Wat is flirten eigenlijk precies?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
18 minuten leestijd

Er staat een jongeman bij de kassa. Hij glimlacht breed naar de kassière terwijl hij zijn boodschappen op de band legt. Als hij aan de beurt is, begint hij een praatje en maakt hij grapjes over hoe sommige mensen de kassabon analyseren op mogelijke fouten. De kassière lacht vriendelijk terug en reageert op zijn gevatte opmerkingen. Het lijkt alsof ze hem leuk vindt.

Terwijl de kassière zijn spullen scant, toont de jongeman interesse in wie ze is. Hij vraagt haar naam en waar ze woont. De kassière lijkt verlegen te worden en bloost een beetje, maar ze speelt het spel wel mee. Het lijkt erop dat ze stiekem een beetje geniet van zijn aandacht. Je vraagt je af wat zijn doel is en waarom hij dit alles doet. Is hij aan het flirten? En waarom zou hij dat doen?

Wat is flirten precies?

Flirten is een manier van communiceren waarbij je interesse toont in een ander. Het is een sociale interactie tussen jou en een ander waarin je signalen van interesse toont. Dat kan zowel verbaal als non-verbaal en vaak gebeurt het op een speelse, suggestieve manier. Flirten kan zich daardoor uiten in verschillende vormen, waaronder lichaamstaal, oogcontact, grapjes, complimentjes en suggestieve opmerkingen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de volksmond heeft flirten dezelfde betekenis als sjansen of iemand het hof maken.

Vanuit de basis is flirten onschuldig en daarom kun je het op brede schaal gebruiken in het dagelijks leven. Niet alleen in je liefdesleven, maar ook in je privé en zakelijke leven. Je kunt flirten om iemand in bed te krijgen, maar ook om je dag – en die van een ander – net wat leuker te maken. Het doel van flirten kan variëren van het opbouwen van een liefdesrelatie of een kortstondige fling tot aardiger gevonden worden op het werk door een collega.

Flirten doen we eigenlijk allemaal, of je doorhebt of niet. Iedereen flirt en flirten kan plaatsvinden in allerlei situaties, zoals op een feestje, op het werk, in de kroeg of op sociale media. En terwijl sommigen er beter in zijn dan anderen, is het iets dat we van nature en soms zelfs onbewust doen.

Toen je nog een baby was flirtte je met mensen die je prettig vond om naar te kijken. Zowel mannen als vrouwen doen het, of ze nu een relatie hebben of niet. Flirten is een bewuste keuze als je iemand leuk vindt, maar ook een natuurlijke reactie van je lichaam, Het is ook niets om je voor te schamen als je het onbewust doet.

Voorbeeld zakelijk flirten

Flirten kun je op verschillende manieren gebruiken in je dagelijkse leven zonder dat het ‘versieren’ wordt. Denk bijvoorbeeld aan de verkoper in een MediaMarkt-vestiging die je uitleg geeft over de nieuwste OLED-televisie van Samsung. Je weet dat je het apparaat wilt kopen en dat het mogelijk is om iets van de prijs te krijgen. Daarom besluit je te flirten.

Je geeft een compliment over de goede uitleg. “Bedankt! Je legt het véél beter uit dan je concullega’s bij de BCC. Hoe ben je zo goed geworden?” Door de verkoper te complimenteren hoop je een gevoelige snaar te raken, Je probeert de verkoper emotioneel te raken zodat de kans op korting groter is. Want dat is de vraag die je stelt ná het compliment. “Je zou helemaal de beste verkoper zijn als je een korting voor mij kunt regelen.”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je dit doet, ben je ook aan het flirten. Het is dan flirten op een niet-seksuele en zakelijke manier. Het flirten waar iedereen zich meer van bewust is, heeft een romantisch doel.

Voorbeeld romantisch flirten

Flirten dat meer richting versieren gaat is bijvoorbeeld iemand plagen op een speelse manier. Het spreekwoord ‘meisjes plagen, kusjes vragen’ verwijst naar de natuurlijke vorm van flirten. Flirten door te plagen doe je bijvoorbeeld door allerlei rare redenen te verzinnen waarom jij en de ander nooit samen zouden kunnen leven.

  • “Het zou nooit iets kunnen worden tussen ons. Je lange haar zou altijd in mijn gezicht wapperen!”
  • “Ben je nu met mij aan het flirten?”

De suggestie van een romantisch aspect in jullie interactie is al genoeg om met iemand te flirten. Je brengt het misschien als een grapje, maar het zet de ander wel aan het denken. Doordat je het erover hebt maak je het een optie en gaat de ander er onbewust over nadenken. Er is een beroemd experiment uit de psychologie dat de kracht van deze negatieve suggestie aantoont.

“Geef jezelf deze taak: denk niet aan een ijsbeer, en je zult merken dat het vervloekte beest elke minuut in je gedachten opduikt.”

In het onderzoek werd een groep deelnemers verteld om gedurende een bepaalde tijd aan een witte beer te denken, terwijl een andere groep werd verteld juist niet aan een witte beer te denken. Welke groep denk je dat het meest aan de witte beer dacht? De groep niet aan een witte beer mocht denken dacht er veel obsessiever over na dan de groep die er actief over moest nadenken.

Hoe we allemaal hetzelfde flirten

Iedereen flirt anders, aangezien we allemaal uniek zijn. Maar in het algemeen en per geslacht gezien, flirten we allemaal op dezelfde manier. Volgens onderzoek dat werd uitgevoerd door psycholoog Timothy Perper en antropoloog David Givens is de lichaamstaal van vrijwel alle flirtende mannen hetzelfde en datzelfde geldt voor vrouwen. De twee wetenschappers kwamen tot deze conclusie toen ze langere tijd de lichaamstaal van flirtende mannen en vrouwen hadden bestudeerd in een café.

De meerderheid van de vrouwen gebruikt dezelfde lichaamstaal als ze flirten met iemand die ze leuk vinden. Ze spelen met hun haar, glimlachen, giechelen, staren naar de mannen, zwaaien met hun heupen als ze lopen en likken zelfs hun lippen. Het zijn allemaal onbewuste signalen die zeggen dat ze vruchtbaar, beschikbaar en jeugdig zijn, zeggen de onderzoekers.

Toen de onderzoekers vervolgens naar de mannen keken, vonden ze wederom veel van hetzelfde gedrag terug bij de mannen. Mannen krommen hun rug naar achteren om hun borst te tonen, zitten met hun benen geopend en voeren verschillende acties uit die hun dominantie benadrukken. Zo hebben mannen en vrouwen allebei hun eigen maniertjes om te flirten met het andere geslacht, maar onderling vertonen ze veel overeenkomsten in hun gedrag. Ze gebruiken verschillende technieken bij het flirten, waarvan ze zichzelf niet realiseren dat ze het doen.

Waarom flirten we?

Hoewel we flirten beschouwen als een leuke manier om mensen te leren kennen, is het eigenlijk een natuurlijk en menselijk instinct. Het is een gevoel of intuïtie dat helpt bij het proces om een goede levenspartner te vinden. Als je flirt, meet je onbewust iemands vermogen om een succesvolle levenspartner te zijn en geef je jezelf kans om die potentiële partner voor je te winnen. Dit zijn een aantal redenen waarom mensen flirten:

1. Om je beschikbaarheid te tonen

Flirten kan worden gebruikt om een potentiële partner aan te trekken. Door te flirten laat je zien dat je geïnteresseerd bent in een romantische of seksuele relatie. Hoe een ander erop reageert geeft je meer informatie over hoe de ander daarover denkt.

2. Om aantrekkelijker te worden gevonden

Door te flirten en te verleiden kun je jezelf aantrekkelijker maken voor potentiële partners. Vanuit een evolutionair perspectief was dit nodig om je kansen op voortplanting te vergroten.

3. Om de aandacht te trekken

Flirten kan ook worden gebruikt om de aandacht te trekken van iemand die jij aantrekkelijk vindt. Het zegt: “Hier ben ik!”, waarbij je laat weten dat je geïnteresseerd bent. Daarbij kan het ook helpen om eventuele concurrentie te verslaan.

4. Om te communiceren

Je kunt flirten gebruiken om te communiceren zonder woorden, bijvoorbeeld door middel van lichaamstaal en subtiele suggesties.

5. Om je zelfvertrouwen te vergroten

Hoe goed voel jij je over jezelf als je iemand aanspreekt en een telefoonnummer scoort? Waarschijnlijk best goed. Flirten en de positieve gevolgen kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

6. Om je sociale status te verhogen

Met flirten kun je ook je sociale status te verhogen, bijvoorbeeld door te flirten met iemand die als populair of aantrekkelijk wordt beschouwd.

7. Om je te vermaken

Uiteindelijk kan flirten ook gewoon leuk en vermakelijk zijn, zelfs als je het zonder een specifiek doel doet. Mensen reageren positief op je als je met ze flirt, wat jou een fijn gevoel kan geven.

Waar komt het vandaan?

Flirten is zo oud als de weg naar Rome. Het is niet van deze tijd, het is van alle tijden. Eeuwen geleden werd er al door mannen en vrouwen geflirt. In het oude Griekenland werd flirten gezien als een kunst en er waren zelfs professionele flirts die anderen konden helpen bij het verleiden van hun geliefde. Ook in de Romeinse tijd werd flirten gezien als een manier om een aantrekkelijke en geschikte partner te vinden.

Iets later, in de middeleeuwen, werd flirten vaak gezien als een manier om relaties te versterken en om de sociale status te verbeteren. Tijdens deze periode waren er strikte regels en tradities rond het zoeken van een partner, waardoor flirten soms als ongepast werd gezien. In bepaalde kringen was het bijvoorbeeld niet gebruikelijk dat een vrouw belangstelling toonde voor een man. De vrouw moest rustig afwachten of een man eventueel interesse in haar had. Subtiel flirten was voor deze vrouwen de enige manier om te laten merken dat ze interesse had. De man moest de keuze maken en de eerste stap zetten. Er werd bovendien veel aan uithuwelijken gedaan waarbij flirten helemaal niet aan de orde was.

In de renaissance werd flirten vooral gezien als een teken van elegantie en verfijning. Het was ook een manier om aantrekkelijke partners te vinden, en er waren zelfs handleidingen voor het flirten. Het woord ‘flirten’ vindt zijn oorsprong in deze periode. Tijdens de renaissance, in de 16e eeuw, ontstond de uitdrukking ‘conter fleurette’, wat ‘spreken in bloemetjes’ betekent in het Nederland. De term werd later in het Engels verbasterd naar ‘flirting’ en vanaf de 19e eeuw wordt het woord flirten in Nederland gebruikt.

In de moderne tijd wordt flirten steeds meer geaccepteerd als een normaal sociaal gedrag. Omdat er meer vrijheid ontstond om relaties te beginnen op basis van je persoonlijke voorkeur, werd flirten meer openlijk gedaan. Het gebruik ervan was ook niet langer beperkt tot alleen de hogere sociale klassen. En zo komen we uit bij de huidige tijd – een tijd waarin flirten een normaal soort sociaal gedrag is geworden, dat vaak wordt gezien als een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en relaties te vormen.

Waar wordt het meest geflirt?

Flirten gebeurt vaak op het werk, tijdens feestjes of tijdens het uitgaan. Als de gelegenheid en de context goed zijn, dan zullen mensen zich niet inhouden om te flirten. Flirten kan dus overal. Terwijl je voor het stoplicht staat te wachten of wanneer je aan het wandelen bent met de hond. Waar flirten op dit moment het meest voorkomt?

1. Online

Door de opkomst van sociale media en datingapps is flirten ook steeds meer naar de online-wereld verplaatst. Zoals je het misschien al verwacht, zijn de datingapps een moderne plek om te flirten geworden.

2. Uitgaansgelegenheden

Bars, clubs, cafés en festivals zijn klassieke plekken om te flirten. Door de informele sfeer en vaak ook de aanwezigheid van alcohol voelen mensen zich meer ontspannen en staan ze er vaker voor open om nieuwe contacten te leggen.

3. Op het werk

Flirten op het werk komt regelmatig voor. Volgens onderzoek doet; één op de vijf Nederlanders het wel eens. Veel mensen leren hun partner op het werk kennen en daar gaat dan meestal flirten aan vooraf. Omdat mensen vaak veel tijd doorbrengen op hun werkplek, is dit een natuurlijke plek om andere mensen te ontmoeten en met hen te flirten.

4. Sportclubs en hobbygroepen

Mensen flirten ook vaak tijdens het beoefenen van een sport of tijdens het deelnemen aan een hobby. Omdat deze mensen een gemeenschappelijke interesse hebben kunnen ze elkaar makkelijker benaderen.

5. Openbare gelegenheden

De gelegenheid om te flirten kan zich overal voordoen waar mensen samenkomen. Denk aan parken, bibliotheken, winkelcentra, winkels – in potentie kan overal geflirt worden.

Flirten mannen meer dan vrouwen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat mannen over het algemeen wat actiever zijn in het flirten, vooral als het gaat om het initiëren van het contact. Mannen leggen meestal het eerste contact en dat heeft vooral te maken met de traditionele genderrollen en culturele normen. Mannen wordt aangemoedigd om actief te zijn in het benaderen van vrouwen, terwijl vrouwen een meer afwachtende rol aannemen. Hoewel dit wel is veranderd, zien we deze verschillen tussen mannen en vrouwen nog steeds terug in hun flirtgedrag.

Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die actief kunnen zijn in het flirten. Dit zijn vrouwen die de eerste stap durven te zetten en het initiatief nemen in het leggen van contact. Er zijn ook culturen – zoals de Westerse – waarin vrouwen veel meer open zijn in het flirten dan in andere culturen. Uiteindelijk hangt het vooral van de persoon en situatie af en is het met name een persoonlijk iets.

Het is daarom niet zo dat mannen per definitie meer flirten dan vrouwen. Het ligt meer aan de aard en karakter van de persoon en of deze een flirt is of niet. Sommige mensen zijn er gewoon niet het type voor om te flirten en zij doen het dan ook simpelweg niet. Zij zijn ook vaak geen versierders in de kroeg en meer het afwachtende type dat graag versierd wil worden.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die wel degelijk flirten, maar het zelf niet eens doorhebben. Zij denken dat ze gewoon onschuldig handelen zonder bijbedoelingen, terwijl de ander het als flirten ervaart. Flirten wordt dus niet meer gedaan door mannen dan door vrouwen. Iedereen flirt, de één alleen wat meer dan de ander.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie