Hoelang wachten met seks? (+ 7 redenen waarom wachten goed is)

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Een nieuwe relatie beginnen is een enerverende periode. Het is spannend om de details van elkaar te leren kennen maar het brengt ook onzekerheid met zich mee. Wordt dit de partner van mijn leven of ben ik straks weer aan het swipen? Wat moet ik doen om niet meteen gedumpt te worden? Vind hij of zij me echt leuk of word ik gebruikt?

Het zijn slechts drie voorbeelden van de typische vragen die je aan jezelf stelt als je een nieuwe relatie begint. Al deze vragen aan jezelf

Eén van de vragen waar bijna elke vrouw over nadenkt is hoelang je moet wachten tot je seks hebt. Voor mannen kan het vaak niet snel genoeg plaatsvinden, voor vrouwen ligt het iets genuanceerder. De meningen zijn verdeeld en voor al deze meningen valt wat te zeggen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

De standaard regels

“Nooit seks hebben op de eerste date”, “Houd je aan de derde date regel”, “Wacht minimaal tot je de ouders hebt ontmoet”; iedereen is bekend met de “regels” die je hoort toe te passen op je seksleven. In werkelijkheid hebben al deze regels weinig nut om toe te passen op je eigen leven.

Niemand is hetzelfde; de één geeft er niets om wat een ander denkt, terwijl de ander zich schaamt als een ander het hoort. Wanneer je voor het eerst seks hebt is daarom een persoonlijke keuze. Er is geen algemeen tijdstip aan te wijzen dat universeel gezien het beste moment is om seks te hebben.

Wanneer jij dat wil

Hoelang je moet wachten met seks hangt vooral van jezelf af. Wanneer jij er klaar voor bent is het juiste maar simpele antwoord. Je bent de baas over je eigen lichaam en bepaalt zelf volledig wat je ermee doet. Het maakt niet uit wat anderen ervan denken, als volwassene bepaal je je eigen regels.

De man ervoor laten werken? Het is een ouderwetse gedachte om er nog zo over te denken. Als vrouw heb je behoeften, net zoals een man dat heeft. Soms betekent dit dat je jezelf al kunt overgeven op de avond van de eerste ontmoeting. Misschien krijg je er later spijt van maar dat is niet meer dan een consequentie van het maken van je eigen keuzes.

Het is bovendien niets om je voor te schamen, het is wat je die dag wilde. Als je liever een maand of drie wacht voor je intiem wordt dan is dat ook prima. Er is niemand die voor jou kan bepalen wanneer je er klaar voor bent en geen regel waar je je aan dient te houden.

7 redenen om te wachten

Het is niet slecht om wat langer te wachten met seks. Als je er een reden voor hebt dan is het een goede reden. Je bepaalt immers zelf wat er met je lichaam gebeurt, je bent er zelf altijd bij. Dit kunnen bijvoorbeeld redenen zijn om te wachten met seks.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Je wil niet intiem worden met een vreemdeling

Soms ligt er tussen het moment van de eerste swipe en de eerste afspraak slechts enkele uren. Wil je wel echt met iemand het bed delen die je vanmorgen nog niet kende? Er zijn genoeg singles die er zo over denken.

Het heeft te maken met de band tussen jou en de ander. Als je iemand nog maar net kent dan weet je nog totaal niet of deze te vertrouwen is, wat hij of zij echt van je vindt en het is al helemaal te vroeg voor sterke gevoelens.

2. Je twijfelt over de intenties

Is het een blijvertje of word je na de seks alweer gedumpt? Wachten met seks geeft je mogelijkheid om de iemand te leren kennen zonder meteen intiem te worden. Wil je je niet overgeven aan een player of foute man? Dan is er niemand die het je kwalijk neemt dat je wacht met seks.

3. Je religie verbiedt het

Verschillende religies verwachten dat je de seks voor het huwelijk bewaart. Hoewel seks voor het huwelijk de standaard is geworden geldt dit niet voor bepaalde religies. Volgens de Bijbel is seks voor het huwelijk niet toegestaan en de Koran verbiedt het ook om seks te hebben voor het wettelijke huwelijk. Als je een religie hebt waarbij dit verboden wordt dan heb je weinig keuze; of je volgt de regels of je overweegt je geloofsovertuiging.

4. Je hebt snel spijt

Heb je slechte ervaringen met seks op de eerste date? Je bent bijvoorbeeld al meerdere keren het slachtoffer geworden van ghosting of je overspoelt al je dates met een teveel aan liefde. Voor deze situaties is er het gezegde “van je fouten kun je leren”. Om te voorkomen dat je achteraf weer spijt krijgt van je vroege seksuele uitspattingen is wachten nog altijd een goede oplossing.

5. Je kunt het verlangen vergroten

Wachten tot je seks kunt hebben is niet makkelijk en in veel gevallen zelfs moeilijk. Dit heeft wel het voordeel dat het verlangen naar elkaar steeds groter wordt. Terwijl je elkaar leert kennen vraag je je af hoe de seks zou zijn en denkt na over wat je gaat ervaren. Het opbouwen van de spanning voordat je all-the-way gaat kan de seks nog beter maken. Als je wacht bouw je seksuele spanning op die de eerste keer seks veel intenser maken.

6. Je kunt de relatie beter maken

Volgens meerdere onderzoeken is het voordelig voor de relatie als je wacht met seks. Een onderzoek uit 2012 van de Cornell University onderzocht hoe gelukkig mensen in hun relaties waren en wanneer zij voor de eerste keer seks hadden. Uit dit onderzoek blijkt dat je minstens zes maanden moet wachten met seks. De ondervraagden die langer dan een half jaar hadden gewacht waarom gelukkiger in hun relatie dan de mensen die eerder seks hadden.

In een ander grootschalig onderzoek waar 10.932 personen aan deelnamen komt naar voren dat de timing van seks effect heeft op het succes van de relatie.3 Er werd bij dit onderzoek gekeken naar de kwaliteit van de relatie en het eerste moment waarop de twee partners voor het eerst met elkaar seks hadden.

De resultaten tonen aan dat de relatie beloond wordt als je wacht met seks. Het wachten met seks had een positieve invloed op het latere verloop van de relatie. De gemiddelde kwaliteit van de relaties die langer met seks hadden gewacht was hoger dan bij relaties waar er al snel sprake van seksueel contact was.

7. Je kunt verdriet voorkomen

Als je het type bent die snel gevoelens krijgt voor iemand waar je seks mee hebt, dan kan vroegtijdig seks hebben akelige gevolgen hebben. De snelle gevoelens kunnen beantwoord worden als je de juiste persoon hebt gevonden, maar als het niet de juiste persoon blijkt te zijn dan heb je een probleem.

Mensen liegen en vooral mannen kunnen soms net doen of ze een relatie willen terwijl ze niets meer dan seks zoeken. Te snel seks hebben heeft dan het ongewenste gevolg dat je meer van de relatie verwacht dan de ander. Mogelijk kan dit zelfs tot een breuk leiden, liefdesverdriet en een gebroken hart.

Hoe je het bepaalt

Waar het om gaat is dat je je comfortabel met je keuze voelt. Het gaat niet om wat een ander van je denkt, zoals je vriend(inn)en of familie. Als het goed voelt dan is er niemand die je mag tegenhouden om seks te hebben, ervan uitgaand dat je de juiste leeftijd hebt.

Of je er klaar voor bent hangt af van verschillende factoren. Als je het “veilig” wilt doen met een kleine kans om gekwetst te worden dan kun je seks hebben als er sprake is van dit:

  • Je weet wat je wilt
  • Je voelt de klik
  • Je hebt geen onrealistische verwachtingen
  • Je vertrouwt de ander
  • Je hebt met elkaar gedeeld wat je wil delen
  • Je voelt je comfortabel genoeg om naast elkaar wakker te worden

Er zijn genoeg mensen die zouden wensen dat ze langer hadden gewacht om seks te hebben. Andersom zijn er niet veel mensen die het eerder hadden willen doen. Met andere woorden, het kan geen kwaad om wat langer te wachten met seks.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie