want daar maak je waarschijnlijk geen kans.

Waarom mensen kiezen voor een ONS

Waar sommige singles niets liever willen dan een langdurige, romantische relatie, willen anderen dit totaal niet. Zij zijn vooral op zoek naar een kortstondige, seksuele relatie. Maar wat zijn nu precies de redenen waarom mensen kiezen voor een ONS? Daar zijn er nogal wat voor te noemen.

Allereerst is het iets spannends, aangezien je elkaar nog nooit hebt ontmoet en na die ene nacht waarschijnlijk ook nooit meer gaat zien. Verder is het gemakkelijk als je geen zin hebt in een emotionele relatie, maar wel op zoek bent naar een seksueel avontuurtje. Andere redenen waarom mensen kiezen voor een ONS is omdat ze je de lusten en niet de lasten geven, ze goed zijn om je wildere kant te uiten en omdat ze je zelfvertrouwen geven.

Wat betekent ONS niet?

ONS is dus de afkorting voor een one-night stand. Toch kan er nog steeds wat onduidelijkheid zijn over wat een one-night stand nu precies inhoudt. Er zijn namelijk nog een aantal andere termen die worden gebruikt, die ook over een kortstondige seksuele relatie gaan – maar niet precies hetzelfde lijken te zijn.

Zo is er een andere afkorting die vaak wordt gebruikt FWB, wat de afkorting is voor Friends With Benefits. Dit is echter niet hetzelfde als een one-night stand. En dat heeft er vooral mee te maken dat het niet eenmalig is.

Waar je bij een ONS maar voor één nacht samen bent, is dit bij FWB niet het geval. Je bent friends with benefits met iemand waarmee je geen echte relatie hebt, maar wel vaker afspreekt. Jullie hebben seks met elkaar, maar verder geen diepe emotionele band of diepzinnige gesprekken. Het verschil met ONS is dat jullie vaker afspreken voor seks, terwijl een ONS maar eenmalig is.

Andere veelgebruikte afkortingen in de datewereld

Door de intrede van het internet is er een geheel nieuw jargon ontstaan waarin verschillende termen worden afgekort. Naast ONS en FWB zijn daar nog tal van voorbeelden van die je kunt tegenkomen in de online wandelgangen. Sommige van deze afkortingen zijn algemeen en worden niet alleen op datingsites, maar ook op chat apps zoals WhatsApp veelvuldig gebruikt

Andere afkortingen en termen zijn meer gericht op seks en dating. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens de afkorting FBO of de term Ghosting of Catfish voorbij zien komen, maar wat deze termen nu precies inhouden?

Ghosting

Een van de term die je steeds vaker hoort en over leest is ghosting. Deze term geeft aan dat iemand zomaar verdween nadat jullie aan het daten waren. Waar jullie eerst hele dagen aan het chatten waren, is het contact van de ene op de andere dag helemaal verbroken. Hij of zij reageert niet meer op je berichtjes en is je dan aan het ghosten.

FBO en DTR

FBO? Deze afkorting staat voor Facebook Official, oftewel het officieel maken van de relatie op Facebook. Een andere afkorting die te maken heeft met de status van je relatie is DTR. Dit staat voor Define The Relationship. Wanneer je niet zeker weet of degene met wie je aan het daten bent op dezelfde golflengte zit als jij, en dus op zoek is naar een relatie, dan kun je aan hem of haar vragen voor een DTR-gesprek. Oftewel, met elkaar praten over de huidige stand van zaken in relatieland.

Andere veelgebruikte afkortingen

Naast deze termen zijn er echter nog tientallen andere termen die je online kunt tegenkomen. Andere afkortingen die je tegen kunt komen zijn onder andere:

 • DTF: Down to fuck, bereid om seks te hebben.
 • TS/TV/TG: transseksueel, travestiet en transgender.
 • NSA: No strings attached.
 • Hook up: afspreken voor seks.
 • WTF: What the fuck, of in het Nederlands; wat is dit?
 • DM: direct message, een persoonlijk bericht versturen.
 • ASL: Age, Sex, Location.
 • ASAP: As soon as possible.
 • BRB: Be right back, ben zo terug.
 • BTW: By the way.
 • IRL: In real life, in het echte leven.
 • IIG: in ieder geval.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Eén reactie

 1. Valerie

  21 april 2021 at 15:42

  FWB omschrijving.
  Op de site staat: meer afspraken voor de seks, maar geen emotionele band.
  Dat klopt niet. Je gaat een vriendschapsrelatie aan zoals je die ook aangaat met echte vrienden, alleen kun je ook seks hebben met elkaar. Wanneer je alleen afspreekt, een of meer keer voor seks dan heet dat een seks-maatje. Wellicht hebben mensen met hun vrienden geen band, dat kan, maar ik wel.
  Dus de uitleg als hierboven geschreven is niet huist.
  Want dat is precies wat mannen willen: vooral gratis seks en veel! En vrouwen staan daar anders in, die willen een band en seks erbij kan zeker een toevoeging zijn.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe vaak kus jij je lief? Dit is wat het betekent voor je seksleven

Ben je ooit in bed gaan liggen met de realisatie dat jij je partner de hele dag nog niet h…