Hoelang wachten met seks? (+ 7 redenen waarom wachten goed is)

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Elke nieuwe relatie is een opwindende fase in je leven. Je staat te popelen om elkaars kleine geheimpjes te ontdekken, maar tegelijkertijd voel je ook wat onzekerheid. Talloze vragen spelen in je gedachten. Is deze persoon de ware voor mij, of beland ik straks weer op die eindeloze swipelijst? Loop ik te hard van stapel? En kan ik met deze persoon een toekomst opbouwen? Dit zijn slechts een paar van de typische vragen die door je hoofd spoken als je in een nieuwe relatie stapt. En laten we eerlijk zijn, we hebben ze allemaal.

Eén van de prangende vragen waar veel vrouwen over nadenken, is wanneer je klaar bent voor de volgende stap: seks. Mannen lijken soms ongeduldig, en vinden ‘wanneer het kan’ een goed antwoord. Maar voor vrouwen zit het vaak wat ingewikkelder in elkaar. Er zijn allerlei meningen hierover, en stuk voor stuk hebben ze hun argumenten. Daarom vraag jij je misschien af: hoelang moet ik wachten met seks?

Hoelang wachten met seks?

Stel je voor dat je in deze situatie zit: je hebt een geweldige date gehad en de vonken spatten ervan af als je nog even een drankje doet bij de ander thuis. Je bent helemaal in de wolken, maar je vraagt je af wanneer het juiste moment is om de intimiteit te verkennen. Is seks op de eerste date uit den boze en moet je langer wachten? Of kun je hét doen wanneer jij dat wilt?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Sommige mensen zullen je vertellen dat je moet wachten, anderen zullen zeggen dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt. Het is een beetje zoals kiezen tussen wachten tot de taart is afgekoeld voordat je ervan smult of gewoon meteen een hap nemen omdat je niet langer kunt wachten. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je comfortabel bij voelt en waarbij jij jezelf blijft.

De standaard regels

Net zoals in het leven, zijn er bepaalde ongeschreven ‘regels’ over wanneer je wel of niet met iemand intiem kunt worden. Je hebt vast weleens gehoord van de ‘geen seks op de eerste date’-regel, of de derde date-regel, en zelfs de ‘ontmoet de ouders eerst’-regel. Maar eerlijk gezegd, deze regels zijn meer als losse suggesties dan harde voorschriften.

Iedereen is anders. Sommigen trekken zich er niets van aan wat anderen denken, terwijl anderen zich een beetje ongemakkelijk voelen als ze het idee hebben dat iemand meekijkt. Wanneer je voor het eerst intiem wordt met iemand, is het dus vooral een persoonlijke keuze. Er is geen universeel ‘juist’ moment om die stap te zetten.

Wanneer jij dat wil

Hoelang je moet wachten voordat je seks hebt, dat ligt vooral in jouw handen. Onderzoek wijst weliswaar uit dat het soms beter is om even te wachten, maar laten we eerlijk zijn, wat de wetenschappers zeggen, is niet zo relevant als wat jij voelt. Het juiste en toch simpele antwoord is: wanneer jij er klaar voor bent. Jouw lichaam, jouw regels. Je bent de kapitein van je eigen schip, en je beslist zelf wat je ermee doet. Wat anderen daarvan denken, is eigenlijk niet zo belangrijk; als volwassene bepaal je zelf hoe de vlaggen wapperen.

De gedachte om de man ervoor te laten ‘werken’ klinkt misschien slim. Maar vrouwen hebben net zo goed behoeften als mannen. Soms betekent dat dat je jezelf al kunt laten meeslepen op de avond van jullie eerste ontmoeting. Misschien krijg je later wat twijfels, maar dat is gewoon een consequentie van jouw eigen keuzes maken.

En je hoeft je er echt niet voor te schamen. Het is gewoon wat je op dat moment wilde. Maar als je liever een paar maanden wacht voordat je intiem wordt, is dat ook helemaal oké. Niemand kan voor jou bepalen wanneer je er klaar voor bent, en er zijn geen regels waar je je aan moet houden. Dus, weet dat het jouw tempo is en jouw beslissing, en niemand anders hoeft daar een zegje over te hebben.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7 redenen om te wachten

Het is niet slecht om wat langer te wachten met seks. Als je er een reden voor hebt dan is het een goede reden. Je bepaalt immers zelf wat er met je lichaam gebeurt, je bent er zelf altijd bij. Er kunnen echter wel redenen zijn waarom je zou willen wachten met seks.

1. Je wil niet intiem worden met een vreemdeling

Soms zit er maar een paar uur tussen het moment van die eerste swipe en jullie allereerste afspraak. Maar voordat je het weet, sta je voor de keuze: wil je echt met iemand in bed belanden die je vanochtend nog niet eens kende? Nou, je bent zeker niet de enige die daarover nadenkt. Het draait allemaal om de connectie tussen jou en de andere persoon. Als je elkaar nog maar net hebt leren kennen, weet je eigenlijk nog helemaal niet of je deze persoon kunt vertrouwen, wat hij of zij écht van je vindt, en het is zeker te vroeg om te praten over diepgaande gevoelens.

2. Je twijfelt over de intenties

Is het een blijvertje of word je na de seks alweer gedumpt? Wachten met seks geeft je mogelijkheid om de iemand te leren kennen zonder meteen intiem te worden. Wil je je niet overgeven aan een player of foute man? Dan is er niemand die het je kwalijk neemt dat je wacht met seks.

3. Je religie verbiedt het

Verschillende religies verwachten dat je seks voor het huwelijk bewaart. Hoewel seks voor het huwelijk de standaard is geworden, geldt dit niet voor bepaalde religies. Volgens de Bijbel is seks voor het huwelijk niet toegestaan en de Koran verbiedt het ook om seks te hebben voor het wettelijke huwelijk. Als je een religie hebt waarbij dit verboden wordt, dan heb je weinig keuze: of je volgt de regels of je overweegt je geloofsovertuiging.

4. Je hebt snel spijt

Heb je slechte ervaringen met seks op de eerste date? Je bent bijvoorbeeld al meerdere keren het slachtoffer geworden van ghosting of je overspoelt al je dates met te veel liefde. Voor deze situaties is er het gezegde ‘van je fouten kun je leren’. Om te voorkomen dat je achteraf weer spijt krijgt van je vroege seksuele uitspattingen, is wachten een goede oplossing.

5. Je kunt het verlangen vergroten

Wachten tot je seks kunt hebben is niet makkelijk en in veel gevallen zelfs moeilijk. Dit heeft wel het voordeel dat het verlangen naar elkaar steeds groter wordt. Terwijl je elkaar leert kennen, vraag je je af hoe de seks zou zijn en je denkt na over wat je gaat ervaren. Het opbouwen van de spanning vóórdat je all-the-way gaat kan de seks nog beter maken. Als je wacht, bouw je seksuele spanning op die de eerste keer seks veel intenser maken.

6. Je kunt de relatie beter maken

Volgens meerdere onderzoeken is het voordelig voor de relatie als je wacht met seks. Een onderzoek uit 2012 van de Cornell University onderzocht hoe gelukkig mensen in hun relaties waren en wanneer zij voor de eerste keer seks hadden. Uit dit onderzoek blijkt dat je minstens zes maanden moet wachten met seks. De ondervraagden die langer dan een half jaar hadden gewacht waarom gelukkiger in hun relatie dan de mensen die eerder seks hadden.

In een ander grootschalig onderzoek waar 10.932 personen aan deelnamen komt naar voren dat de timing van seks effect heeft op het succes van de relatie.3 Er werd bij dit onderzoek gekeken naar de kwaliteit van de relatie en het eerste moment waarop de twee partners voor het eerst met elkaar seks hadden.

De resultaten tonen aan dat de relatie wordt beloond als je wacht met seks. Wachten met seks had een positieve invloed op het latere verloop van de relatie. De gemiddelde kwaliteit van de relaties die langer met seks hadden gewacht was hoger dan bij relaties waarbij al snel sprake was van seksueel contact.

7. Je kunt verdriet voorkomen

Als je het type bent dat snel emotioneel betrokken raakt bij iemand waarmee je intiem bent, kan het vroegtijdig hebben van seks soms vervelende gevolgen hebben. Die intense gevoelens kunnen natuurlijk geweldig zijn als je met de juiste persoon bent, maar als het niet de juiste match blijkt te zijn, kun je met een emotionele achtbaanrit te maken krijgen. Mensen kunnen soms wat verwarrend zijn, vooral mannen, en soms net doen alsof ze op zoek zijn naar een serieuze relatie, terwijl ze eigenlijk alleen op zoek zijn naar fysieke intimiteit.

Door te snel in bed te duiken, kun je onbedoeld verwachtingen creëren die de ander niet kan waarmaken. Dit kan leiden tot teleurstelling, lliefdesverdriet en een gebroken hart. Als je van jezelf weet dat je snel aan iemand hecht, overweeg dan om een beetje geduldig te zijn en de ander echt te leren kennen voordat je jezelf volledig emotioneel investeert. Het kan je behoeden voor onnodige pijn en verdriet.

Hoe je het bepaalt

Waar het om gaat is dat je je comfortabel met je keuze voelt. Het gaat niet om wat een ander van je denkt, zoals je vriend(inn)en of familie. Als het goed voelt dan is er niemand die je mag tegenhouden om seks te hebben, ervan uitgaand dat je de juiste leeftijd hebt. Of je er klaar voor bent hangt af van verschillende factoren. Als je het ‘veilig’ wilt doen met een kleine kans om gekwetst te worden, dan kun je seks hebben als er sprake is van:

  • Je weet wat je wilt
  • Je voelt de klik
  • Je hebt geen onrealistische verwachtingen
  • Je vertrouwt de ander
  • Je hebt met elkaar gedeeld wat je wil delen
  • Je voelt je comfortabel genoeg om naast elkaar wakker te worden

Er zijn genoeg mensen die zouden wensen dat ze langer hadden gewacht om seks te hebben. Andersom zijn er niet veel mensen die het eerder hadden willen doen. Met andere woorden, het kan geen kwaad om wat langer te wachten met seks – als jij daarachter staat.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie