Wat is flirten eigenlijk precies?

Michael Slender
Door Michael Slender
14 minuten leestijd

Flirten doen we eigenlijk allemaal; of je doorhebt of niet. Iedereen flirt. En terwijl sommigen er beter in zijn dan anderen, is het iets dat we van nature en soms zelfs onbewust doen. Zelfs toen je nog een baby was flirtte je met mensen die je prettig om naar te kijken vond. Zowel mannen als vrouwen doen het, in een relatie of als single. Flirten is een bewuste keuze als je iemand leuk vindt, maar ook een natuurlijke reactie van je lichaam en niets om je voor te schamen als je het onbewust doet.

Wat is flirten precies?

Flirten is een manier van communiceren, verbaal of non-verbaal, waarbij je interesse toont in een ander. In de volksmond heeft het dezelfde betekenis als sjansen of iemand het hof maken. Als je flirt dan doe je dat op een speelse manier, om zo de ander te laten weten dat hij of zij je aandacht heeft. Vanuit de basis is flirten onschuldig en daarom kun je het op brede schaal in het dagelijks leven gebruiken. Niet alleen in je liefdesleven maar ook in je zakelijke leven. Je kunt flirten om iemand in bed te krijgen, maar ook om je eigen dag en die van een ander net wat leuker te maken.

Voorbeeld zakelijk flirten

Flirten kun je op verschillende manieren gebruiken in je dagelijkse leven zonder dat het “versieren” wordt. Denk bijvoorbeeld aan de verkoper in een MediaMarkt-vestiging die uitleg geeft over de nieuwste OLED-televisie van Samsung.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je weet dat je het apparaat wilt kopen en dat het mogelijk is om iets van de prijs te krijgen en daarom besluit je te flirten. Door een compliment te geven over de uitleg probeer je de verkoper emotioneel te raken zodat de kans op korting groter is. Dit is flirten op een niet-seksuele en zakelijke manier. Het flirten waar iedereen zich meer van bewust is heeft een romantisch doel.

Voorbeeld romantisch flirten

Een voorbeeld van flirten dat richting versieren gaat is als je iemand op een speelse manier plaagt. Het gezegde “meisjes plagen, kusjes vragen” komt immers ergens vandaan. Plagen en flirten gaan in hand in hand. Flirten door te plagen doe je bijvoorbeeld door allerlei rare redenen te verzinnen waarom jij en de ander nooit samen zouden kunnen leven.

“Haar lange haar zou altijd in je gezicht waaien” of je “verdenkt hem van scheten onder de lakens”; het zijn plagende grapjes met een doel. Op een onopvallende manier flirt je met de ander door een zaadje te planten. Doordat dat je het erover hebt gaat de ander er onbewust over nadenken; hoe een relatie met jou zou zijn of hoe je in bed bent.

“Try to pose for yourself this task: not to think of a polar bear, and you will see that the cursed thing will come to mind every minute.”

Er is een beroemd experiment uit de psychologie dat de kracht van deze negatieve suggestie aantoont.1 Een groep deelnemers aan het onderzoek werd verteld om gedurende een bepaalde tijd aan een witte beer te denken, terwijl een andere groep werd verteld niet aan een witte beer te denken. Welke groep denk je dat het meest aan de witte beer dacht? De groep die gevraagd werd om niet aan een witte beer te denken, dacht er veel obsessiever over na dan de groep die er actief over moest nadenken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe we allemaal hetzelfde flirten

Iedere persoon flirt anders, maar per geslacht gezien flirten we allemaal op dezelfde manier. Volgens een onderzoek uitgevoerd door psycholoog Timothy Perper en antropoloog David Givens is de lichaamstaal onder vrijwel alle mannen hetzelfde en hetzelfde geldt voor vrouwen. De twee mannen onderzochten voor langere tijd de lichaamstaal van mannen en vrouwen tijdens het flirten met de mannen aan een bar.2

In dit onderzoek komt naar voren dat de meerderheid van de vrouwen dezelfde lichaamstaal gebruikt bij het flirten met iemand die ze leuk vinden. Ze spelen allemaal met hun haar, glimlachen, giechelen, staren naar de mannen, zwaaien met hun heupen als ze lopen en likken zelfs hun lippen; alle onbewuste signalen dat ze vruchtbaar, beschikbaar en jeugdig zijn.

Toen de onderzoekers vervolgens naar de mannen keken vonden ze wederom veel van hetzelfde gedrag terug onder alle mannen. Mannen krommen hun rug naar achteren om hun borst te tonen, zitten met hun benen geopend en voeren acties uit die hun dominantie benadrukken.

Waarom flirten we?

Hoewel we flirten beschouwen als een leuke manier om mensen te leren kennen is het eigenlijk een natuurlijk menselijk instinct dat helpt bij het proces om de perfecte levenspartner te vinden. Dus als je flirt, meet je onbewust iemands vermogen om een succesvolle levenspartner te zijn. Als je iemand leuk vindt of zelfs verliefd bent op iemand dan kun je er niets aan doen; je lichaam doet het werk. Het zit in de menselijke natuur om te overleven en flirten leidt tot voortplanting waardoor de menselijke soort in leven blijft. Terwijl je het niet doorhebt wanneer je flirt is dit stukje menselijk gedrag een middel om het menselijk ras voort te laten bestaan.

Waar komt het vandaan?

Flirten is zo oud als de weg naar Rome; het is niet van deze tijd, het is van alle tijden. Eeuwen geleden werd er al door mannen en vrouwen geflirt. In bepaalde kringen was het niet gebruikelijk dat een vrouw belangstelling toonde voor een man. De vrouw moest rustig afwachten of een man eventueel interesse in haar had. Flirten was voor deze vrouw de enige manier om te laten merken dat ze interesse had, de keuze lag bij de man. Er werd bovendien veel aan uithuwelijken gedaan waarbij flirten helemaal niet aan de orde was. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd om verschillende technieken te gebruiken bij het flirten, waarvan we zelf niet realiseren dat we het doen.3

Het woord flirten zelf vindt zijn oorsprong in de Franse taal. Ergens aan het einde van de middelleeuwen, in de 16e eeuw, ontstond de uitdrukking “conter fleurette”. Vertaald naar het Nederlands betekent dit “spreken in bloemetjes”. De term werd in het Engels verbasterd naar “flirting” en vanaf de 19e eeuw wordt het woord flirten in Nederland gebruikt.

Waar wordt het meest geflirt?

Flirten gebeurt vaak op het werk, tijdens feestjes of tijdens het uitgaan.4 Het kan heel subtiel gebeuren maar ook openlijk. Als iemand echt interesse heeft in de ander dan is het wel handig als hij of zij dat laat merken natuurlijk. En als jullie beiden single zijn dan is er niets mis mee. Wie weet vinden jullie elkaar echt leuk en bloeit er uiteindelijk iets moois op uit de flirt.

Niet iedereen vindt het makkelijk om iemand rechtstreeks aan te spreken als er interesse is en probeert dan door middel van oogcontact of een glimlach de aandacht te trekken in de hoop dat de ander de eerste stap zet. Dit kan overal gebeuren; terwijl je voor het stoplicht op groen staat te wachten of wanneer je aan het wandelen bent met de hond. Waar flirten op dit moment het meest voorkomt? Zoals je misschien al verwacht is het non-stop flirten op de dating apps. Een voorbeeld:

Bekijk het beste alternatief

Flirten komt in het “echte” leven overal voor; ook in het openbaar vervoer, in winkels, supermarkten en eigenlijk overal waar mensen elkaar ontmoeten. Als we het over flirten hebben in de vorm van versieren dan gebeurt dit waarschijnlijk wel het meest op het werk en in de kroeg.

Op het werk

Flirten op het werk komt regelmatig voor; één op de vijf Nederlanders doet het zelfs wel eens. Veel mensen leren hun partner op het werk kennen en daar gaat dan meestal flirten aan vooraf.

In de kroeg

Flirten in de kroeg wordt vaak om twee redenen gedaan. Het kan zijn dat de ander je echt leuk vindt en je dus graag beter wil leren kennen. Het kan ook zijn dat iemand gewoon uit is op een onenightstand en je daarom probeert te versieren. Het hangt dan van je eigen ideeën daarover af of je wel of niet op de flirt ingaat. Als je op zoek bent naar een leuke partner dan kan het misschien geen kwaad om eens een praatje aan te knopen met die leuke man die naar je knipoogt. En als je zin hebt in een ongecompliceerde vrijpartij dan is er misschien niets mis mee om op de flirt van die knappe dame aan de bar in te gaan en samen een hotelkamer in de buurt op te zoeken.

Flirten mannen meer dan vrouwen?

Het is niet zo dat mannen per definitie meer flirten dan vrouwen. Het ligt meer aan de aard en karakter van de persoon of hij of zij een flirt is of niet. Sommige mensen zijn er gewoon niet het type voor om te flirten en zij doen het dan ook simpelweg niet. Zij zijn ook vaak geen versierders in de kroeg en meer het afwachtende type dat graag versierd wil worden.

En dan zijn er nog de mensen die wel degelijk flirten maar het zelf niet eens doorhebben. Zij denken dat ze gewoon onschuldig handelen zonder bijbedoelingen terwijl de ander het als flirten ervaart.

Van alle leeftijden

Zowel jongeren als ouderen flirten. Zelfs als mensen in een verzorgingstehuis zitten wordt er onderling nog wel geflirt. Als iemand dementerend is kan het goed zijn dat hij of zij totaal niet meer weet dat er een partner is. Wanneer zo iemand in een verpleeginrichting zit kan het zomaar gebeuren dat er iets moois opbloeit tussen twee bewoners en dat de partner het met lede ogen moet aan zien.

Jongeren flirten bovendien vaak om hun seksualiteit te ontdekken. Als ze nog niet toe zijn aan bepaalde dingen, dan kan dit soms leiden tot misverstanden. Vooral meisjes flirten graag met oudere jongens, maar dat wil nog niet zeggen dat ze er al aan toe zijn om er verder mee te gaan.

Wat als je partner flirt?

Als je partner regelmatig flirt en je ergert je daar aan dan kun je natuurlijk hierover praten met je man of vrouw. Je kunt aangeven dat je het vervelend vindt en dat je het fijn zou vinden als hij of zij dit niet zou willen doen als jij erbij bent. Het kan immers erg vernederend zijn als je partner in je bijzijn met een ander staat te flirten. Misschien doet je partner het wel helemaal niet met het doel om vreemd te gaan maar is het een manier om zich aantrekkelijk te blijven voelen.

De meeste mensen vinden het vervelend als hun partner met iemand anders flirt, maar vaak heeft het niets te betekenen en heeft het niets te maken met de gevoelens die iemand voor de geliefde heeft. Veel mensen vinden de aandacht van het andere geslacht gewoon leuk en genieten daarvan. Maar of flirten dan nog wel zo “onschuldig” is?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie