Home Relatie Liefdesverdriet: wat het is, de symptomen en hoe je het verwerkt

Liefdesverdriet: wat het is, de symptomen en hoe je het verwerkt

11 minuten leestijd
0
relatie hart

We hebben allemaal een crush gehad op iemand. De vlinders in de buik, rode wangen, stotterende woorden en het dringende verlangen om iemand weer te zien.

Het onschuldige gevoel dat vaak het begin van iets moois is kan uiteindelijk veranderen in een obsessie dat zich uit in een verslaving aan één persoon. Wanneer dit beantwoord wordt dan kleurt de lucht blauw en straalt de zon als nooit tevoren.

Als dit niet zo is, bijvoorbeeld door een verbroken relatie of als de liefde onbereikbaar blijkt, dan kan het een behoorlijke impact hebben op je fysieke gesteldheid en geestelijke gezondheid. Dit is de ziekte van de liefde, ook wel bekend als de betovering van philocaptio of lovesickness, in Nederland noemen we het liefdesverdriet.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is geen verzinsel of een oud gezegde; het bestaat echt. Daar kan iedereen die het heeft meegemaakt over meepraten. Liefdesverdriet is een negatieve emotie als gevolg van een verbroken relatie of de onbereikbaarheid van een geliefde. Het is de pijn die je voelt als je hopeloos op iemand verliefd bent terwijl deze persoon niets (meer) van je moet weten.

lief·des·ver·driet (het; o)

1 verdriet vanwege een onbeantwoorde liefde1

Je voelt een diepe droefheid en grote wanhoop omdat je niet bij de persoon kunt zijn van wie je houdt. De andere persoon houdt niet meer van je of heeft misschien van je gehouden maar het gevoel is weg. Je bevindt je in een situatie die je niet kunt accepteren, maar wat er ook gebeurt, je kunt niet hebben wat je wilt.

Het is een rouwproces, een natuurlijk onderdeel van het overlevingsinstinct. Het menselijke hechtingssysteem gebruikt het pijnsysteem door pijn te veroorzaken wanneer relaties verloren zijn. Dit gaat gepaard met allerlei fysieke en geestelijke symptomen die veel weg hebben van een ziekte of depressie.

De overeenkomst met “ziek zijn” is de reden waarom liefdesverdriet ook wel bekend staat als de ziekte van de liefde. Deze geestelijke toestand wordt gekenmerkt door een mengeling van intense romantische aantrekkingskracht en een obsessieve behoefte om dit beantwoord te krijgen.2

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Het is van alle tijden

Liefdesverdriet is niet iets van de laatste tijd. Beschrijvingen van deze vreemde liefdesziekte zijn tot ver voor Christus terug te leiden. In één van deze beschrijvingen wordt arts Erasistratus in de 4de eeuw voor Christus naar het bed van prins Antiochus geroepen, die buitengewoon ziek is.3 Onderzoek door de arts stelt vast dat de prins zwak, uitgemergeld en bijna dood is; het ergste hiervan is dat niemand begrijpt waarom.

Terwijl Erasistratus de pols van Antiochus voelt, beseft hij dat de pulserende hartslag van de prins sneller wordt en hij rood aanloopt als zijn stiefmoeder Stratonice de kamer betreedt.
Erasistratus realiseert zich dat Antiochus lijdt aan liefdesverdriet, dat in deze periode nog gezien wordt als een dodelijke ziekte. De arts vertelt het tegen koning Seleucus die, om het leven van zijn zoon te redden, zijn vrouw aan zijn zoon geeft.3

Vanaf deze tijd dringt de ziekte van de liefde door in de medische literatuur met vele voorbeelden.4 Hoewel de beschrijvingen van de ziekte in de loop van honderden jaren grondig zijn veranderd bestaat het nog steeds. In de hedendaagse literatuur wordt er nog veelvuldig over geschreven en voor artiesten is het een geliefd thema om over te zingen. In het muzieknummer “Love Sick” van Bob Dylan omschrijft de zanger het op zijn eigen manier.

“I’m sick of love /
I wish I’d never met you /
I’m sick of love /
I’m tryin’ to forget you /
Just don’t know what to do /
I’d give anything to be with you” – Bob Dylan

Liefdesverdriet gaat verder dan alleen de intense gevoelens van verdriet, romantiek en verlangen naar die ene persoon. Je kunt te maken krijgen met opdringerige gedachten, obsessief gedrag, impulsiviteit en wanen waarvan sommige deskundigen denken dat ze een geestesziekte nabootsen. Deze gevoelens en het gedrag dat je vertoond zijn diep geworteld in de fysiologie en chemicaliën in de hersenen.

Het ligt niet aan jou, maar de chemicaliën

Wat je voelt tijdens liefdesverdriet is het resultaat van biochemische processen in de hersenen. De hersenen worden overspoeld door neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en norepinephrine. Samen brengen deze sterke emotionele, mentale en fysieke symptomen teweeg die tegelijkertijd fijn en verschrikkelijk zijn. Deze chemische cocktail van verschillende hormonen produceert de euforie en de “high” die je voelt als je verliefd bent maar ook de pijn als je liefdesverdriet hebt.5

Het begint pas te normaliseren naarmate de hechtingshormonen vasopressine en oxytocine in het spel komen, meestal een half tot twee jaar in een relatie. Net zoals drugsverslaafden dagelijks geconfronteerd worden met de drang naar drugsgebruik word je als je liefdesverdriet hebt door de cocktail gedwongen om de andere persoon na te streven. Als je ooit liefdesverdriet hebt gehad dan heb je misschien zelfs de dagelijkse ups en downs ervaren waar drugsverslaafden ook dagelijks mee te maken hebben.

plato disease quote

Neurowetenschappers vertellen bovendien dat de chemicaliën die in onze hersenen stromen en de gebieden die oplichten als we verliefd zijn, niet anders zijn dan die wanneer mensen geestesziek worden. Dit gegeven is voor sommige mensen voldoende bewijs geweest om verliefdheid te bestempelen als een ziekte en een menselijke zwakheid. Zelfs Plato, een Griekse filosoof, noemde liefde een “ernstige geestesziekte.” De chemicaliën die aan het werk zijn in alle fases van verliefdheid zouden de symptomen en ziektebeelden veroorzaken die aanwezig zijn bij de liefdesziekte.

Het voorbeeld van Romeo en Julia

Het verhaal van Romeo en Julia van William Shakespeare is het perfecte voorbeeld van liefdesverdriet in de praktijk.6 De twee jongelingen uit vijandig gezinde families beelden de ware waanzin van “liefde” uit in een toneelstuk dat onverminderd populair is gebleven onder het grote publiek.

Wanneer Romeo zijn liefde dood vindt (of dat denkt hij), kan hij niet omgaan met de gedachte om zonder zijn “ware liefde” te leven. Het liefdesverdriet overwint Romeo waarna hij zijn eigen leven neemt. Julia, die niet echt dood was, ontdekt na het ontwaken het dode lichaam van Romeo. Overweldigd door wanhoop en het ultieme liefdesverdriet neemt ook zij haar eigen leven. Dit toneelstuk is het klassieke voorbeeld van liefdesverdriet.

Symptomen en kenmerken

Liefdesverdriet kun je zien als een aandoening met de symptomen van een ziekte. Hoewel je tussen neus en lippen door misschien wel eens tegen partner zegt dat je “niet goed van hem/haar wordt” zit er een kern van waarheid. Het is namelijk mogelijk om je echt niet goed te voelen door iemand waar je zo gek van bent.

Het wordt al snel liefdesverdriet genoemd als een relatie verbroken is maar dat is niet altijd het geval. Na het verbreken van een relatie is het compleet normaal om je een korte periode wat minder gelukkig te voelen. Dat betekent niet meteen dat je het slachtoffer bent van liefdesverdriet. Het wordt anders als je te maken hebt met de volgende symptomen en kenmerken:

 • Je idealiseert de ander
 • Je denkt alleen aan de leuke eigenschappen van de ander
 • Je huilt veel en onverwacht
 • Je hebt opdringerige gedachten over de ander
 • Je kunt je gedachten niet tot rust krijgen
 • Je fantaseert over een toekomst samen
 • Je slaapt moeilijk
 • Je volgt de ander obsessief
 • Je hebt stemmingswisselingen
 • Je voelt je gestresst of verward
 • Je hebt geen eetlust
 • Je wordt continu herinnerd aan de ander door alledaagse dingen
 • Je voelt je hopeloos

Liefdesverdriet verwerken: de “oude” methoden

Er is in de literatuur veel geschreven over de behandeling van de liefdesziekte. Het zijn vooral de ernstige gevallen van liefdesverdriet die behandeld moesten worden door artsen. Van bizarre methoden tot de simpele oplossingen zonder enige vorm van diepgang; er is lange tijd geen effectieve manier geweest om het te behandelen.

Griekse en Romeinse artsen schreven vaak geslachtsgemeenschap voor om de ziekte aan te vechten, zelfs als ze er geen plezier in hadden. Als dit niet mogelijk was probeerden artsen hun patiënten af te leiden met baden, slapen en sporten.

Er werden zelfs oude vrouwen ingehuurd om de persoon waar het om ging in de ogen van de zieke patiënt te kleineren maar het ging nog veel verder. Patiënten werden bijvoorbeeld gedwongen om toe te kijken terwijl de uitwerpselen van de persoon voor de patiënt’s ogen verbrand werden. Werkelijk alles is geprobeerd om het leed van liefdesverdriet te verzachten en de aandoening effectief te behandelen.

Liefdesverdriet verwerken: de moderne methoden

Liefdesverdriet was een veel voorkomende ziekte die door de eeuwen heen bleef bestaan en die vandaag de dag nog steeds veelvuldig voorkomt. Inmiddels zijn de tijden veranderd, is de wetenschap ver vooruit gegaan en ook is de kijk op liefdesverdriet veranderd. De symptomen en kenmerken zijn gelijk gebleven, alleen wordt er anders mee omgegaan. De wetenschap gecombineerd met menselijke ervaringen zijn al wel zover dat er manieren zijn gevonden om je liefdesverdriet sneller te verwerken.

Zoek naar de gebreken

Iedereen heeft een aantal slechte eigenschappen die je snel over het hoofd ziet als je met liefdesverdriet te maken hebt. Of het nu stiekem roken is, een laag IQ of het gebrek aan normen en waarden; iedereen heeft iets dat als een slechte eigenschap gezien kan worden. Je aandacht gaat volledig uit naar alle positieve eigenschappen terwijl de negatieve eigenschappen naar de achtergrond gedrukt worden. Haal deze weer terug naar voren zodat je realiseert dat de persoon waar je zoveel verdriet om hebt niet zo geweldig is als je denkt.

Hanteer de geen-contact-regel

Net zoals er in een afkickkliniek voor drugsverslaafden geen lopend buffet is met drank en drugs wordt liefdesverdriet er niet makkelijker op als je continu met die ene persoon geconfronteerd wordt. Zoals de aanwezigheid van drugs een giftige uitwerking heeft op de hersenen van een drugsverslaafde zo geldt dat ook voor liefdesverdriet en de onmogelijke liefde. De regel die redding biedt is de geen-contact-regel, die vaak gebruikt wordt om een ex heen te komen.

De geen-contact-regel is simpel. Je mag in geen enkele vorm contact hebben met de persoon die het verdriet veroorzaakt. Iedere keer dat je contact hebt met de persoon wordt het verdriet namelijk weer aangewakkerd waardoor het sterker en sterker wordt. Hoe minder je de persoon ziet, spreekt of tegenkomt, hoe beter. Dit is de geen-contact-regel in de praktijk:

 • Geen telefoongesprekken
 • Geen fysieke of “toevallige” ontmoetingen
 • Niet stalken door langs het huis of werk te rijden
 • Geen DM’s op Facebook, Instagram of andere sociale media
 • Geen appjes of smsjes
 • Geen vragen via wederzijdse vrienden
 • Geen online of social media profielen van de ander bekijken

Houdt jezelf bezig

Eén van de effectieve manieren om liefdesverdriet tegen te gaan is afleiding. Dit was eeuwen geleden al zo en dat is het nog steeds. Of het nu sporten is, winkelen, spelletjes spelen of Netflixen; doe het vaker dan je nu doet zodat je jezelf geen tijd geeft om teveel na te denken. Geniet van de dingen die je graag doet en die je een goed gevoel over jezelf geven.

De tijd die je aan je onmogelijke liefde besteedt gaat verloren en krijg je nooit meer terug. Bovendien wordt het alleen maar erger als je er steeds meer aan denkt. De onverdiende aandacht groeit als je er steeds aan blijft denken. Dat is niet wat je wilt als je er juist afstand van wilt doen.

Alle tijd die je eraan verspilt kun je gebruiken om aan jezelf te werken. Begin met de dingen die je al een tijdje negeert. Je kunt zelfs de dingen gaan doen die je altijd al van plan bent geweest, maar nooit hebt gedaan. Dit is een goede manier om opnieuw te beginnen.

liefdesverdriet boek

Lees een boek

Niet alleen helpen boeken om je gedachten weer op orde te krijgen en rust te geven maar ook helpen specifieke boeken je om de storm van emoties te doorstaan. Eén van de populaire boeken over liefdesverdriet heeft de gelijknamige naam “Liefdesverdriet: zeven bijzondere ontmoetingen over jezelf.” Dit boek van Petra van der Heijden wordt vaak aangeraden aan mensen die worstelen met liefdesproblemen en een gebroken hart.

Stap voor stap geeft het boek op een toegankelijke manier inzicht over het hoe en waarom van liefdesverdriet. Mocht je er serieus werk van willen maken om je liefdesverdriet te verwerken dan is dit een aanrader.

Bekijk het boek Liefdesverdriet: zeven bijzondere ontmoetingen over jezelf.

Word sociaal

Liefdesverdriet isoleert je van het leven om je heen en hoe goed je ook je best doet, je komt maar niet over de liefde heen. Het enige dat voor je gevoel afrekent met het verdriet is die ene speciale persoon in je armen. Jammer genoeg is dit de persoon die je niet kunt hebben. De mensen die wel tijd met je willen doorbrengen zijn je vrienden. Om je liefdesverdriet te verwerken helpt het om meer tijd met je familie en vrienden door te brengen.

Onderzoek toont bovendien aan dat tijd doorbrengen met dierbare vrienden de stress in het lichaam kan verlagen4. Geef je sociale leven een opkikker om vaarwel te zeggen tegen je fixatie op die ene persoon.

Flirt (of heb seks) met iemand anders

Ze zeggen wel eens dat de gemakkelijkste manier om over iemand heen te komen, is door onder iemand te komen. De artsen uit de middeleeuwen hadden al snel door dat seks met iemand anders een effectieve behandeling was en zo denken velen er nu nog steeds over. De kans dat je huisarts seks met een ander voorschrijft is klein maar de aandacht van anderen kan je wel degelijk helpen om je liefdesverdriet te bestrijden.

Het hoeft niet tot seks te komen, alleen het flirten en het leuke contact helpt je al. Het zorgt voor de broodnodige afleiding, het geeft je weer zelfvertrouwen en het leert je om in te zien dat er meer mensen waardig voor je liefde zijn. Als je benieuwd bent of je dit gaat helpen dan kun je gratis en kosteloos aanmelden bij een chat- of datingsite zoals deze om met anderen in contact te komen:

Accepteer dat het tijd zal kosten

De liefde waar je naar verlangt maar niet kunt krijgen is op dit moment een open wond die maar niet lijkt te genezen. Net zoals een echte wond niet van de ene op de andere dag geneest zo geldt dit ook voor verdriet over een onmogelijke liefde. Het gezegde “tijd heelt alle wonden” bestaat voor een reden. Het hersengebied dat verbonden is aan hechting wordt, hoe verder je van het moment bent dat je afgewezen werd, steeds minder actief bij afgewezen mensen.7

Onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association toont aan dat je emotioneel steeds meer geneest naarmate de tijd verstrijkt. Dit zou het gevolg zijn van hoe het menselijk brein werkt; we zijn geprogrammeerd om door te gaan.8 Het kan een paar dagen duren, enkele weken of meer dan een jaar; uiteindelijk verdwijnt het hopeloze gevoel.

Verbrand de herinneringen

Het is het moeilijkste dat je moet doen, afscheid nemen van alle dingen die je aan hem of haar doen herinneren. Om verder te gaan met je leven en vaarwel te zeggen tegen liefdesverdriet is een schone lei de enige optie. Het begin van je nieuwe leven start met het verwijderen van alle herinneringen aan je geliefde of onbeantwoorde liefde. Het is tijd om de verliefdheid te stoppen.

Leg de fotolijstjes bij het afval, de digitale foto’s in de prullenbak en verbrand de cadeautjes die je gekregen hebt; doorloop je hele huis en elektronische apparaten om elk spoortje te verwijderen. Als je vandaag je verdriet wilt verwerken dan begin je vandaag al met de eerste herinneringen.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat geen enkele persoon 100 procent van je tijd en aandacht verdiend. Dit is al helemaal het geval als die andere persoon helemaal niets van je wil weten of geen romantische gevoelens voor je heeft. Door deze tips begin je hopelijk in te zien dat het je geen goed doet om jezelf te isoleren of de schuld te geven. Elke dag die door de emoties van liefdesverdriet overheerst wordt brengt je verder van het pad om door te gaan met je leven. Voordat je het weet voel je je een puinhoop door de depressies, obsessies en de gevoelens van hopeloosheid.

Besef je goed dat aan alles een einde komt, aan liefde maar ook aan het verdriet dat je voelt. In de meeste gevallen is liefdesverdriet tijdelijk en verdwijnt het vanzelf. Als je denkt dat je liefdesverdriet te lang duurt en je er dagelijks last van hebt dan kun je overwegen om hulp te zoeken maar dat is meestal niet nodig. In de meeste gevallen denken mensen dat het nooit gaat verdwijnen maar achteraf ging het sneller dan verwacht.

Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen die je tijd en aandacht wel waard zijn. Ga terug naar jezelf om je leven terug te eisen zodat je weer gezond en gelukkig wordt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…